≡ Menu




Current Affairs Quiz : July 05 2016 MCQ Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on July 05 2016. All the recent incidents which were held on Fifth July 2016 are drifted here as a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download this  “Current Affairs Quiz : July 05 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : July 05 2016

Current Affairs Quiz : July 05 2016

Current Affairs Quiz : July 05 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : July 05 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1.Recently former Prime Minister of Nepal had passes away, what is his name?

  • A. Girija Prasad Koirala
  • B. Pushpa Kamal Dahal
  • C. Sushil Koirala
  • D. Khil Raj Regmi

Show Answer

Ans:- C – Sushil Koirala – Explanation – Sushil Koirala the former Prime Minister of Nepal had passes away because of Chronic Obstructive Pulmonary Disease.

Hide

2. Which country won the ICC U-19 Cricket World Cup 2016?

  • A. England
  • B. India
  • C. Pakistan
  • D. West Indies

Show Answer

Ans:- D – West Indies – Explanation – West Indies had won the ICC Under-19 World Cup 2016 in Mirpur against India.

Hide

3. Which state becomes the First Digital State in India?

  • A. West Bengal
  • B. Kerala
  • C. Tamil Nadu
  • D. Maharashtra

Show Answer

Ans:-  B – Kerala – Explanation – Kerala becomes India’s first Digital State in the country by President Pranab Mukherjee, formally at Digital Empowerment Campaign in Kozhikode.

Hide

4. Which former Lok Shaba speaker and acclaimed Politian recently died of heart attack?

  • A. Somnath Chatterjee
  • B. Manohar Joshi
  • C. P.A. Sangma
  • D. Balaram Jakhar

Show Answer

Ans:- C – P.A. Sangma – Explanation – Former Lok Shaba speaker and acclaimed Politian PurnoAgitok Sangma died of heart attack, he was a nine time member of the Lok Shaba and the speaker in the 11th lok Shaba from 1996 to 1998.

Hide

5. Who was the author of the book ‘’Who was Shivaji’’?

  • A. Govind Pansare
  • B. Vikram Seth
  • C. Amitav Ghosh
  • D. Arundhati Roy

Show Answer

Ans:- A – Govind Pansare – Explanation – “Who was Shivaji ? “ is a book authored by Sri Govind Pansare , a CPI leader who was shot dead in February 2015. The book portrays Shivaji in a rare new light in contrast to the image created by the Hindu nationalist discourse.

Hide

6. Recently which bank started its first All Women Operated Branch in Bengaluru?

  • A. United Bank of India
  • B. YES Bank
  • C. Union Bank of India
  • D. State Bank of India

Show Answer

Ans:- B – YES Bank – Explanation – As a part of the International Women’s day celebrations various Banks announced schemes related to women. YES Bank also joined this list by starting its first All women operated branch in Bengaluru.

Hide

7. Recently Which bollywood actress has become the Brand Ambassador of Reebok India?

  • A. Rani Mukherjee
  • B. Bidya Balan
  • C. Katreena Kaif
  • D. Kangana Ranaut

Show Answer

Ans:- D – Kangana Ranaut – Explanation – Reebok Indiahas announced Bollywood actress KanganaRanautas the brand ambassador, the actress also launched the new campaign has been released on international Women’s day of the under the brand title of Be More Human.

Hide

8. Recently where the second BRICS Youth Summit was held?

  • A. Guwahati
  • B. Kolkata
  • C. Mumbai
  • D. Delhi

Show Answer

Ans:- A -Guwahati – Explanation –The second BRICS Youth Summit was held in Guwahati, Assam from 1st July 2016 to 3rd July  2016. The theme of the summit was ‘’Youth as bridge for intra-BRICS exchanges’’.

Hide

9. Recently Which state government launched M-Wallet Mobile App in India?

  • A. Maharashtra
  • B. Gujrat
  • C. Telangana
  • D. Uttar Pradesh

Show Answer

Ans:- C – Telangana – Explanation – Telangana government has launched M-Wallet , mobile app facilitate citizens to get digital copies of documents like driving licence and registration certificate.

Hide

10. Who won the Fide  World Chess Candidates Tournament in 2016?

  • A. Magnus Carlsen
  • B. Sergey Karjakin
  • C. Vladimir Kramnik
  • D. Levon Aronian

Show Answer

Ans:- B – Sergey Karjakin – Explanation -Russian grandmaster Sergey Karjakin has won the prestigious the Fide  World Chess Candidates Tournament held in Moscow.

Hide

11. Recently which country to host world’s first “MMA League”?

  • A. South Africa
  • B. Spain
  • C. Germany
  • D. India

Show Answer

Ans: – D – India – Explanation: India will be hosting world’s first Mixed Martial Arts (MMA) from August 26 to October. The franchise-based league will feature eight teams –Delhi, Uttar Pradesh, Mumbai, Haryana, Bangalore, Punjab, Pune and Goa.

Hide

12. Recently which online retail website won the title world’s smartest company of the year?

  • A. Amazon
  • B. Snap Deal
  • C. Flip Cart
  • D. Shopclues

Show Answer

Ans: – A –Amazon – Explanation:  Online retail giant Amazon has topped MIT’s annual list of the world’s smartest companies of 2016 for combining innovative technology with an effective business model.

Hide

13. Recently who male bollywood Actor won “IIFA Best Actor(Male) Award” in 2016?

  • A. Salman Khan
  • B. Ranveer Singh
  • C. Shah Rukh Khan
  • D. Amir Khan

Show Answer

Ans: – B – Ranveer Singh – Explanation: Bollywood Star Ranveer Singh bagged the best actor (Male) trophy in 17th IIFA for Sanjay Leela Bhansalis Films Bajirao Mastani.

Hide

14. Recently who female bollywood Actor won “IIFA Best Actor (Female) Award” in 2016?

  • A. Priyanka Chopra
  • B. Karina Kapoor
  • C. Deepika Padukone
  • D. Katrina Kaif

Show Answer

Ans: -C- Deepika Padukone – Explanation: Bollywood Star actor Deepika Padukone bagged the best actor (Female) trophy in 17th IIFA for their film Piku.

Hide

15. Recently who won International Icon Award in IIFA 2016?

  • A. Charlize Theron
  • B. Emma Stone
  • C. Freida Pinto
  • D. Angelina Jolie

Show Answer

Ans: – C – Freida Pinto – Explanation: Slumdog Millionaire star Freida Pinto will make her debut at the International Indian Film Academy (IIFA) gala in Madrid. She won international Icon award in 2016.

Hide

16. Recently who won Young Scientist Award in India?

  • A. Nandini Bhandaru
  • B. Sunita Patil
  • C. Kavita Sharma
  • D. Prativa Sharma

Show Answer

Ans:- A –Nandini Bhandaru – Explanation: Nandini Bhandaru of IIT-Kharagpur wins honour for her outstanding contribution. A doctoral researcher at IIT-Kharagpur has bagged the European Materials Research Society’s Young Scientist Award for contribution to materials science.

Hide

17. Recently which country lunched Remote Sensing Satellite in 2016?

  • A. Russia
  • B. China
  • C. Japan
  • D. India

Show Answer

Ans:- B –China – Explanation: China has successfully launched a remote sensing satellite to carry out land surveys and disaster relief. The satellite named Yaogan-30 was launched from Jiuquan Satellite Launch Centre in northwestern China’s Gobi Desert.

Hide

18. Recently which state tourism won Lonely Planet’s Best Indian Destination for wildlife Award in India?

  • A. Uttar Pradesh
  • B. Kerala
  • C. Assam
  • D. Madhya Pradesh

Show Answer

Ans:- D- Madhya Pradesh – Explanation: Madhya Pradesh Tourism (MPT) has received the “Best Indian Destination for Wildlife”award by the Lonely Planet Group. The award was handed over to MPT at a function in Mumbai by actress Amy Jackson.

Hide

19. What is the India’s First single emergency number?

  • A. 110
  • B. 111
  • C. 121
  • D. 112

Show Answer

Ans:- D -112 – Explanation: The single emergency number ‘112‘will be operational throughout India from January 1, 2017 to help people reach immediate services of police, ambulance and fire department.

Hide

20. Recently who won gold in sand art contest in Russia?

  • A. Jim Denevan
  • B. Dan Belcher
  • C. Sudarshan Pattnaik
  • D. Randeep Misra

Show Answer

Ans: – C –Sudarshan Pattnaik – Explanation: Sand artist Sudarsan Pattnaik has won gold medal in an international sand  art championship in Russia. He made sand art Mahatma Gandhi sculpture for non violence and place in the contast.

Hide

21. Recently which country hockey team won “Sultan Azlan Shah Cup” in 2016?

  • A. Pakistan
  • B. Australia
  • C. India
  • D. England

Show Answer

Ans: – B –Australia – Explanation: World champions Australia overwhelmed India 4-0 to lift their ninth Sultan Azlan Shah Cup title on april 16, 2016 at Azlan Shah Stadium in Malaysia’s west coast city of Ipoh.

Hide

22. Recently who won the Australian grand Prix – 2016?

  • A. Nico Rosberg
  • B. Sebastian Vettel
  • C. Lewis Hamilton
  • D. Fernando Alonsomet

Show Answer

Ans:- A – Nico Rosberg – Explanation – The Australian grandprix was won by Nico Rosberg overtaking Sebastian Vettel and Lewis Hamilton.

Hide

23. Who appointed as a advisor to the Khadi and Village Industries Commission (KVIC) of India?

  • A. Agnimitra Paul
  • B. Anita Dongre
  • C. Ritu Beri
  • D. Masaba Gupta

Show Answer

Ans:- C -Ritu Beri – Explanation – Fashion designer Ritu Beri was appointed advisor to the Khadi and Village Industries Commission (KVIC) for promotion of khadi in India and across the world.

Hide

24. Recently PM Narendra Modi has inaugurated a Power Transmission Line between India & which Country?

  • A. Nepal
  • B. Bangladesh
  • C. Bhutan
  • D. Afghanistan

Show Answer

Ans:- B- Bangladesh – Explanation – India strengthens its relationship consistently with its Neighboring nations. Further improving the relation between India and Bangladesh, PM Narendra Modi has inaugurated a power transmission line between the 2 countries.

Hide

25. Recently which country has now committed a loan worth 242.2 billion for the various infrastructure projects in India?

  • A. Russia
  • B. America
  • C. Japan
  • D. England

Show Answer

Ans:- C – Japan – Explanation – Japan has been providing support to India both financially and technically when it comes to the development of Infrastructure. It has now committed a loan worth 242.2 billion yen for the various infrastructure projects in India.

Hide

26 . Recently who had appointed as a Executive Director of RBI?

  • A. NS Vishwanathan
  • B. Raghuram G. Rajan
  • C. Shri R. Gandhi
  • D. Sudarshan Sen

Show Answer

Ans:- D -Sudarshan Sen – Explanation – Sudarshan Sen has been as Executive Director of the Reserve Bank of India (RBI). He will replace NS Vishwanathan who was elevated as Deputy Governor of RBI.

Hide

27. Recently Which state Government of India has decided to provide 10 percent reservation for economically backward classes in general category?

  • A. Madhya Pradesh
  • B. Jharkhand
  • C. Gujarat
  • D. Assam

Show Answer

Ans:- C – Gujarat – Explanation – Gujarat Government has decided to provide 10 percent reservation for economically backward classes (EBCs) in general category. In this regard, state government is going to promulgate ordinance and will be applicable in government jobs as well as admission to the educational institution from next academic year.

Hide

28. Recently who was appointed as the Director General (DG) of Railway Protection Force(RPF)?

  • A. Sridhar
  • B. Surender Kumar Bhagat
  • C. Nirmal Rani
  • D. S. Rawal

Show Answer

Ans:- B – Surender  Kumar Bhagat – Explanation –Senior  IPS officer Surender Kumar Bhagat was appointed as the Director General of Railway Protection Force. His appointment was approved by the Appointments Committee of the Cabinet (ACC) chaired by Prime Minister Narendra Modi.

Hide

29. Recently who won the 2016 Barcelona Open Title of Tennis?

  • A. Kei Nishikori
  • B. Novak Djokovic
  • C. Rafael Nadal
  • D. Rod Laver

Show Answer

Ans:- C – Rafael Nadal – Explanation –Ace tenis player Rafael Nadal from Spain has won the 2016 Barcelona Open Title of Tenis. It was Nadal’s overall 9th Barcelona Open title and 69th win from 101 final’s on the Association of Tennis Professionals (ATP) world tour .

Hide

30. Recently who was appointed as the Prime Minister of Congo?

  • A. Mouamba Clement
  • B. Denis Sassou Nguesso
  • C. Bernard Kolelas
  • D. Charles David Ganao

Show Answer

Ans:- A – Mouamba Clement – Explanation –Congo’s President Denis Sassou Nguesso has appointed Mouamba Clement as the new Prime Minister of the central African country.

Hide

31. Who won Pulitzer prize 2016 for fiction?

  • A. Manuel Miranda
  • B. J. Stiles
  • C. Peter Balakian
  • D. Viet Thanh Nguyen

Show Answer

Ans:- D – Viet Thanh Nguyen – Explanation – The Sympathizer, debut noble of Vietnamese American professor  Viet Thanh Nguyen has won the Pulitzer prize for fiction.

Hide

32. Recently who won the 2016 Laureus Sportsman of the Year Award?

  • A. Novak Djokovic
  • B. Rafeal Nadal
  • C. Rod Laver
  • D. Kei Nishikori

Show Answer

Ans:- A -Novak Djokovic – Explanation – World’s No. 1 tennis player Novak Djokovic from Serbia has won the the 2016 Laureus Sportsman of the Year Award. He has won it for second time after winning it in 2012.

Hide

33. Recently which country won the Sultan Azlan Shah Hockey Tournament 2016?

  • A. India
  • B. New Zealand
  • C. Australia
  • D. Japan

Show Answer

Ans:- C – Australia – Explanation –Australia has won the 25th edition of Sultan Azlan Shah Hockey Tournament 2016 for record ninth time. In the final match played at Ipoh, Australia defeated India by 4-0 goals.

Hide

34. Recently who appointed as first women DGP of Gujarat?

  • A. Kanchan Chudhary Bhattacharjee
  • B. Geeta Johri
  • C. Mukteshari Rai
  • D. Geeta Thakur

Show Answer

Ans:- B – Geeta Johri  – Explanation –Gujrat government has appointed senior IPS officer Geete Johri as the Director General of Police (DGP) of the state. With this she became the first female DGP of Gujarat.

Hide

35. Recently which Country launched world’s longest rail tunnel?

  • A. Switzerland
  • B. Belgium
  • C. Spain
  • D. China

Show Answer

Ans: – A – Switzerland – Explanation: Recently Switzerland opened the world’s longest and deepest rail tunnel, almost seventeen years after construction work. The 57 km gotthard base tunnel will delivered a High-Speed rail link.

Hide

36. Recently which cricketer retired from his test carrier in Sri Lanka?

  • A. Tillakaratne Dilshan
  • B. Nuwan Kulasekara
  • C. Lasith Malinga
  • D. Angelo Mathews

Show Answer

Ans: – B – Nuwan Kulasekara – Explanation: Sri Lankan Pace bowler Nuwan Kulasekara has retired from Test Cricket after being a part of 21 test matches. Kulasekara played 21 test matches in 48 test wickets.

Hide

37. When is the world’s Milk Day observed?

  • A. 1st January
  • B. 21st July
  • C. 1st June
  • D. 21st April

Show Answer

Ans: – C – 1st June – Explanation: World milk day observed all over the world on 1st June in every year. This celebration activity on national and international level and the day was initiated in 2001 by the UN Food Agriculture organization.

Hide

38. Who is the famous cricketer name to be used “Anti-Drug Campaign” in Kerala Government?

  • A. Sourav Ganguli
  • B. MS Dhoni
  • C. Kapil Dev
  • D. Sachin Tendulkar

Show Answer

Ans: – D –Sachin Tendulkar – Explanation: Former Indian cricketer Sachin Tendulkar a campaign against drug and liquor abuse in the state after a request of CPI-M LDF Government in Kerala.

Hide

39. Recently release a new book title “The Unseen Indira Gandhi” authored by___ ?

  • A. Dr KP Mathur
  • B. Dr RP Sharma
  • C. Dr NR Mishra
  • D. Dr DP Mallik

Show Answer

Ans: – A –Dr KP Mathur – Explanation:  The Unseen Indira Gandhi authored by Dr KP Mathur, was release this month. Book was released by Konark Publishers.

Hide

40. __________ becomes the first tennis player to won $ 100m prize money?

  • A. John Alexander
  • B. James Anderson
  • C. Novak Djokovic
  • D. Jose Acasuso

Show Answer

Ans: – C –Novak Djokovic – Explanation: Novak Djokovic becomes the first professional tennis player won $ 100 million in prize money after he made his 10th French open quarter-finals.

Hide

41. Recently who nominated for International Olympic Committee in 2016?

  • Savitri Jindal
  • Nita Ambani
  • Leena Tewari
  • Kaveri Kalanithi

Show Answer

Ans: – B – Nita Ambani – Explanation: Reliance Foundation chairperson Nita Ambani has just been nominated as a member by International Olympic Committee in 2016.

Hide

42. Recently which country’s football team retains top spot in FIFA Ranking?

  • Spain
  • Germany
  • Brazil
  • Argentina

Show Answer

Ans: – D – Argentina – Explanation: Recently Argentina football team ranking top spot in FIFA. Ranking table top 5 team is 1st Argentina,2nd Belgium,3rd Colombia,4th Germany,5th Chile in 2016.

Hide

43. Recently which government launched Asia’s first “Gyps Vulture Reintroduction program”?

  • Haryana Government
  • Kerala Government
  • Assam Government
  • West Bengal Government

Show Answer

Ans: – A – Haryana Government – Explanation: Haryana Government recently launched Asia’s first Gyps Vulture Reintroduction program at Jatayu Conservation Breeding centre.

Hide

44. Recently which country to host Junior Hockey world cup in 2016?

  • Japan
  • India
  • Belgium
  • France

Show Answer

Ans: – B – India – Explanation: The international junior hockey world cup 2016 will be played in Lucknow in Utter Pradesh from December 8 to 18 in this year. The qualified team includes Argentina, Australia, Austria, Belgium, Germany, India, Japan, Pakistan and Spain.

Hide

45. Recently who is the West-Indies all round cricketer bands for seven years in his carrier?

  • Jason Holder
  • Andre Russell
  • Kavon Fubler
  • Sunil Narine

Show Answer

Ans: – C- Kavon Fubler – Explanation: The BCB (Bermuda Cricket Board) has banded West-Indies all round cricketer Kavon Fubler from the cricket for seven years.

Hide

46. Recently who selected new Chief Executive of NFC in 2016?

  • Kalyana Krishnan
  • MK Krishnan
  • KR Mishra
  • Dr kumar Tripathi

Show Answer

Ans: – A –G. Kalyana Krishnan – Explanation: Deputy Chief Executive G Kalyana Krishnan has taken over as Chief Executive of Nuclear Fuel Complex (NFC) in Hyderabad.

Hide

47. Recently who won 2016 Canada Open Grand Prix Badminton title?

  • Lee Hyun
  • B Sai Praneeth
  • Simon Santoso
  • Lin Dan

Show Answer

Ans: – B- B Sai Praneeth – Explanation: B Sai Praneeth ( world no 33 ) has won the 2016 Canada open grand prix badminton title in the man singles category.

Hide

 

 Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)