≡ Menu




Current Affairs Quiz July 14 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on July 14 2016. All the recent incidents which were held on Fourteenth July 2016 are drifted here as a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download this  “Current Affairs Quiz : July 14 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links

Current Affairs Quiz Question And Answers July 01 2016



Current Affairs Quiz : July 14 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : July 14 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

 

1.Recently which Indian celebrity ranked 86th in top paid celebrities across the globe?

  • A. Salman Khan
  • B. Shah Rukh Khan
  • C. Amir Khan
  • D. Ranveer Singh

Show Answer

Ans: – B – Shah Rukh Khan – Explanation: International Business magazine, FORBES has released the list of top paid celebrities across the globe. An Indian entertainer Shah Rukh Khan grabs their seats in the list. Shah Rukh Khan grabbed 86th spot with earnings of $ 33m

Hide

2. Recently which Indian Actor ranked 94th in top paid celebrities across the globe?

  • A. Akshay Kumar
  • B. Amir Khan
  • C. Salman Khan
  • D. John Abraham

Show Answer

Ans: – A – Akshay Kumar – Explanation: International Business magazine, FORBES has released the list of top paid celebrities across the globe. An Indian celebrate Akshay Kumar grabs their seats in the list. Ashay Kumar ranked 94th spot with earnings of $ 31.5 m.

Hide

3. Recently cabinet approves “Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana” with an outlay of_______?

  • A. 10,000 Crore
  • B. 15,000 Crore
  • C. 12,000 Crore
  • D. 16,000 Crore

Show Answer

Ans: – C – 12,000 Crore – Explanation: In order to impart skilling to one Crore Indian population in the next four years, PM Narendra Modi unveiled Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana with an Outlay of Rs. 12,000 Crore. This scheme will impart new skills to 60 lakh people and also make certifications to 40 lakh people acquired under the Recognition of prior learning.

Hide

4. Recently who became the second woman Prime Minister of United Kingdom (Britain)?

  • A. Elizabeth II
  • B. Theresa May
  • C. Elizabeth Robins
  • D. Mary Reid

Show Answer

Ans:- B -Theresa May – Explanation – Conservative party leader Theresa May (59) became Prime Minister of United Kingdom after meeting Queen Elizabeth II. She succeeds David Cameron, who had resigned in the wake of Brexit referendum that ended his six-year-long stint as the Prime Minister of Britain.

Hide

5. Recently INS India, the base depot ship of Indian Navy at New Delhi celebrated its_______________?

  • A. 75th anniversary
  • B. 60th anniversary
  • C. 25th anniversary
  • D. 50th anniversary

Show Answer

Ans:- A – 75th anniversary- Explanation – INS India, the base depot ship of Indian Navy at New Delhi celebrated its 75th anniversary (Platinum Jubilee) on 13 July 2016. As run up to celebrated this grand occasion, a series of events were organized. A Health Run and a Dream Walk was organized. A blood donation camp was also organized.

Hide

6. Recently who appointed as CEO of the National Intelligence Grid (NATGRID)?

  • A. P Raghu Raman
  • B. Ashok Prasad
  • C. Sanjay Pandey
  • D. Ashok Patnaik

Show Answer

Ans:- D – Ashok Patnaik – Explanation – The Union Government on 13th July 2016 appointed Ashok Patnaik as the Chief Executive Officer (CEO) of the Nationa Intelligence Grid (NATGRID), one of the most ambitious intelligence projects that failed to take off during United Progressive Alliance (UPA) rule.

Hide

7. Named the operation which was recently launched to evacuate Indian citizens from South Sudan?

  • A. Paritraan
  • B. Mukti
  • C. Sankat Mochan
  • D. Swadhin

Show Answer

Ans:- C – Sankat Mochan – Explanation – Union Government on 13th July 2016 started the operation ‘Sankat Mochan’ to evacuate its citizens stranded in South Sudan’s capital Juba. Two C-17 military transport aircrafts have been pressed to make the evacuation.

Hide

8. Recently released the book titled ‘’Ringside with Vijender’’ who wrote the book?

  • A. Rudraneil Sengupta
  • B. Amitav Ghosh
  • C. Jhumpa Lahiri
  • D. Chetan Bhagat

Show Answer

Ans:- A – Rudraneil Sengupta – Explanation – The book titled ‘’Ringside with Vijender’’ authored by Rudraneil Sengupta released on 8th July 2016. The book, published by Juggernaut Books, throws light on the Beijing Olympics bronze medallist boxer Vijender Singh’s life post his transition to the world of pro boxing.

Hide

9. Recently which ministry of Union Government launched the nationwide Intensified Diarrhoea Control Fortnight (IDCF)?

  • A. Ministry of Culture
  • B. Ministry of Power
  • C. Ministry of External
  • D. Ministry of Health and Family welfare

Show Answer

Ans:- D – Ministry of Health and Family Welfare – Explanation – The Ministry of Health and Family Welfare on 11th July 2016 launched a nationwide Intensified Diarrhoea Control Fortnight (IDCF).

Hide

10. Recently ICC released the ICC men’s team rankings of Test, which team has ranked one?

  • A. India
  • B. Australia
  • C. Pakistan
  • D. England

Show Answer

Ans:- B – Australia – Explanation – Recently ICC released the ICC men’s team rankings of Test. The top three teams are Australia, India and Pakistan.

Hide

11. Recently ICC released the ICC men’s team rankings of ODI, which team has ranked one?

  • A. Pakistan
  • B. England
  • C. Australia
  • D. New Zealand

Show Answer

Ans:- C – Australia – Explanation – Recently ICC released the ICC men’s team rankings of ODI. The top three teams are Australia, New Zealand and India.

Hide

12. Recently in which state of India the first digital student incubator launched?

  • A. Kerala
  • B. Uttar Pradesh
  • C. Gujarat
  • D. Himachal Pradesh

Show Answer

Ans:- A – Kerala – Explanation – Thiruvananthapuram, July 13 (IANS) Billed as the first of its kind – a digital student incubator went online on Wednesday when Kerala Chief Minister Pinarayi Vijayan unveiled SV. CO, the digital makeover of startup Viillage designed to help thousands of college-goers make an early start in entrepreneurship.

Hide

13. The Karachi Puja festival has started in which state of India?

  • A. West Benagal
  • B. Uttar Pradesh
  • C. Assam
  • D. Tripura

Show Answer

Ans:- D – Tripura – Explanation – The 7-day long Kharachi Puja festival has started at Chaturdas Devta Temple in Old Agartala, Tripura. It is a century traditional festival of Tripura.

Hide

Video Current Affairs Quiz: July 14 2016 

 Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)