Search Here

Current Affairs Quiz : July 06 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on July 06 2017. All the recent incidents which were held on Sixth July 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : 
July 06 2017″ Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : July 06 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz July 06 2017

Current Affairs Quiz : July 06 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :July 06 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. In which state free GST facilitation centers will be set up?

  • A. Goa
  • B. Gujarat
  • C. Haryana
  • D. Punjab

Show Answer

Answer: A – Goa – Explanation – In Goa, the Office of the Commissioner of Commercial Taxes has set up GST facilitation centers in ward offices across the state. The department’s head office has set up in Panaji.

Hide

2. In which city airport India’s tallest ATC tower to be operational by December?

  • A. Chennai Airport
  • B. Delhi Airport
  • C. Mumbai Airport
  • D. Kolkata Airport

Show Answer

Answer: B – Delhi Airport – Explanation – The new ATC tower at Delhi’s Indira Gandhi International Airport will be the tallest structure in Delhi. It is likely to start operations by December.

Hide

3. Recently President of India approves Ordinance allowing Kambala in which state?

  • A. Tamil Nadu
  • B. Kerala
  • C. Karnataka
  • D. Andhra Pradesh

Show Answer

Answer: C – Karnataka – Explanation – President Pranab Mukherjee approved the promulgation of the Prevention of Cruelty to Animals (Karnataka Amendment) Ordinance, 2017, making it possible for Kambala – a traditional buffalo race – to be conducted. They are organised in the Dakshin Kannada and Udupi districts of coastal Karnataka. The Government passed a Bill to exempt Kambala and bullock-cart racing from the ambit of the Prevention of Cruelty to Animals Act, 1960.

Hide

4. Recently which state government declares flood situation a ‘State Calamity’?

  • A. Assam
  • B. West Bengal
  • C. Arunachal Pradesh
  • D. Manipur

Show Answer

Answer: D – Manipur – Explanation – An emergency review meeting held on 3 July 2017 to assess the flood situation in Manipur decided to declare the present disaster as a ‘State Calamity.’ The meeting, chaired by Chief Minister N Biren Singh, was held at the Chief Minister’s Secretariat. It was attended by Irrigation & Flood Control Department (IFCD) Minister Letpao Haokip, Education Minister Th. Radheshyam, Chief Secretary O. Nabakishore, Additional Chief Secretaries, Principal Secretaries, Commissioners, DCs and Directors of dierent Departments.

Hide

5. Recently President Pranab Mukherjee approves Legislative Bill to ban hookah bar in which city?

  • A. Gujarat
  • B. Maharashtra
  • C. Andhra Pradesh
  • D. Tamil Nadu

Show Answer

Answer: A – Gujarat – Explanation – President Pranab Mukherjee approved a Legislative Bill to ban the hookah bar in Gujarat. The main aim of the government is to protect the youth from this dangerous addiction, which causes various types of cancer. The Cigarettes and Other Tobacco Products (Prohibition of Advertisement and Regulation of Trade and Commerce, Production, Supply, and Distribution) (Gujarat Amendment) Bill, 2017 passed by the Gujarat Assembly in February and sent to Governor O P Kohli.

Hide

6. Recently TERI ranked _______________ among world’s climate think tanks.

  • A. Second
  • B. First
  • C. Seventh
  • D. Fourth

Show Answer

Answer: A – Second – Explanation – The Energy Resources Institute (TERI) was ranked number two by the International Center for Climate Governance (ICCG), an internationally-renowned body whose activities focus on the design of climate policy and related governance issues. The New Delhi-based think tank was ranked under the category ‘2016 Top Climate Think Tanks in the Rest of the World–Absolute Global Rankings’ during ICCG’s 23rd annual conference of the European Association of Environmental and Resource Economists (EAERE) in Athens in Greece.

Hide

7. Recently which country claims successful intercontinental ballistic missile test?

  • A. South Korea
  • B. North Korea
  • C. Japan
  • D. US

Show Answer

Answer: B – North Korea – Explanation – North Korea claims to have successfully tested an intercontinental ballistic missile (ICBM) on 4 of July 2017.

Hide

8. Recently which country’s Crysantythumum flower named after Prime Minister Narendra Modi to commemorating his visit?

  • A. Hungary
  • B. Isle of Man
  • C. Israel
  • D. Jersey

Show Answer

Answer: C – Israel – Explanation – A new fast-growing Israeli flower on 4 July 2017 was named after Prime Minister Narendra Modi. The step comes as a special gesture to mark the first visit of an Indian Prime Minister to the Jewish nation. Israeli Crysanthumum flower will now be called Modi. Danziger Flower Farm named the flower Crysanthumum as Modi, commemorating Prime Minister Modi’s visit.

Hide

9. Recently in which city 5th meetings of BRICS Education Ministers held?

  • A. Brasília
  • B. Moscow
  • C. Pretoria
  • D. Beijing

Show Answer

Answer: D – Beijing – Explanation – 5th Meeting of BRICS Education Ministers was held on July 5, 2017 in Beijing, China. The Indian delegation was led by Union Minister of Human Resource Development, Prakash Javadekar.

Hide

10. Recently Pune based NGO wins UN prize for sustainable farming model

  • A. Swayam Shikshan Prayog
  • B. Mahelerecen
  • C. Tulir
  • D. Ashraya

Show Answer

Answer: A – Swayam Shikshan Prayog – Explanation – Swayam Shikshan Prayog is a city-based Non-Governmental Organisation (NGO) awarded the United Nations Development Programme’s Equator Prize. It is the only Indian organization to win the award, making the cut from more than 800 nominations across 120 countries. The 15 prize winners will receive $10,000 each and a chance to participate in a week-long summit in New York during the 72nd United Nations General Assembly.

Hide

11. Recently who has been appointed as CEO and Managing Director of Syndicate bank?

  • A. Arun Shrivastava
  • B. Melwyn Rego
  • C. Ravi Krishan Takkar
  • D. Pawan Kumar Bajaj

Show Answer

Answer: B – Melwyn Rego – Explanation – Syndicate Bank appoints Melwyn Rego as Managing Director and Chief Executive Officer from the month of July. He has also held the position of Deputy Managing Director, IDBI Bank. He was a rank holder at a programme on International Capital Markets at Oxford University, UK. He has also participated in several seminars including those organised by Entrepreneurship Development Institute / World Bank at Washington.

Hide

12. Who will be the next Chief Election Commissioner?

  • A. Nasim Zaidi
  • B. Achal Kumar Joti
  • C. H. S. Brahma
  • D. V. S. Sampath

Show Answer

Answer: B – Achal Kumar Joti – Explanation – President Pranab Mukherjee has appointed election commissioner Achal Kumar Joti as the next Chief Election Commissioner (CEC). He succeeds Nasim Zaidi. A K Joti is retired Indian Administrative Service (IAS) officer of 1975-batch. He had retired as the Gujarat Chief Secretary in January 2013.

Hide

13. Who is the new Chairman of Tata Global Beverages?

  • A. Rahul Sharma
  • B. Dr. Santrupt Misra
  • C. Natarajan Chandrasekaran
  • D. Venu Madhav

Show Answer

Answer: C – Natarajan Chandrasekaran – Explanation – Tata Global Beverages Ltd (TGBL) on 3 July 2017 appointed Tata Sons head Natarajan Chandrasekaran as its Chairman with immediate effect. The TGBL board approved the “appointment of N. Chandrasekaran as an additional director and as chairman of the board of the company in place of Harish Bhat who expressed a desire to step down as chairman.” The board also appointed Siraj Azmat Chaudhry as a Non Executive Independent Director in the company

Hide

14. Recently which bank has signs 220 million dollar loan to improve connectivity on State Highways of Rajasthan?

  • A. Asian Development Bank
  • B. World Bank
  • C. Bank of America
  • D. Swiss Bank

Show Answer

Answer: A – Asian Development Bank – Explanation – The Centre and Asian Development Bank (ADB) signed a 220 million dollar loan for improving connectivity as well as transport efficiency and safety on State Highways of Rajasthan. A 500 million dollar for Rajasthan State Highways Investment Program, approved by ADB Board in May this year. It will improve about one thousand kilometres of State Highways and major district roads.

Hide

15. Recently which two exchanges merge to create India’s third biggest commodity exchange?

  • A. NSE
  • B. NMCE
  • C. MCX
  • D. ICEX

Show Answer

Answer: B & D – NMCE & ICEX – Explanation – National Multi-Commodity Exchange (NMCE) will merge with Indian Commodity Exchange (ICEX). This is the first merger deal in the commodity exchange space in India. It has been approved by the boards of both exchanges and is expected to be completed by December 2017. It offers the world’s first diamond futures contract, which has already received in-principle approval from the marker regulator Securities and Exchange Board of India (SEBI).

Hide

Video Current Affairs Quiz: July 06 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query