Current Affairs Quiz : June 10 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on June 10 2017. All the recent incidents which were held on Tenth June 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : 
June 10 2017″ Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : June 10 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz June 10 2017

Current Affairs Quiz : June 10 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :June 10 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently in which city Ministry of AYUSH inaugurates 2nd National Health Editor’s Conference on Yoga?

  • A. New Delhi
  • B. Ahmadabad
  • C. Lucknow
  • D. Chandigarh

Show Answer

Answer: A – New Delhi – Explanation – The Minister of State for AYUSH (Independent Charge), Shripad Yesso Naik will be inaugurating the second National Health Editors’ Conference on Yoga today on 9 June 2017 at the National Media Centre in New Delhi. The conference is being organized by the Ministry of AYUSH in association with Press Information Bureau (PIB), Ministry of Information & Broadcasting and Central Council for Research in Yoga and Naturopathy (M/o AYUSH) as a part of celebrations of the 3rd International Day of Yoga on 21 June 2017.

Hide

2. Name a Bengaluru girl to get a planet in Milky Way named after her.

  • A. Radhika Sharma
  • B. Sahithi Pingali
  • C. Meena Kumari
  • D. None of these

Show Answer

Answer: B – Sahithi Pingali – Explanation – Sahithi Pingali, a twelfth grader from Bengaluru will get a minor planet in Milky Way named after her as a reward for developing an integrated mobile phone app and lake monitoring kit to monitor pollution in water bodies.

Hide

3. Indian Railway conducts first round Table conference, the conference was inaugurated by

  • A. Arun Jaitley
  • B. Ramvilas Paswan
  • C. Suresh Prabhu
  • D. Kalraj Mishra

Show Answer

Answer: C – Suresh Prabhu – Explanation – On June 8, 2017, Minister of Railways, Suresh Prabhu inaugurated Indian Railways’ 1st HR Round Table Conference in New Delhi. A. K. Mital – Chairman of Railway Board and other senior Railway officials were also present at the conference.

Hide

4. Recently who has launches mobile app named “Selfie with Daughter”?

  • A. Narendra Modi
  • B. Pranab Mukherjee
  • C. Sushma Swaraj
  • D. Hamid Ansari

Show Answer

Answer: B – Pranab Mukherjee – Explanation – President Pranab Mukherjee has launched the ‘Selfie with Daughter’ mobile application on 9 of June 2017.

Hide

5. Recently Indian Union Cabinet approves agreement with which country on transfer of sentenced persons?

  • A. Somalia
  • B. Algeria
  • C. Canada
  • D. Japan

Show Answer

Answer: A – Somalia – Explanation – The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Narendra Modi, on 7 June 2017 approved the signing and subsequent ratication of the agreement between India and Somalia on transfer of sentenced persons between both the countries. The agreement will facilitate the Indian prisoners imprisoned in Somalia or vice-versa to rejoin their respective nations and families for serving remaining part of their sentence and shall facilitate their social rehabilitation.

Hide

6. Indian Union Cabinet approves MoU with this country for export of USD 9 billion.

  • A. West Indies
  • B. South Africa
  • C. Korea
  • D. Hong Kong

Show Answer

Answer: C – Korea – Explanation – The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Narendra Modi, on 7 June 2017 approved the Memorandum of Understanding (MoU) between Export-Import Bank of India (EXIM Bank) and Export-Import Bank of Korea (KEXIM) for export credit of USD 9 billion. The MoU is aimed towards the infrastructural development in India and for the supply of goods and services as part of projects in third countries. Moreover, it is expected to promote India’s international exports and will deepen political and nancial ties between India and Korea.

Hide

7. Recently at the age of _______________ Saudi billionaire arms dealer Adnan Khashoggi was died.

  • A. 80
  • B. 83
  • C. 82
  • D. 88

Show Answer

Answer: C – 82 – Explanation – Saudi arms dealer Adnan Khashoggi, a tycoon known for his lavish billionaire lifestyle and far­reaching international connections, has died in London at the age of 82.

Hide

8. Which two countries become members of Shanghai Cooperation Organisation at Astana Summit?

  • A. India
  • B. Pakistan
  • C. Bangladesh
  • D. Nepal

Show Answer

Answer: A & B – India & Pakistan – Explanation – On June 9, 2017, the Presidents of the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) member states — China, Russia, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, and Uzbekistan — signed a document granting membership to Pakistan and India. The document was signed at Astana, Kazakhstan during the SCO summits.

Hide

9. Recently who wins the mixed doubles French Open title?

  • A. Rohan Bopanna
  • B. Gabriela Dabrowski
  • C. Anna-Lena Groenefeld
  • D. Robert Farah

Show Answer

Answer: A & B – Rohan Bopanna & Gabriela Dabrowski – Explanation – India’s Rohan Bopanna and his Canadian teammate Gabriela Dabrowski on 8 June 2017 won the mixed doubles title at the 2017 French Open of Tennis. In the finals played at Philippe-Chatrier Court of Paris, France, the Indo-Canadian pair defeated the pair of Germany’s Anna-Lena Groenefeld and Colombia’s Robert Farah by 2- 6, 6-2, 12-10. This was their maiden French Open mixed doubles title for this Indo-Canadian pair of Bopanna and Dabrowski.

Hide

10. Which of the Union Minister conferred WHO Director General’s special recognition award?

  • A. J P Nadda
  • B. Anant Geete
  • C. Narendra Singh Tomar
  • D. Prakash Javadekar

Show Answer

Answer: A – J P Nadda – Explanation – J P Nadda, the Union Minister of Health and Family Welfare was conferred the WHO Director General’s Special Recognition Award for global tobacco control on 8 June 2017. The global recognition award was presented to him by Poonam Khetrapal Singh, the Regional Director of WHO’s South-East Asia division at the ‘National Consultation on Accelerating Implementation of WHO Framework Convention on Tobacco Control (FCTC) for the achievement of SDGs’.

Hide

11. Recently who is nominates as new FBI director?

  • A. James Comey
  • B. Christopher Wray
  • C. David Shulkin
  • D. Rick Perry

Show Answer

Answer: B – Chistopher Wray – Explanation – Trump on 7 June 2017 nominated lawyer and former Justice Department official Christopher Wray as the new Director of FBI. Wray would be replacing James Comey, whom Trump dismissed on 9 May 2017 amidst the agency’s ongoing probe into the alleged Russian involvement in the US Presidential elections. Wray’s nomination would require confirmation from the US Senate.

Hide

12. Name the Nepal’s first woman Chief Justice who retires recently.

  • A. Sushila Karki
  • B. Bhagwati Prashad Singh
  • C. Ratna Bahadur Bista
  • D. None of these

Show Answer

Answer: A – Sushila Karki – Explanation – First woman Chief Justice of Nepal Sushila Karki retired on 8 June 2017 after attaining the age 65 years. She was appointed as the Chief Justice of Nepal Supreme Court on 10 July 2016. She was 25th Chief Justice of Nepal Supreme Court. Justice Karki was succeeded by Justice Gopal Parajuli, who is now the senior most judge of the Supreme Court of Nepal.

Hide

14. The Technical Advisor to Odisha government resigns recently

  • A. Rakesh Kumar
  • B. Vikrant Sachdeva
  • C. Pumzalal Pulamte
  • D. Sam Pitroda

Show Answer

Answer: D – Sam Pitroda – Explanation – Prominent telecom engineer and policymaker Sam Pitroda on 7 June 2017 resigned as the Technical Advisor to the Odisha Government. Pitroda’s resignation was accepted by Chief Minister Naveen Patnaik.

Hide

14. Recently which country’s textile and fashion heritage became part of Google project We Wear Culture?

  • A. India
  • B. Bhutan
  • C. Myanmar
  • D. China

Show Answer

Answer: A – India – Explanation – India’s textile and fashion heritage on 8 June 2017 became the part of Google project ‘We Wear Culture’. A large part of a culture is defined by what is worn by its people and in India, there is a vast and varied spectrum of cultures and clothes. Such vast fashion heritage of India can now be explored through Google’s latest virtual exhibition project We Wear Culture. Working with 183 renowned cultural institutions from around the world including India, Google’s project ‘We Wear Culture’ explores the history of clothes dating as early as 3000 years ago from the ancient Silk Road to the unmatched elegance of the Indian Sare.

Hide

15. Who is the author of the book titled “The Crisis Within”?

  • A. Ganesh Devy
  • B. Preeti Shenoy
  • C. Amish Tripathi
  • D. Kishore Manohar

Show Answer

Answer: A – Ganesh Devy – Explanation – A book titled The Crisis Within authored by Ganesh Devy was released in June 2017. Through the book, Devy says, offering reservation quotas alone will not solve the problem of social exclusion in the country’s education system, which is headed for “failure”. “The Crisis Within” attempts to offer a clear picture of the mistakes that have been committed in the past, confronts the present by declining knowledge and education in the country, and offers a vision for the future.

Hide

Video Current Affairs Quiz: June 10 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)