Search Here

Current Affairs Quiz : July 16 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on July 16 2017. All the recent incidents which were held on Sixteen July 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : 
July 16 2017″ Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : July 16 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz July 16 2017

Current Affairs Quiz : July 16 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :July 16 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. According to the Customer Satisfaction Index Survey which airport ranked first in India?

  • A. Raipur Swami Vivekananda Airport
  • B. Sri Guru Ram Dass Jee International Airport
  • C. Biju Patnaik International Airport
  • D. Netaji Subhas Chandra Bose International Airport

Show Answer

Answer: A – Raipur Swami Vivekananda Airport – Explanation – Swami Vivekananda Airport, Raipur, Chhattisgarh, has ranked first in Customer Satisfaction Index Survey among 49 airports in India. Raipur Airport has scored highest, 4.84 on a five point scale index in the latest Customer Satisfaction Index Survey conducted by an independent agency for the period of January-June 2017.

Hide

2. Recently Union Minister Nitin Gadkari inaugurates Road Congress Meet in which city?

  • A. Jaipur
  • B. Udaipur
  • C. Shimla
  • D. Gandhinagar

Show Answer

Answer: B – Udaipur – Explanation: Union Minister of Road Transport and Highways Nitin Gadkari will inaugurate the 212th meeting of Indian Road Congress (IRC) in Udaipur, Rajasthan.

Hide

3. Recently which state government has decided to set up ornamental fish hatchery in Jhajjar?

  • A. Punjab
  • B. Gujarat
  • C. Haryana
  • D. Jharkhand

Show Answer

Answer: C – Haryana – Explanation – Haryana government has decided to set up a modern ornamental fish hatchery in Jhajjar district announced on 12th of July 2017.

Hide

4. Recently Indian Railway Minister Launches new integrated mobile app _______________.

  • A. PAARTH
  • B. MADHO
  • C. SHANKAR
  • D. SAARTHI

Show Answer

Answer: D – SAARTHI – Explanation – The Railways has launched an integrated mobile application SAARTHI to cater to various passenger requirements, including ticket booking, inquiry, on-board cleaning and ordering meal on a single platform.

Hide

5. According to the UN report which country has second highest number of adults planning to migrate?

  • A. India
  • B. Nepal
  • C. Bangladesh
  • D. Sri Lanka

Show Answer

Answer: A – India – Explanation – According to a report titled ‘Measuring Global Migration Potential 2010-2015’ by International Organisation for Migration (UN Migration Agency), India has the second highest number of adults planning to migrate to other countries with the US and the UK among the most favoured destinations. The study is based on international survey data by the Gallup World Poll.

Hide

6. Recently European Union and __________________ establish an Investment Facilitation Mechanism?

  • A. Singapore
  • B. Thailand
  • C. India
  • D. Iran

Show Answer

Answer: C – India – Explanation – European Union and India establish an Investment Facilitation Mechanism 0n July 14, 2017, European Union (EU) and India announced the establishment of an Investment Facilitation Mechanism (IFM) for EU Investments in India.

Hide

7. Which day is observed as World Youth Skills Day?

  • A. July 17
  • B. July 16
  • C. July 15
  • D. July 14

Show Answer

Answer: C – July 15 – Explanation – The World Youth Skills Day is observed globally on 15 July. It has been observed to raise awareness about the importance of youth skills development. The World Youth Skill Day 2017 Theme is “Skills for the future of work”.

Hide

8. In which city Eighth meeting of SAARC Ministers of Law & Order held?

  • A. New Delhi
  • B. Thimpu
  • C. Dhaka
  • D. Colombo

Show Answer

Answer: D – Colombo – Explanation – 8th meeting of the South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) Ministers of Law and Order (Interior/Home Affairs) was held in Colombo, Sri Lanka from 11th – 13th July, 2017.

Hide

9. Which Pakistani player awarded honorary life membership by Marylebone Cricket Club?

  • A. Shahid Afridi
  • B. Misbah-ul-Haq
  • C. Mohammad Amir
  • D. Sarfraz Ahmed

Show Answer

Answer: B – Misbah-ul-Haq – Explanation – Former Pakistan test captain Misbah-ul-Haq was honoured with Honorary Life Membership by the Marylebone Cricket Club (MCC) on 15th of July 2017.

Hide

10. According to the global report which are among top 10 most influential brands in India?

  • A. Patanjali
  • B. Reliance Jio
  • C. Flipkart
  • D. Snapdeal

Show Answer

Answer: A & B – Patanjali & Reliance Jio – Explanation – As per a new study by global research firm Ipsos, spiritual guru Baba Ramdev’s Patanjali and Muekesh Ambai controlled Reliance Jio have been rated among the top 10 most influential brands in India. Search engine Google has been ranked at the No 1 slot, Microsoft and Facebook are at number two and three respectively.

Hide

11. Recently which bank gets $150 million from OPIC to fund SME lending?

  • A. ICICI Bank
  • B. YES Bank
  • C. HDFC Bank
  • D. CITI Bank

Show Answer

Answer: B – YES Bank – Explanation – YES Bank has got $150 million funding from US government and Wells Fargo to fund SME lending on 14th of July 2017.

Hide

12. Who has been appointed as Chief Digital Officer of Tata Sons Group?

  • A. Aarthi Subramanian
  • B. Tapan Singhel
  • C. Kushal Pal Singh
  • D. C Vijayakumar

Show Answer

Answer: A – Aarthi Subramanian – Explanation – Aarthi Subramanian was on 13 July 2017 appointed as the Chief Digital Officer (CDO) of Tata Sons Group with effect from August 2017. Subramanian will report to Natarajan Chandrasekaran, Executive Chairman of Tata Sons. She is currently serving as an Executive Director at Tata Consultancy Services Ltd (TCS) and is responsible for the company’s digital initiatives and delivery governance.

Hide

13. Who were appointed as members of the CBDT?

  • A. Arbind Modi
  • B. Bajrang Dass Vishnoi
  • C. Sunil jain
  • D. Syed Haider Hasan

Show Answer

Answer: A & B – Arbind Modi & Bajrang Dass Vishnoi – Explanation – Senior bureaucrats Arbind Modi and Bajrang DassVishnoi were appointed as members of the Central Board of Direct Taxes (CBDT). It is the apex policy- making body of the Income Tax department.

Hide

14. Recently who has been concurrently accredited as the next High Commissioner of India to Montserrat?

  • A. Satya Narayan Saha
  • B. Dinesh Kumar Gupta
  • C. Bishwadip Dey
  • D. Mihir Ranjan

Show Answer

Answer: C – Bishwadip Dey – Explanation – On July 14,2017 Shri Bishwadip Dey, who was High Commissioner of India to the Republic of Trinidad and Tobago, has been recognized as the next High Commissioner of India to Montserrat, with residence in Port of Spain.

Hide

15. Who has been appointed as UNICEF’s Global Goodwill Ambassador?

  • A. Pinky Singh
  • B. Rakhi Singh
  • C. Manpreet Singh
  • D. Lilly Singh

Show Answer

Answer: D – Lilly Singh – Explanation – UNICEF has appointed Indian- origin Canadian YouTube star Lilly Singh as its newest Global Goodwill Ambassador on 15th of July 2017.

Hide

Video Current Affairs Quiz: July 16 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query