≡ Menu




Current Affairs Quiz : June 01 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on June 01 2017. All the recent incidents which were held on First June 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : 
June 01 2017″ Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : June 01 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz June 01 2017

Current Affairs Quiz : June 01 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :June 01 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Which of the following programme was announces by the Union Minister of Earth Sciences to improve India’s position in ocean research field?

  • A. Deep Ocean Mission
  • B. High Ocean Mission
  • C. Clean Ocean Mission
  • D. Low Ocean Mission

Show Answer

Answer: A – Deep Ocean Mission – Explanation – To improve India’s position in ocean research field, the Union Ministry of Earth Sciences (MoES) has decided to launch ‘Deep Ocean Mission’ by January 2018. This decision was announced by M Rajeevan, Secretary of the Ministry of Earth Sciences on 30 May 2017.

Hide

2. Name the IIT that develops new tech to make cheaper pollution free bio fuel.

  • A. IIT Delhi
  • B. IIT Kharagpur
  • C. IIT Patna
  • D. IIT Kanpur

Show Answer

Answer: B – IIT Kharagpur – Explanation – Researchers at IIT Kharagpur have developed a new technology which will change the way biofuel is manufactured by making the process cheaper, quicker and pollution-free. Professor of Department of Agricultural and Food Engineering, Dr Rintu Banerjee on 31 December 2017 said, the technique will ensure relatively quicker production of bio-fuel and the process is completely green.

Hide

3. Recently which city police has launches Bicycle Patrols for better policing?

  • A. Lucknow
  • B. Varanasi
  • C. Delhi
  • D. Chandigarh

Show Answer

Answer: C – Delhi – Explanation – Delhi Police on 30 May 2017 launched the Bicycle Patrols for better policing in the capital. The Bicycle Patrols were flagged off by Union minister of Home AIairs Hansraj Gangaram Ahir. In the first phase, a total of 65 high-end bicycles have been operationalised. Out of 65 bicycles, 30 were allotted for North East district, 20 for East district and 15 for Shahdara district.

Hide

4. Recently Defence Minister Arun Jaitley in this state inaugurates a solar power plant?

  • A. Andhra Pradesh
  • B. Tamil Nadu
  • C. Madhya Pradesh
  • D. Telangana

Show Answer

Answer: D – Telangana – Explanation – Defence Minister Arun Jaitley has inaugurated a solar power plant of 16 MW capacities at the Ordinance Factory in Telangana’s Medak on 30 th May, 2017.

Hide

5. Recently at the age of __________ veteran filmmaker Dasari Narayana Rao was died.

  • A. 75
  • B. 77
  • C. 80
  • D. 79

Show Answer

Answer: A – 75 – Explanation – Dasari Narayana Rao is a well­known filmmaker and producer has died. He was 75 years old.

Hide

6. Which country will be the first in world to run all government ports on green energy?

  • A. India
  • B. Japan
  • C. China
  • D. Myanmar

Show Answer

Answer: A – India – Explanation – All 12 major domestic ports in India will soon switch to renewable energy to meet their entire power requirements. Thus India will become first in the world to run all government ports on green energy. Indian Government is planning to install 150 mw of solar power and 50 mw wind power generation capacity by year 2019. The resulting 200 MW of renewable energy generation capacity will be ramped up to 500 mw in the next few years.

Hide

7. Which country loses fastest growing economy tag after sharp growth slowdown?

  • A. France
  • B. India
  • C. Bangladesh
  • D. Nepal

Show Answer

Answer: B – India – Explanation – India lost its fastest-growing major economy tag in the January-March period, which was the fourth quarter of the financial year (FY) 2016-17, with the Gross Domestic Product (GDP) growth coming down to 6.1 per cent compared with a provisional 7 per cent in the previous quarter.

Hide

8. In which country 70th edition of World Health Assembly was held?

  • A. US
  • B. UK
  • C. Switzerland
  • D. Poland

Show Answer

Answer: C – Switzerland – Explanation – 70th World Health Assembly (WHA70) was held from 22 to 31 May 2017 in Geneva, Switzerland.

Hide

9. Which day is observed as World No Tobacco Day Globally?

  • A. May 31
  • B. May 30
  • C. June 1
  • D. June 2

Show Answer

Answer: A – May 31 – Explanation – World No­Tobacco Day (WNTD) is observed every year across the world on 31 May.

Hide

10. According to the ESPN World Fame 100 list the Indian cricketers are in the list

  • A. Virat Kohli
  • B. MS Dhoni
  • C. Yuvraj Singh
  • D. All of the above

Show Answer

Answer: D – All of the above – Explanation – India captain Virat Kohli, Mahendra Singh Dhoni, Yuvraj Singh and Suresh Raina, found places in this year’s ESPN World Fame 100 list that made its debut last year. Kohli is placed in the 13th spot and Dhoni in the 15th, Yuvraj and Raina have been ranked 90th and 95th respectively. The list is ESPN ranking of the 100 most famous active athletes in the world.

Hide

11. Name the author who has wins 2017 PEN / Malamud award.

  • A. Jharna Sen
  • B. Jhumpa Lahiri
  • C. Rakhi Kundu
  • D. None of these

Show Answer

Answer: B – Jhumpa Lahiri – Explanation – Author Jhumpa Lahiri wins PEN/Malamud Award 2017.PEN/Faulkner Foundation has announced that Professor of Creative Writing Jhumpa Lahiri is the recipient of the 2017 PEN/Malamud Award for Excellence in the Short Story.

Hide

12. Who among the following is awarded for contribution to Skill India?

  • A. Mahindra & Mahindra
  • B. Indian Oil Corporation
  • C. Tata Motors
  • D. Reliance India

Show Answer

Answer: C – Tata Motors – Explanation –Tata Motors was awarded ‘HR Innovation of the Year’ for its significant contribution to skill development in the automotive sector at the Asia­Pacific Excellence Awards on May 30, 2017.

Hide

13. Recently this has sign MoU with ISRO for fodder acreage estimation?

  • A. Amul
  • B. Britannia
  • C. Haldiram
  • D. Parle

Show Answer

Answer: A – Amul – Explanation – Gujarat Cooperative Milk Marketing Federation (GCMMF) has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Indian Space Research Organization (ISRO) for fodder acreage assessment using satellite observation and space technology. ISRO will help in identification between food crops and fodder crops at village level and also locate suitable areas of cultivable wastelands at village level for green fodder cultivation. Amul is currently procuring around 150 lakh litres of milk daily from around 35 lakh milk producer members from over 18,500 villages.

Hide

14. Who has been appointed as Vice-Chairperson of National Commission for Minorities?

  • A. George Kurian
  • B. T. T. Antony
  • C. Neela Gangadharan
  • D. K. Jayakumar

Show Answer

Answer: A – George Kurian – Explanation – George Kurian has been appointed as vice­chairman of National Commission for Minorities on 30 May, 2017.

Hide

15. Recently Asian Development Bank and this has sign $100 million loan to finance Solar Rooftop projects?

  • A. State Bank of India
  • B. United Bank of India
  • C. Punjab National Bank
  • D. Allahabad Bank

Show Answer

Answer: C – Punjab National Bank – Explanation – On May 30, 2017, Asian Development Bank (ADB) and the Punjab National Bank (PNB) signed a $100 million loan agreement to finance large solar rooftop systems on industrial and commercial buildings throughout India.

Hide

Video Current Affairs Quiz: June 01 2017

 


Do not forget to check the following topics

5 Users (1 vote)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)