≡ Menu




Current Affairs Quiz : June 06 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on June 06 2017. All the recent incidents which were held on Sixth June 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : 
June 06 2017″ Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : June 06 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz June 06 2017

Current Affairs Quiz : June 06 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :June 06 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently in which state three-day Modi fest begins?

  • A. Andhra Pradesh
  • B. Telangana
  • C. Madhya Pradesh
  • D. Himachal Pradesh

Show Answer

Answer: A – Andhra Pradesh – Explanation – The three­day festival Making of Developed India (MODI) fest was launched in Andhra Pradesh on 2 June 2017. It begins to celebrate the successful completion of the three­year rule by the Modi government.

Hide

2. Which of the following is mandatory for kerosene subsidy and benefits of Atal Pension Yojana?

  • A. Pan Card
  • B. Aadhaar
  • C. Ration Card
  • D. Voter Card

Show Answer

Answer: B – Aadhaar – Explanation – The Aadhaar card has been made mandatory for government subsidy on purchase of kerosene and benefits of Atal Pension Yojana. It was announced by PM Modi on 4 of June, 2017.

Hide

3. Recently which state launches single-woman pension scheme first in India?

  • A. Tamil Nadu
  • B. Karnataka
  • C. Kerala
  • D. Telangana

Show Answer

Answer: D – Telangana – Explanation – On June 4, 2017, Telangana State Government launched single­woman pension scheme across the state, thereby becoming the first state in India to launch such scheme.

Hide

4. India’s heaviest rocket with _________________ satellite launched into space.

  • A. GSAT-17
  • B. GSAT-18
  • C. GSAT-19
  • D. GSAT-20

Show Answer

Answer: C – GSAT-19 – Explanation – On June 5, 2017, Indian Space Research Organisation (ISRO) successfully launched the Geosynchronous Satellite Launch Vehicle­Mark III (GSLV­Mk III) – D1, along with a communications satellite GSAT­19 from Satish Dhawan Space Centre at Sriharikota in Andhra Pradesh.

Hide

5. Recently NSDC and Bird Academy tie up to train how many unemployed in aviation?

  • A. 35,000
  • B. 30,000
  • C. 44,000
  • D. 29,000

Show Answer

Answer: A – 35,000 – Explanation – The National Skill Development Corporation (NSDC) has signed a pact with Bird Academy to train 35,000 unemployed youth across various states in the aviation space.

Hide

6. According to the World Competitiveness List which country slips to 45th position?

  • A. India
  • B. China
  • C. Switzerland
  • D. Singapore

Show Answer

Answer: A – India – Explanation – India ranked 45th down from last year, in terms of competitiveness in the annual rankings compiled by the International Institute for Management Development’s (IMD) World Competitiveness Center. Switzerland and Singapore were ranked second and third respectively. The United States of America (USA) ranked 4th in the list. It has been publishing the rankings every year since 1989.

Hide

7. Recently which country secure top position in 2017 Global Retail Development Index?

  • A. Denmark
  • B. Italy
  • C. India
  • D. Canada

Show Answer

Answer: C – India – Explanation – The 2017 Global Retail Development Index (GRDI) titled ‘The Age of Focus‘placed India at the top position among 30 developing countries on ease of doing business in the retail sector. This is the 16th edition of the Global Retail Development Index (GRDI). The GRDI is annually published by London-based business consultancy A T Kearney. The index placed China at the second place.

Hide

8. Recently which country successfully test-fires 1st all weather tracked-chassis QR-SAM?

  • A. India
  • B. Australia
  • C. USA
  • D. Russia

Show Answer

Answer: A – India – Explanation – India has successfully test-fired its first all-weather tracked-chassis Quick Reaction Surface-to-Air Missile (QR-SAM) from a mobile launcher at Integrated Test Range at Chandipur in Odisha. The Quick Reaction Surface to Air Missile (QR-SAM) was jointly developed by the Defence Research and Development Organisation (DRDO) and Bharat Electronics Limited.

Hide

9. Recently lost temple discovered after how many years in China?

  • A. 1,000 years
  • B. 900 years
  • C. 954 years
  • D. 1,002 years

Show Answer

Answer: A – 1,000 years – Explanation – Chinese archaeologists have discovered the Fugan Temple, which had been lost for almost 1000 years in China’s south-western Sichuan province. The Temple, located in downtown Chengdu, was a famous one that lasted from the Eastern Jin Dynasty (317- 420) to the Southern Song Dynasty (1127-1279).

Hide

10. Recently who wins ITF Futures title in Singapore?

  • A. Ramkumar Ramanathan
  • B. Naresh Kumar
  • C. Mohit Mayur Jayaprakash
  • D. Srinath Prahlad

Show Answer

Answer: A – Ramkumar Ramanathan – Explanation – Indian tennis player Ramkumar Ramanathan has won Raymond Sarmiento of the USA in Singapore.

Hide

11. This Filmmaker will receive Bharat Gaurav Award by NRI community of US.

  • A. Mani Ratnam
  • B. Madhur Bhandarkar
  • C. Kamal Haasan
  • D. Yash Chopra

Show Answer

Answer: B – Madhur Bhandarkar – Explanation – Filmmaker Madhur Bhandarkar will be conferred Bharat Gaurav Award by the Non Residential Indian (NRI) community of USA on June 9, 2017, at the United Nations Hall, New York.

Hide

12. According to the HSBC India’s GDP growth to remain flat at ______________ per cent in 2017-18.

  • A. 7.7 per cent
  • B. 7.1 per cent
  • C. 8.3 per cent
  • D. 8.8 per cent

Show Answer

Answer: B – 7.1 per cent – Explanation – According to HSBC report India’s economic growth is expected to remain flat at 7.1 per cent in current fiscal.

Hide

13. Which of the following Bank commissions 200 solar-powered ATMs?

  • A. ICICI Bank
  • B. HDFC Bank
  • C. Syndicate Bank
  • D. Yes Bank

Show Answer

Answer: A – ICICI Bank – Explanation – On the occasion of the World Environment Day, ICICI Bank has mentioned that it has commissioned over 200 solar powered ATM sites in the last one year as part of its efforts to reduce carbon footprint and use more clean energy.

Hide

14. Who among them launched three apps for tracking call and data quality?

  • A. SEBI
  • B. TRAI
  • C. RBI
  • D. FICCI

Show Answer

Answer: B – TRAI – Explanation – TRAI has launched a three apps My Call app, MySpeed app and Do­not­disturb 2.0 app. It enables subscribers to rate the quality of a phone call.

Hide

15. Which of the following has set up electric vehicle charging stations in Delhi and Noida?

  • A. BHEL
  • B. Reliance Power
  • C. NTPC
  • D. NHPC

Show Answer

Answer: C – NTPC – Explanation – The National Thermal Power Corporation Limited (NTPC) has set up electric vehicles charging stations at Delhi and Noida, and will soon expand this to other location across the NCR region.

Hide

Video Current Affairs Quiz: June 06 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)