Current Affairs Quiz July 19 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on July 19 2016. All the recent incidents which were held on Nigh teen  July 2016 are drifted here as a
multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download this  “Current Affairs Quiz : July 19 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz July 19 2016 Question And Answers

Current Affairs Quiz : July 19 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : July 19 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

 

1.Recently which system has Railway launched for avoid train accident?

  • A. TRI-NETRA
  • B. HAMSAFAR
  • C. ANAND
  • D. YATRA

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – A – TRI-NETRA – Explanation – The Indian railways has initiated process to launch the Terrain Imaging for Diesel Drivers- Infrared Enhanced Optical and Radar Assisted (Tri-NETRA) system to avoid train accidents. The system will be installed on locomotives for enhancing the vision of Locomotive Pilots in inclement weather.

[/show_more]

2. Recently in which state of India the first e-court opened?

  • A. Uttar Pradesh
  • B. Andhra Pradesh
  • C. Panjab
  • D. Haryana

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – Andhra Pradesh – Explanation – India’s first e-court (paperless court) was opened at High Court of Judicature at Hyderabad which is the common high court for the states of Andhra Pradesh and Telangana. It was inaugurated by Supreme Court judge Justice Madan B. Lokur who heads the e-Committee of the Supreme Court.

[/show_more]

3. Recently who appointed as Chairman of Airports Authority of India?

  • A. K. Srivastava
  • B. Sudhir Raheja
  • C. Arun Kumar
  • D. Guruprasad Mahapatra

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- D – Guruprasad Mahapatra – Explanation – Senior IAS officer Guruprasad Mohapatra was appointed as Chairman of Airports Authority India (AAI). Prior to this appointment he was working as Joint Secretary in Union Ministry of Commerce from the past two years.

[/show_more]

4. Recently Mubarak Begum was passed away, she belongs to which profession?

  • A. Mubarak Begum
  • B. Banumathi
  • C. Geeta Dutt
  • D. Noor Jehan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A – Mubarak Begum – Explanation – Legendary playback singer Mubarak Begum passed away in Mumbai, Maharashtra after a prolonged illness. She was 80. She is known for her singing scores of songs, duets and ghazals for Bollywood, mainly during the 1950s – 1970s.

[/show_more]

5. Recently which space transportation company launched successfully Dragon Cargo capsule using Falcon 9 rocket?

  • A. SpaceY
  • B. SpaceM
  • C. SpaceZ
  • D. SpaceX

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- D – SpaceX – Explanation – spaceX successfully its Dragon Cargo filled with supplies for astronauts aboard the International Space Station (ISS). The dragon Cargo capsule was lauched using SpaceX’s workhorse Falcon 9 rocket from Cape Canaveral, Florida.

[/show_more]

6. Recently who was appointed as the UNESCO artist for peace?

  • A. Ayten Alpman
  • B. Kudsi Erguner
  • C. Cici Kizlar
  • D. Irem Derici

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – Kudsi Erguner – Explanation – Turkish musician Khudsi Erguner was appointed as the UNESCO Artist for peace by the Director-General of UNESCO, Irina Bokova. He was appointed after the opening ceremony of the 40th session of the World Heritage Committee (WHC) held in Istanbul, Turkey.

[/show_more]

7. Recently who won the men’s single 73rd Senior National Squash Championship?

  • A. Cyrus Poncha
  • B. Ritwik bhattacharya
  • C. Saurav Ghosal
  • D. Siddharth Suchde

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C -Saurav Ghosal – Explanation – Saurav Ghosal have won 73rd Senior National Squash Championship in men’s single categories. The 73rd senior national Squash Championship was held in Mumbai, Maharashtra from 12 July to 17 July 2016.

[/show_more]



8. Recently UNESCO added Khangchendzonga list of World Heritage Sites, it’s situated in which state of India?

  • A. Sikkim
  • B. West Bengal
  • C. Assam
  • D. Malda

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – A – Sikkim – Explanation – The united educational, scientific and Cultural Organization (UNESCO), has added Sikkim’s Khangchendzonga National Park (KNP) and Chandigarh capital Complex in its list of World Heritage Sites. Decision in this regard was taken by the 40th session of the world Heritage Committee (WHC) of UNESCO held in Istanbul in Turkey.

[/show_more]

9. Which Indian company became the first Indian company to issue masala bonds?

  • A. SBI
  • B. UBI
  • C. HDFC
  • D. ICICI

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C – HDFC – Explanation – The Housing Development Finance Corporation (HDFC) has become the first Indian company to issue rupee-denominated bonds ‘’masala bonds’’ on London stock Exchange (LSE). The bond will help HDFC, India’s biggest mortgage lender to diversify its borrowing profile and access global investors.

[/show_more]

10. Recently which state Government and Netherlands signed a MoU for set up Skill Development Center for farmers?

  • A. Maharashtra
  • B. West Bengal
  • C. Gujarat
  • D. Uttar Pradesh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- D -Uttar Pradesh – Explanation – the Uttar Pradesh government has signed a MoU with the Netherlands to set up a skill development center to help farmers. The MoU was signed by Dutch Ambassador Alphonsus Stoelinga and UP Chief Secretary Deepak Singhal in presence of Chief Minister Akhilesh Yadav.

[/show_more]

11. Recently who won the women’s single 73rd Senior National Squash Championship?

  • A. Joshna Chinappa
  • B. Dipika Pallikal
  • C. Sharmila Nicollet
  • D. Jwala Gutta

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – Dipika Pallikal – Explanation – Dipika Pallikal have won 73rd Senior National Squash Championship in women’s single categories. The 73rd senior national Squash Championship was held in Mumbai, Maharashtra from 12 July to 17 July 2016.

[/show_more]

12. Recently who was appointed as the new Foreign Minister of Maldives?

  • A. Mohamed Asim
  • B. Ahmed Shaheed
  • C. Mohamed Nasheed
  • D. Dunya Maumoon

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A – Mohamed Asim – Explanation – President Adbulla Yameen Abdul Gayoom has appointed Dr. Mohamed Asim as the Minister of Foreign Affairs. Dr. Asim took the oath of office, at a ceremony held at the President;s Office. The oath was administered by Supreme Court Judge Uz. Abdulla Areef.

[/show_more]

13. Recently who appointed as Chief Economist of World Bank Group?

  • A. Kaushik Basu
  • B. Martin Ravallion
  • C. Paul Romer
  • D. Nicholas Stern

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C – Paul Romer – Explanation – World Bank Group on 18th July 2016 appointed Paul Romer as World Bank Chief Economist with effect from September 2016. Romer is a widely respected economist and a successful entrepreneur.

[/show_more]

14. Named the scoter which was recently Aprilia will be offering in India?

  • A. Aprilia VR 150
  • B. Aprilia SR 150
  • C. Aprilia MR 150
  • D. Aprilia TR 150

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:-B – Aprilia SR 150 – Explanation – The radical looking Aprilia SR 150 will be on sale August onwards and will be carrying an introductory price of Rs. 65,000. This is the first time aprilia will be offering a scooter in India. Also, it reflects the growth strategy of the Piaggio Group, which is the parent company of Aprilia.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: July 19 2016 

Do not forget to check the following topics