Search Here

Current Affairs Quiz : July 29 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on July 29 2017. All the recent incidents which were held on Twentynine July 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : 
July 29 2017″ Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : July 29 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz July 29 2017

Current Affairs Quiz : July 29 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :July 29 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently which state records second highest tiger count in India?

  • A. Uttarakhand
  • B. Madhya Pradesh
  • C. Chhattisgarh
  • D. Jharkhand

Show Answer

Answer: A – Uttarakhand – Explanation – The count of tigers in Uttarakhand shot up to 242 with an increase of 63 big cats in the year 2017. The news was announced by Trivendra Singh Rawat, Chief Minister of Uttarakhand. In addition, 11 cubs were also found in the two tiger reserves, the Corbett Tiger Reserve and the Rajaji Tiger Reserve, in the state.

Hide

2. Recently which state launches flagship ‘care companion programme’ scheme?

  • A. Haryana
  • B. Punjab
  • C. Bihar
  • D. West Bengal

Show Answer

Answer: B – Punjab – Explanation – The Punjab health minister Brahm Mohindra has launched a flagship care companion health scheme on 28th of July 2017.

Hide

3. Recently Cabinet chaired by _________________ approves revision of Sovereign Gold Bonds Scheme.

  • A. Arun Jaitly
  • B. Prime Minister Narendra Modi
  • C. Raj Nath Singh
  • D. Sushma Swaraj

Show Answer

Answer: B – Prime Minister Narendra Modi – Explanation – On July 26, 2017, the Union Cabinet chaired by the Prime Minister Narendra Modi gave approval for revision of guidelines of Sovereign Gold Bonds (SGB) Scheme with a view to achieve its intended objectives. The investment limit per fiscal year has been increased to 4 kg for individuals, 4 Kg for Hindu Undivided Family (HUF) and 20 Kg for Trusts and similar entities notified by the Government from time to time.

Hide

4. On which day Collection of Statistics (Amendment) Bill 2017 passed in Rajya Sabha?

  • A. 29 July 2017
  • B. 28 July 2017
  • C. 27 July 2017
  • D. 26 July 2017

Show Answer

Answer: D – 26 July 2017 – Explanation – On July 26, 2017, Rajya Sabha passed Collection of Statistics (Amendment) Bill, 2017, which seeks to amend the Collection of Statistics Act, 2008. The amendment bill was introduced by the ‎Minister of Statistics and Programme Implementation, Mr. D.V.Sadananda Gowda in Lok Sabha in March 2017 and was passed in April 2017.

Hide

5. Recently at the age of ____________ former Chief Minister of Karnataka Dharam Singh was died in Bengaluru.

  • A. 80
  • B. 84
  • C. 76
  • D. 87

Show Answer

Answer: A – 80 – Explanation – Former Karnataka Chief Minister N Dharam Singh passed away on 27th July 2017.He was 80.

Hide

6. Who among the following has launches “Sagar Vani” An Integrated Information Dissemination System?

  • A. Vijay Sampla
  • B. Dr. Harshvardhan
  • C. Arjun Ram Meghwal
  • D. Dr. Mahendra Nath Pandey

Show Answer

Answer: B – Dr. Harshvardhan – Explanation – On July 27, 2017, Minister of Science & Technology, Earth Sciences and Environment, Forests & Climate Change, Dr. Harshvardhan launched an Integrated Information Dissemination System, “Sagar Vani” on the occasion of Foundation Day of Ministry of Earth Sciences in New Delhi.

Hide

7. Which organization will chase total solar eclipse in jets to make it last longer?

  • A. NASA
  • B. JAXA
  • C. CNES
  • D. ISRO

Show Answer

Answer: A – NASA – Explanation –This rare eclipse will be the first in 99 years, when the Earth will cross the shadow of the moon, creating a total solar eclipse. The event will occur on 21st August 2017.

Hide

8. Recently in which country DNA of human embryos edited for first time?

  • A. UK
  • B. US
  • C. Russia
  • D. South Africa

Show Answer

Answer: B – US – Explanation – Scientists in the US for the first time have successfully used gene-editing tools on human embryos to correct defective DNA that cause inherited diseases. This study may open gates to Designer Babies.

Hide

9. On 27 July 2017 who has sign memorandum to facilitate taxation cooperation?

  • A. NATO
  • B. E7
  • C. G-20
  • D. BRICS

Show Answer

Answer: D – BRICS – Explanation – The BRICS nations have signed the BRICS Taxation Cooperation Memorandum on 27th of July 2017.

Hide

10. Which day is observed as World Hepatitis Day?

  • A. 26 July 2017
  • B. 27 July 2017
  • C. 28 July 2017
  • D. 29 July 2017

Show Answer

Answer: C – 28 July 2017 – Explanation –World Hepatitis Day has observed on 28th July every year. Viral hepatitis is one of the leading causes of death globally, accounting for 1.34 million deaths per year that’s as many as HIV/AIDS, tuberculosis or malaria. Together, hepatitis B virus and hepatitis C cause 80% of liver cancer cases in the world.

Hide

11. In which position Prannoy reached in BWF rankings?

  • A. 17th
  • B. 18th
  • C. 14th
  • D. 11th

Show Answer

Answer: A – 17th – Explanation – Indian shuttler HS Prannoy climbed to 17th position in the BWF world rankings released on 28th of July 2017.

Hide

12. Which of the following has receives final nod from RBI to function as Bharat Bill Payment Central Unit?

  • A. PayDollar
  • B. NPCI
  • C. PayPal Express Checkout
  • D. PayU Money

Show Answer

Answer: B – NPCI – Explanation – The RBI has given a final nod to National Payments Corporation of India (NPCI), the umbrella organisation for all retail payment to function as the Bharat Bill Payment Central Unit (BBPCU) and operate the Bharat Bill Payment System (BBPS).

Hide

13. Which bank will buy FreeCharge from snapdeal for Rs 385 crore?

  • A. Axis Bank
  • B. Bank of India
  • C. ICICI Bank
  • D. Syndicate Bank

Show Answer

Answer: A – Axis Bank – Explanation – Axis Bank has announced that it has agreed to buy mobile payments wallet provider FreeCharge from e-commerce company Snapdeal for Rs 385 crore.

Hide

14. The three Codex standards were adopted at CAC’s recent meeting in _______________.

  • A. Geneva
  • B. New York
  • C. London
  • D. Beijing

Show Answer

Answer: A – Geneva – Explanation – Global food standard-setting body Codex Alimentarius Commission (CAC) adopted three Codex standards for black, white and green pepper, cumin and thyme paving the way for a universal agreement on identifying quality spices in various countries. These three Codex standards were adopted at CAC’s recent meeting in Geneva, Switzerland.

Hide

15. Name the Prime Minister of Pakistan who has resigned recently?

  • A. Chaudhry Nisar Ali Khan
  • B. Nawaz Sharif
  • C. Pervez Rasheed
  • D. Khawaja Asif

Show Answer

Answer: B – Nawaz Sharif – Explanation – The Supreme Court of Pakistan has disqualified Pakistan’s Prime Minister Nawaz Sharif as a member of the National Assembly in Panama Papers leak case. He has been found guilty of corruption. It has been announced on 28th of July 2017.

Hide

Video Current Affairs Quiz: July 29 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query