≡ Menu




Current Affairs Quiz : June 02 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on June 02 2017. All the recent incidents which were held on Second June 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : 
June 02 2017″ Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : June 02 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz June 02 2017

Current Affairs Quiz : June 02 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :June 02 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently which state government has rises retirement age of doctors to 62?

  • A. Uttar Pradesh
  • B. Uttarakhand
  • C. Chhatisgarh
  • D. Haryana

Show Answer

Answer: A – Uttar Pradesh – Explanation – The Uttar Pradesh Government has extended the retirement age of doctors working under provincial medical service from 60 to 62 years. The decision was taken by the state’s cabinet chaired by Chief Minister Yogi Adityanath in a meeting held at Lucknow on 30 May 2017. The move has been made in the view of non-availability of medical practitioners across the state.

Hide

2. In which City India Mobile Congress 2017 will be held in September?

  • A. Mumbai
  • B. New Delhi
  • C. Nagpur
  • D. Chandigarh

Show Answer

Answer: B – New Delhi – Explanation – Union Minister for Communications Manoj Sinha on 30 May 2017 made the formal announcement of organising India Mobile Congress 2017 (IMC 2017). The three-day IMC will be held from 27 to 29 September 2017 in New Delhi. The Ministry also launched the logo of India Mobile Congress 2017.

Hide

3. In which month Prime Minister Narendra Modi will lay foundation stone of bullet train project?

  • A. October
  • B. November
  • C. September
  • D. December

Show Answer

Answer: C – September – Explanation – PM Narendra Modi and Japan’s PM Shinzo Abe will together lay the foundation stone for the bullet train project in the month of September. Mumbai-Ahmedabad bullet train will have the speed of 320 km per hour. The construction work would continue for another five years and mentioned that the government was committed to complete the project by the end of 2022.

Hide

4. Recently in which state Union Minister inaugurates MITS Mega Food Park?

  • A. Odisha
  • B. West Bengal
  • C. Himachal Pradesh
  • D. Gujarat

Show Answer

Answer: A – Odisha – Explanation – On June 1, 2017, Union Minister of Food Processing Industries, Harsimrat Kaur Badal inaugurated first Mega Food Park in the state of Odisha M/s MITS Mega Food Park Pvt. Ltd. at Rayagada district. Mega Food Parks create modern infrastructure facilities for food processing along the value chain from farm to market with strong forward and backward linkages through a cluster based approach.

Hide

5. Recently which state government launches Mahaswayam portal for job seekers?

  • A. Madhya Pradesh
  • B. Maharashtra
  • C. Tamil Nadu
  • D. Karnataka

Show Answer

Answer: B – Maharashtra – Explanation – Maharashtra Chief Minister Devendra Fadnavis launched a web portal ‘Mahaswayam’ on May 31 2017. This service will provide to job seekers, employers, entrepreneurs, and training institutes who can fetch details regarding skill development and employment.

Hide

6. Recently a team of scientists from which country have discovers a faceless fish in unexplored abyss?

  • A. Australia
  • B. New Zealand
  • C. Russia
  • D. Canada

Show Answer

Answer: A – Australia – Explanation – A team of Australian scientists in May 2017 discovered a faceless fish and other weird and wonderful creatures in the deep waters of Australia during their scienti̵c journey to the parts of the ocean never explored before. The search area was the most unexplored environment on earth.

Hide

7. Recently this country has successfully tests intercontinental ballistic missile defense system?

  • A. China
  • B. USA
  • C. India
  • D. Japan

Show Answer

Answer: B – USA – Explanation – The United States of America on 30 May 2017 successfully conducted the first-ever test of its defence system against an intercontinental ballistic missile (ICBM). The test was long-planned. Speaking on the development, the US Missile Defence Agency (MDA) stated that a ground-based interceptor was launched at a California air base and it successfully shot down a mock ballistic missile.

Hide

8. Recently India and Germany have signed how many agreements?

  • A. Eleven
  • B. Thirteen
  • C. Twelve
  • D. Sixteen

Show Answer

Answer: C – Twelve – Explanation – India and Germany on 30 May 2017 signed twelve low-profile Memorandum of Understandings (MoUs)/agreements to boost the bilateral relations between the two nations. The agreements include collaboration in the field of digitalization, skill development and cooperation in cyber policy. Besides, the two nations also agreed to resume the free trade talks between India and the European Union.

Hide

9. Which day is observed as Global Day of Parents?

  • A. May 31
  • B. May 30
  • C. June 2
  • D. June 1

Show Answer

Answer: D – June 1 – Explanation – The Global Day of Parents has been observed on the 1st of June every year. The Day was proclaimed by the UN General Assembly in 2012 with resolution A/RES/66/292 and honours parents throughout the world.

Hide

10. Which of the following day is celebrated on June 1st?

  • A. World Milk Day
  • B. World Environment Day
  • C. World Blood Donor Day
  • D. World Population Day

Show Answer

Answer: A – World Milk Day – Explanation – World Milk Day has been observed on 1 of June every year.It is an initiative of the United Nations Food and Agriculture Organisation (FAO).

Hide

11. Which of the following country emerges as world’s third largest Aviation Market?

  • A. China
  • B. India
  • C. USA
  • D. UAE

Show Answer

Answer: B – India – Explanation – Minister of state for civil aviation Jayant Sinha confirmed that Regional Connectivity Scheme (RCS-UDAN) scheme will allow India to have 200 plus airports in the next 10-15 years. There are currently 496 aircraft in operation with domestic airlines, and another 654 planes are under purchase orders. The Aerospace and Aviation Skill Sector Council has been formed to monitor the growth of scheme development.

Hide

12. Recently who has resigned as BCCI Administrator?

  • A. Ramachandra Guha
  • B. Vinod Rai
  • C. Rahul Johri
  • D. Amitabh Chaudhary

Show Answer

Answer: A – Ramachandra Guha – Explanation – Ramachandra Guha has stepped down as BCCI Administrator. He told the Supreme Court that he has presented his resignation to Vinod Rai on 28 May, 2017.

Hide

13. Name the person appoints as CEO of Jet Airways.

  • A. Cramer Ball
  • B. Gaurang Shetty
  • C. Vinay Dube
  • D. Rohit Bajaj

Show Answer

Answer: C – Vinay Dube – Explanation – Vinay Dube as a new Chief Executive Officer (CEO) of Jet Airways on May 31 2017. He succeeds Cramer Ball who is a former CEO of Jet Airways. Director Gaurang Shetty has been the acting CEO of the airline.

Hide

14. Who has been appointed as Public Policy Fellow to US Think-Tank?

  • A. Aniruddh Chaudhary
  • B. Dipak Misra
  • C. Devyani Khobragade
  • D. Nirupama Rao

Show Answer

Answer: D – Nirupama Rao – Explanation – Nirupama Rao has been appointed as the public policy fellow to a top American think­tank based in Washington.

Hide

15. Recently with which bank India signs Loan Agreement of 36 million dollar?

  • A. Asian Development Bank
  • B. World Bank
  • C. Bank of America
  • D. Swiss Bank

Show Answer

Answer: B – World Bank – Explanation – India has signed a loan agreement of 36 million dollars with the World Bank for Himachal Pradesh Public Financial Management Capacity Building Programme. The objective of the project is to improve the efficiency of Public Expenditure Management and Tax Administration in Himachal Pradesh.

Hide

Video Current Affairs Quiz: June 02 2017

 


Do not forget to check the following topics

5 Users (1 vote)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)