≡ Menu




Current Affairs Quiz : June 13 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on June 13 2017. All the recent incidents which were held on Thirteenth June 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : 
June 13 2017″ Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : June 13 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz June 13 2017

Current Affairs Quiz : June 13 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :June 13 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently Commerce Secretary Rita Teaotia said that India has emerged as the ______ th largest exporter of agri-products globally.

  • A. 7th
  • B. 5th
  • C. 9th
  • D. 12th

Show Answer

Answer- A- 7th  – Explanation: Commerce Secretary Rita Teaotia, while addressing the 22nd APEDA Export award function in New Delhi on 12 June 2017, said that India has emerged as the 7th largest exporter of agri-products globally.

Hide

2. Recently Calcutta High Court Judge C S Karnan becomes first High Court Judge to retire while absconding at the age of-

  • A. 72 years
  • B. 62 years
  • C. 58 years
  • D. 60 years

Show Answer

Answer- B- 62 yearsExplanation: Calcutta High Court Judge C S Karnan, who was sentenced six months of imprisonment by Supreme Court, retired on 12 June 2017 at the age of 62, the retirement age for a High Court judge

Hide

3. Recently GST Council reduces GST Rates of how many items?

  • A. 60
  • B. 68
  • C. 66
  • D. 54

Show Answer

Answer- C- 66 – Explanation:  The GST Council on 11 June 2017 reduced the GST Rates of 66 items including insulin, pickles, printers, agarbattis, school bags, and cashew nuts. However, the GST rates for telecom services, marbles, granite and spectacles were retained. The GST Council, headed by Union Finance Minister Arun Jaitley, went beyond the equalization principle of maintaining the current tax incidence in certain cases.

Hide

4. Veteran Telugu poet, writer C Narayana Reddy recently passes away at the age of-

  • A. 75
  • B. 69
  • C. 80
  • D. 85

Show Answer

Answer- D- 85 – Explanation:  Noted Telugu and Urdu poet and writer C Narayana Reddy passed away on 12 June 2017 in Hyderabad. He was rushed to a private hospital in the early hours of morning following health complications and was pronounced dead. He was 85.

Hide

5. Recently GST Council constitutes how many Sectoral Groups for smooth implementation of GST?

  • A. 15
  • B. 18
  • C. 14
  • D. 10

Show Answer

Answer- B- 18 – Explanation:  The GST Council on 9 June 2017 constituted 18 Sectoral Groups representing various sectors of the economy to ensure smooth implementation of GST by timely responding to the issues and problems of the respective Sector These 18 Sectoral Groups represent various sectors of the economy and contain Senior officers of the Union and State Governments.

Hide

6. The Indian Railways is planning to induct about how many refurbished coaches by 2023?

  • A. 40,000
  • B. 50,000
  • C. 35,000
  • D. 30,000

Show Answer

Answer- A- 40,000 – Explanation:  The Indian Railways is planning to induct about 40,000 coaches with improved interiors and upgraded facilities at an estimated cost of Rs 8,000 crore to provide world-class comfort to passengers. Besides, the state-run transporter will strengthen safety features in all existing conventional coaches equipping them with strong couplers to prevent capsizing during accidents. According to the plan, coaches will be retrofitted with refurbished interiors, improved seating arrangement and newly designed bio-toilets among other facilities

Hide

7. Recently British Prime Minister Theresa May unveils new Cabinet, appoints Damian Green as ______

  • A. Cabinet Office Minister and First Secretary of State
  • B. Environment Secretary
  • C. Work and Pensions Secretary
  • D. Justice Secretary and Lord Chancellor

Show Answer

Answer- A- Cabinet Office Minister and First Secretary of State – Explanation:  Theresa May on 11 June 2017 appointed her close ally Damian Green as her first secretary of state, eIectively her deputy prime minister. The cabinet reshue follows the shock results of UK general elections 2017, which saw Conservatives lose their majority status, forcing May to form a minority government.

Hide

8. World’s largest floating solar farm launched in which country?

  • A. Japan
  • B. China
  • C. Russia
  • D. North Korea

Show Answer

Answer- B- China – Explanation:  As the United States was withdrawing from the Paris climate pact, China’s clean energy ambitions were being reflected in the launch of the world’s largest floating solar farm. The 40-megawatt power plant has 160,000 panels resting on a lake that emerged after the collapse of a coal mine in central Anhui province. It is part of Beijing’s effort to wean itself off a fossil fuel dependency that has made it the world’s top carbon emitter, with two-thirds of its electricity still fueled by coal.

Hide

9. Recently World’s smallest and cheapest private jet “vision Jet” was launched in which country?

  • A. China
  • B. Australia
  • C. USA
  • D. Nepal

Show Answer

Answer- C- USA – Explanation:  United States-based aviation company Cirrus Aircraft launched the worlds smallest and most affordable private jet called ‘Vision Jet’ for 12.62 crores on 12th June 2017. It has a maximum operating altitude of 28,000 feet and takes off from just 620 meters of runway. Cirrus has already accepted 600 orders of the Vision Jet, which accounts for over $1 billion in revenue. They will produce and deliver the jets over the next several years.

Hide

10. Recently which pair wins 2017 French Open Women’s Doubles title?

  • A. Caroline Garcia and Kristina Mladenovic
  • B. Ekaterina Makarova and Elena Vesnina
  • C. Bethanie Mattek-Sands and Lucie Safarova
  • D. Sara Errani and Roberta Vinci

Show Answer

Answer- A- Bethanie Mattek-Sands and Lucie Safarova – Explanation:  Top seeds Bethanie Mattek-Sands and Lucie Safarova on 11 June 2017 won the Women’s Doubles title in the French Open tennis championships. The United States-Czech pair defeated unseeded Australians Ashleigh Barty and Casey Dellacqua 6-2, 6-1 in the unal to grab the title.

Hide

11. Recently which country beat Venezuela to win FIFA U-20 World Cup for first time?

  • A. Scotland
  • B. England
  • C. Spain
  • D. Brazil

Show Answer

Answer- B- England – Explanation:  England on 11 June 2017 lifted the FIFA U-20 World Cup for the first time ever. England defeated Venezuela 1-0 in the summit clash held in Suwon, South Korea. The only goal of the match, played at the Suwon World Cup Stadium here, carried the signature of Everton striker Dominic Calvert-Lewin 34 minutes in the game. Serbia, the 2015 champions, were not able to defend their title as they failed to reach the final round of the UEFA qualifying tournament. In doing so, they became the fifth consecutive incumbent title holder to fail to qualify for the subsequent tournament.

Hide

12. Recently young lions win England’s first world title in how many years?

  • A. 51 years
  • B. 45 years
  • C. 30 years
  • D. 55 years

Show Answer

Answer- A- 51 years – Explanation:  Dominic Calvert-Lewin scored and Freddie Woodman saved a penalty as England beat Venezuela 1-0 to win their first Under-20 World Cup title and end the nation’s 51-year wait for a global trophy on 11 June, 2017. Everton striker Calvert-Lewin became the third England player to score in a World Cup final after Geoff Hurst and Martin Peters in 1966 — the last time England won any world title.

Hide

13. Recently Poet Haraprasad Das conferred with which Award?

  • A. Kalinga Literary Award
  • B. Rabindra Puraskar
  • C. Sahitya Academy Award
  • D. Saraswati Samman

Show Answer

Answer- A- Kalinga Literary Award – Explanation:  Renowned poet and essayist Haraprasad Das on 11 June 2017 was conferred with the prestigious Kalinga Literary Award. Das has been chosen for the award for his work and contribution to literature at the fourth edition of Kalinga Literary Festival. This year, the Kalinga Literary Festival also introduced two new awards: the Kalinga International Literary Award and the Kalinga Karubaki Award.

Hide

14. Recently which Bank launches retail mart in Thiruvananthapuram?

  • A. Bank of India (BOI)
  • B. State Bank of India (SBI)
  • C. Indian Overseas Bank (IOB)
  • D. United Bank of India (UBI)

Show Answer

Answer- C- Indian Overseas Bank (IOB) – Explanation:  Indian Overseas Bank (IOB), the Lead Bank for Thiruvananthapuram district, has launched the Retail Mart, a retail lending concept, in Kerala’s capital city.

Hide

15. Recently The book “Indira Gandhi – A life in Nature“, was launched by Congress president Sonia Gandhi, who was the author of the book?

  • A. Jairam Ramesh
  • B. Salman Rushdi
  • C. P. Chidambaram
  • D. Manmohan Singh

Show Answer

Answer- A- Jairam Ramesh – Explanation:  The book “Indira Gandhi – A life in Nature“, was launched by Congress president Sonia Gandhi at the Indira Gandhi Memorial. The former Union minister Jairam Ramesh, who has authored the book published by Simon & Schuster, presented the first copy of the book to the Congress President.

Hide

Video Current Affairs Quiz: June 13 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)