Search Here

Current Affairs Quiz : July 26 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on July 26 2017. All the recent incidents which were held on Twentysix July 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : 
July 26 2017″ Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : July 26 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz July 26 2017

Current Affairs Quiz : July 26 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :July 26 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. On which day Rajya Sabha passes FDDI Bill and Admiralty Bill 2017?

  • A. 24 July 2017
  • B. 23 July 2017
  • C. 25 July 2017
  • D. 22 July 2017

Show Answer

Answer: A – 24 July 2017 – Explanation – On July 24, 2017, Rajya Sabha passed Footwear Design and Development Institute (FDDI) Bill, 2017 and The Admiralty (Jurisdiction and Settlement of Maritime Claims), 2017. Both the bills were passed by voice vote.

Hide

2. The Central Road Fund (Amendment) Bill 2017 introduces in Lok Sabha, the bill was moved by

  • A. Upendra Kushwaha
  • B. Pon Radhakrishnan
  • C. Parshottam Rupala
  • D. Jasvantsinh Sumanbhai Bhabhor

Show Answer

Answer: B – Pon Radhakrishnan – Explanation – On July 24, 2017, Government introduced in the Lok Sabha, Central Road Fund (Amendment) Bill, 2017, a bill providing for allocation of about Rs 2,000 crore from Central Road Fund (CRF) for developing national waterways (NWs). Central Road Fund (Amendment) Bill, 2017 was moved by Minister of State for Shipping Pon Radhakrishnan in absence of Shipping Minister Nitin Gadkari.

Hide

3. Who has chairs the first meeting of Islands Development Agency recently?

  • A. Kalraj Mishra
  • B. Narendra Singh Tomar
  • C. Rajnath Singh
  • D. Ravi Shankar Prasad

Show Answer

Answer: C – Raj Nath Singh – Explanation – The Union Home Minister Shri Rajnath Singh chaired the first meeting of the newly constituted Islands Development Agency (IDA) on 24th of July 2017 in New Delhi.

Hide

4. Recently government has approves construction of 30,000 affordable houses on private land in which state?

  • A. Bihar
  • B. Uttar Pradesh
  • C. Andhra Pradesh
  • D. Maharashtra

Show Answer

Answer: D – Maharashtra – Explanation – The Centre has approved the construction of 30,000 houses for the urban poor on private land in Maharashtra’s Sholapur on 25th of July 2017.

Hide

5. Recently at what age renowned scientist Professor Yash Pal was died?

  • A. 90
  • B. 95
  • C. 94
  • D. 91

Show Answer

Answer: A – 90 – Explanation – Veteran scientist, administrator and popular science communicator, Professor Yash Pal passed away on July 24, 2017 in Noida, Uttar Pradesh. He was 90.

Hide

6. Recently which country declared total independence from World Bank and IMF?

  • A. Ecuador
  • B. Bolivia
  • C. Uruguay
  • D. Paraguay

Show Answer

Answer: B – Bolivia – Explanation – Bolivia’s President Evo Morales has declared his government’s independence from World Bank and IMF on 25th of July 2017.

Hide

7. Recently researchers generate human antibodies from __________________ in the lab.

  • A. A-cells
  • B. B-cells
  • C. C-cells
  • D. D-cells

Show Answer

Answer:B – B-cells – Explanation – Scientists have produced human antibodies in the laboratory for the first time using a technique that can lead to rapid development of new vaccines to treat a wide range of infectious diseases.

Hide

8. Recently world’s oldest emoji discovered on 3700-year old pot in this country?

  • A. Argentina
  • B. Chile
  • C. Turkey
  • D. Peru

Show Answer

Answer: C – Turkey – Explanation – A group of archaeologists working on a site in southern Turkey in July 2017 discovered a 3700-year-old smiley face, which is drawn on the side of a jug. A team of Turkish and Italian archaeologists have been exploring a site on the Turkish-Syrian border, but they have never encountered such an object before.

Hide

9. Recently which country’s congress agrees to extend Mindanao martial law to end of year?

  • A. Aruba
  • B. Suriname
  • C. French Guiana
  • D. Philippine

Show Answer

Answer: D – Philippine – Explanation – Philippine lawmakers on 22 July 2017 voted to retain martial law on the southern island of Mindanao until the end of the year. The step gave President Rodrigo Duterte more time to tackle armed extremists allied with the Islamic State group. Some 261 legislators agreed to extend military rule in a seven hour-long joint special session of the House of Representatives and the Senate.

Hide

10. Who was chosen as the captain of the ICC Women’s World Cup 2017 team?

  • A. Mithali Raj
  • B. Heather Knight
  • C. Meg Lanning
  • D. Dane van Niekerk

Show Answer

Answer: A – Mithali Raj – Explanation – India skipper Mithali Raj was chosen as the Captain of the ICC Women’s World Cup 2017 team by the International Cricket Council (ICC) on 24 July 2017. The 34-year-old Indian’s selection was announced after she led team India to the final of the recently-concluded ICC Women’s World Cup. Though India lost to England by nine runs, the match was deemed as one of the most thrilling finals at the Lord’s. Mithali scored a total of 409 runs.

Hide

11. India will host maiden men’s World Boxing Championship in ____________.

  • A. 2019
  • B. 2020
  • C. 2021
  • D. 2022

Show Answer

Answer: C – 2021 – Explanation – The International Boxing Association (AIBA) has announced on 24th of July that India will host their first Men’s World Championship in 2021.

Hide

12. Who has wins gold in Asian Youth & Junior Weightlifting Championships?

  • A. Seram Nirupama
  • B. Meitram Purnima Chanu
  • C. Konsam Ormila Devi
  • D. Arambam Anju

Show Answer

Answer: C – Konsam Ormila Devi – Explanation – Konsam wins gold in Asian Youth & Junior Weightlifting Championships Indian weightlifter Konsam Ormila Devi has bagged a gold medal at the Asian Youth and Junior Weightlifting Championships in Kathmandu, Nepal.

Hide

13. Which Indian women player inducted into top 10 of ICC Women’s ODI Player Rankings?

  • A. Mithali Raj
  • B. Poonam Raut
  • C. Jhulan Goswami
  • D. Harmanpreet Kaur

Show Answer

Answer: D – Harmanpreet Kaur – Explanation – Harmanpreet Kaur has made a jump of seven slots to move to 6th position in the latest ICC Women’s ODI Rankings. It is released on 25th of July 2017.

Hide

14. Which veteran actress gets Mahanayak Samman 2017?

  • A. Debashree Roy
  • B. Debolina Dutta
  • C. Koel Mallick
  • D. Shakuntala Barua

Show Answer

Answer: D – Shakuntala Barua – Explanation – On July 24, 2017, West Bengal Chief Minister Mamata Banerjee  conferred this year’s ‘Mahanayak Samman 2017’ to veteran actress Shakuntala Barua for her contribution to the world of cinema.

Hide

15. Who has been sworn as 14th President India?

  • A. Ram Nath Kovind
  • B. Pranab Mukherjee
  • C. Hamid Ansari
  • D. Gopal Krishna Gandhi

Show Answer

Answer: A – Ram Nath Kovind – Explanation – Former BJP MP and Governor of Bihar, Ram Nath Kovind was sworn in as the 14th President of India on 25 July 2017. Chief Justice J.S. Khehar administered the oath of office to Kovind in the presence of outgoing President Pranab Mukherjee and Prime Minister Narendra Modi at a special function in Parliament’s Central Hall.

Hide

Video Current Affairs Quiz: July 26 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query