Search Here

Current Affairs Quiz : July 23 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on July 23 2017. All the recent incidents which were held on Twentythree July 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : 
July 23 2017″ Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : July 23 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz July 23 2017

Current Affairs Quiz : July 23 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :July 23 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



  1. On which day Right of Children to Free and compulsory Education (Amendment) Bill 2017 passed in Lok Sabha?
  • A 21 July 2017
  • B. 22 July 2017
  • C. 23 July 2017
  • D. 24 July 2017

Show Answer

Answer: A – 21 July 2017 – Explanation – On July 21, 2017, Right of Children to Free and Compulsory Education (Amendment) Bill, 2017, a bill amending the law on free and compulsory education to extend the deadline for teachers to acquire the prescribed minimum qualifications for appointment was passed in Lok Sabha. Right of Children to Free and Compulsory Education (Amendment) Bill, 2017 passed in Lok Sabha. The Right of Children to Free and Compulsory Education (Amendment) Bill, 2017 was introduced by the Minister of Human Resource Development, Mr. Prakash Javadekar in Lok Sabha on April 10, 2017.

Hide

2. Name the Minister of state of Rural Development who has launches Aajeevika Grameen Express Yojana.

  • A. Haribhai Parthbhai Chaudhary
  • B. Ram Kripal Yadav
  • C. Giriraj Singh
  • D. Hansraj Gangaram Ahir

Show Answer

Answer: B – Ram Kripal Yadav – Explanation – The Ministry of Rural Development will launch a new sub-scheme under Deendayal Antyodaya Yojana – National Rural Livelihoods Mission (DAY-NRLM) which will be named as “Aajeevika Grameen Express Yojana (AGEY)”.

Hide

3. On which day Cabinet approves revision of Indian Community Welfare Fund guidelines?

  • A. 22 July 2017
  • B. 23 July 2017
  • C. 19 July 2017
  • D. 20 July 2017

Show Answer

Answer – C – 19 July 2017 – Explanation – The Union Cabinet has approved revision of the Indian Community Welfare Fund (ICWF) guidelines. It has been approved on 19th of July 2017.

Hide

4. According to the researchers from which university found that Castro plant can reduce soil pollution?

  • A. University of Delhi
  • B. University of North Bengal
  • C. University of Patna
  • D. University of Hyderabad

Show Answer

Answer: D – University of Hyderabad – Explanation – A study has been conducted by researchers from University of Hyderabad’s plant sciences department highlights Castor plants can reduce the soil which is highly polluted with heavy metals due to industrial pollution.

Hide

5. Recently at the age of ______________ ex-member of parliament Shivajirao Patil was died?

  • A. 90
  • B. 92
  • C. 95
  • D. 97

Show Answer

Answer: B – 92 – Explanation – Senior Congress leader Shivajirao Patil, passed away on 22nd of July 2017 after a brief illness. He was 92.

Hide

6. Recently which country issues decree to amend provisions of law on combating terrorism?

  • A. Qatar
  • B. Tehran
  • C. UAE
  • D. Egypt

Show Answer

Answer: A – Qatar – Explanation – Qatar on 20 July 2017 issued a decree to amend some provisions of a law on combating terrorism. Kuwait News Agency (Kuna) reported that the decree includes definitions of the words terrorism, crime and terrorist acts and entities, as well as the freezing of funds and the financing of terrorism. The decree creates two national lists of individual and terrorist entities. It also identifies procedures for the listing of individuals and entities, and related implications. Under the changes, the concerned parties are also provided with the right to challenge the listing decision at the Court of Cassation.

Hide

7. Which country is hosting Global Conference on Cyber Space?

  • A. Netherland
  • B. India
  • C. Thailand
  • D. Japan

Show Answer

Answer: B – India – Explanation – India will be hosting the 5th Global Conference on Cyber Space (GCCS) in 2017. It is one of the world’s largest two day conference on Cyber Space.

Hide

8. Recently United Nation selects which city as Data Hub for MENASA region?

  • A. Durban
  • B. Bengaluru
  • C. Dubai
  • D. New York

Show Answer

Answer – C – Dubai – Explanation – The UN has selected Dubai as the data hub for the Middle East North Africa and South Asia (MENASA) region.

Hide

9. Chennai Open will be renamed to Maharashtra Open, the competition will now held in which city?

  • A. Pune
  • B. Bengaluru
  • C. Hyderabad
  • D. Mumbai

Show Answer

Answer: A– Pune – Explanation – According to PTI, for the first time in 21 years Chennai will not host India’s lone ATP tour tournament. The competition will now be held in Pune and called “Maharashtra Open.”

Hide

10. The Toronto Film Festival Gala will honor this Bollywood actress on September 2018?

  • A. Bidya Balan
  • B. Deepika Padukon
  • C. Priyanka Chopra
  • D. Alia Bhatt

Show Answer

Answer: C – Priyanka Chopra – Explanation – The Toronto Film Festival is set to honour Priyanka Chopra. She will be the guest of honour at the fundraiser event on 6th of September, 2018.

Hide

11. Who has appointed as Secretary to new President Ram Nath Kovind?

  • A. Sanjay Kothari
  • B. Rajiv Mehrishi
  • C. Pradeep Kumar Sinha
  • D. Shailesh Krishna

Show Answer

Answer: A – Sanjay Kothari – Explanation – Sanjay Kothari a Chairman of Public Enterprises Selection Board, has been appointed as Secretary to President-elect Ram NathKovind.

Hide

12. Who has been appointed as UK Supreme Court’s first female president?

  • A. Heather Carol Hallett
  • B. Mary Arden[
  • C. Jill Black
  • D. Brenda Hale

Show Answer

Answer: D – Brenda Hale – Explanation – Brenda Hale has been appointed as the first female president of the UK Supreme Court.

Hide

13. Recently which bank launches ‘Met Loan & Life Suraksha’?

  • A. Allahabad Bank
  • B. Karnataka Bank
  • C. Bank of Baroda
  • D. Indian Bank

Show Answer

Answer – B – Karnataka Bank – Explanation – Karnataka Bank has launched a Met Loan & Life Suraksha” (MLLS) for its customers. It has been announced on 20th of July 2017.

Hide

14. Recently how many Asian countries have featured in the latest edition of the Fortune Global 500 list?

  • A. 197
  • B. 199
  • C. 210
  • D. 206

Show Answer

Answer: A – 197 – Explanation – 197 Asian companies have featured in the latest edition of the Fortune Global 500 list, which ranks companies by their revenues in 2016.

Hide

15. How many Indian companies are listed in the Fortune Global 500 list?

  • A. Twelve
  • B. Eleven
  • C. Seven
  • D. Eight

Show Answer

Answer: C – Seven – Explanation – Seven Indian companies have made it to the latest Fortune 500 list of the world’s biggest corporations in terms of revenue, with the retail giant Walmart topping the global rankings. Indian Oil Corporation (IOC) is ranked highest at 161st among Indian firms, while another state-run firm Oil and Natural Gas Corporation (ONGC) has moved out of the rankings for 2016. Private gems and Jewellery Major Rajesh Exports has made its debut at 423rd position.

Hide

Video Current Affairs Quiz: July 23 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query