Search Here

Current Affairs Quiz : July 07 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on July 07 2017. All the recent incidents which were held on Seventh July 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : 
July 07 2017″ Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : July 07 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz July 07 2017

Current Affairs Quiz : July 07 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :July 07 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently of which state’s Prime Minister Narendra Modi adopts third village?

  • A. Uttar Pradesh
  • B. Gujarat
  • C. Bihar
  • D. Uttarakhand

Show Answer

Answer: A – Uttar Pradesh – Explanation – Prime Minister Narendra Modi adopts Kakrahia as the third village after Jayapur and Nagpur, as his first and second villages in his Lok Sabha Constituency. It is under Saansad Adarsh Gram Yojana (SAGY) scheme for developing it as a model village in 2017-18. Saansad Adarsh Gram Yojana (SAANJHI) scheme has been launched for developing model villages through the implementation of existing schemes and certain new initiatives to be done at local context, depending from village to village.

Hide

2. Recently Haryana Government in which city planning to run electric buses?

  • A. Chandigarh
  • B. Gurugram
  • C. Hisar
  • D. Panipat

Show Answer

Answer: B – Gurugram – Explanation – The Haryana government is planning to set up an environment-friendly transportation system in Gurgaon on the pattern of Poland. The same was announced by the state’s Urban Local Bodies Minister, Kavita Jain on 4 July 2017. The Cabinet Minister, who is leading a delegation on a visit to the plant of JBM Solaris Electric Vehicles Limited in Poland’s Ponzan, said that in the first phase, 75 to 100 electric buses would be operated

Hide

3. Name the Union Environment Minister who has launches plantation drive to mark Van Mahotsav.

  • A. Jagat Prakash Nadda
  • B. Chaudhary Birender Singh
  • C. Harsh Vardhan
  • D. Parshottam Rupala

Show Answer

Answer: C – Harsh Vardhan – Explanation – On July 5, 2017, Environment Minister Dr Harsh Vardhan launched a month-long plantation drive to mark Van Mahotsav.

Hide

4. Recently Union Government launches student-scientist connects programme ________________.

  • A. PRATHIBHA
  • B. JANKARI
  • C. MILAP
  • D. JIGYASA

Show Answer

Answer: D – JIGYASA – Explanation – The Union Government on 6 July 2017 launched JIGYASA programme, a student- scientist connect programme. In this regard, a Memorandum of Understanding was signed by Union Ministry of Science & Technology and Union Ministry of Human Resource Development. For the implementation of the programme, the Council of Scientic and Industrial Research (CSIR) tied-up with Kendriya Vidyalaya Sangathan (KVS).

Hide

5. Recently which state celebrates ‘Dree festival’ with traditional pomp & gaiety?

  • A. Arunachal Pradesh
  • B. Assam
  • C. Manipur
  • D. Mizoram

Show Answer

Answer: A – Arunachal Pradesh – Explanation – The Dree Festival of Arunachal Pradesh is an agricultural festival celebrated by the Apatani tribe of Arunachal Pradesh.

Hide

6. Recently Union Ministry of Commerce & Industry inaugurates 10th Session of the India and _________________ Trade and Economic Joint Committee.

  • A. Jordan
  • B. Israel
  • C. Saudi Arabia
  • D. Iraq

Show Answer

Answer: A – Jordan – Explanation – The 10TH India-Jordan Trade and Economic Joint Committee (TEJC) Meeting was held in New Delhi under the co-chairs of Smt. Nirmala Sitharaman, Minister of State (Independent Charge) for Commerce and Industry, Government of India, and H.E Eng. Mr. Yarub Qudah, Minister of Industry, Trade and Supply, the Government of the Hashemite Kingdom of Jordan.

Hide

7. Recently during the visit of Prime Minister Narendra Modi to Israel how many agreements were signed?

  • A. Eleven
  • B. Eight
  • C. Seven
  • D. Nine

Show Answer

Answer: C – Seven – Explanation – India and Israel signed 7 agreements on areas including space, Technology, and Agriculture during the visit of Prime Minister Narendra Modi to Israel.

Hide

8. Recently which country declares itself free from Highly Pathogenic Avian Influenza H5N1 and H5N8?

  • A. Lithuania
  • B. Luxembourg
  • C. India
  • D. Macau

Show Answer

Answer: C – India – Explanation – India on 6 July 2017 declared itself free from Highly Pathogenic Avian Influenza (H5N1 and H5N8) and notified the same to World Organisation for Animal Health (OIE), an intergovernmental body that coordinates, supports and promotes animal disease control.

Hide

9. Recently Indian team beat which team to wins Asian Snooker Championship?

  • A. China
  • B. Pakistan
  • C. Sri Lanka
  • D. Thailand

Show Answer

Answer: B – Pakistan – Explanation – India’s leading cueist Pankaj Advani teamed up with Laxman Rawat to demolish Pakistan in the final of the Asian Team Snooker Championship in Bishkek, Kyrgyzstan. He won the second Asian title this season and 8th overall title. He is the only player not to lose a single individual match in the team event.

Hide

10. Recently which bank terminates joint venture agreement with Fairfax?

  • A. ICICI Bank
  • B. HDFC Bank
  • C. Yes Bank
  • D. Karnataka Bank

Show Answer

Answer: A – ICICI Bank – Explanation – ICICI Lombard General Insurance Company terminates with Canada-based investment firm Fairfax Financial Holdings. The Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) already have given its initial approval to Fairfax’s new insurance venture. In May 2017, Fairfax Financial Holdings offloaded 12.18 per cent in ICICI General to obtain including Warburg Pincus, Tamarind Capital, and IIFL Special Opportunities Fund, for 2,473 crores.

Hide

11. Recently United Forum of Bank Unions has decided to observe which day as save public sector banks day?

  • A. July 10
  • B. July 15
  • C. July 19
  • D. July 22

Show Answer

Answer: C – July 19 – Explanation – The United Forum of Bank Unions decided to observe July 19, the 48th anniversary of nationalization of major banks, as Save public sector banks day. They wear a commemorative badge on the day, display posters in front of all branches, distribute leaflets and hold rallies/demonstrations at all centers across the country. The Government of India issued an ordinance and nationalized the 14 largest commercial banks with effect from the midnight of 19 July 1969.

Hide

12. Recently what amount loan has been approves by the China backed AIIB for Gujarat rural roads?

  • A. $307 million
  • B. $319 million
  • C. $329 million
  • D. $411 million

Show Answer

Answer: C – $329 million – Explanation – China-led Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) has said its board has approved USD 329 million loan to build access roads to 4,000 villages in Gujarat on 5 of July 2017.

Hide

13. Who will be the next Ambassador of India to the Republic of Indonesia?

  • A. Pradeep Kumar Rawat
  • B. Sorabh Babu
  • C. Bhawna Garg
  • D. Devesh Kumar

Show Answer

Answer: A – Pradeep Kumar Rawat – Explanation – Pradeep Kumar Rawat has presently a Joint Secretary in the Ministry of External Affairs (MEA) here, has been appointed as the next Ambassador of India to Indonesia.

Hide

14. Who has been appointed as DGP of Himachal Pradesh?

  • A. Sanjay Kumar
  • B. Somesh Goyal
  • C. Rajender Singh
  • D. Prabhat Kumar

Show Answer

Answer: B – Somesh Goyal – Explanation – Somesh Goyal, a 1984-batch IPS officer of Himachal Pradesh cadre, was on 5 July 2017 appointed as the Director General of Police (DGP) of Himachal Pradesh. He succeeds Sanjay Kumar who has now been appointed as Director General of the National Disaster Response Force (NDRF). Goyal was presently serving as the DGP (Prisons) of the state. Goyal’s main concern as the DGP would be to improve the delivery system, project a people friendly image of police, root out drug menace and ensure safety of women.

Hide

15. Which MNC has signs an agreement with National Independent Schools Alliance?

  • A. Microsoft
  • B. Aftek
  • C. Atom Technologies
  • D. Blue Star Infotech

Show Answer

Answer: A – Microsoft – Explanation – Microsoft India signed an agreement with National Independent Schools Alliance (NISA) to offer Microsoft Aspire School Program (MASP) Pro Plus to over 55,000 member schools. The National Independent Schools Alliance (NISA) is a platform that brings together budget private schools (BPS) from across the country.

Hide

Video Current Affairs Quiz: July 07 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query