≡ Menu




Current Affairs Quiz : June 04 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on June 04 2017. All the recent incidents which were held on Fourth June 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : 
June 04 2017″ Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : June 04 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz June 04 2017

Current Affairs Quiz : June 04 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :June 04 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently the Governor of this state has launches Vidya-Veerta mission?

  • A. Uttarakhand
  • B. Uttar Pradesh
  • C. Haryana
  • D. Punjab

Show Answer

Answer: A – Uttarakhand – Explanation – Uttarakhand Governor K K Paul has launched the Vidya­VeertaAbhiyan on 3 of June 2017 in the state by presenting Vice Chancellors of universities with the portraits of Param Vir Chakra recipients.

Hide

2. Which of the following IIT has develops technology for doctors to monitor hospital-bound patients?

  • A. IIT Guwahati
  • B. IIT Kharagpur
  • C. IIT Kanpur
  • D. IIT Patna

Show Answer

Answer: B – IIT Kharagpur – Explanation – Indian Institute of Technology of Kharagpur on 2 June has developed a wireless technology for remote monitoring of patients.

Hide

3. Recently at the age of _______________ veteran journalist T. S. V. Hari was died.

  • A. 60
  • B. 69
  • C. 62
  • D. 73

Show Answer

Answer: C – 62 – Explanation – Veteran journalist T.S.V. Hari has died on June 1, 2017. He was 62. Hari was a former IANS Bureau Chief .He started as a crime reporter and later switched to political reporting.

Hide

4. Recently ________________ poet S. Abdul Rahman popularly known as Kavikkowas passes away.

  • A. Kannad
  • B. Gujarati
  • C. Marathi
  • D. Tamil

Show Answer

Answer: D – Tamil – Explanation – Tamil poet S. Abdul Rahman was passed away in Chennai on June 2, 2017. He was popularly known as ‘Kavikko’.Abdul Rahman received several awards and honours includes ‘Kalaimamani’ title in 1989, and ‘Agni Akshara’ Award in 1992.

Hide

5. According to the new report what percentage of world’s poor kids India have?

  • A. 31 per cent
  • B. 34 per cent
  • C. 29 per cent
  • D. 28 per cent

Show Answer

Answer: A – 31 per cent – Explanation – According to a new report by the Oxford Poverty and Human Development Initiative (OPHI) about 31% of the world’s “multidimensionally poor” children live in India.

Hide

6. Recently UN general assembly elects how many non permanent UNSC members?

  • A. Eight
  • B. Five
  • C. Seven
  • D. Four

Show Answer

Answer: B – Five – Explanation – The UN General Assembly has elected Cote DIvoire, Equatorial Guinea, Kuwait, Poland and Peru as the non­permanent members of the Security Council for a two­year term. It will begin from 1 of January 2018.

Hide

7. The second scorpene class Submarine of this country has been ready for Sea trials?

  • A. USA
  • B. India
  • C. Japan
  • D. China

Show Answer

Answer: B – India – Explanation – The second Scorpene-class submarine, INS Khanderi, which was launched earlier this year, has been made ready for surface sea trails. The development was announced by Defence Minister Arun Jaitley who wrote a congratulatory tweet to the engineers of Mazagon Dock Limited (MDL), where it was built, for their sincere eIorts in getting it ready for surface sea trials.

Hide

8. On which day 2017 International Day of Innocent Children Victims of Aggression observed globally?

  • A. 1 June
  • B. 2 June
  • C. 3 June
  • D. 4 June

Show Answer

Answer: D – 4 June – Explanation – International Day of Innocent Children Victims of Aggression was observed across the world on 4 June 2017. Originally focused on victims of the 1982 Lebanon War, the day provides an opportunity to the world to acknowledge the pain suIered by children throughout the world who are the victims of physical, mental and emotional abuse.

Hide

9. Recently who has wins Asian Junior Tennis Championship boys singles title?

  • A. Nitin Kumar Sinha
  • B. Rithvik Choudary
  • C. Dhakshineswar
  • D. Arjun Channathimmiah

Show Answer

Answer: A – Nitin Kumar Sinha – Explanation – Indian wild card Nitin Kumar Sinha defeated Malaysian player Christian Didier Chin to win the boys singles title of HCL Asian Junior Tennis Championship held at the Shri Shiv Chhatrapati Sports Complex, Mahalunge – Balewadi, in Pune.

Hide

10. Who has clinches 2017 Thailand Open Grand Prix Gold?

  • A. Jonatan Christie
  • B. Sai Praneeth
  • C. P. Thongnuam
  • D. J. Christie

Show Answer

Answer: B – Sai Praneeth – Explanation – Indian third seed B. Sai Praneeth on 4 June 2017 captured the Men’s Singles title in the USD 120000 Thailand Open Grand Prix Gold badminton championship. Praneeth defeated Indonesian fourth seed Jonatan Christie 17—21, 21—18, 21—19 in an hour and 11 minutes in the nal match played at Nimibutr Stadium, Bangkok, Thailand.

Hide

11. Which of the following district of Andhra Pradesh bags MGNREGA National Awards?

  • A. Guntur
  • B. Vijayawada
  • C. Vizianagaram
  • D. Nalgonda

Show Answer

Answer: C – Vizianagaram – Explanation – The Ministry of Rural Development has selected Vizianagaram as one among the 17 districts for MGNREGA annual award. The award will be given to Vizianagaram for its effective implementation of the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act during the time period 2015-16. The district programme coordinator and District Collector would be presented the award at the Mahatma Gandhi NREGA Sammelan to be held in New Delhi.

Hide

12. Recently who has been appointed as the next Ambassador of India to Republic Slovenia?

  • A. Param Jit Mann
  • B. Madan Khuranna
  • C. Deepak Kumar Naik
  • D. Suryapratap Singh

Show Answer

Answer: A – Param Jit Maan – Explanation – Param Jit Mann has been appointed as the Ambassador of India to the Republic of Slovenia. Currently he was working as the Ambassador of India to the Slovak Republic.

Hide

13. Who becomes the first Indian to be inducted in ITTF URC?

  • A. Radheshyam Gupta
  • B. Vinay Kumar
  • C. Ganeshan Neelakanta Iyer
  • D. Manohar Das

Show Answer

Answer: C – Ganeshan Neelakanta Iyer – Explanation – Ganeshan Neelakanta Iyer in the first week of June 2017 became the first Indian to be nominated as a member of the Umpires and Referees Committee (URC). Following the AGM of the International Table Tennis Federation (ITTF) early in June 2017, the Board of Directors of various committees met on the sidelines of the ongoing World Championships and handpicked the best in the business for the job.

Hide

14. The merged Reliance communication and Aircel company to be called __________.

  • A. Aircom
  • B. AR Com
  • C. RA Com
  • D. None of these

Show Answer

Answer: A – Aircom – Explanation – Reliance Communications (RCom) Chairman Anil Ambani on 2 June 2017 announced that the merged entities of RCom and Aircel will be called Aircom. These merged entities are Reliance Communications and Maxis Communications Berhad (MCB). Both the companies announced their merger plans in September 2016.

Hide

15. Recently which of the following company has sign MoU with Ministry to open 2 more technical schools?

  • A. Samsung
  • B. Lava
  • C. Spice
  • D. Micromax

Show Answer

Answer: A – Samsung – Explanation – On June 3, 2017, , the technology Samsung India has signed an Memorandum of Understanding (MOU) with the Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) to open two more technical training schools in Bengaluru and Jamshedpur.

Hide

Video Current Affairs Quiz: June 04 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)