Search Here

Current Affairs Quiz : July 15 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on July 15 2017. All the recent incidents which were held on Fifteen July 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : 
July 15 2017″ Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : July 15 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz July 15 2017

Current Affairs Quiz : July 15 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :July 15 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently who inducts First DEMU train with Solar powered coaches into service of the nation?

  • A. Suresh Prabhu
  • B. Kalraj Mishra
  • C. Ravi Shankar Prasad
  • D. Ramvilas Paswan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Suresh Prabhu – Explanation – On July 14, 2017, Indian Railways launched its first 1,600 HP solar powered Diesel Electric Multiple Unit (DEMU) train from Safdarjung station, New Delhi. The first DEMU Train with prototype solar based hotel load system has been manufactured by Integral Coach Factory (ICF), Chennai & fitted with solar panels by Indian Railway Organisation for Alternate Fuels (IROAF). Hotel Load refers to human occupancy aspects of a vehicle such as air conditioning and lighting, analogous to the features of a hotel.

[/show_more]

2. Recently in which state two-day conference on Crowd Management concluded?

  • A. Tamil Nadu
  • B. Kerala
  • C. Gujarat
  • D. Delhi

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Kerala – Explanation- The two-day national conference on crowd management has successfully concluded at Thiruvananthapuram, Kerala on 14th of July 2017.

[/show_more]

3. Recently Indian scientists have discovered a Supercluster of galaxies named ____________________________.

  • A. Tulsi
  • B. Laxmi
  • C. Saraswati
  • D. Durga

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Saraswati – Explanation – For the first time in the country, a team of Indian scientists has claimed that they have discovered an “extremely large supercluster of galaxies”, Saraswati, in the universe. Saraswati, the supercluster of 43 galaxies, is located in the direction of constellation Pisces. This supercluster is one of the largest known structures in the nearby universe and is located some four billion light-years away from our planet, the Earth. It may contain the mass equivalent to over 20 million billion suns.

[/show_more]

4. Recently which state government signs a Memorandum of Understanding with Centre for opening AIIMS in Gorakhpur?

  • A. Uttarakhand
  • B. Jharkhand
  • C. Bihar
  • D. Uttar Pradesh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – Uttar Pradesh – Explanation – The Uttar Pradesh government has signed an MoU with the Centre for setting up of an AIIMS hospital in Gorakhpur on 14th of July 2017.

[/show_more]

5. Which state police to be equipped with ‘super cop belt’?

  • A. Delhi
  • B. Maharashtra
  • C. Goa
  • D. Haryana

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Delhi – Explanation – Delhi will be the first state police who will get ‘super cop belt’. It is a specially designed belt, widely used by Police in UK, USA, Russia and para-military forces like CRPF, CISF, NSG etc.

[/show_more]

6. Recently which state has successfully shoots down IRBM target with THAAD?

  • A. US
  • B. UK
  • C. Germany
  • D. China

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – US – Explanation – The U.S. military conducted a successful test of its Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) missile system on 11th of July 2017.

[/show_more]

7. Recently for the time which country grants UDS 500000 aid to the Philippines to fight ISIS?

  • A. US
  • B. India
  • C. Russia
  • D. Australia

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – India – Explanation – India has granted USD 500000 to the Philippines for the rehabilitation and relief efforts in war-torn Marawi City. The immediate assistance to the Philippines was announced on 11 July 2017 on the Facebook account of the Indian embassy in Manila. It is the first time that India is sending financial aid to another country affected by terrorism.

[/show_more]

8. Recently which gulf nation approves physical education for girls in state schools?

  • A. United Arab Emirates
  • B. Qatar
  • C. Saudi Arabia
  • D. Bahrain

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Saudi Arabia – Explanation – Saudi Arabia’s Ministry of Education (MoE) has approved a physical education program at girls’ schools starting in the coming academic year. Education Minister Ahmed Al-Issa issued a decree on 11 July 2017 saying, “The program will be compliant with Islamic rules and will be implemented in the 2017-2018 school year.” The decision comes after three months of intensive studies by a specialised team commissioned by the minister to review all directives and recommendations in this regard.

[/show_more]

9. Recently at the age of ______________ China’s Nobel laureate Liu Xiaobo was died.

  • A. 65
  • B. 68
  • C. 63
  • D. 61

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – 61 – Explanation – China’s Nobel laureate Liu Xiaobo died after battling with cancer while being in custody. The activist, who had been serving an 11-year prison term for subversion, died in a hospital in China aged 61.

[/show_more]

10. In the Sustainable Development Goals index India has ranks ______________ out of 157 nations.

  • A. 116
  • B. 111
  • C. 120
  • D. 139

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – 116 – Explanation – India has ranked 116 out of 157 nations on a global index that assesses the performance of countries towards achieving the ambitious sustainable development goals (SDGs).  The SDG Index and Dashboards Report has been compiled by the Sustainable Development Solutions Network (SDSN) and the Bertelsmann Stiftung.

[/show_more]

11. Who has been appointed as new BCCC Chairperson?

  • A. Vikramajit Sen
  • B. Arun Tandon
  • C. Tarun Agarwal
  • D. Dilip Gupta

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Vikramajit Sen – Explanation – The Board of Directors of Indian Broadcasting Foundation (IBF) has appointed former Supreme Court judge, Justice Vikramajit Sen, as the new chairperson of Broadcasting Content Complaints Council (BCCC). Justice Vikramajit Sen will hold the position for the next three years.

[/show_more]

12. IIT-Madras distinguished alumnus Subra Suresh appointed as President of this University?

  • A. National University of Singapore
  • B. Nanyang Technological University
  • C. Singapore Management University
  • D. Singapore Institute of Technology

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Nanyang Technological University – Explanation – Professor Subra Suresh a distinguished alumnus of IIT Madras, has been chosen as the fourth President of Nanyang Technological University (NTU), Singapore.

[/show_more]

13. Recently which motors company has opens a new research and development in china?

  • A. HONDA
  • B. BMW
  • C. CHEVROLET
  • D. FORCE MOTORS

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – BMW – Explanation – BMW motors has opened a new research and development (R&D) centre in China, the largest outside of Germany.

[/show_more]

14. Recently on which day BRPL and TERI sign a MoU to explore opportunities in solar rooftops, e-vehicles?

  • A. 11th July 2017
  • B. 12th July 2017
  • C. 13th July 2017
  • D. 14th July 2017

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – 13th July 2017 – Explanation – BSES Rajdhani Power Ltd (BRPL) and The Energy and Resources Institute (TERI) have signed an MoU to explore collaboration opportunities for solar rooftop, electric vehicles, energy storage systems, energy efficiency and smart grid technologies on 13th of July 2017.

[/show_more]

15. Recently the governor of this state has launched Coffee-table book on Dalhousie hill station?

  • A. Tripura
  • B. Assam
  • C. West Bengal
  • D. Meghalaya

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: a – Tripura – Explanation – A coffee-table book on Dalhousie has released on 13th of July 2017 by Tripura Governor Tathagata Roy.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: July 15 2017

 


Do not forget to check the following topics

Last Updated on by jbigdeal