Current Affairs Quiz : July 08 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on July 08 2016. All the recent incidents which were held on Eighth July 2016 are drifted here as a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download this  “Current Affairs Quiz : July 08 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : July 08 2016

Current Affairs Quiz : July 08 2016

Current Affairs Quiz : July 08 2016 Question And Answers

 

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : July 08 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1.Recently in which country inaugurated Gotthard Base Tunnel , world’s longest and deepest railway tunnel?

  • A. Switzerland
  • B. America
  • C. Iran
  • D. Chaina

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A – Switzerland – Explanation – Switzerland on 1 June 2016 inaugurated Gotthard Base Tunnel, world’s longest and deepest railway tunnel. The tunnel is also the first flat low-level route through the Alps.

[/show_more]

2. Recently who was sworn-in as first women president of Taiwan?

  • A. Lin Chia-Sheng
  • B. Lu Kun-chi
  • C. Chi Cheng
  • D. Tsai Ing-wen

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- D – Tsai Ing-wen – Explanation – Tsai Ing-wen was sworn-in as the President of Taiwan on 20 May 2016. With this, she became the first woman to hold the post in Taiwan.

[/show_more]

3. Recently What amount approved by the World Bank to support for Rooftop Solar Program in India?

  • A. 624 Million US dollars
  • B. 625 Million US dollars
  • C. 623 Million US dollars
  • D. 622 Million US dollars

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – 625 Million US dollars – Explanation – The World Bank Board on 13 May 2016 approved a 625 million US dollars loan to support the India’s program to generate electricity from widespread installation of rooftop solar photo-voltaic (PV).

[/show_more]

4. Recently who becomes the first Muslim mayor of London?

  • A. Sadiq Ansari
  • B. Sadiq Alam
  • C. Sadiq Khan
  • D. Sadiq Miah

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C – Sadiq Khan – Explanation – Khan emerged victorious in the 2016 mayoral elections after defeating Conservative Member of Parliament (MP) Zac Goldsmith by 1310143 votes to 994614.

[/show_more]

5. Recently where World’s first mass dengue vaccination programme launched?

  • A. Philippine
  • B. Chin
  • C. Mexico
  • D. South Africa

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A – Philippine – Explanation – The Philippines on 4th April 2016 launched world’s first public immunization programme for dengue fever. The programme seeks to adminster the world’s first licensed vaccine against a mosquito -borne disease to million school children.

[/show_more]

6. Recently who was nominated as first US female Combatant Chief?

  • A. Morgan Brain
  • B. Lori Robinson
  • C. Crystal Dunn
  • D. Julie Jhonston

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – Lori Robinson – Explanation – If approved by the Senate, US Air Force General Lori Robinson will be the new North command chief and will be responsible for any missile threats against the homeland.

[/show_more]

7. Recently who appointed as the Governor of Bangladesh Bank?

  • A. Atiur Rahman
  • B. Atiur Ali
  • C. Fazle kabir
  • D. Anisur Rahman

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C – Fazle Kabir – Explanation – Fazle Kabir on 15 March 2016 was appointed the 11th Governor of the Bangladesh Bank, the central bank of Bangladesh. Kabir replaced Atiur Rahman, who had resigned after taking moral responsibility over electronic theft of 101 million US dollars from the central bank’s account with the New York Federal Reserve Bank.

[/show_more]

8. Which country’s parliament became the first in world to run entirely on solar power?

  • A. Sri Lanka
  • B. Bangladesh
  • C. Pakistan
  • D. Nepal

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C – Pakistan – Explanation – The Parliament of Pakistan on 23rd February 2016 became the world’s first to run fully on solar power. Prime Minister Nawaz Sharif inaugurated the solar power system, which provides 62 MW to the parliament and a surplus 18 MW to the national grid.

[/show_more]

9. Recently India exported six metro train coaches to which country?

  • A. Russia
  • B. America
  • C. Brazil
  • D. Australia

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- D – Australia – Explanation – Union Ministry of Shipping exported a batch of six metro coaches to Australia on 29 January 2016 from Mumbai. The shipment was made as part of a deal with Australian government to export 450 made-in-India coaches in two and half year period.

[/show_more]

10. Recently where the 14th Pravasi Bharatiya Diwas was held on in India?

  • A. Mumbai
  • B. New Delhi
  • C. Kolkata
  • D. Varanasi

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – New Delhi – Explanation – The 14th Pravasi Bharatiya Diwas (PBD) was held on 9 January 2016 in New Delhi. The event was inaugurated by the External Affairs Minister Sushma Swaraj and attended by Priti Patel, MoS for Employment, United Kingdom.

[/show_more]

11. Recently where PM Narendra Modi launched the projects for 20 smart cities?

  • A. Gujarat
  • B. Pune
  • C. Maharashtra
  • D. Uttar Pradesh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B -Pune – Explanation – Prime Minister Narendra Modi on 25th June 2016 launched several projects for 20 Smart Cities in Pune under the smart City Mission.

[/show_more]

12. Recently Union government merged Rajiv Gandhi Khel Abhiyaan with_______________?

  • A. Khelo India
  • B. Khel India
  • C. India Khelo
  • D. India Khelte raho

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A – Khelo India – Explanation – The Union Government in the third week of April 2016 has merged Rajiv Gandhi Khel Abhiyan (RGKA), launched by the UPA government, with the Khelo India programme for development of sports.

[/show_more]

13. Who was the chief guest at 67th Republic Day 2016 in India?

  • A. Mohammad Ashraf Ghani
  • B. Dilma Rousseff
  • C. Vladimir Vladimirovich Putin
  • D. Francois Hollande

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- D – Francois Hollande – Explanation – Republic Day 2016 was celebrated on 26 January 2016 across the nation. This was the 67th Republic Day of India. President of France Francois Hollande was the Chief Guest at 67th Republic Day parade.

[/show_more]

14. Recently which scheme Union Government has launched for online booking of LPG cylinders?

  • A. Online Scheme
  • B. Sahaj Scheme
  • C. Grahak Scheme
  • D. Turant Scheme

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – Sahaj Scheme – Explanation – Union Government on 25 January 2016 launched Sahaj Scheme for online booking of LPG cylinders. The booking can be done through the unified web portal www.mylpg.in which is available in 13 languages.

[/show_more]

15. When is the world “Refugee Day” observed?

  • A. 14th January
  • B. 21st March
  • C. 20th June
  • D. 9th April

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – C – 20th June – Explanation: The United Nation’s (UN) World Refugee Day is observed on June 20 each year. This event honors the courage, strength and determination of women, men and children who are forced to flee their homeland under threat of persecution, conflict violence.

[/show_more]

16. Which country launched “tallest building” in the world?

  • A. South korea
  • B. North Korea
  • C. China
  • D. Dubai

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – B – North Korea – Explanation: North Korea’s Ryugyong Hotel is the world’s tallest unoccupied building, according to Guinness World Records. The 105-storey pyramid-shaped skyscraper is 330 metre high.

[/show_more]

17. When is the world “Intellectual property Day” observed?

  • A. 24th January
  • B. 19th December
  • C. 25th July
  • D. 26th April

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – D – 26th April – Explanation: World Intellectual Property Day is observed annually on 26th April. The event was established by the World Intellectual Property Organization (WIPO) in 2000 to “raise awareness of how patents, copyright, trademarks and designs impact on daily life”.

[/show_more]

18. When is the “World Water Day” observed?

  • A. 22nd December
  • B. 22nd August
  • C. 22nd March
  • D. 22nd April

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – C – 22nd March – Explanation: World Water Day is observed on March 22 every year. It is an international observance and an opportunity to learn more about water related issues, be inspired to tell others and take action to make a difference.

[/show_more]

19. Recently who elected as first civilian President of Myanmar?

  • A. Pe Zin Tun
  • B. Htin Kyaw
  • C. Than Myint
  • D. Win Khaing

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – B – Htin Kyaw – Explanation: Myanmar’s parliament has elected Htin Kyaw as the country’s first non-military president since the army took power in a 1962 coup. A close adviser and loyal friend to Aung San Suu Kyi, the 69-year-old was nominated by the National League for Democracy party last week and voted into the presidency by parliament.

[/show_more]

20. Recently who is the richest person in the world?

  • A. Amancio Ortega
  • B. Jeff Bezos
  • C. Bill Gates
  • D. Mark Zuckerberg

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – C – Bill Gates – Explanation: According to Forbes annual ranking of billionaires, Microsoft co-founder Bill Gates continued his reign as the richest person in the world.

[/show_more]

21. Recently Royal Enfield opened first showroom in __________?

  • A. South Korea
  • B. Japan
  • C. Brazil
  • D. Thailand

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – D – Thailand – Explanation: Royal Enfield has opened its first exclusive store in Thailand. It has been set in the Thonglor area of Thailand by the General Auto Supply Co. Ltd. The Eicher owned company has announced its complete range of motorcycles, apparel and accessories at the launch of its first exclusive store along with the price.

[/show_more]

22. Recently which country named “world best Tourism Destination”?

  • A. Cambodia
  • B. Switzerland
  • C. Italy
  • D. Spain

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – A – Cambodia – Explanation: The European Council on Tourism and Trade (ECTT) has named Cambodia as the World Best Tourism Destination for 2016. Some 30 countries joined the competition for the illustrious award this year.

[/show_more]

23. Recently which cricket garden to host first day-night Test in India?

  • A. Feroz Shah Kotla Ground
  • B. Wankhede Stadium
  • C. Eden Gardens
  • D. Jawaharal Nehru Stadium

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – C – Eden Gardens – Explanation: The venerable Eden Gardens ground will host the first ever day-night Test in the country when India take on New Zealand later this year. The Tour Program and Fixtures Committee of the Board of Control for Cricket in India (BCCI) announced the fixture stating that New Zealand will play three Test matches and five One-Day Internationals.

[/show_more]

24. Recently who won “Maiden European Junior Golf Title”?

  • A. Aaditya Kurup
  • B. Shubham Jaglan
  • C. Siddharth Meruva
  • D. Saketh Hegde

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – B –Shubham Jaglan – Explanation: Shubham Jaglan, India’s 11-year-old golf prodigy bagged his first-ever European Junior Championship, by a massive 13 strokes, at the Craigielaw Golf Club in Longniddry, Scotland.

[/show_more]

25. Recently which cricket player made fastest century ever in cricket history?

  • A. Iraq Thomas
  • B. Kevon Cooper
  • C. Anton Devcich
  • D. Ronsford Beaton

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – A – Iraq Thomas – Explanation: Tobago batsman Iraq Thomas has created a record by scoring 21-ball century in the Tobago Cricket Association’s T-20 tournament at Louis D’or. Chasing Speyside’s target of 152, Thomas bludgeoned 131 off 31 balls to finish off the contest in just eight overs.

[/show_more]



26. Recently who won “PFA Player of the year” in African Footballer?

  • A. Samuel Eto’o
  • B. Didier Drogba
  • C. Riyad Mahrez
  • D. John Obi Mikel

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – C – Riyad Mahrez – Explanation: Riyad Mahrez has become the first African footballer to win Professional Footballers Association’s (PFA) Player of the Year award for the 2015-16 seasons. The footballer received the award at the professional footballers Association awards ceremony organized in London.

[/show_more]

27. Recently which country launched “world‘s Largest Radio Telescope”?

  • A. Japan
  • B. China
  • C. Russia
  • D. United States

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – B –China – Explanation: China has hoisted the final piece into position on what will be the World’s largest radio telescope, which it will use to explore space and help in the hunt for extraterrestrial life.

[/show_more]

28. Recently which project has launched for cleaning river Ganga?

  • A. Nameste Gange
  • B. Namo Gange
  • C. Namami Gange
  • D. Namo Namo Gange

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C – Namami Gange – Explanation – Union Government has launched various project under Namami Gange programme for Ganga and its tributaries from Haridwar, Uttarakand.

[/show_more]

29. Which port became the India’s first port to implement Logistics Data Tagging of Containers?

  • A. Jawaharlal Nehru Port
  • B. Kandla Port
  • C. Haldia Port
  • D. Kamarajar Port

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A – Jawaharlal Nehru Port – Explanation – The implementation of the logistics data bank tagging of containers at Jawaharlal Nehru Port will help importers/exporters track their goods in transit through logistics data bank service.

[/show_more]

30. Recently which state declared as the first organic farming state of India?

  • A. Uttar Pradesh
  • B. Sikkim
  • C. Jharkhand
  • D. West Bengal

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – Sikkim – Explanation – Sikkim was on 18th January 2016 declared as the first organic farming state of India. The declaration was made by the Prime Minister Narendra Modi while inaugurating the Sikkim Organic Festival 2016 in Gangtok, Sikkim.

[/show_more]

31. Which state of India became the first state to achieve 100% primary education?

  • A. West Bengal
  • B. Maharashtra
  • C. Gujarat
  • D. Kerala

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- D – Kerala – Explanation – The success of Kerala in achieving total primary education can be attributed to the Athulyam Scheme which was implemented for over 15 years in two stages.

[/show_more]

32. Recently Union Government launched Ganga Gram Yojana in which state of india?

  • A. Uttar Pradesh
  • B. Jharkhand
  • C. Assam
  • D. West Bengal

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A – Uttar Pradesh – Explanation – The Union Minister of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation Uma Bharti on 5 January 2016 launched Ganga Gram Yojana at Village Puth in Hapur district of Uttar Pradesh (UP).

[/show_more]

33. Recently Union Government approved what percentage of reservation for women in CAFs?

  • A. 32%
  • B. 33%
  • C. 35%
  • D. 34%

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B -33% – Explanation – Union Home Minister Rajnath Singh on 5 January 2016 approved the 33 percent posts at constable level to be filled up by women. The step was taken with a view to enhance representation of women in Central Armed Police Forces (CAPFs).

[/show_more]

34. Recently which Indian para swimmer won eight medals in IWAS world games?

  • A. Sharath Gayakwad
  • B. Prasanta Karmakar
  • C. Bharat Kumar
  • D. Niranjan Mukandan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- D – Niranjan Mukandan – Explanation – Mukundan bagged gold medals in 200m freestyle, 50m butterfly and 50m breaststroke, silver in 100m fly and 50m freestyle, and bronze in 100m freestyle, 100m breaststroke and 100m backstroke events.

[/show_more]

35. Forbes release 2016 World’s 100 Highest -Paid Athletes list. Who has been topped in the list?

  • A. Lionel Messi
  • B. Roger Federer
  • C. Cristiano Ronaldo
  • D. Novak Djokovic

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C – Cristiano Ronaldo – Explanation – Forbes on 8 June 2016 released the list of 2016 World’s 100 Highest-Paid Athletes. The list has been topped by soccer icon Cristiano Ronaldo with earnings of 88 million US dollars.

[/show_more]

36. Recently who won the French Open 2016 in men’s single?

  • A. Andy Murray
  • B. Novak Djokovic
  • C. M Bryan
  • D. M Lopez

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – Novak Djokovic – Explanation – French Open, the second Grand Slam of the 2016 tennis season, concluded on 5 June 2016. It was held for three weeks beginning on 16 May 2016 in the Roland Garros Stadium in Paris, France

[/show_more]

37. Recently who became the youngest cricketer to score 10000 Test runs?

  • A. James Pattinson
  • B. Jason Holder
  • C. Quinton de Kock
  • D. Alastair Cook

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- D – Alastair Cook – Explanation – England cricket captain Alastair Cook on 30th May 2016 became youngest Cricketer to score 10000 test runs. Cook, who was 31 years , 5 months, 5 days old, achieved the fete on the fourth day of the second test against Sri Lanka at Chester-le-Street by flicking Nuwan Pradeep to the deep mid wicket fence for a boundry. It was his 128th Test.

[/show_more]

38. Which Indian para athlete won gold in 2016 French Open Athlete Championship?

  • A. Amit Kumar Saroha
  • B. Devendra Jhajharia
  • C. Rajinder Singh Rahelu
  • D. Girisha Nagarajegowda

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A – Amit Kumar Saroha – Explanation – Indian para athlete Amit Kumar Saroha clinched gold medal in men’s club throw (F-51) at the 2016 French Open Athletics Championship in Paris. The event was held on 23rd May and 24 May 2016.

[/show_more]

39. Which countries women badminton team won the Uber Cup Badminton Tournament 2016?

  • A. Indonesia
  • B. United States
  • C. China
  • D. South Korea

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C – China – Explanation – Chinese women badminton team showing its supremacy on 21 May 2016 won the Uber Cup title. In the final played at the Kunshan Sports Centre Gymnasium in Beijing, the host country defeated South Korea 3-1.

[/show_more]

40. Which country won the first Thomas Cup badminton tournament 2016?

  • A. China
  • B. Denmark
  • C. Indonesia
  • D. India

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – Denmark – Explanation – Denmark on 22 May 2016 won the 2016 Thomas Cup badminton tournament. In the final match played at Kunshan, China, the Danish team defeated Indonesia 3-2.

[/show_more]

41. Recently who won the F1 at Spanish Grand Prix as a youngest winner?

  • A. Dutch Max Verstappen
  • B. Sebastian Vettel
  • C. Daniil Kvyat
  • D. Jos Verstappen

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A – Dutch Max Verstappen : Explanation – Dutch teenager, Max Verstappen, on 15 May 2016 became Formula One’s youngest race winner after winning the Spanish Grand Prix. Red Bull’s Verstappen defeated Ferrari’s Kimi Raikkonen by 0.616 seconds.

[/show_more]

42. Recently who promoted as International Umpire by International Hockey Federation?

  • A. Arun Kumar Singh
  • B. Asif Ali
  • C. Chandra Lal Sah
  • D. Durga Thakur

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- D – Durga Thakur : Explanation – India’s Durga Thakur was on 19 April 2016 promoted as International Outdoor Umpire by the International Hockey Federation (FIH). The decision was taken after watching her performance at the Hawkes Bay Cup that was held in April 2016 in Hastings, New Zealand.

[/show_more]

43. Recently who inaugurates “Smart Model Village Pilot Project” in India?

  • A. Narendra Modi
  • B. Pranab Mukherjee
  • C. Rajnath Singh
  • D. Nitin Gadkari

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – B – Pranab Mukherjee : Explanation: As a next step in transforming India, president unveiled a new scheme called Smart Model Village Pilot Project. In a country like India which comprises of 6 lakh villages, the economic development of the country mainly depends on the economic standards of the rural population.

[/show_more]

44. Recently which state launched “Child Labour Tracking System” in India?

  • A. Bihar
  • B. Assam
  • C. West Bengal
  • D. Uttar Pradesh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – A – Bihar – Explanation: Bihar Chief Minister initiated the special commission to protect against the child labour named as Child Labour Tracking System. The day June 12 of every year is considered to be the “World Day Against Child Labour”.

[/show_more]

45. Recently Domestic Air Passenger Growth report, in which country topped the table?

  • A. United States
  • B. Japan
  • C. Russia
  • D. India

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – D – India – Explanation: International Air Transport Association (IATA) reported that India’s Air passenger market in India grew at the fastest pace in the world in 2015 and India topped the domestic air passenger growth rankings.

[/show_more]

46. 2016 “Women Economic Forum” (WEF) hosted by ____________?

  • A. Sri Lanka
  • B. Spain
  • C. India
  • D. England

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – C – India – Explanation: The All Ladies League (ALL) organized the Women Economic Forum (WEF) from May 16-21, 2016 in New Delhi, India.

[/show_more]

47. Recently world’s tourist survey report, which tourist place ranked in top five in India?

  • A. Taj Mahal
  • B. Palolem
  • C. Virupaksha Temple
  • D. Kanha National park

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – A – Taj Mahal – Explanation: Most Iconic Wonders of the world, The Taj Mahal has been surveyed as top tourist spots in the world and Second in Asia.

[/show_more]

48. Recently which England cricketer won top three England cricket award and ODI cricket of the year award in 2016?

  • A. Alastair Cook
  • B. Joe Root
  • C. Eoin Morgan
  • D. Jos Buttler

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – B – Joe Root – Explanation: Eminent England Cricket Batsman Joe Root has been honored with England’s Test and One Day International Cricketer of the year. He climbed to No.1 in the Test ranking during 2015 and continuous average 54.93 with nine Hundreds in 39 Tests.

[/show_more]

49. Recently who elected as FIFA’s first Female Secretary General?

  • A. Araneta Mariano
  • B. Ngira Loyley
  • C. Fatma Samoura
  • D. Lin Cheng Yi

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – C – Fatma Samoura – Explanation: Senegal Based Fatma Samoura has been elected as FIFA’s first Female Secretary General    as she has no experience in soccer administration. Brought up from Senegal aged 52 who has replaced Frenchman Jerome Valcke.

[/show_more]

50. Recently ______and WHO signed a landmark agreement for Global Promotion of Traditional system of Medicine?

  • A. Japan
  • B. Bangladesh
  • C. Sri Lanka
  • D. India

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – D – India – Explanation: India and WHO signed Project Collaboration Agreement for Cooperation on promoting the quality, safety and effectiveness of service provision in traditional and complementary medicine.

[/show_more]

 Do not forget to check the following topics