≡ Menu




Current Affairs Quiz : June 08 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on June 08 2017. All the recent incidents which were held on Eighth June 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : 
June 08 2017″ Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : June 08 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz June 08 2017

Current Affairs Quiz : June 08 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :June 08 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Which Railway Station to become India’s first private railway station?

  • A. Habibganj Railway Station
  • B. Srinagar Railway Station
  • C. Dharamsala Railway Station
  • D. Varanasi Railway Station

Show Answer

Answer: A – Habibganj Railway Station – Explanation – Habibganj Railway Station, located in the suburbs of Bhopal, will become India’s first railway station to be redeveloped in a Public-Private Partnership (PPP) mode. The station redevelopment work in the railway station will be launched on 9 June 2017 by Railway Minister Suresh Prabhu. The project aims at developing Habibganj Railway Station as a as a world-class transit hub equipped with all amenities.

Hide

2. In which state government to implement India’s first Rural LED street lighting project?

  • A. Assam
  • B. Andhra Pradesh
  • C. Telangana
  • D. Uttarakhand

Show Answer

Answer: B – Andhra Pradesh – Explanation – The Union government would be retroʊtting 10 lakh conventional street lights with LED lights in Gram Panchayats of 7 districts in Andhra Pradesh. The project would be undertaken through the Energy Eciency Services Limited (EESL) under the Ministry of Power.

Hide

3. Recently who has inaugurated a two-day national level conference on disaster management?

  • A. M. Venkaiah Naidu
  • B. Narendra Singh Tomar
  • C. Raj Nath Singh
  • D. Thawar Chand Gehlot

Show Answer

Answer: C – Raj Nath Singh – Explanation – Rajnath Singh has inaugurated a two­day national level conference on “Capacity Building of SDRF­ 2017” on 6 of June, 2017.

Hide

4. Narendra Modi government is planning to replace UGC and AICTE with

  • A. HEERA
  • B. IEERA
  • C. ERA
  • D. UCTE

Show Answer

Answer: A – HEERA – Explanation – The University Grants Commission (UGC) and All India Council for Technical Education (AICTE) the Prime Minister Narendra Modi-led government at the Centre is planning to replace the two education regulators with a new Higher Education Regulator. Higher Education Empowerment Regulation Agency (HEERA) is the name of the newly proposed regulator. This new body will be implemented with the aim of eliminating the overlaps in the jurisdiction and also to remove the irrelevant regulatory provisions. The Human Resource and Development Ministry (HRD) is working with the Niti Aayog towards the implementation of this new proposed regulatory body. They are working to bring the technical as well as the non-technical institutions under the same umbrella.

Hide

5. The President Election of India will be held on _______________.

  • A. 17 July
  • B. 18 July
  • C. 19 July
  • D. 20 July

Show Answer

Answer: A – 17 July – Explanation – The Presidential Election of India will be held on 17 July 2017, as per the announcement made by Chief Election Commissioner Nasim Zaidi on 7 June 2017. The term of President Pranab Mukherjee will come to an end on 24 July 2017. Mukherjee assumed the office of President in July 2012.

Hide

6. On which day United Nation observes 2017 Russian Language Day?

  • A. 8 June
  • B. 7 June
  • C. 6 June
  • D. 5 June

Show Answer

Answer: C – 6 June – Explanation – The United Nations Russian Language Day was observed on 6 June 2017. The day is observed annually to maintain the equality of all six ocial UN languages. These six official languages are English, Arabic, Spanish, Chinese, Russian and French.

Hide

7. Recently United States gives to which country hundreds of anti-terror weapons?

  • A. Greenland
  • B. Phillippines
  • C. Laos
  • D. Qatar

Show Answer

Answer: B – Phillippines – Explanation – The United States on 5 June 2017 gave Philippines hundreds of anti-terror weapons including machine guns, pistols and grenade launchers. The weapons were handed over during a ceremony held in Manila that highlighted a decade-old American counter- terrorism assistance programme to the Philippines worth about 150 million.

Hide

8. A team of astronomers led by __________________ discover a giant planet hotter than most stars.

  • A. Zoltán Balog
  • B. Charles L. Bennett
  • C. B Scott Gaudi
  • D. Heidi Hammel

Show Answer

Answer: C – B Scott Gaudi – Explanation – A team of astronomers led by B Scott Gaudi, an astronomer at the Ohio State University, recently discovered hottest giant planet named KELT-9b, an exoplanet that is hotter than the most stars. The findings were published in the journal Nature on 5 June 2017. KELT-9b is regarded as a hybrid planet-star. It has the mass of a planet, and an atmosphere like a star.

Hide

9. Recently which countries are elected to Security Council?

  • A. Sweden & Bolivia
  • B. Ethiopia & Kazakhstan
  • C. Only A
  • D. Both A & B

Show Answer

Answer: D – Both A & B – Explanation – The 193 members of the United Nations General Assembly in the last week of May 2017 elected Sweden, Bolivia, Ethiopia and Kazakhstan. The countries will serve on the world body’s Security Council for a period of two years, starting from 1 January 2017. After rounds of voting at the United Nation Headquarters in New York, only one non-permanent Council seat remains to be filled.

Hide

10. Recently at the age of ____________ Spanish writer Juan Goytisolo was died.

  • A. 88
  • B. 86
  • C. 89
  • D. 91

Show Answer

Answer: B – 86 – Explanation – Juan Goytisolo the winner of Spain’s Cervantes prize had died at the age of 86.

Hide

11. Recently who has been appointed as Chief of Copyrights Office?

  • A. Hoshiar Singh
  • B. Anil Aggarwal
  • C. Tapan Mazumder
  • D. Bipin Menon

Show Answer

Answer: A – Hoshiar Singh – Explanation – Hoshiar Singh a 1994 batch officer of the Indian Telecom Service appointed as Registrar of Copyrights. His period of five years as per the recent order issued by the Department of Personnel and Training (DoPT). The Copyright Office is under the immediate control of a Registrar of Copyrights, who acts under the superintendence and directions of the Central Government.

Hide

12. Recently who is sworn as Prime Minister of Nepal?

  • A. Bijay Kumar Gachhadar
  • B. Krishna Bahadur Mahara
  • C. Sher Bahadur Deuba
  • D. Gopal Man Shrestha

Show Answer

Answer: C – Sher Bahadur Deuba – Explanation – Nepalese politician Sher Bahadur Deuba elected as Nepal’s Prime Minister for the fourth time. The post of Prime Minister fell vacant after Maoist leader Prachanda resigned in May under a power-sharing deal with the Nepali Congress leader. Mr. Deuba served as the prime minister from 1995 to 1997, from 2001 to 2002, and from 2004 to 2005.

Hide

13. Recently which Indian cricketer has joins United Nation campaign on Fathers?

  • A. VVS Laxman
  • B. Sachin Tendulkar
  • C. Anil Kumble
  • D. Rahul Dravid

Show Answer

Answer: B – Sachin Tendulkar – Explanation – Sachin Tendulkar joined Beckham, Djokovic and Lewis Hamilton for The United Nations Children’s Fund (UNICEF) Chief Super Dad Campaign. Super Dads initiative forms a part of UNICEF’s Early Moments Matter Campaign, aims to drive understanding of children’s environments and experiences in early childhood can shape their future.

Hide

14. Recently India signs loan agreement with this bank for Assam Citizen Centric Service Delivery project?

  • A. World Bank
  • B. Asian Development Bank
  • C. Bank of America
  • D. None of these

Show Answer

Answer: A – World Bank – Explanation – India on 5 June 2017 signed a USD 39.2 million loan agreement with the World Bank for the Assam Citizen Centric Service Delivery project. The loan will be provided by the International Bank for Reconstruction and Development (IBRD), an international financial institution under the World Bank that oIers loans to middle-income developing countries.

Hide

15. Which of the following has become the first bank to introduce biodegradable gift card in the country?

  • A. ICICI Bank
  • B. Yes Bank
  • C. Axis Bank
  • D. HDFC Bank

Show Answer

Answer: C – Axis Bank – Explanation – Axis Bank has become the first bank to introduce biodegradable gift cards in the country.

Hide

Video Current Affairs Quiz: June 08 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)