≡ Menu




Current Affairs Quiz July 07 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on July 07 2016. All the recent incidents which were held on Seventh July 2016 are drifted here as a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download this  “Current Affairs Quiz : July 07 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : July 07 2016

Current Affairs Quiz : July 07 2016

Current Affairs Quiz : July 07 2016 Question And Answers

 

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : July 07 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1.Which team has won the ICC Cricket World Men’s T-20 Cup 2016?

  • A. West Indies
  • B. India
  • C. Australia
  • D. Southafrica

Show Answer

Ans:- A – West Indies – Explanation – West Indies has won the ICC Cricket World Men’s T-20 Cup 2016 by defeating England wickets in the final match played at Eden Gardens, Kolkata.

Hide

2. Recently who won the Bahrain Grand Prix 2016?

  • A. Kimi Raikkonen
  • B. Nico Roseberg
  • C. Lewis Hamilton
  • D. Daniel Ricciardo

Show Answer

Ans:- B – Nico Roseberg – Explanation – Mercedes driver Nico Rosebsrg from germany has won the 2016 Gulf Air Formula One Bahrain Grand Prix held at Bahrain International Circuit in Manama. Bahrain Grand Prix title race was the second race of the 2016 season of Formula One in which total 11 teams had participated.

Hide

3. Recently which state government launched Smart Village program in India?

  • A. Arunachal
  • B. Nagaland
  • C. Gujarat
  • D. Maharashtra

Show Answer

Ans:- C – Gujarat – Explanation – Gujarat Government has launched Smart Village program to improve public facilities in the villages. It was launched by Gujarat Chief Minister Anandiben Patel on the occasion of completion of two years of her Government.

Hide

4. Recently who won the 2016 Italian Open title of Tennis in the men’s single category?

  • A. Bob Bryan
  • B. Jack Sock
  • C. Mike Bryan
  • D. Andy Murray

Show Answer

Ans:- D – Andy Murray – Explanation – Andy Murray (World No. 3) from Britain has won the 2016 Italian Open title of Tennis in the singles category. It was Murray’s first Italian Open title. In the final match played in Rome, Andy Murray defeated Novak Djokovic (World No. 1) for the first time on the clay court by 6-3 , 6-3 score.

Hide

5. Recently who was appointed as Additional Solicitor General of India?

  • A. Atma Ram Nadkarni
  • B. Ranjit Kumar
  • C. Nageswara Rao
  • D. Maninder Singh

Show Answer

Ans:-A – Atma Ram Nadkarni – Explanation –The Appointments Committee of the Cabinet (ACC) has appointed Senior advocate of Bombay High Court Atma Ram Nadkarni as Additional Solicitor General. He will have tenure of three years and an order in this regard was issued by Department of Personnel and Training (DoPT).

Hide

6. Recently who won the 2016 Mutua Madrid Open title in the men’s single category?

  • A. Kei Nishikori
  • B. Novak Djokovic
  • C. Rafael Nadal
  • D. Rod Laver

Show Answer

Ans:- B – Novak Djokovic – Explanation – Serbian tennis player Novac Djokovic (World no. 1) won the 2016 Mutua Madrid Open the men’s single category. In the final match played in Madrid, Spain he defeated Andy Murray from Great Britain by 6-2, 3-6, 6-3 score.

Hide

7. Recently Shashi Kapoor’s Biography ‘Shashi kapoor-the Householder, the star’was released – Who wrote the Biography?

  • A. Amitav Ghosh
  • B. Vikram Seth
  • C. Aseem Chhabra
  • D. Chetan Bhagat

Show Answer

Ans:- C – Chetan Bhagat – Explanation – Veteran actor Shashi Kapoor’s autobiography titled ‘ Shashi Kapoor – the Householder, the Star was released recently. The biography has been authored by film journalist Aseem Chhabra and with forword by Karan Johar.

Hide

8. Which country won the Asia Kabaddi Championship Cup 2016?

  • A. India
  • B. Iran
  • C. Nepal
  • D. Pakistan

Show Answer

Ans:- D – Pakistan – Explanation – Pakistan has won the third edition of the Asian kabaddi Championship 2016 (Circle Style) by defeating India. In the final match held at Pakistan Ordinance Factory Sports Complex in Cantonment, Pakistan defeated India by 50-31 points.

Hide

9. Recently who won the World Championship title of Snooker 2016?

  • A. Mark Selby
  • B. Ding Junhui
  • C. Neil Robertson
  • D. Judd Trump

Show Answer

Ans:- A – Mark Selby – Explanation – Ace snooker player Mark Selby (World no 1) from England has won the 2016 World Championship title of Snooker. In the final match played in Sheffield, Selby defeated China’s Ding Junhui by 18-14 score.

Hide

10. Recently which state government of India launched Chandranna Bima Yojana?

  • A. Madhya Pradesh
  • B. Andhra Pradesh
  • C. Rajasthan
  • D. Gujarat

Show Answer

Ans:- B – Andhra Pradesh – Explanation – Andhra Pradesh Government has launched Chandranna Bima Yojana, an insurance scheme for working class people. The scheme was launched by Chief Minister N Chandrababu Naidu on the occasion of May Day in Vijayawada.

Hide

11. Recently where South India’s first underground metro services flagged off?

  • A. Kerala
  • B. Kochi
  • C. Bengaluru
  • D. Chennai

Show Answer

Ans:- C – Bengaluru – Explanation – South India’s first underground services flagged of in Bengaluru i.e. at East-West corridor (Purple Line) of Bangalore Metro Rail Corporation Limited (BMRCL).

Hide

12. The name of anti-submarine torpedo which was recently inducted in Indian Navy?

  • A. Varunastra
  • B. Arjuna
  • C. Dronachariya
  • D. Prithbi

Show Answer

Ans:- A – Varunastra – Explanation – Indigenously – built heavy weight anti-submarine torpedo Varunastra has been successfully inducted in the Indian Navy. With this India becomes one of the eight countries in the world to have the capability to design and build anti-submarine torpedo system.

Hide

13. Recently who was appointed as deputy governor of RBI?

  • Raghuram Rajan
  • H R Khan
  • R Gandhi
  • NS Vishwanathan

Show Answer

Ans:- D – NS Vishwanathan – Explanation – The Union Government has appointed NS Vishwanathan as deputy governor of the Reserve Bank of India (RBI). His appointment was approved by the Appointments Committee of the Cabinet (ACC) presided by Prime Minister Narendra Modi in New Delhi.

Hide

14. The name of the mobile app which was launched by Union government for volunteer work at government schools?

  • A. Vidya Mobile App
  • B. Vidyanjali Mobile App
  • C. Siksha Mobile App
  • D. Sikshak Mobile App

Show Answer

Ans:- B – Vidyanjali Mobile App – Explanation – Vidyanjali initiative is in line with the Union HRD Ministry’s ongoing efforts under Padhe Bharat Badhe Bharat.

Hide

15. Recently which Bollywood Actor won “Achievement award” in Australia?

  • A. Ranveer Singh
  • B. Randeep Hooda
  • C. Salman Khan
  • D. Nawazuddin Siddiqui

Show Answer

Ans: – B – Randeep Hooda – Explanation: Bollywood actor Randeep Hooda was felicitated by Melbourne based South Asian community members in Australia. The members of a nonprofit organization South Asian public Affairs Council (SAPAC) honoured the visiting actor with an achievement award for making his mark in the film industry.

Hide

16. Recently which Tamil Film won “REMI Award” in 2016?

  • A. Kanavu Variyam
  • B. Kirumi
  • C. Kaaka Muttai
  • D. Papanasam

Show Answer

Ans: – A – Kanavu Variyam – Explanation:” Kanavu Variyam” a Tamil movie directed by a Chennai-based techie Arun Chidambaram, has gone to win the prestigious Remi Award in the US. The award will be handed over to Chidambaram during the 49th world Fest Houston International Film Festival.

Hide

17. Recently which Malayalam Film won “Berlin Film Festival Award” in 2016?

  • A. Marupuram
  • B. Puthiya Niyamam
  • C. Jalam
  • D. Ottal

Show Answer

Ans: – D – Ottal – Explanation: National Award winning Malayalam film “Ottal” has been named as the Best Film by children’s jury at the 66th Berlin International Film Festival. Ottal narrates the story of an old fisherman and his grandson.

Hide

18. When is the International “Mother Language day” observed?

  • A. 11th January
  • B. 25th July
  • C. 21st February
  • D. 5th September

Show Answer

Ans: – C – 21st February – Explanation: International Mother Language Day (IMLD) is a worldwide annual observance held on 21 February. The IMLD has been observed every year since February 2000 to promote linguistic and cultural diversity and multilingualism.

Hide

19. Recently which state won “61st National School Athletics Championship”?

  • A. Haryana
  • B. Kerala
  • C. Uttar Pradesh
  • D. Maharashtra

Show Answer

Ans: – B – Kerala – Explanation: Kerala has emerged champions in the 61st National School Athletics Meet, which began on January 29 and concluded on February 2. Kerala emerged as the overall winner for the 19th consecutive time. The national School Athletics championship was held at Olympian Rahman Stadium in Kozhikode, Kerala.

Hide

20. Recently which Country Launched “world’s Longest Cable Car System”?

  • A. Japan
  • B. China
  • C. Vietnam
  • D. France

Show Answer

Ans: – C – Vietnam – Explanation: The world’s longest three-rope cable car system was inaugurated in Vietnam Lao Cai Province. With a total length of 6,292.5 metres, the system was recognized by the Guinness World Records as the world’s longest three-rope cable car route, and also the world’s biggest height gap between its departure and arrival stations of 1,410 metres.

Hide

21. Recently which two countries signed an agreement on “scientific research”?

  • A. India-Japan
  • B. India-Russia
  • C. India-China
  • D. India-France

Show Answer

Ans: – B – India-Russia – Explanation: The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Narendra Modi was apprised about signing of an agreement between India and Russia. The Agreement provides for competitive research grants to Indian and Russian researchers for joint implementation of research projects in areas of Basic Exploratory Sciences.

Hide

22. When is the National “Girl Child Day” observed?

  • A. 26th February
  • B. 31st March
  • C. 23rd July
  • D. 24th January

Show Answer

Ans: – D – January – Explanation: National girl child day is celebrated every year on 24th January as a national observance day for the girl child. This celebration was started to offer more supports and new opportunities to the girls in the country. It is celebrated to increase the awareness among people about all the inequalities faced by the girl child in the society.

Hide

23. Recently who won “Scientific and Technical Achievement Award” in 2016?

  • A. Rahul Thakkar
  • B. Bishal Mittel
  • C. RK Mishra
  • D. KP Sharma

Show Answer

Ans: – A – Rahul Thakkar – Explanation: Rahul Thakkar along with Richard Chuang has been chosen for Scientific and Technical achievement Award 2016 given by Academy of motion Picture Arts and Sciences. The duo has been picked for “groundbreaking design” of the Dream Works Animation Media Review System.

Hide

24. State Bank of India recently opened its First Branch in_________?

  • A. Russia
  • B. Ghana
  • C. Germany
  • D. South Korea

Show Answer

Ans: – D – South Korea – Explanation: India’s largest lender State Bank of India (SBI) has opened its first branch in South Korea. The Seoul branch is expected to play an important role in strengthening economic partnership between the two nations, the bank Managing Director B. Sriram said in a statement.

Hide

25. Recently who appointed as “ICC’s first independent Chairman” in 2016?

  • A. Shashank Manohar
  • B. Kuldip Singh
  • C. Anurag Thakur
  • D. Jayant Mishra

Show Answer

Ans: – A – Shashank Manohar – Explanation: Veteran Cricket administrator Shashank Manohar has been elected unopposed as ICC’s first independent chairman, two days after he stepped down from the post of BCCI President.

Hide

26. Recently who appointed “Chairperson of Children Film Society” of India?

  • A. Om Puri
  • B. Prakash Raj
  • C. Alok Nath
  • D. Mukesh Khanna

Show Answer

Ans: – D – Mukesh Khanna – Explanation: Actor Mukesh Khanna who is well Known all over India as the country’s first Superhero, Shaktimaan has been appointed as the new chairperson of the Children’s Film Society of India (CFSI).

Hide

27. Recently who appointed as “new Ambassador” to France?

  • A. Dr Kushal Bajpai
  • B. Dr Mohan Kumar
  • C. Dr Jadab Sharma
  • D. Dr Berendra Singh

Show Answer

Ans: – B – Dr Mohan Kumar – Explanation: Senior diplomat Dr. Mohan Kumar has been appointed the India’s next Ambassador to France. He will Succeed Arun Kumar who was recently appointed Ambassador to the United States.

Hide

28. Who was the new Union Cabinet Minister of Human Resource Development of India?

  • A. Venkaiah Naidu
  • B. Ananth Kumar
  • C. Prakash Javdekar
  • D. Ravi Shankar Prasad

Show Answer

Ans:- C – Prakash Javdekar – Explanation – Prakash Javdekar was the new Union Cabinet Minister of Human Resource Development of India in place of Smriti zubin Irani.

Hide

29. Which state has become the first state in India introduced minimum wages for part time workers?

  • A. Rajasthan
  • B. West Bengal
  • C. Assam
  • D. Tripura

Show Answer

Ans:- A – Rajasthan – Explanation – Rajasthan has become the first state in the country to introduce minimum wages for part time workers. In this regard, the Labour Department has issued a notification. With this, part time workers in the state now come under the Minimum Wages Act 1948.

Hide

30. The name of the mobile app recently which has launched The Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) for measuring real time mobile Internet speed?

  • A. ‘OurSpeed’
  • B. ‘YourSpeed’
  • C. ‘Speed’
  • D. ‘Myspeed’

Show Answer

Ans:- D -MySpeed – Explanation – The Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) has launched ‘MySpeed’ mobile application for measuring real time mobile Internet speed that consumers get. This is the first application to be launched under the Digital India initiative, which is directly trying to tackle the issue of poor data speeds.

Hide

31. Recently which bank of India launched a social media banking platform for Facebook and Twitter users?

  • A. United Bank of India
  • B. State Bank of India
  • C. Union Bank of India
  • D. Axis Bank

Show Answer

Ans:- B -State Bank of India – Explanation –India’s largest lender State Bank of India (SBI) recently had launched SBI Mingle, a social media banking platform for Facebook and Twitter users.

Hide

32. Recently who wrote the book ‘’The Kiss of Life’’?

  • A. Emraan Hashmi
  • B. BG Verghese
  • C. Bharathi Pradhan
  • D. Pramod Kapoor

Show Answer

Ans:- A – Emraan Hasmi – Explanation – The book narrates the story of Emraan’s life when his family dealt with the horrific struggle as his six-year-old son Ayaan battled his way through cancer.

Hide

33. Recently who wrote the book ‘’My Favourite Nature Stories’’?

  • A. Neil Jordan
  • B. Ruskin Bond
  • C. Scott Kelly
  • D. Raan Ayyub

Show Answer

Ans:-B – Ruskin Bond – Explanation – Apart from My Favourite Nature Stories, Bond also launched another book titled The World Outside My Window.

Hide

34. Which movie won the best Film Award at 19th Shanghai International Film Festival?

  • A. Age of the hobbits
  • B. Drive
  • C. Noah
  • D. Thithi

Show Answer

Ans:- D – Thithi – Explanation – The film won numerous honours so far including National Film Award for Best Feature Film in Kannada, State Film Awards, Golden Leopard honour, etc.

Hide

35. Which feature film awarded to best children’s film in 63rd National Film Awards?

  • A. The Blue Umbrella
  • B. Hawaa Hawaai
  • C. Chillar Party
  • D. Duronto

Show Answer

Ans:- D – Duronto – Explanation – President Pranab Mukherjee on 3 May 2016 conferred National film awards for the year 2015 in various categories at the 63rd National Film Awards Function held at Vigyan Bhawan, New Delhi.

Hide

36. Which feature film awarded to Best Hindi Film in 63rd National Film Awards?

  • A. Dum Laga ke Haisha
  • B. Kerry on Kutton
  • C. Madaari
  • D. M Cream

Show Answer

Ans:- A – Dum Laga ke Haisha – Explanation – President Pranab Mukherjee on 3 May 2016 conferred National film awards for the year 2015 in various categories at the 63rd National Film Awards Function held at Vigyan Bhawan, New Delhi.

Hide

37. Who won the best actor award in 63rd National Film Awards?

  • A. Sha Rukh Khan
  • B. Amir Khan
  • C. Amitabh Bachchan
  • D. Akshoy Kumar

Show Answer

Ans:- C -Amitabh Bachchan – Explanation – President Pranab Mukherjee on 3 May 2016 conferred National film awards for the year 2015 in various categories at the 63rd National Film Awards Function held at Vigyan Bhawan, New Delhi. Amitabh Bachchan received the Best Actor honour for his role of a hypochondriac father in Piku.

Hide

38. Recently Union Cabinet of India approved MoU between UPSC and Royal Civil Service of which country?

  • A. Nepal
  • B. Bhutan
  • C. Sri Lanka
  • D. Bangladesh

Show Answer

Ans:- B – Bhutan – Explanation – The MoU will strengthen the existing relationship between Union Public Service Commission and Royal Civil Service Commission of Bhutan. It will also facilitate sharing of experience and expertise of both the parties in the area of recruitment.

Hide

39. Recently what amount World Bank approved for Technical Education Quality Improvement Project in India?

  • A. $202.50 miillion
  • B. $204.50 million
  • C. $201.50 million
  • D. $205.50 million

Show Answer

Ans:- C – $201.50 million – Explanation – The objective of the project is to enhance quality and equity in participating engineering education institutes and improve the efficiency of the engineering education system in focus states.

Hide

40. Recently which country launched the most powerful nuclear icebreaker?

  • A. America
  • B. Russia
  • C. China
  • D. England

Show Answer

Ans:- B – Russia

Explanation – Arktika, the most powerful nuclear icebreaker launched by Russia. With a length and breadth of 189.5 yards and 37.1 yards respectively, it is the world’s largest and most powerful vessel of its kind.

Hide

41. Recently which country elected as chair of a permanent committee of UN for the first time?

  • A. China
  • B. France
  • C. The united States
  • D. Israel

Show Answer

Ans:- D – Israel – Explanation – In the secret ballot election, Israel received 109 Yes votes. No votes were cast against Israel. However, there were 23 abstentions, 14 invalid ballots and 43 votes for other countries in the Western European.

Hide

42. Recently Forbes released World’s 100 most powerful Women list 2016. Who was the World’s most powerful woman in the list?

  • A. Angela Merkel
  • B. Hillary Clinton
  • C. Janet Yellen
  • D. Gwynne shotwell

Show Answer

Ans:- A – Angela Merkel – Explanation – Forbes on 6 June 2016 released the list of World’s 100 Most Powerful Women of 2016 showing women who impacted businesses, media, philanthropy, politics and more. The world’s most powerful woman in the list is German Chancellor Angela Merkel who fetched the first spot for the sixth consecutive year.

Hide

43. Recently who won a landslide victory in the Presidential election of Philippine?

  • A. Benigno Aquino II
  • B. Gloria Macapagal Arroyo
  • C. Rodrigo Digong Duterte
  • D. Joseph Estrada

Show Answer

Ans:- C – Rodrigo Digong Duterte – Explanation –Rodrigo Digong Duterte on 30 May 2016 was officially declared to be the president-elect by the parliament of Philippine. He won a landslide victory in the presidential election in May 2016 , taking about six million votes more than his competitor.

Hide

44. Recently which country ranked 91st in 2016 “Networked Readiness Index”?

  • A. United States
  • B. China
  • C. India
  • D. Japan

Show Answer

Ans: – C – India – Explanation: India placed at 91st position in the recently released 2016 Networked Readiness Index (NRI) by the Geneva-based World Economic Forum (WEF). The Index was released as the part of the WEF’s Global Information Technology Report.

Hide

45. Recently which country becomes first state to introduce minimum wages for part time workers in 2016?

  • A. Rajasthan
  • B. Maharashtra
  • C. Kerala
  • D. Uttar Pradesh

Show Answer

Ans: – A – Rajasthan – Explanation: Rajasthan has become the first state in the country to introduce minimum wages for part time workers. With this, part time workers in the state now come under the Minimum Wages Act 1948.

Hide

46. When is the “Congress Foundation Day” observed?

  • A. 28th January
  • B. 18th July
  • C. 28th December
  • D. 15th May

Show Answer

Ans: – C – 28th December – Explanation: Congress President Sonia Gandhi has hoisted the party flag at the party headquarters in New Delhi, marking the 130st congress Foundation Day on December 28.

Hide

47. Which Country recently launched “3rd largest hydropower station” on Yangtze River?

  • Japan
  • China
  • France
  • England

Show Answer

Ans: – B – China – Explanation: China has started construction of its third largest hydropower station on the upper reaches of the Yangtze River, a project estimated to cost more than 100 billion Yuan (USD 15.4 billion). Is the world’s 7th largest in operation or under construction.

Hide

48. Recently launched a book “A life in Diplomacy” authored by________?

  • A. KP Mathur
  • B. Rana Ayyub
  • C. Neil Jordan
  • D. MK Rasgotra

Show Answer

Ans: – D – MK Rasgotra – Explanation:  The book provides a ringside view of the beginnings of ethnic violence in Sri Lanka, the last years of the Cold War, Indira Gandhi’s assassination and the Bhopal gas disaster.

Hide

49. Recently which origin scientist discovered fast “SnO conductor to replace silicon” in India?

  • A. Ashutosh Tiwari
  • B. Manohar Pandit
  • C. Subash Mishra
  • D. Kamalash Mathur

Show Answer

Ans: – A – Ashutosh Tiwari – Explanation: A team of scientist in US led by an Indian-Origin Ashutosh Tiwari has discovered Tin Monoxide (SnO) conductor to replace silicon. SnO is a new kind of 2D semiconducting material for electronics that opens the door for speedier computers and smart phones that consumes less power. 

Hide

50. Recently who wrote the book “MARU BHARAT SARU BHARAT”?

  • A. Madhuri Bose
  • B. Hamid Ansari
  • C. Jain Acharya Maharaj
  • D. Govind Pansare

Show Answer

Ans: – C – Jain Acharya Maharaj – Explanation: Prime Minister Narendra Modi on 2016 released a book title “MARU BHARAT SARU BHARAT” Written by Jain Acharya Maharaj.

Hide

 Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)