Search Here

Current Affairs Quiz : July 05 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on July 05 2017. All the recent incidents which were held on Fifth July 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : 
July 05 2017″ Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : July 05 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz July 05 2017

Current Affairs Quiz : July 05 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :July 05 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently which state chief minister launches ride sharing app for techies G-Ride?

  • A. Kerala
  • B. Tamil Nadu
  • C. Andhra Pradesh
  • D. Gujarat

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Kerala – Explanation – Kerala Chief Minister Pinarayi Vijayan has launched a G-Ride app. It is a digital ride sharing platform designed and deployed for the IT industry by the Group of Technology Companies (GTech).

[/show_more]

2. India successfully test-fires short range surface to air missile ______________.

  • A. QR-DAM
  • B. QR-SAM
  • C. QR-RAM
  • D. QR-PAN

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – QR-SAM – Explanation – The indigenously developed Quick Reaction Surface-to-Air (QRSAM) short range missile was successfully test fired from a test range along the Odisha coast on 3 of July 2017.

[/show_more]

3. Which state government has raise new force for Rhino protection?

  • A. West Bengal
  • B. Odisha
  • C. Assam
  • D. Manipur

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Assam – Explanation – The Assam government has raised a new Special Rhino Protection Force (SRPF)on 1st July, 2017.

[/show_more]

4. Recently in which state Indo-Thai joint military training exercise begins?

  • A. Himachal Pradesh
  • B. Uttarakhand
  • C. Uttar Pradesh
  • D. Madhya Pradesh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Himachal Pradesh – Explanation –There is a 15-day long joint military training exercise between the Indian and Thai army has begun from 3 July in Himachal Pradesh.

[/show_more]

5. Veteran Journalist Ravinder Randev was died recently at the age of _________________.

  • A. 85
  • B. 89
  • C. 81
  • D. 82

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – 82 – Explanation – Veteran journalist Ravinder Randev passed away in Shimla on July 2, 2017, following a massive cardiac arrest. He was 82.

[/show_more]

6. Recently World’s oldest emergency phone line 999 celebrates its ______________ anniversary.

  • A. 80th
  • B. 60th
  • C. 75th
  • D. 90th

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – 80th – Explanation – The world’s first emergency call telephone line marks 80 anniversary on 1 of July 2017 by police forces across Britain.

[/show_more]

7. Recently which country declares by the World Health organization an end to the Ebola outbreak?

  • A. Rwanda
  • B. Congo
  • C. Uganda
  • D. Burundi

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Congo – Explanation – World Health Organisation (WHO) declared the end of the latest Ebola virus disease (EVD) outbreak in the Democratic Republic of Congo (DRC).  The announcement comes 42 days (two 21-day incubation cycles of the virus) after the last confirmed Ebola patient in the affected Bas-Uélé province of DRC tested negative for the disease for the second time.

[/show_more]

8. Recently Google Doodle celebrates how many years of the Wimbledon Championships?

  • A. 150 years
  • B. 140 years
  • C. 100 years
  • D. 130 years

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – 140 years – Explanation – Google Doodle Celebrates 140 years of Grand Slam of Wimbledon carrying a green background, which is a tribute to the grass courts of matches are played. Roger Federer and Pete Sampras are joint most successful players in the Men’s Singles category as they have won 7 titles. Andy Murray and Angelique Kerber are the top seeds in Men’s Singles and Women’s Singles category respectively.

[/show_more]

9. Recently which country wins first Confederations Cup title?

  • A. Portugal
  • B. Spain
  • C. Germany
  • D. France

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Germany – Explanation – Germany has won their first ever football Confederations Cup title after they secured a 1-0 victory against Copa America winners Chile on 2 of July 2017.

[/show_more]

10. Who becomes the first Indian to win FIA Formula 3 European Championship Race?

  • A. Narain Karthikeyan
  • B. Jehan Daruvala
  • C. Krishnaraaj Mahadik
  • D. None of these

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Jehan Daruvala – Explanation – On July 2, 2017, Jehan Daruvala became the first Indian driver to win in the FIA Formula 3 European Championship claiming victory at Norisring in the final race of Round 5.

[/show_more]

11. Recently who has takes charge as Director General of ITBP?

  • A. R K Pachnanda
  • B. Ajay Kumar Singh
  • C. Akhilesh Trivedi
  • D. Mahesh Chand Jain

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – R K Pachnanda – Explanation – R K Pachnanda takes charge as Director General of Indo-Tibetan Border Police (ITBP).  He is the 29th Chief of the ITBP. He also served in all the major central paramilitary forces and agencies namely CRPF, CISF, BSF, NDRF, SPG, CBI and now the ITBP.

[/show_more]

12. Realty firm Signature Global appoints whom as Brand Ambassador?

  • A. Priyanka Chopra
  • B. Sushmita Sen
  • C. Vidya Balan
  • D. Juhi Chawla

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Vidya Balan – Explanation – Realty firm Signature Global, which is into development of affordable homes, has roped in Bollywood actress Vidya Balan as brand ambassador.

[/show_more]

13. Who has been appointed as new NDRF Chief?

  • A. Mukesh Sahay
  • B. Sanjay Kumar
  • C. D. K. Pandey
  • D. A. N. Upadhyay

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Sanjay Kumar – Explanation – Himachal Pradesh DGP Sanjay Kumar has been appointed as the new chief of the National Disaster Response Force (NDRF) on 3 of July 2017.

[/show_more]

14. Recently which firm has launches 25000km long submarine cable system?

  • A. Reliance Jio
  • B. Bharti Airtel
  • C. Vodafone
  • D. IDEA

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Reliance Jio – Explanation – Reliance Jio Infocomm has launched the Asia-Africa-Europe (AAE-1) submarine cable system. It is the longest 100Gbps technology based submarine system, will stretch over 25,000 km from Marseille, France to Hong Kong, with 21 cable landings across Asia and Europe.

[/show_more]

15. Which among the following recently becomes payment bank?

  • A. Oracle
  • B. FINO
  • C. Apple
  • D. Lava

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – FINO – Explanation – According to the Reserve Bank of India FINO Payments Bank has commenced the operations as a payments bank with effect from 30 June, 2017.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: July 05 2017

 


Do not forget to check the following topics

Last Updated on by jbigdeal