Current Affairs Quiz : July 06 2016 MCQ Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on July 06 2016. All the recent incidents which were held on Six July 2016 are drifted here as a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download this  “Current Affairs Quiz : July 06 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz Question And Answers July 06 2016 MCQ

Current Affairs Quiz : July 06 2016 Question And Answers

 

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : July 06 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1.Recently how many Ministers of State were inducted in Union Councils of Ministers?

  • A. 20
  • B. 18
  • C. 19
  • D. 17

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C – 19 – Explanation – Nineteen new Minister’s of State (MoS) were inducted in the Union Council of Ministers in a major expansion. These new ministers were administered oath of office and secrecy by President Pranab Mukherjee at Rashtrapati Bhavan.

[/show_more]

2. Recently who was appointed as chairperson of National Monument Authority?

  • A. Susmita Pande
  • B. Susmita Rai
  • C. Susmita Sahu
  • D. Susmita Patel

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A – Susmita Pande – Explanation – The union government has appointed Susmita Pande as the chairperson of National Monument Authority (NMA). She wiil succed Himanshu Prabha Ray and shall fill the post which was lying vacant for five months after demission of Ray from office.

[/show_more]

3. Who was the first female Chief Justice of Nepal’s Supreme Court?

  • A. Sushila Rai
  • B. Sushila Karki
  • C. Sushila Chhetri
  • D. Sushila Pema

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – Sushila Karki – Explanation – The Constitutional Council of Nepal has selected Justice Sushila Karki(63) for the post of Chief Justice (CJ) of the Supreme Court of the country. With this selection she will become 26th chief justice of the apex court and the first female CJ in Nepal’s history.

[/show_more]

4. Recently who awarded with Hridaynath Mangeskar award 2016?

  • A. Aman Sharma
  • B. Debashish Das
  • C. Sahaj Grover
  • D. Vishwanathan Anand

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- D – Vishwananathan Anand – Explanation –Five time world chess champion Vishwanathan Anand (46) was honoured with the 2016 Hridaynath Mangeskar award.

[/show_more]

5. Recently who won the 2016 Malaysian Open title in the men’s single category?

  • A. Tan Boon Heong
  • B. Lee Chong Wei
  • C. Chan Peng Soon
  • D. Koo Kien Keat

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – Lee Chon g Wei – Explanation – Malaysia’s badminton star Lee Chong Wei has won 2016 Malaysian Open title in the men’s single category.  In the final held at Kuala Lumpur, Lee defeated Chen Long of Chaina in straight games 21-13 , 21-8 in match that lasted 42 minutes.

[/show_more]

6. Which state becomes the first state to pass land title Bill?

  • A. Nagaland
  • B. Uttar Pradesh
  • C. Rajasthan
  • D. West Bengal

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C -Rajasthan – Explanation –Rajasthan state assembly passed the Rajasthan Urban Land (Certification of Titles) Bills, 2016 for providing statutory backing to land records. With this Rajasthan has become the first state to pass land title bill.

[/show_more]

7. Recently where in India the North East – ASEAN Business Summit held on?

  • A. Imphal
  • B. Dispur
  • C. Mijoram
  • D. Nagaland

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A – Imphal – Explanation – The first-ever North East -ASEAN (Association of Southeast Asian Nations) Business Summit kicked off in Imphal, Manipur with the focus on road connectivity, trade and tourism.

[/show_more]

8. Recently which State government launched the’’ Adarsh Vidyalaya’’ Project in India?

  • A. Rajasthan
  • B. Gujarat
  • C. Andhra Pradesh
  • D. Odisha

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- D – Odisha – Explanation – Odisha Government has launched Adarsh Vidyalaya (AV) project to provide modern schools facilities on the lines of Kendriya Vidyalayas in the underdeveloped rural areas of the state.

[/show_more]

9. Recently which country won the Asian Nation Cup Chess tournament 2016?

  • A. Uzbekistan
  • B. Kazakhatan
  • C. India
  • D. Vietnam

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C -India – Explanation – Indian men have won the 2016 Asian Nations  Cup Chess tournament by defeating Vietnam in final round by 3-1 score played in Abu Dhabi.

[/show_more]

10. Recently who appointed as head of Lamborghini India Pvt. Ltd.?

  • A. Pavan Shetty
  • B. Sharad Agarwal
  • C. Kunal Patwa
  • D. Gautam Madnani

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – Sharad Agarwal – Explanation – Lamborgini India Pvt. Ltd. Has appointed Sharad Agarwal as its country head with immediate effect. In his new role , Agarwal will oversee the functions of sales , marketing, after sales and network development of the company.

[/show_more]

11. Recently scientist discovered new planet with triple-star system, what it’s name?

  • A. KELT-4Ab
  • B. KELT-5Ab
  • C. KELT-6Ab
  • D. KELT-7Ab

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A -KELT-4Ab – Explanation – Scientists have discovered a rare triple-star system named KELT-4Ab with a gas giant planet similar in size to Jupiter. It was discovered by the researchers at the Harvard-Smithsonian Centre for Astrophysics in the United States.

[/show_more]

12. Recently who won the 2016 Scholastic Asian Book Award?

  • A. Lisa See
  • B. Haruki Murakami
  • C. Arundhati Roy
  • D. Aditi Krishnakumar

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- D – Aditi Krishnakumar – Explanation – Indian author Aditi Krishnakumar has won the prestigious 2016 Scholastics Asian Book Award. She has won the award for her 32,000-word manuscript titled Codex. The Lost Treasure Of The Indus.

[/show_more]

13. Recently where Islamic Development Bank decided to open its first branch in India?

  • A. Kolkata
  • B. Guwahati
  • C. Ahmedabad
  • D. Mumbai

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C- Ahmedabad – Explanation – Saudi Arabia’s Islamic Development Bank (IDB) has decided to open its first branch in India at Ahmedabad, Gujarat. In this regard, IDB and its private sector arm, Islamic corporation for the development of the Private Sector (ICD) , already have met with top officials of Reserve Bank of India (RBI) , EXIM Bank and India’s other nationalized banks.

[/show_more]

14. Recently which club football team won “UEFA Champion League” in 2016?

  • A. Real Madrid FC
  • B. FC Barcelona
  • C. Liverpool
  • D. AC Milan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – A – Real Madrid FC – Explanation: Recently club football team won UEFA Champion League in 2016.Real Madrid have maintained 100% success rate in UEFA Champion league finals, winning five out of five.

[/show_more]

15. _______ has become England’s leading Test run scorer?

  • A. Paul Collingwood
  • B. Andrew Strauss
  • C. Kevin Pietersen
  • D. Alastair Cook

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – D – Alastair Cook – Explanation: Alastair Cook has become England’s leading Test run scorer by passing Graham Gooch. He achieved this feat while scoring 32 on the second day of the second Test against New Zealand.

[/show_more]

16. Recently which club football team won “Indian Federation Cup” tournament in 2016?

  • A. East Bengal
  • B. Mohun Bagan
  • C. Mohammedan Sporting Club
  • D. Bengaluru FC

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – B – Mohun Bagan – Explanation: Mohun Bagan football club has won 2016 Indian Federation Cup. Mohun Bagan perfected a spectacular second-half resurgence to floor Aizawl FC by a record 5-0 margin and regain the Federation Cup football title after eight years, at the Indira Gandhi Stadium.

[/show_more]

17. Recently which club football team won “La Liga Champions Trophy” in 2016?

  • A. C Milan
  • B. Manchester United
  • C. C Barcelona
  • D. Liverpool

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – C – F.C Barcelona – Explanation: Barcelona FC has retained the Spanish league title La Liga with 3-0 score against Granada in the final match. Luis Suarez finished as top scorer, being the first player apart from Lionel Messi and Cristiano Ronaldo to do so since the 2008-09 seasons.

[/show_more]

18. Recently who won International Boxing Federation title in London?

  • A. Anthony Joshua
  • B. Charles Martin
  • C. Mike Tyson
  • D. Lennox Lewis

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – A – Anthony Joshua – Explanation: Anthony Joshua won International boxing Federation heavy weight title in London with a second-round knockout of Charles Martin.

[/show_more]

19. Recently who won world “Chess Candidates Tournament” in 2016?

  • A. Susan Polgar
  • B. Alexandra Kosteniuk
  • C. Sergey Karjakin
  • D. Yifan Hou

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – C – Sergey Karjakin – Explanation: Russian grandmaster Sergey Karjakin challenge for the world chess championship in 2016. Sergey Karjakin won the world chess candidates tournament.

[/show_more]

20. Recently _______is now the official partner of BCCI?

  • A. Pepsi
  • B. Star
  • C. Samsung
  • D. Hyundai

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – D – Hyundai – Explanation: Hyundai Motor India Ltd has entered into a four-year partnership with the Board of Control for Cricket in India (BCCI) as an associate sponsor for all international matches at home.

[/show_more]

21. Recently which state Kabaddi Team won their first Pro Kobaddi title in India ?

  • A. Bengal Warriors
  • B. Patna Pirates
  • C. Dabang Delhi
  • D. Bengaluru Bulls

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – B – Patna Pirates – Explanation: The Patna Pirates were crowned champions of the Pro Kabaddi League season 3 after they defeated defending champions and heavy favourites U Mumba in a memorable encounter.

[/show_more]

22. Recently which cricketer rank no.1 batsman in T-20 international?

  • A. S Williamson
  • B. J Guptill
  • C. Kohli
  • D. H Gayle

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – C – V. Kohli – Explanation: Virat Kohli was rewarded for his stupendous performance in India’s clean sweep against Australia in the T-20 international as he replaced Aaron Finch as the top ranked batsman in the ICC list.

[/show_more]

23. Recently ______ cricket team ranked no.1 Team in T-20 international?

  • A. Australia
  • B. South Africa
  • C. West Indies
  • D. India

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – D – India – Explanation: India became the number one side in the ICC T 20 rankings after white washing Australia in the three match series.

[/show_more]

24. Recently ______ appointed as chairman of International Chamber of commerce?

  • A. Sunil Mittal
  • B. Lalit Bhasin
  • C. Kunal Vajani
  • D. Mukesh Lala

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – A – Sunil Mittal – Explanation: International Chamber of Commerce said it has elected founder and chairman of Bharti Enterprises, Sunil Bharti Mittal, as its chairman in a voting held in Sao Paolo, Brazil.

[/show_more]

25. Recently _______ appointed as Director General of Doordarshan?

  • A. Supriya Sahu
  • B. Anjali Pathak
  • C. Mitali Sharma
  • D. Lalita Guha

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – A – Supriya Sahu – Explanation: Senior IAS officer Supriya Sahu has been appointed as Doordarshan Director General, a post lying vacant for nearly two years. A 1991 batch IAS officer, Sahu is currently working in her state Tamil Nadu.

[/show_more]



26. Recently which actor named as Indian contingent’s Goodwill Ambassador for 2016 Rio Olympics?

  • A. Amir Khan
  • B. Salman Khan
  • C. Akshay Kumar
  • D. Shah Rukh Khan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – B – Salman Khan – Explanation: Bollywood superstar Salman Khan has been named Contingent’s goodwill ambassador for the 2016 Rio Olympics. This is a first time that a bollywood superstar will be a goodwill ambassador.

[/show_more]

27. Recently union government approved MoU between India and which country in the field of Rural Development and Poverty Alleviation?

  • A. Mauritius
  • B. England
  • C. Russia
  • D. America

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A -Mauritius – Explanation – The Union Cabinet has approved signing of a Memorandum of Understanding (MoU) between India and Mauritius in the field of Rural Development and Poverty Alleviation.

[/show_more]

28. Recently which player won Monte Carlo Masters title of Tennis 2016?

  • A. Kei Nishikori
  • B. Novak Djokovic
  • C. Rafael Nadal
  • D. Rod Laver

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C – Rafael Nadal – Explanation – Ace tennis player Rafael Nadal (World No 5) from Spain has won the 2016 Monte Carlo Rolex Masters title of Tennis. In the final match he defeated Gael Monfils of France by 7-5, 5-7 , 6-0 score.

[/show_more]

29. Recently who won the Chinese Grand Prix 2016?

  • A. Sebastian Vettel
  • B. Nico Rosberg
  • C. Sergio Perez
  • D. Daniil Ricciardo

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – Nico Rosberg – Explanation – Mercedes driver Nico Rosberg from Germany has won the 2016 Chinese Grand Prix held at the Shanghai International Circuit. Chinese Grand Prix title race was the third race of the 2016 season of Formula One in which total 11 teams had participated.

[/show_more]

30. Which state in India launched Bhimrao Ambedkar Awas Yojana for widows?

  • A. Uttar Pradesh
  • B. Andhra Pradesh
  • C. Maharashtra
  • D. Jharkhand

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- D – Jharkhand – Explanation – Jharkhand Government has launched Bhimrao Ambedkar Awas Yojana for widows to create equality and harmony in society , ensuring all round development enshrined in the Constitution.

[/show_more]

31. In which rank India had scored Global Connectivity Index 2016?

  • A. 43rd
  • B. 44th
  • C. 46th
  • D. 45th

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – 44th  – Explanation – India ranked 44th with total score of 30 among 50 different countries in the Connectivity Index (GCI) report compiled by Chinese telecom giant Huawei.

[/show_more]

32. Recently who won the International Boxing Federation (IBF) world title 2016?

  • A. Anthony Joshua
  • B. Mike Tyson
  • C. Michael Clark
  • D. Vitali Klitschko

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A – Anthony Joshua – Explanation – British professional boxer Anthony Joshua has won the 2016 international Boxing Federation (IBF) heavyweight title. To win this title , he defeated Charles Martin (US) in the second round at the O2 Arena in London , United Kingdom.

[/show_more]

33. Which country won the ICC World Women’s T -20 Cup 2016?

  • A. India
  • B. West Indies
  • C. Australia
  • D. England

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – West Indies – Explanation – West Indies has won their maiden Women’s World T-20 title by defeating champions Australia by 8 wickets at the Eden Garden in Kolkata. Batting first Australia had score of 148 runs for 5 wickets. West Indies in reply scored 149 runs in 19.3 over at the loss of 2 wickets.

[/show_more]

34. Recently who received the Harvard Alumni award 2016?

  • A. Mukesh Ambani
  • B. Pijush Goyanka
  • C. Sunil Mittal
  • D. Anil Ambani

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C – Sunil Mittal – Explanation – Bharti Enterprises founder and Chairman Sunil Bharti Mittal (58) was bestowed with 2016 Harvard Business School Alumni Achievement Award. Sunil Mittal is Indian telecom tycoon, entrepreneur and philanthropist.

[/show_more]

35. Which club won the Indian Federation Cup football tournament 2016?

  • A. Bengaluru FC
  • B. Sporting Clube de Goa
  • C. East Bengal
  • D. Mohun Bagan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- D – Mohun Bagan – Explanation – Mohun Bagan FC has won the 2016 Indian Federation Cup football tournament title for the 14th time. They have won the tournament after a gap of 8 years and last was won in 2008.

[/show_more]

36. Recently who appointed as Lieutenant Governor of Puduchery?

  • A. Najeeb Jung
  • B. Vijay Kumar
  • C. Kiran Bedi
  • D. Vikram Dev Dutt

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C – Kiran Bedi – Explanation – President Pranab Mukherjee has appointed BJP leader and former IPS officer Kiran Bedi Lieutenant Governor (LG) of Puducherry as per Article 239 of the Constitution.

[/show_more]

37. Recently who conferred with Nepal’s ‘’Yug Kavi Sddhicharan’’ award?

  • A. Pawan Chamling
  • B. K P Sharma
  • C. Gopal Prasad Rimal
  • D. Motiram Bhatta

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A – Pawan Chamling – Explanation – Sikkim Chief Minister Pawan Chamling was conferred with the Yug Kavi Siddhicharan Award, one of the Nepal’s prestigious literary award. The award was bestowed upon him by Nepal Prime Minister K P Sharma Oil for his commendable contributions in promoting Nepali literature in India.

[/show_more]

38. Recently where held the First World Conference on Tourism for development?

  • A. Delhi
  • B. Beijing
  • C. Washington
  • D. Rio de Janeiro

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – Beijing – Explanation – The first World Conference on Tourism for development (WCTD) was held in Beijing, China from May 18 to 21, 2016. It was held under the theme ‘Tourism for peace and Development’ to advance the contribution of tourism to the UN Sustainable Development Goals (SDG).

[/show_more]

39. Recently who won the Man Booker International Prize 2016?

  • A. Eleanor Catton
  • B. Richard Flanagan
  • C. Marlon James
  • D. Han kang

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- D – Han kang – Explanation – South Korean author , han Kang, has won the 2016 Man Booker International Prize for her noval ‘The Vegetarian’. With this han becomes the first South Korean to win this prestigious literary prize. The writer and her British translator Deborah Smith will share the 72,000 dollars prize money.

[/show_more]

40. Recently who won the 2016 Italian Open title of tennis in the women’s single category?

  • A. Madison Keys
  • B. Serena Williams
  • C. Martina Hingis
  • D. Sania Mirza

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – Serena Williams – Explanation – Serena Williams (World No 1) from United States has won the 2016 Italian Open Tennis in the women’s singles category. In the final match, she defeated Madison Keys by 7-6, 6-3 score. It was Serena Williams fourth Italian Open title after she won in 2002, 2013 and 2014.

[/show_more]

41. Which bank launched country’s 1st contactless credit card for SMEs in India?

  • A. UBI
  • B. SBI
  • C. PNB
  • D. ICICI

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- D – ICICI – Explanation – India’s largest private sector bank ICICI Bank has launched country’s first contactless business credit card in association with Jet Airways for small and mid-sized enterprises (SMEs).

[/show_more]

42. Recently ________ launched India’s first certified green bond at London stock Exchange?

  • A. United Bank
  • B. Axis Bank
  • C. Union Bank
  • D. State Bank of India

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – B – Axis Bank – Explanation: Axis Bank has raised $ 500 million at the London Stock Exchange after it launched India’s first internationally-listed certified green bond to finance climate change solutions around the world.

[/show_more]

43. Recently which country successfully launched world’s largest Rocket?

  • A. United States
  • B. Japan
  • C. Russia
  • D. India

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – A – United States – Explanation: The world’s largest rocket has successfully blasted into space from Florida’s Cape Canaveral for all to see, but the exact details of its intelligence agency cargo are something that the US government is keeping a closely guarded secret.

[/show_more]

44. Recently which state government launched “smart village program” in India?

  • A. Haryana
  • B. Bihar
  • C. Gujarat
  • D. West Bengal

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – C – Gujarat – Explanation: Gujarat government has announced that 6,000 of around 18,000 villages in Gujarat have become open defecation free (ODF) and the rest would be ODF much before the 2019 deadline, set by the Centre under the Swachh Bharat Abhiyan.

[/show_more]

45. Recently which student won “Young scientist Award” in 2016?

  • A. Losiana Nayak
  • B. Koushik Chakraborty
  • C. Divya Sharma
  • D. Nandini Bhandaru

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – D – Nandini Bhandaru – Explanation: Nandini Bhandaru of IIT-Kharagpur wins honour for her outstanding contribution. A doctoral researcher at IIT-Kharagpur has bagged the European Materials Research Society’s Young Scientist Award for contribution to materials science.

[/show_more]

46. When is the world Malaria Day observed?

  • 25th April
  • 11th May
  • 18th January
  • 3rd November

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – A – 25th April – Explanation: On April 25th people across the globe take part in a wide range of activities to mark World Malaria Day. The day is an international observance commemorated every year on 25th April and recognizes global efforts to control malaria.

[/show_more]

47. Recently which actress won “Best Actress Award” at Tribeca Film Festival?

  • A. Sonakshi Sinha
  • B. Radhika Apte
  • C. Alia Bhatt
  • D. Shraddha Kapoor

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – B – Radhika Apte – Explanation: Bollywood actress Radhika Apte has bagged the best actress in an international narrative feature honour at this year’s Tribeca Film Festival for her performance in anthology film “Madly”.

[/show_more]

48. Recently India launched a fastest train, the name is_______?

  • A. Superfast Express
  • B. Rocket Express
  • C. Raajsahi Express
  • D. Gatimaan Express

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – D – Gatimaan Express – Explanation: India has launched its “fastest train” capable of running at a maximum speed of 160 km an hour. Railway Minister Suresh Prabhu flagged off the Gatimaan Express, which connects Nizamuddin station in the capital, Delhi, with the northern town of Agra.

[/show_more]

49. ________ first state to join National Cancer Grid?

  • A. Kerala
  • B. Gujarat
  • C. Maharashtra
  • D. Punjab

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – C – Maharashtra – Explanation:  Maharashtra is a first state to join national cancer grid. Maharashtra tied up with the Tara Trusts to link all government colleges and medical colleges to the national cancer grid for uniform cancer profiling and quality treatment.

[/show_more]

50. When is the world Kidney Day observed?

  • A. March 10th
  • B. January 21st
  • C. August 25th
  • D. July 15th

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – A – March 10th  – Explanation:  World Kidney day observed annually on the March 10th. World Kidney Day is a joint initiative of the International Society of Nephrology (ISN) and the International Federation of Kidney Foundations (IFKF).

[/show_more]


 Do not forget to check the following topics