Search Here

Current Affairs Quiz : July 28 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on July 28 2017. All the recent incidents which were held on Twentyeight July 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : 
July 28 2017″ Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : July 28 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz July 28 2017

Current Affairs Quiz : July 28 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :July 28 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. In which city recently Prime Minister inaugurates APJ Abdul Kalam’s memorial?

  • A. Rameswaram
  • B. Kumbakonam
  • C. Kanyakumari district
  • D. Tiruvannamalai

Show Answer

Answer: A – Rameswaram – Explanation – On July 27, 2017, Prime Minister Narendra Modi inaugurated APJ Abdul Kalam’s memorial in Rameshwaram in Tamil Nadu on the second death anniversary of the former president. PM Modi also hoisted the national flag at the memorial.

Hide

2. Recently which high court makes Vande Mataram mandatory in schools, Government and Private Offices?

  • A. Delhi High Court
  • B. Madras High Court
  • C. Mumbai High Court
  • D. Bangalore High Court

Show Answer

Answer: B – Madras High Court – Explanation – Madras High Court has ruled that Vande Mataram should be sung in all schools and colleges across the state “at least once a week” and in government and private offices “at least once a month”. The order has been issued on 25th of July 2017.

Hide

3. The GST Council panel headed by __________________ to select National Anti-profiteering Authority.

  • A. Y. N. Sukthankar
  • B. Dharam Vira
  • C. Pradeep Kumar Sinha
  • D. B. G. Deshmukh

Show Answer

Answer: C – Pradeep Kumar Sinha – Explanation – The Goods and Services Tax (GST) Council has formed a selection committee headed by the Cabinet Secretary Pradeep Kumar Sinha to identify and recommend eligible persons for appointment as the chairman and members of the National Anti-profiteering Authority.

Hide

4. Name the Chief Minister of Uttar Pradesh has launches UP-RERA website.

  • A. Vijay Rupani
  • B. Manohar Lal Khattar
  • C. Trivendra Singh Rawat
  • D. Yogi Adityanath

Show Answer

Answer: D – Yogi Adityanath – Explanation – On July 25, 2017, Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath launched Uttar Pradesh Real Estate Regulatory Authority (UP RERA) website, http://www.up-rera.in/.

Hide

5. Recently at the age of _______________ freedom fighter Kubersingh Saklecha was died.

  • A. 94
  • B. 90
  • C. 87
  • D. 89

Show Answer

Answer: A – 94 – Explanation – Veteran freedom fighter and social worker Kubersingh Saklecha passed away on 25th of July 2017. He was 94.

Hide

6. Name the Union Minister who has attends the BRICS Labour & Employment Ministers meet held in China.

  • A. Bandaru Dattatreya
  • B. Rao Inderjit Singh
  • C. Vijay Goel
  • D. Shripad Yesso Naik

Show Answer

Answer: A – Bandaru Dattatreya – Explanation – BRICS Labour & Employment Ministers’ Meet was held on 26th and 27th July, 2017 in Chonqging, China. Indian delegation to this meet was led by Bandaru Dattatreya, the Minister of State (Independent Charge) for Labour & Employment. M Sathiyavathy, Secretary ( Labour and Employment), Manish Gupta, Joint Secretary, Anuja Bapat, Director and Prof Sasikumar, Sr. Fellow, VVGNLI were also the part of Indian delegation.

Hide

7. In which Ocean Scientists discover glow-in-the-dark shark?

  • A. Arctic Ocean
  • B. Pacific Ocean
  • C. Southern Ocean
  • D. Indian Ocean

Show Answer

Answer: B – Pacific Ocean – Explanation – A group of scientist’s identified a new species of glow-in the-dark shark in the Pacific Ocean of the coast of the Northwestern Hawaiian Islands. The shark has an unusually large nose, weighs a little less than a kilo and measures less than a foot. The new species is a member of the lantern shark family. The species has been named Etmopterus lailae. The glow-in-the-dark shark lives 1000 feet below the Pacific Ocean of the coast of the northwestern Hawaiian Islands. The discovery of the species was recently published in the journal Zootaxa.

Hide

8. Which country will host AFC U-19 championship in 2018?

  • A. Indonesia
  • B. Japan
  • C. Brazil
  • D. Argentina

Show Answer

Answer: A – Indonesia – Explanation – The Asian Football Confederation (AFC) Competition Committee has awarded Indonesia the hosting of the AFC Under-19 championship 2018.

Hide

9. Name the Indian tennis player who will to head Centre of Excellence at DLTA.

  • A. Rohan Bopanna
  • B. Somdev Devvarman
  • C. Leander Paes
  • D. Mahesh Bhupathi

Show Answer

Answer: B – Somdev Devvarman – Explanation – Somdev Devvarman, former professional Indian tennis player has been roped in to lead a Centre of Excellence at the Delhi Lawn Tennis Association (DLTA). The centre aims to provide coaching to budding players. The search has already begun for coaches, sports psychologist and physios who will work in coordination with each other at the Academy.

Hide

10. Recently who has takes oath as Chief Minister of Bihar?

  • A. Nitish Kumar
  • B. Sushil Modi
  • C. Tejaswi Yadav
  • D. Ram Bilas Paswan

Show Answer

Answer: A – Nitish Kumar – Explanation – On July 27, 2017, Janata Dal (United) President, Nitish Kumar took oath as Chief Minister of Bihar for 6th time. Ending the grand alliance between his party, Congress and Lalu Prasad Yadav’s Rashtriya Janata Dal (RJD), Nitish Kumar will now form the new government with the support of BJP-led NDA.

Hide

11. Who has been appointed as India’s Alternate Governor on the Board of Governors of ADB?

  • A. Shyam Saran
  • B. Subhash Chandra Garg
  • C. Devyani Khobragade
  • D. Sujatha Singh

Show Answer

Answer: B – Subhash Chandra Garg – Explanation – Shri Subhash Chandra Garg has appointed as India’s Alternated Governor on the Board of Governors of ADB. It has been announced on 26th of July 2017.

Hide

12. Recently Axis Bank approves re-appointment of who’s as CEO?

  • A. Nirupama Rao
  • B. Arundhati Bhattacharya
  • C. Shikha Sharma
  • D. Chanda Kocher

Show Answer

Answer: C – Shikha Sharma – Explanation – Axis Bank has re-appointed Shikha Sharma as MD&CEO of Axis Bank for three-year term from June 2018. Her current term was to end in June 2018.

Hide

13. Recently which firm launches ‘Made for India’ Kaizala app?

  • A. Apple
  • B. Microsoft
  • C. Google
  • D. Nokia

Show Answer

Answer: B – Microsoft – Explanation – Microsoft India has launched Kaizala app, a ‘made in India’ app. It has been designed for large group communications and work management, even for remote locations with 2G optimisation.

Hide

14. Recently which country sends its first uranium shipment to India?

  • A. Kazakhstan
  • B. Canada
  • C. Australia
  • D. Niger

Show Answer

Answer: C – Australia – Explanation – Australia has sent its first uranium shipment to India for testing purposes ahead of possible commercial sales.

Hide

15. Recently which bank ties up with Bajaj Allianz General for distribution?

  • A. Punjab National Bank
  • B. Union Bank of India
  • C. Bank of Maharashtra
  • D. United bank of India

Show Answer

Answer: A – Punjab National Bank – Explanation – Punjab National Bank (PNB) and Bajaj Allianz General Insurance have signed an agreement for the distribution of insurance products through the branches on 26th July 2017.

Hide

16. Recently BSE inks Cooperation Pact with ________________________.

  • A. New York Exchange
  • B. Japan Exchange
  • C. London Exchange
  • D. Egyptian Exchange

Show Answer

Answer: D – Egyptian Exchange – Explanation – BSE has joined hands with Egyptian Exchange (EGX) for cooperation in exchange of information across business areas.

Hide

Video Current Affairs Quiz: July 28 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query