≡ Menu




Current Affairs Quiz July 22 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on July 22 2016. All the recent incidents which were held on Twenty two  July 2016 are drifted here as a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download this  “Current Affairs Quiz : July 22 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links

Current Affairs Quiz July 22 2016 Question And Answers



Current Affairs Quiz : July 22 2016 Question And Answers

 

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : July 22 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1.Recently who launched the National Electoral Roll Purification 2016?

  • A. Election Commission of India
  • B. Government of India
  • C. Election Department
  • D. Election Commission of State

Show Answer

Ans:- A – Election Commission of India – Explanation – The Election Commission of India (ECI) has launched national Electoral Roll Purification (NERP) 2016 across the country. The 2016 motto of the ECI is ‘’No voter to be left behind’’.

Hide

2. Recently Union Government launched which project for promoting port-led economic development of India?

  • A. Kumbh Mela Project
  • B. Sonepur Mela Project
  • C. Pushkar Mela Project
  • D. Sagarmala Project

Show Answer

Ans:- D – Sagarmala Project – Explanation – The Union Cabinet has approved the incorportation of Sagarmala Development Company (SDC) to give a push to port led economic development under ambitious Sagarmala project.

Hide

3. How many Indian Companies have made it to the latest Fortune 500 list of the world’s biggest corporations?

  • A. 7
  • B. 9
  • C. 6
  • D. 8

Show Answer

Ans:- A – 7 – Explanation – Seven Indian companies have made it to the latest Fortune 500 list of the world’s biggest corporations in terms of revenue. Fortune 500 list is an annual ranking of the world’s wealthiest companies, compiled and published by the American business magazine Fortune and published globally by time Inc.

Hide

4. Recently Lok Sabha has passed the bill for new National Institute of Technology (NIT) in which state?

  • A. Madhya Pradesh
  • B. Andhra Pradesh
  • C. Gujarat
  • D. Bihar

Show Answer

Ans:- B -Andhra Pradesh – Explanation – the Lok Sabha has passed the National Institute of Technology, Science, Education and Research (Amendment) (NITSER) Bill, 2016. The bill seeks to established a National Institute of Technology (NIT) in Andhra Pradesh as an institute of national importance under the NITSER Act, 2007 with an effect from August 2015.

Hide

5. Recently the Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) approved Ghatampur Thermal Power Project in which state of India?

  • A. West Bengal
  • B. Rajasthan
  • C. Uttar Pradesh
  • D. Bihar

Show Answer

Ans:- C – Uttar Pradesh – Explanation – The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) has given approval for installation of Ghatampur Thermal Power Project (GTPS) in Ghatampur, Uttar Pradesh. The GTPC project has capacity of 1980 MW (3 X 660 MW) and would be installed through a Joint Venture (JV) Company named Neyveli Uttar Pradesh Power Limited (NUPPL).

Hide

6. Recently Union Cabinet of India approved amendment in Benami Transactions (Prohibition) amendment Bill, ______________?

  • A. 2013
  • B. 2014
  • C. 2016
  • D. 2015

Show Answer

Ans:- D – 2015 – Explanation – The Union Cabinet has given its approval for introducing amendments to the Benami Transactions (Prohibition) (Amendment) Bill, 2015. These amendments seek to strengthen Benami Transactions (Prohibition) Act, 1988 in terms of legal and administrative procedure.

Hide

7. Recently Union Cabinet of India approved Transgender Persons (Protection of rights) Bill, ______________?

  • A. 2016
  • B. 2013
  • C. 2014
  • D. 2012

Show Answer

Ans:- A – 2016 – Explanation – The union Cabinet has approved The Transgender Persons (Protection of Rights) Bill, 2016 to protect transgender from discrimination. Through this Bill the Union Government has evolved a holistic mechanism for the social, economic and educational empowerment of marginalized transgender community.

Hide

8. Named the former French cyclist who recently passed away?

  • A. Lucien Aimar
  • B . Dominique Arnaud
  • C. Henry Anglade
  • D. Gaston Audier

Show Answer

Ans:- B – Dominique Arnaud – Explanation – Former French cyclist Dominique Arnaud passed in Dax, Aquitaine, France on 20th July 2016 due to cancer. He was 60.

Hide

9. In which ranked India’s Indian Oil Corporation had placed in Fortune 500 List 2016?

  • A. 160
  • B. 162
  • C. 161
  • D. 163

Show Answer

Ans:- C -161 – Explanation – the 2016 Fortune 500 list of the world’s biggest firms released on 21st July 2016. Seven Indian compamies were featured in the list with Indian Oil Corporation (IOC) ranked highest at 161st rank with revenues of 54.7 billion US dollars.

Hide

10. Recently who was arrested as a suspected recruiter of ISIS in India?

  • A. Aahil Khan
  • B. Aasif Mansuri
  • C. Aaron khan
  • D. Arshid Qureshi

Show Answer

Ans:- D – Arshid Qureshi – Explanation – Arshid Qureshi, a suspected ISIS recruiter allegedly linked to controversial preacher Zakir Naik’s foundation, was arrested in Navi Mumbai.

Hide

11. Recently how many people joined to celebrate Belgian national day in Brussels?

  • A. Nearly 60,000
  • B. Nearly 50,000
  • C. Nearly 40,000
  • D. Nearly 70,000

Show Answer

Ans:- A – Nearly 60,000 – Explanation – An estimated 60,000 people joined festivities here to celebrate Belgium’s national day on Thursday, amid reinforced security following the Nice terror attack.

Hide

12. Recently who resigned from Fox News in Washington?

  • A. David Asman
  • B. Paul Gigot
  • C. Jim Angle
  • D. Roger Ailes

Show Answer

Ans:- D – Roger Ailes – Explanation – the president of Fox News, roger Ailes, resigned as the network’s chief after a number of female employees accused him of sexual harassment. The network’s parent company, 21st Century Fox, announced his resignation.

Hide

13. Recently who appointed as the Chief Executive Officer of Unique Identification Authority of India (UIDAI)?

  • A. Nandan Niekani
  • B. Ananth Kumar
  • C. Ajay Bhusan Pandey
  • D. Ruth Manorama

Show Answer

Ans:- C -Ajay Bhusan Pandey – Explanation – The Union Government on 21st July 2016 appointed ajay Bhusan Pandey as the Chief Executive Officer of Unique Identification Authority of India (UIDAI). The appointments committee of the Cabinet approved the promotion of pandey with effect from 12th July 2016.

Hide

14. Recently which year announced by the World Meteorological Organisation (WMO) world’s hottest year on record?

  • A. 2015
  • B. 2016
  • C. 2014
  • D. 2013

Show Answer

Ans:- B – 2016 – Explanation – The World Meteorological Organisation (WMO) on 21st July 2016 announced that global temperatures for the first six months of 2016 broke many records. It means that 2016 is on the track to be the world’s hottest year on record.

Hide

15. Recently which AAP MP posted a video of parliament’s internal security position and details on social media?

  • A. Bhagwant Mann
  • B. Harinder singh Khalsa
  • C. Sadhu Singh
  • D. Dharam Vira Gandhi

Show Answer

Ans:- A – Bhagwant Mann – Explanation – A heated argument was observed in both the houses of parliament after AAP MP Bhagwant Mann posted a video of Parliament’s internal security position and details on social media. Lok sabha speaker Sumitra Mahajan has now summoned Mann over his act.

Hide

Video Current Affairs Quiz: July 22 2016 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)