Search Here

Current Affairs Quiz : July 13 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on July 13 2017. All the recent incidents which were held on Thirteen July 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : 
July 13 2017″ Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : July 13 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz July 13 2017

Current Affairs Quiz : July 13 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :July 13 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently in which city President Pranab Mukherjee inaugurates ‘Ashiana Annexe’?

  • A. Dehradun
  • B. Haldwani
  • C. Rishikesh
  • D. Mussoorie

Show Answer

Answer: A – Dehradun – Explanation – On July 10, 2017, President Pranab Mukherjee inaugurated the ‘Ashiana Annexe’ in Dehradun, Uttarakhand. At the inauguration function, MoU between M/s. Prashak Techno Enterprises and Central Building Research Institute was signed to collaborate for effective proliferation of Habitech-NivaraTantra Technology solutions.

Hide

2. Which state becomes second state to accept online applications e-RTI?

  • A. Haryana
  • B. Assam
  • C. Delhi
  • D. Gujarat

Show Answer

Answer: C – Delhi – Explanation – CM Arvind Kejriwal has launched e-RTI in Delhi and has become second state to accept online application. It has been launched on 10th of July 2017.

Hide

3. Which state’s chief minister launches LIFE programme at Songsak?

  • A. Nagaland
  • B. Meghalaya
  • C. Tripura
  • D. Arunachal Pradesh

Show Answer

Answer: B – Meghalaya – Explanation – Meghalaya Chief Minister Mukul Sangma has launched the ambitious flagship programme titled “Livelihood Intervention and Facilitation of Entrepreneurship” (LIFE) at Songsak in East Garo Hills on 12th of July 2017.

Hide

4. Which state becomes the first state to fix minimum qualification for cooperative society’s poll?

  • A. Tamil Nadu
  • B. Karnataka
  • C. Goa
  • D. Rajasthan

Show Answer

Answer: D – Rajasthan – Explanation – Rajasthan is the first state of our country has set minimum educational qualification to candidates for elections to village cooperative societies and various other cooperative bodies. The Rajasthan Government modified the State Cooperative State Cooperative Societies Rules, 2003 and the new rules expected the benefit around 10,000 cooperative and agricultural credit societies. The notification was released on July 10, 2017.

Hide

5. Recently at the age of ______________ forensic expert Prof Dr. P Chandra Sekharan was died.

  • A. 80
  • B. 83
  • C. 88
  • D. 89

Show Answer

Answer: B – 83 – Explanation – Renowned forensic expert and Padma Bhushan awardee Prof Dr P Chandra Sekharan died on 12th of July 2017. Chandrasekaran, 83, served for over three decades as director of the Department of Forensic Sciences.

Hide

6. Astronomers from this University have discovers smallest star in our galaxy?

  • A. Cambridge University
  • B. University of London
  • C. Oxford University
  • D. Lancaster University

Show Answer

Answer: A – Cambridge University – Explanation – Astronomers from Cambridge University have discovered a smallest star in our galaxy. The star known as EBLM J0555-57Ab is almost 600 light-years away from Earth.

Hide

7. In which country 41st annual UNESCO World Heritage Committee conference was held?

  • A. Ireland
  • B. Poland
  • C. Denmark
  • D. UK

Show Answer

Answer: B – Poland – Explanation – United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) World Heritage Committee met for its 41st session in Krakow, Poland, from 2nd to 12th July 2017.

Hide

8. In which country NATO military drills in Eastern Europe begins?

  • A. Czech Republic
  • B. Poland
  • C. Bulgaria
  • D. Croatia

Show Answer

Answer: C – Bulgaria – Explanation – NATO military exercises in Eastern Europe have begun in Bulgaria. It involves 25,000 military personnel from more than 20 allied and partner countries.

Hide

9. Which day is celebrated as Malala Day?

  • A. July 11
  • B. July 14
  • C. July 13
  • D. July 12

Show Answer

Answer: D – July 12 – Explanation – Malala Day is celebrated on July 12 in honour of Nobel Peace Prize and UN activist Malala Yousafzai.

Hide

10. Who is appointed as new head coach of Indian cricket team?

  • A. Ravi Shastri
  • B. Virendra Sehwag
  • C. Sourav Gangully
  • D. Robin Singh

Show Answer

Answer: A – Ravi Shastri – Explanation – Ravi Shastri was appointed as new head coach of Indian cricket team on 12 July 2017. Former India pacer Zaheer Khan will be the bowling coach while Rahul Dravid, who is also the India A and U-19 coach, will be batting consultant on overseas Test tours.

Hide

11. Who has been appointed as president of Indian operation Japanese auto major Nissan?

  • A. Stefano Pessina
  • B. Thomas Kuehl
  • C. Kenneth Chenault
  • D. Doug Parker

Show Answer

Answer: B – Thomas Kuehl – Explanation – Japanese auto major Nissan has appointed Thomas Kuehl as president of its Indian operations on 12th of July 2017.

Hide

12. Recently which bank has waives charge on IMPS fund transfer of up to Rs 1,000?

  • A. State Bank of India
  • B. Canara Bank
  • C. Bank of India
  • D. Dena Bank

Show Answer

Answer: A – State Bank of India – Explanation – SBI has waived charges for fund transfer of up to Rs 1,000 through its IMPS (Immediate Payment Service) to promote small transactions.

Hide

13. Recently this bank has launches ‘YES GST’ Program to assist MSMEs?

  • A. Syndicate Bank
  • B. Yes Bank
  • C. HDFC Bank
  • D. ICICI Bank

Show Answer

Answer: B – Yes Bank – Explanation – YES BANK, India’s fourth largest private sector bank, along with YES Global Institute has launched ‘YES GST’ program for MSMEs (Micro, Small and Medium Enterprises) under its MSME CSR initiative, ‘Say YES to Sustainable MSMEs in India’.

Hide

14. Which state government has planned to merge DCCBs with state cooperative bank?

  • A. Madhya Pradesh
  • B. Uttarakhand
  • C. Chhattisgarh
  • D. Rajasthan

Show Answer

Answer: C – Chhattisgarh – Explanation – The Chhattisgarh government has planned to merge all district cooperative central banks (DCCBs) of the state into a single State Cooperative Bank.

Hide

15. Recently who have releases coffee table book on Prime Minister Narendra Modi’s life?

  • A. Amit Shah
  • B. Mohan Bhagwat
  • C. Pranab Mukherjee
  • D. Raj nath Singh

Show Answer

Answer: A & B – Amit Shah & Mohan Bhagwat – Explanation – BJP President Amit Shah and RSS Chief Mohan Bhagwat has released a coffee table book on Prime Minister Narendra Modi’s life in New Delhi.

Hide

Video Current Affairs Quiz: July 13 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query