Search Here

Current Affairs Quiz : July 21 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on July 21 2017. All the recent incidents which were held on Twentyone July 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : 
July 21 2017″ Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : July 21 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz July 21 2017

Current Affairs Quiz : July 21 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :July 21 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently on which day Lok Sabha passes IIIT Public Private Partnership Bill 2017?

  • A. 19 July 2017
  • B. 18 July 2017
  • C. 20 July 2017
  • D. 21 July 2017

Show Answer

Answer: A – 19 July – Explanation – A bill to grant statutory status to the Indian Institutes of Information Technology (IIITs) in Public Private Partnership (PPP) mode was passed through a voice vote in Lok Sabha on July 19, 2017. The Government has also mentioned that fees for the poor students will not increase and that reservation law will apply in these institutes.

Hide

2. Recently which state government launches a portal ‘Janahitha’?

  • A. Uttarakhand
  • B. Telangana
  • C. Chhattisgarh
  • D. Odisha

Show Answer

Answer: B – Telangana – Explanation – Telangana government has launched a portal “Janahitha” grievance redressal system. This portal will receive complaints from the public. It has been launched on 19 July 2017.

Hide

3. Which Indian state will have eco-friendly bridges for movement of tigers?

  • A. Tamil Nadu
  • B. Andhra Pradesh
  • C. Karnataka
  • D. Telangana

Show Answer

Answer: D – Telangana – Explanation – The Indian state of Telangana will have eco-friendly bridges for easy movement of tigers.

Hide

4. Recently who has wins the President election in India?

  • A. Gopal Krishna Gandhi
  • B. Lal Krishna Advani
  • C. Ram Nath Kovind
  • D. Meira Kumar

Show Answer

Answer: C – Ram Nath Kovind – Explanation – Ram Nath Kovind has been elected as the new President of India as he secured victory over opposition candidate Meira Kumar to become the 14th President of the country. Announcing the results, Lok Sabha Secretary General and returning officer Anoop Mishra told media in New Delhi that Mr Kovind got 2930 votes valued 702044 and Meira Kumar got 1844 votes valued 367314.

Hide

5. Recently Environment Ministry approves project for climate change adaptation in these states?

  • A. Rajasthan
  • B. Gujarat
  • C. Sikkim
  • D. All of the above

Show Answer

Answer: D – All of the above – Explanation – The National Steering Committee on Climate Change on 19 July 2017 approved three Detailed Project Reports (DPRs) at a meeting in New Delhi. The DPRs were submitted by the Governments of Rajasthan, Gujarat and Sikkim for funding under the National Adaptation Fund for Climate Change (NAFCC). The project reports seek to address the vulnerabilities arising out of climate change in the three states that are not being dealt by the ongoing schemes of the central and state governments. They especially aim to address the vulnerabilities in climate sensitive sectors of the states including agriculture, animal husbandry, water, forests and coasts.

Hide

6. Recently which country’s senate approves controversial anti-terror bill?

  • A. Indian
  • B. French
  • C. US
  • D. Canada

Show Answer

Answer: B – French – Explanation – The lawmakers in France’s Conservative-dominated Senate have approved controversial legislation to further strengthens France’s anti-terror laws by a majority vote. The French senators passed the draft bill by a vote of 229 to 106. The Bill will now be sent to the lower house of the National Assembly for a vote in October 2017. The new security laws, a campaign pledge of President Emmanuel Macron, would replace a state of emergency imposed after November 2015 terrorist attacks in Paris that killed 130 people.

Hide

7. Name the countries that faced most terror attacks in 2016.

  • A. India, Iraq, Philippines
  • B. Pakistan, Afghanistan
  • C. Iran, Taliban, US
  • D. Only A & B

Show Answer

Answer: D – Only A & B – Explanation – According to a senior US counter-terror official more than half of the terror attacks in the world in 2016 took place in five countries, including India and Pakistan.  55% of all attacks took place in Iraq, Afghanistan, India, Pakistan, and the India among 5 countries that faced most terror attacks in 2016 is Philippines. 75% of all deaths due to terrorist attacks took place in Iraq, Afghanistan, Syria, Nigeria, and Pakistan.

Hide

8. Recently which country has discovers new giant ocean sunfish species?

  • A. Australia
  • B. Spain
  • C. New Zealand
  • D. Thailand

Show Answer

Answer: A – Australia – Explanation – Researchers have discovered a new species of giant ocean sunfish, the heaviest type of bony fish that can weigh over two tonnes and grow to three metres long. The new species, named as the hoodwinker (mola tecta), was discovered by an Australian researcher. Marianne Nyegaard, from Murdoch University in Perth, found the species while researching sunfish in the Indo-Pacific region as part of her PhD.

Hide

9. Recently who has received the Lifetime Achievement Awards for contribution in Lok Sabha?

  • A. Meira Kumar
  • B. Murli Manohar Joshi
  • C. Lal Krishna Advani
  • D. Sharad Pawar

Show Answer

Answer: C – Lal Krishna Advani – Explanation – On July 19, 2017, Veteran Bharatiya Janata Party (BJP) leader L.K. Advani received the Lifetime Achievement Award for his contributions as a parliamentarian in the Lok Sabha.Janata Dal (United) leader Sharad Yadav also received the Lifetime  L K Advani receives Lifetime Achievement Award for contributions in Lok Sabha Achievement Award as a Rajya Sabha.

Hide

10. Recently Google introduces recruitment app ___________________ for businesses.

  • A. Hire
  • B. Join
  • C. Placement
  • D. Recruit

Show Answer

Answer: A – Hire – Explanation – Google has launched ‘Hire’, a recruiting app for small- and medium-sized businesses on July 20, 2017. It also integrates seamlessly with G Suite.

Hide

11. Google dedicates its doodle to whom on 21 July 2017?

  • A. Ruth Nanda Anshen
  • B. Konstantinos Despotopoulos
  • C. Herbert Marshall McLuhan
  • D. Hans-Georg Gadamer

Show Answer

Answer: C – Herbert Marshall McLuhan – Explanation – A Canadian philosopher and professor who specialized in media theory, McLuhan rose to prominence in the 1960s with his theory that society is shaped by technology and the way information is shared. Google’s Doodle on Friday celebrates the visionary’s 106th birthday by illustrating how McLuhan viewed human history.

Hide

12. Recently which political leader resigns from Rajya Sabha for not being allowed to raise issue of Dalit atrocities?

  • A. Rewati Raman Singh
  • B. Mayawati
  • C. Vinay Katiyar
  • D. Neeraj Shekhar

Show Answer

Answer: B – Mayawati – Explanation – Mayawati has resigned from the Rajya Sabha for not being allowed to speak about atrocities against Dalits on 18th of July 2017.

Hide

13. Who is the new brand ambassador for Tata Sky?

  • A. Nayantara
  • B. Kajal Aggarwal
  • C. Trisha Krishnan
  • D. Ileana D’Cruz

Show Answer

Answer: A – Nayantara – Explanation – An Actress who is called as Lady Super Star in South is the New Brand Ambassador for Tata Sky. It has been announced on 20th of July 2017.

Hide

14. Who has been appointed as brand ambassador of Tamil Thalaivas?

  • A. Rajinikanth
  • B. Ajith Kumar
  • C. Kamal Haasan
  • D. Nagarjuna Akkineni

Show Answer

Answer: C – Kamal Haasan – Explanation – Tamil film actor Kamal Haasan has been appointed brand ambassador of Pro Kabaddi League franchise “Tamil Thalaivas”, co-owned by India batting legend Sachin Tendulkar on July 19, 2017.

Hide

15. Recently which bank offers up to Rs 15 lakh instant personal loan via ATMs?

  • A. HDFC Bank
  • B. ICICI Bank
  • C. YES Bank
  • D. State Bank of India

Show Answer

Answer: B – ICICI Bank – Explanation – ICICI Bank will be offering personal loans of up to Rs 15 lakh through its ATMs. It can be availed by salaried customers even if they haven’t previously applied for one.

Hide

Video Current Affairs Quiz: July 21 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query