Search Here

Current Affairs Quiz : July 14 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on July 14 2017. All the recent incidents which were held on Fourteen July 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : 
July 14 2017″ Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : July 14 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz July 14 2017

Current Affairs Quiz : July 14 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :July 14 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



 

1. Which state becomes the first in the country to have law against social boycott?

  • A. Maharashtra
  • B. Goa
  • C. Gujarat
  • D. Delhi

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Maharashtra – Explanation – President of India has given assent to the Maharashtra Prohibition of People from Social Boycott (Prevention, Prohibition and Redressal) Act, 2016. Maharashtra has thus become the first state in the country to bring a law making Maharashtra first state to have law against social boycott social boycott a crime.

[/show_more]

2. DIPP will set up India’s first Technology and Innovation Support Centre in which state?

  • A. Haryana
  • B. Punjab
  • C. Sikkim
  • D. Bihar

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Punjab – Explanation – On July 13, 2017, the Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP), Ministry of Commerce & Industry, Government of India, signed an Institutional agreement with the Punjab State Council of Science and Technology in New Delhi to establish India’s first Technology and Innovation Support Center (TISC) at Patent Information Centre, Punjab, under the World Intellectual Property Organization’s (WIPO) TISC program.

[/show_more]

3. In which city India will get its first training centre for high-speed rail?

  • A. Surat
  • B. Panaji
  • C. Hyderabad
  • D. Gandhinagar

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – Gandhinagar – Explanation – India is set to get its first high-speed rail training centre at Gandhinagar Gujarat announced on 13th of July 2017.

[/show_more]

4. Recently from the Supreme Court these have gets exemption from liquor ban?

  • A. Tripura
  • B. Arunachal Pradesh
  • C. Lakshadweep
  • D. Andaman and Nicobar Islands

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B & D – Arunachal Pradesh & Andaman and Nicobar Islands – Explanation – Supreme Court has allowed Arunachal Pradesh and Andaman and Nicobar Islands to get exemption from the court’s ban on sale of liquor within 500 metres of National and State Highways.

[/show_more]

5. Recently in which city 22nd World Petroleum Congress (WPC) International Conference held?

  • A. Istanbul
  • B. Antalya
  • C. Pamukkale
  • D. Bodrum

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Istanbul – Explanation – 22nd World Petroleum Congress (WPC) International Conference held in Istanbul, Turkey Union Minister of State for Petroleum and Natural Gas, Dharmendra Pradhan visited Istanbul in Turkey from 9th to 12th July, 2017 to represent India at the 22nd World Petroleum Congress (WPC) International Conference.

[/show_more]

6. Which country becomes world’s 24th country to legalize Gay Marriage?

  • A. Cyprus
  • B. Malta
  • C. Tajikistan
  • D. Armenia

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Malta – Explanation – Malta parliament voted to allow same-sex couples to marry on 12th of July 2017.

[/show_more]

7. Which country sends troops to open first overseas military base in Djibouti recently?

  • A. Mongolia
  • B. Indonesia
  • C. China
  • D. Saudi Arabia

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – China – Explanation – China has flagged-off its troops to Djibouti in advance of formally establishing the country’s first overseas military base. At the same time, Djibouti’s position on the northwestern edge of the Indian Ocean has fuelled worries in India; as a base in Djibouti would help China’s “string of pearls” of military alliances and assets ringing India. A small but strategically located country in the Horn of Africa.

[/show_more]

8. Recently in which country Model United Nations Regional Conference begins?

  • A. Myanmar
  • B. Singapore
  • C. Sri Lanka
  • D. Nepal

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – Nepal – Explanation – A Model United Nations (MUN) Regional Conference is being held from July 10, 2017 at Kathmandu, Nepal. The conference will conclude on July 14, 2017. Model United Nations, is an educational simulation activity in which students can learn about diplomacy, international relations, and the United Nations.

[/show_more]

9. Who becomes the first player to score 6000 runs in women’s ODI cricket?

  • A. Mithali Raj
  • B. Meg Lanning
  • C. Katey Martin
  • D. Tammy Beaumont

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Mithali Raj – Explanation – Mithali Raj, the captain of women’s cricket team, has scripted history by becoming the only female cricketer to surpass the 6000 run mark in One-Day Internationals (ODI). Mithali overtook Charlotte Edwards (5992) after scoring her 34th run against Australia in Bristol. The 34-year-old reached the landmark in her 183rd ODI, taking 164 innings – 16 less than Edwards. She is also the rst player to score 7 consecutive 50s in ODIs.

[/show_more]

10. Which country will host the next edition of Theatre Olympics?

  • A. Italy
  • B. India
  • C. Spain
  • D. Brazil

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – India – Explanation – Dr Mahesh Sharma, Minister of State for Culture and Tourism has announced that 8th edition of the greatest carnival of Theatre in the World will take place in India for the first time ever from February 17 – April 08, 2018.

[/show_more]

11. Name the Afghanistan’s batsman who scores double century in T20 game?

  • A. Sayed Shirzad
  • B. Fareed Ahmad
  • C. Shaqullah Shafaq
  • D. Yamin Ahmadzai

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Shaqullah Shafaq – Explanation – Afghanistan’s Wicketkeeper-batsman Shaqullah Shafaq on 9 July 2017 smashed a laudable 214 innings off just 71 balls including 21 sixes and 16 fours in the Paragon Nangarhar Champion Trophy Twenty20, a local tournament of Afghanistan.

[/show_more]

12. Recently who has been conferred with Shoch award?

  • A. Kishor Kharat
  • B. Kishore Sansi
  • C. Mudita Mishra
  • D. M.K.Bhattacharya

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Kishore Sansi – Explanation – Kishore Sansi, Managing Director and CEO of Vijaya Bank, has been conferred the ‘Personality of the Year’ award by Skoch Consultancy Services on 13th of July 2017.

[/show_more]

13. Who will be the Brand ambassador of Indoor Cricket Team?

  • A. Sandeep Patil
  • B. Sourav Gangully
  • C. Sachin Tendulkar
  • D. Rahul Dravid

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Sandeep Patil – Explanation – Former Indian batsman Sandeep Patil has named as the brand ambassador of the Indian Indoor Cricket Team on 12th July 2017.

[/show_more]

14. Who has appoints first female CEO to lead airline?

  • A. Afghan Jet International
  • B. Iran Air
  • C. Iran Aseman Airlines
  • D. Airfast Indonesia

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Iran Air – Explanation – Iran has appointed a female CEO to lead its national airline for the first time since it was established in the 1940s.

[/show_more]

15. Which company acquires Bangalore-based artificial intelligence firm Halli labs?

  • A. Apple
  • B. Samsung
  • C. Google
  • D. HCL

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Google – Explanation – Google has acquired Bangalore-based artificial intelligence firm Halli Labs. It focuses on Artificial Intelligence (AI), Machine Learning (ML) and Neuro-Linguistic Programming.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: July 14 2017

 


Do not forget to check the following topics

Last Updated on by jbigdeal