Current Affairs Quiz July 28 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on July 28 2016. All the recent incidents which were held on Twenty-Eight July 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : July 28 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz Question And Answers July 28 2016

Current Affairs Quiz July 28 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : July 28 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

 

1. Recently Union Government approved setting up of new AIIMS in which state of India?

  • A. West Bengal
  • B. Punjab
  • C. Assam
  • D. Gujarat

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – Punjab – Explanation – The Union Cabinet has approved the establishment of a new AIIMS at Bhatinda, Punjab under the Pradhan Mantri Swasthya Yojana (PMSSY).

[/show_more]

2. Recently in which rank The Council of Scientific Industrial Research (CSIR) of India has placed?

  • A. 10th
  • B. 11th
  • C. 12th
  • D. 14th

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C – 12th  – Explanation – The Council of Scientific Industrial Research (CSIR) was ranked world’s 12th best government institution out of 746 institutions. These institutes were ranked by a prestigious Scimago Institutions Rankings Report based on various parameters including the research performance, innovation and social impact.

[/show_more]

3. Recently Lok Sabha passed Lokpal and Lokayukta (Amendment) Bill, ______?

  • A. 2015
  • B. 2014
  • C. 2013
  • D. 2016

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- D – 2016 – Explanation – The Lok Sabha passed the Lokpal and Lokayukta (Amendment) Bill, 2016 without discussion. The bill seeks to amend the Lokpal and Lokayukta Act, 2013 which provides Lokpal (at Centre) and Lokayukta (at Sates) statutory backing to inquire into allegations of corruption against certain public functionaries and for related matters.

[/show_more]

4. Recently India and which country jointly discovered natural gas in Indian Ocean?

  • A. United States
  • B. Britain
  • C. Africa
  • D. Russia

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A – United States – Explanation – Joint expeditions by India and the United States have discovered large, highly enriched accumulations of natural gas hydrate (an icy from of the fuel) in Indian Ocean.

[/show_more]

5. Recently Neelamraju Ganga Prasad passed away, he belongs to which profession? 

  • A. Teacher
  • B. Professor
  • C. Agriculture Scientist
  • D. Sports man

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C – Agriculture Scientist – Explanation – Distinguished agricultural scientist Neelamraju Ganga Prasad (NGP) Rao, fondly referred to as the Father of Hybrid Sorghum, passed away on 27th July 2016 in Hyderbad following a brief illness. He was 89.

[/show_more]

6. Recently India’s first Humboltdt Penguins reached at which zoo of Mumbai?

  • A. Jijamata Udyaan
  • B. Mumbai Byculla Zoo
  • C. Sanjay Gandhi National Park
  • D. Mumbai Zoo Park

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – Mumbai Byculla Zoo – Explanation – Mumbai;s Byculla Zoo, known as Veermata Jijabai Bhosale Udayan, on 26th July 2016 brought in eight Humboldt penguins from Soul, South Korea. The step has, however, not gone down well with wildlife experts who termed it as wasteful and unnecessary.

[/show_more]

7. Recently East Bengal to honor which player with Bharat Gaurav Award?

  • A. Milkha Singh
  • B. Shyam Thapa
  • C. Shyamal Ghosh
  • D. Do Dong Hyun

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A – Milkha Singh – Explantion – Kolkata’s football club east Bengal on 26th July 2016 announced that the 2016 Bharat Gaurav Award, also known as Pride of India Award, will be conferred on legendary Milkha Singh.

[/show_more]

8. Recently who appointed as Chief Brexit Negotiator by European Commission?

  • A. Donald Tusk
  • B. Martin Schulz
  • C. Michel Barnier
  • D. Mark Rutte

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]



Ans:-  C – Michel Barnier – Explanation – The European Union’s executive on 27th July 2016 appointed Michel Barnier, former French Financial Service Commissioner, as its Chief Negotiator for the United Kingdom’s exit from the block.

[/show_more]

9. The International Olympic Committee (IOC) announced it will launch the Olympic Channel in which date of the year 2016?

  • A. 19th August
  • B. 21st August
  • C. 20th August
  • D. 22nd August

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – 21st August – Explanation – The International Olympic Committee (IOC) on 27th July 2016 announced that it will launch the Olympic Channel. The channel will be launched 21st August 2016, at closing ceremony of the Olympic Games Rio 2016.

[/show_more]

10. Recently how much amount Odisha Government announced special incentive for Rio Olympic qualifiers?

  • A. 50 Lakh
  • B. 70 Lakh
  • C. 40 Lakh
  • D. 60 Lakh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- D – 60 Lakh – Explanation – Odisha government on 26th July 2016 announced 60 Lakh rupees cash special incentive for six sportswomen of the state who have qualified for the Rio Olympics.

[/show_more]

11. Recently which Dalit writer returned an award given by the Gujarat Govternment for Una Incident?

  • A. Amrutlal Makwana
  • B. Harikishan Mehta
  • C. Ashoke Dave
  • D. Rajesh Vyas

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A – Amrutlal Makwana – Explanation – As a mark of protest against the thrashing of Dalit youths at Una, Dalit writer Amrutlal Makwana on Wednesday returned an award given by the Gujarat government. The 44-year old writer had received the Dasi Jeevan Shreshth Dalit Sahitya Kruti Award for 2012-13 for his work ‘’Kharapat NU dalit Lok Sahitya’’.

[/show_more]

12. Recently Union Cabinet increases limit for foreign investment in stock exchange from 5% to __________?

  • A. 10%
  • B. 12%
  • C. 15%
  • D. 20%

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C -15% – Explanation – The Union cabinet has given its approval for raising shareholding limit from current 5% to 15% in Indian Stock Exchange. The decision brings the investment limit of foreign entities at par with that of domestic institutions.

[/show_more]

13. Recently Union Cabinet approved Bilateral Investment Treaty between India and which country?

  • A. Brazil
  • B. Cambodia
  • C. Sri Lanka
  • D. Russia

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – Cambodia – Explanation – The Union Cabinet has approved Bilateral Investment Treaty (BIT) between India and Cambodia to boost trade and business. Decision in this regard was taken during the Union Cabinet Meeting chaired by Minister Narendra Modi in New Delhi.

[/show_more]

14. Recently Lok Sabha passed Benami Transactions (Prohibition) Amendment Bill, _______?

  • A. 2015
  • B. 2016
  • C. 2014
  • D. 2013

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A – 2015 – Explanation – The Lok Sabha has passed comprehensive Benami Transactions (Prohibition) Amendment Bill, 2015 to curb domestic black money. The comprehensive amendment bill seeks to amend strengthen Benami Transaction (Prohibition) Act, 1988 in terms of legal and administrative procedure.

[/show_more]

15. India signed $1 billion deal with which country for procuring four Poseidon-81 aircraft?

  • A. Korea
  • B. Australia
  • C. United States
  • D. Belgium

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – C – United States – Explanation – India 27th July 2016 signed a one-billion dollar deal with the US defence and aerospace major Boeing for procuring four long maritime surveillance and anti-submarine warfare aircraft, Poseidon – 81. First of the four new P-81 aircraft will be delivered in 50 months.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: July 28 2016

Do not forget to check the following topics