≡ Menu




Current Affairs Quiz : June 05 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on June 05 2017. All the recent incidents which were held on Fifth June 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : 
June 05 2017″ Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : June 05 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz June 05 2017

Current Affairs Quiz : June 05 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :June 05 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. The GST Council clears all rules states decided to implement from _____________ onwards.

  • A. July
  • B. August
  • C. October
  • D. November

Show Answer

Answer: A – July – Explanation – The Goods and Service Tax (GST) Council cleared the pending rules, including transition provisions and returns, with all the States agreeing to the July 1 rollout of the tax. Union Finance Minister Arun Jaitley chaired the 15th meeting of the GST Council, which is scheduled to decide on the tax rate of six items, including gold, textiles, footwear. The GST Council last month fitted over 1,200 goods and 500 services in the tax brackets of 5, 12, 18 and 28 per cent.

Hide

2. Recently which state government decided to constitute a Committee to probe into the allegations of milk adulteration in the State?

  • A. Gujarat
  • B. Tamil Nadu
  • C. Maharashtra
  • D. Kerala

Show Answer

Answer- B- Tamil Nadu – Explanation:  The Tamil Nadu State government has informed the Madras High Court that a Committee would be constituted to probe into the allegations of milk adulteration in the State. The Government Pleader made the submission on a Public Interest Litigation (PIL) moved by advocate A.P.Suryaprakasam seeking a CBI probe into the allegation of adulteration by private producers and to enhance the punishment for the offence of food adulteration to life imprisonment.

Hide

3. According to a survey, Orang tiger reserve in ________ has the smallest core.

  • A. Manipur
  • B. Tripura
  • C. Assam
  • D Meghalaya

Show Answer

Answer- C- Assam – Explanation:  According to a survey, Orang tiger reserve in Assam, which has the smallest core, is host to 28 big cats, thus having the highest density nationally. The count was revealed during phase IV of the all-India tiger estimation programme of the National Tiger Conservation Authority (NTCA).

Hide

4. Recently in India how many MPs clocked 100% attendance in the current Lok Sabha?

  • A. 4
  • B. 9
  • C. 5
  • D. 12

Show Answer

Answer- C- 5 – Explanation:  Only five of the 545 members clocked 100% attendance in the current Lok Sabha with Congress president Sonia Gandhi attending more sittings than her son Rahul Gandhi. Bhairon Prasad Mishra, MP for Banda, Uttar Pradesh, participated in 1,468 debates and discussions, the highest, and has 100% attendance.

Hide

5. Which day is observed as world Environment Day?

  • A. 5 June
  • B. 4 June
  • C. 3 June
  • D. 6 June

Show Answer

Answer: A – 5 June – Explanation – World Environment Day is held each year on June 5. It is one of the principal vehicles through which the United Nations (UN) stimulates worldwide awareness of the environment and enhances political attention and action.

Hide

6. What is the theme of the 2017 World Environment Day?

  • A. Connecting People to Planet
  • B. Connecting People to Nature
  • C. Connecting People to Universe
  • D. Connecting People to Environment

Show Answer

Answer: B – Connecting People to Nature – Explanation – The World Environment Day (WED) was observed on 5 June 2017 with the year’s theme ‘Connecting People to Nature’. The day is annually observed with an aim to encourage awareness and action for the protection of the environment. The day that began in 1974 is a flagship campaign for raising awareness on emerging environmental issues from marine pollution to global warming, to wildlife crime and sustainable consumption.

Hide

7. Recently Nepal signs mega hydro project deal with which company?

  • A. Chinese company
  • B. Indian company
  • C. American company
  • D. Bangladeshi company

Show Answer

Answer- A- Chinese company – Explanation:  Nepal has signed a major deal with a Chinese company to develop a 1,200 MW hydroelectric project, the biggest hydro project in the landlocked country that could resolve its perennial power crisis. Nepal’s Ministry of Energy on Sunday signed an MoU with China Gezhouba Group Corporation (CGGC) for the development of the much-touted 1,200 MW Budhigandaki Hydroelectric Project.

Hide

8. Recently Four Arab nations cut diplomatic ties with which country?

  • A. Afghanistan
  • B. Qatar
  • C. Romania
  • D. Kuwait

Show Answer

Answer- B- Qatar – Explanation:  Four Arab nations cut diplomatic ties with Qatar on Monday 5th June 2017, further deepening a rift between these nations and that country for its support to Islamist groups. Bahrain, Egypt, Saudi Arabia and the United Arab Emirates all announced that they would withdraw their diplomatic staff from Qatar, a gas-rich nation that will host the 2022 FIFA World Cup. Saudi Arabia said Qatari troops would be pulled from its ongoing war in Yemen.

Hide

9. Which team becomes the first team to retain UEFA Champions League title?

  • A. Sevilla
  • B. Juventus
  • C. Real Madrid
  • D. Liverpool

Show Answer

Answer: C – Real Madrid – Explanation – Real Madrid became the first team to retain The Union of European Football Associations (UEFA) Champions League title. They defeated Juventus team. Cristiano Ronaldo became the first player in 25 seasons of the Champions League to score goals. This is Madrid’s 12th Champion League Title.

Hide

10. Recently who wins gold medal at 21st Federation Cup National Senior Athletics Championship?

  • A. Parul Chaudhary
  • B. Sudha Singh
  • C. Lalita Babar
  • D. Deepika Kumari

Show Answer

Answer: B – Sudha Singh – Explanation – Sudha Singh won a gold medal in the women’s 3000 m steeplechase at 21st Federation Cup National Senior Athletics Championship. She finished over a 100 m ahead of Parul Chaudhary. Sudha Singh is an Indian Olympic athlete participated in the 3000 meters steeplechase event.

Hide

11. In the Champions Trophy 2017 India beat Pakistan by how much run?

  • A. 127
  • B. 130
  • C. 124
  • D. 144

Show Answer

Answer: C – 124 – Explanation – India crushed Pakistan by 124 runs to win their first ICC Champions Trophy 2017 match at Edgbaston in Birmingham on Sunday. In a rain-interrupted match which saw the target revised to 289 in 41 overs, Pakistan’s batting order crumbled thanks to India’s brilliant bowling attack. Umesh Yadav led the way, returning with figures of 3/30. Ravindra Jadeja (2/43) and Hardik Pandya (2/43) pitched in with two wickets each as Bhuvneshwar Kumar helped with one. For Pakistan, Azhar Ali scored the highest with a half-century.

Hide

16. Who has been appointed as CEO of public broadcaster Prasar Bharati?

  • A. Lakshmi Niwas Mittal
  • B. G. V. Prasad
  • C. Sundar Pichai
  • D. Shashi Shekhar Vempati

Show Answer

Answer: D – Shashi Shekhar Vempati – Explanation – The part­time member of Prasar Bharati, Shashi Shekhar Vempati was appointed asthe CEO of New Delhi based public broadcaster Prasar Bharati.

Hide

13. Indian origin Leo Varadkar was elected as next Prime Minister of which country?

  • A. Ireland
  • B. Iceland
  • C. Switzerland
  • D. New Zealand

Show Answer

Answer: A – Ireland – Explanation – Indian­origin doctor Leo Varadkar(38) was elected as Taoiseach of Ireland by country’s governing Fine Gael party after he secured 60% of the vote against Housing Minister Simon Coveney.

Hide

14. Which of the following bank has funds 100 MW Rooftop solar project under WB programme?

  • A. State Bank of India
  • B. Punjab National Bank
  • C. Canara Bank
  • D. Central Bank of India

Show Answer

Answer: A – State Bank of India – Explanation – State Bank of India (SBI) has announced financing of 100 MW rooftop solar projects for private developers under a World Bank programme.

Hide

15. SEBI constitutes committee on Corporate Governance, the committee was headed by whom?

  • A. Sanjiv Mishra
  • B. Uday Kotak
  • C. Dr. Ashok Lahiri
  • D. S. Mahalingam

Show Answer

Answer: B – Uday Kotak – Explanation – Under the chairmanship of Uday Kotak, Market Regulator SEBI has formed a Committee on Corporate Governance.

Hide

Video Current Affairs Quiz: June 05 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)