≡ Menu




Current Affairs Quiz July 16 2016 Question And Answers Download PDF

This page is all about Current Affairs Quiz on July 16 2016. All the recent incidents which were held on Sixteen  July 2016 are drifted here as a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download this  “Current Affairs Quiz : July 16 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links

Current Affairs Quiz July 16 2016 Question And Answers



Current Affairs Quiz : July 16 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : July 16 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

 

1.Recently World Health Organization (WHO) has certified which country as Yaws, Maternal and Neonatal Tetanus free country?

  • A. India
  • B. United States
  • C. China
  • D. Russia

Show Answer

Ans:- A – India – Explanation – The World Health Organization (WHO) has certified India as Yaws, Maternal and Neonatal Tetanus free country. In this regard, WHO presented certificates to Union Health and Family Welfare Minister J P Nadda in New Delhi.

Hide

2. Recently in which country 11th ASEM Summit has began?

  • India
  • Mongolia
  • Britain
  • China

Show Answer

Ans:- B – Mongolia – Explanation – The eleventh edition of Asia-Europe Meeting Summit (ASEM 11) or ASEM2016 began in Ulaanbaatar, the capital of Mongolia. The theme of the Summit is ‘Partnership for the Future through Connectivity’. Indian delegation is led by Vice President Mohmmad Hamid Ansari. India’s agenda for the summit is to push the efforts to boost inter-continental connectivity.

Hide

3. Recently who appointed as the Chairman of Central Board of Secondary Education (CBSE)?

  • A. Vineet Joshi
  • B. Ashok Ganguly
  • C. YSK Seshu kumar
  • D. Rakesh Kumar Chaturvedi

Show Answer

Ans:- D – Rakesh Kumar Chaturvedi – Explanation – Senior IAS officer Rakesh Kumar Chaturvedi has been appointed as the new Chairman of the Central Board of Secondary Education (CBSE). His appointed was made by the Appointed Committee of the Cabinet (ACC) headed by Prime Minister Narendra Modi. He has been appointed for a period of five years.

Hide

4. Recently how much amount of India and the Asian Development Bank has signed for loan pact on Cauvery basin development?

  • A. $200 Million
  • B. $150 Million
  • C. $100 Million
  • D. $250 Million

Show Answer

Ans:- C – $100 Million – Explanation – Indian and the Asian Development Bank (ADB) have signed a million dollars loan agreement for irrigation project, drainage system and water management in Vennar sub-basin of Cauvery delta in Tamil Nadu.

Hide

5. Which airline won the ‘Skytrax World Airline awards’ 2016?

  • A. Emirates
  • B. Singapore Airlines
  • C. Qatar Airways
  • D. Cathay Pacific

Show Answer

Ans:- A – Emirates – Explanation – the world’s best airline for this year is Emirates, according to a survey of millions of airline passengers conducted by ‘Skytrax World Airline awards’ 2016. This is the fourth time Emirates has won the top accolade since inception.

Hide

6. Recently which company has appointed Ragu Reddy as its India head for online sales?

  • A. Wipro
  • B. Tech India
  • C. Xiaomi India
  • D. Samsung

Show Answer

Ans:- C – Xiaomi India – Explanation – Xiaomi India has appointed Ragu Reddy as its India head for online sales. Xiaomi’s 90% sales come through online business in India. Still, this company started focusing on offline sales in India.

Hide

7. ‘Ace Against Odds’ – whose autobiography is this?

  • A. Saina Nehwal
  • B. Sania Mirza
  • C. Ankita Raina
  • D. Tara Lyer

Show Answer

Ans:- B – Sania Mirza – Explanation – Bollywood’s star shah Rukh Khan launched star Sania Mirza’s the autobiography, Ace Against Odds, in Hyderabad. The book capture Sania’s journey of becoming World’s No. 1 player in women’s doubles and the difficulties and challenges faced by her in making her dream come true.

Hide

8. Which state to set up India’s first ‘Women Entrepreneurs Park’?

  • A. West Bengal
  • B. Assam
  • C. Uttarakhand
  • D. Uttar Pradesh

Show Answer

Ans:- C – Uttarakhand – Explanation – As first its Kind move in India, Uttarakhand Government is going to set up Industrial Park completely and exclusively dedicated to the Women Entrepreneurs. This new scheme installation was launched by Uttarkhand Chief Minister Harish Rawat on July 15. The event was organized by FICCI Ladies Organisation (FLO).

Hide

9. Recently in which state of India started observing Ramayana Month in the temples?

  • A. Kerala
  • B. Odisha
  • C. Maharashtra
  • D. Uttar Pradesh

Show Answer

Ans:- A – Kerala – Explanation – Kerala on 16 July 2014 started observing Ramayana month in the temples. In Malayalam it is termed as the Ramayana Masam. The Ramayana Months starts with the commencement of Malayalam month ‘Karkidakam’.

Hide

10. Recently who wrote the book ‘’Who Moved My Interest Rate?’’

  • A. S. Qureshi
  • B. Duvvuri Subbarao
  • C. Srinath Halder
  • D. B.N.P.Singh

Show Answer

Ans:- B – Duvvuri Subbarao – Explanation – A book titled Who Moved My Interest Rate? Authored by Duvvuri Subbarao the former Governor of Reserve Bank of India (RBI), will be realeased on 27th July 2016.

Hide

Video Current Affairs Quiz: July 16 2016

Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)