Current Affairs Quiz July 18 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on July 18 2016. All the recent incidents which were held on Eighteen  July 2016 are drifted here as a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download this  “Current Affairs Quiz : July 18 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz July 18 2016 Question And Answers

Current Affairs Quiz July 18 2016

Current Affairs Quiz : July 18 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : July 18 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

 

1.Recently who was sworn in as the 10th Chief Minister of Arunachal Pradesh?

  • A. Pema Khandu
  • B. Dorjee Khandu
  • C. Jarbom Gamlin
  • D. Nabam Tuki

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A – Pema Khandu – Explanation – Pema Khandu (36) of Congress Party was sworn in as the 10th Chief Minister of Arunachal Pradesh. With this, he became the youngest Chief Minister in the country.

[/show_more]

2. Recently which portal for goods procurement has launched by Union Commerce Ministry?

  • A. e-bazar
  • B. e-shoping
  • C. e-marketplace
  • D. e-purchase

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C –  e-marketplace – Explanation – The Union Commerce Ministry has launched an e-marketplace portal for online purchase of goods service by various central government ministries and departments. It was launched by the Union Minister of State (MoS) Commerce and Industry Nirmala Sitharaman in New Delhi.

[/show_more]

3. Recently how many new World Heritage Sites were announced by UNESCO?

  • A. 10
  • B. 9
  • C. 7
  • D. 13

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – 9 – Explanation – the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO), the UN cultural agency added nine new sites on its World Heritage List. Decision in this regard was taken at the 40th session of The World Heritage Committee meeting in Istanbul, Turkey. With these inclusions, the record sites on the World Heritage now stand at 981 which include both cultural and natural wonders.

[/show_more]

4. Recently Nalanda Mahavihara has been included in the List of UNESCO’s World Heritage Sites, It is situated in which state of India?

  • A. West Bengal
  • B. Uttar Pradesh
  • C. Arunachal Pradesh
  • D. Bihar

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- D – Bihar – Explanation – The ruins of ancient Nalanda Mahavihara (also known as the Nalanda University) of Bihar has been included in the List of UNESCO’s World Herritage Site. Nalanda Mahavihara ruins comprise the List of UNESCO’s World Heritage Site. Nalanda Mahavihara ruins comprise the archaeological remains of monastic – cum – scholastic from the 5th century BC to the 13th century AD. It located near Patna, state capital of Bihar and is 26th cultural site of India to get prestigious world heritage status.

[/show_more]

5. Which state became the first state to have ‘’Happiness Department’’ of India?

  • A. Maharashtra
  • B. Arunachal
  • C. Madhya Pradesh
  • D. Assam

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C- Madhya Pradesh – Explanation – Madhya Pradesh became the first state in India to have ‘Happiness Department’ that will work as knowledge resource centre on the subject of the happiness on the lines of Bhutan. Decision to set up Happiness Department was taken by the state cabinet meeting presided by Chief Minister Shivraj Singh Chouhan.

[/show_more]



6. How many years of service completed the Lifeline Express, the world‘s first hospital on a train?

  • A. 50 years
  • B. 25 years
  • C. 60 years
  • D. 75 years

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – 25 Years – Explanation – The Lifeline Express, the world’s first hospital on a train of Indian railways has completed 25 years of service to the poor and underprivileged masses of rural India. To mark the occasion and celebrate the success of the train a function was held in Mumbai, Maharashtra.

[/show_more]

7. Recently which Indian company and US-based Bell Helicopter have signed a deal to jointly develop the helicopter market in India?

  • A. Mahindra
  • B. Ashoke Leyland
  • C. Force
  • D. Tata Advanced System Ltd (TASL)

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- D – Tata Advanced System Ltd (TASL) – Explanation – Tata Advanced System Ltd (TASL) and US-based Bell Helicopter have signed a deal to jointly develop the helicopter market in India. The agreement seeks to support of India’s aviation and defence modernization initiatives with an emphasis on ‘Make in India’.

[/show_more]

8. Recently ‘Ramayana Month’ began in which state of India?

  • A. Kerala
  • B. Maharashtra
  • C. Andhra Pradesh
  • D. Madhya Pradesh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A – Kerala – Explanation – The traditional annual Ramayana Month began in Kerala with temples and Hindu houses resonating with chanting of the epic Ramayana. The Karkkidakam is the last month in the Malayalam calendar, is observed as the auspicious Ramayana month across the state.

[/show_more]

9. Who wrote the autobiography titled ‘’Courage & Commitment’’?

  • A. James Michener
  • B. Penny Jordan
  • C. Tom Clancy
  • D. Margaret Alva

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- D- Margaret Alva – Explanation – A book titled Courage & Commitment: An Autobiography by Margaret Alva was in news. Alva pensher forty-year career under four Prime Ministers, namely Indian Gandhi, PV Narasimha rao and Manmohan Sing.

[/show_more]

10. Recently which Indian boxer won the WBO Asia Pacific Super Middleweight Championship title?

  • A. Jitender Kumar
  • B. Mohammed Ali Kumar
  • C. Vijender Singh
  • D. Akhil Kumar

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C – Vijender Singh – Explanation – Singh also became the country’s first-ever professional boxing title holder. The win also helped him to climb to 15th in the world in his category.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: July 18 2016 

Do not forget to check the following topics