Current Affairs Quiz : June 14 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on June 14 2017. All the recent incidents which were held on Fourteenth June 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : 
June 14 2017″ Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : June 14 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz June 14 2017

Current Affairs Quiz : June 14 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :June 14 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently which state government demands for separate time zone?

  • A. Arunachal Pradesh
  • B. Manipur
  • C. Assam
  • D. West Bengal

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Arunachal Pradesh – Explanation – Pema Khandu, Chief Minister of Arunachal Pradesh, on 12 June 2017 reiterated demand for a separate time zone for the north-eastern states. The demand is made to improve work efficiency and save electricity in the north-eastern region of the country. Khandu stated that several daylight hours are getting wasted as government offices opens only at 10 AM and closes as early as 4 PM.

[/show_more]

2. According to the CRY report which state has highest number of child labourers?

  • A. Bihar
  • B. Maharashtra
  • C. Uttar Pradesh
  • D. Tamil Nadu

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Uttar Pradesh – Explanation – As per a report released by Child Rights and You (CRY), Uttar Pradesh has the highest number of children (250672) engaged in labour.

[/show_more]

3. Recently this state has signs MoU with British Council?

  • A. Goa
  • B. Sikkim
  • C. Assam
  • D. Tripura

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Sikkim – Explanation – The Human Resource Development department of Sikkim government has signed a MoU with the British Council on 13 of June, 2017.

[/show_more]

4. Recently Central Government has approved the proposal for setting up how many AYUSH Hospital in the country?

  • A. 90
  • B. 120
  • C. 140
  • D. 100

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – 100 – Explanation – According to the Minister of state for AYUSH Shripad Yesso Naik said that the Centre has approved proposals for setting up of 100 Ayurveda, Unani, Siddha, and Homeopathy (AYUSH) hospitals across the country.

[/show_more]

5. Which day is observed as World Day Against child Labour?

  • A. June 11
  • B. June 12
  • C. June 13
  • D. June 10

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: June 12 – Explanation – World Day against Child Labour 2017 is observed globally on 12 of June.

[/show_more]

6. Which day is celebrated as International Albinism Awareness Day?

  • A. June 14
  • B. June 13
  • C. June 12
  • D. June 11

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – June 13 – Explanation – The International Albinism Awareness Day has been observed on 13 of June 2017.

[/show_more]

7. Which Indian superstars are in the Forbes list of the Highest-Paid Celebrities of 2017?

  • A. Shahrukh Khan
  • B. Salman Khan
  • C. Akshay Kumar
  • D. All of the above

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – All of the above – Explanation – The Forbes list of the ‘World’s Highest­Paid Celebrities of 2017‘ has been topped by American rapper and entrepreneur Sean Combs, known by his more famous stage name ‘Diddy’, with earnings of 130 million dollars. It was published on 13th of June 2017.  Indian superstars Shahrukh Khan, Salman Khan and Akshay Kumar are among Forbes’ annual list of the highest­earning entertainers in the world.

[/show_more]

8. Recently G7 environmental ministers meeting 2017 held in which country?



  • A. Italy
  • B. Switzerland
  • C. USA
  • D. Germany

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Italy – Explanation – Group of Seven (G7) Environment Ministers Meeting was held in Bologna, Italy on 11 th  and 12 th June, 2017 to discuss issues ranging from climate change to sustainable development and litter at sea.

[/show_more]

9. Who among the following has wins the Canadian Grand Prix for the six times?

  • A. Lewis Hamilton
  • B. Ricardo Zunino
  • C. Sakon Yamamoto
  • D. Ricardo Zonta

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Lewis Hamilton – Explanation – Lewis Hamiltonwon the Canadian Grand Prix for the sixth time on 12 of June wins in Canada for sixth time Lewis Hamiltonwon the Canadian Grand Prix for the sixth time on 12 of June.

[/show_more]

10. According to the latest MRF Tyres ICC ODI player ranking who has reclaims World No. 1 ODI ranking?

  • A. Rohit Sharma
  • B. Tamim Iqbal
  • C. Virat Kohli
  • D. Alastair Cook

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Virat Kohli – Explanation – According to the latest MRF Tyres ICC ODI Player Rankings Indian captain Virat Kohli has reclaimed the world number one position in the ODI batting rankings.

[/show_more]

11. In the WTA rankings the top position is retained by

  • A. Rafael Nadal
  • B. Andy Murray
  • C. Novak Djokovic
  • D. None of these

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Andy Murray – Explanation – Rafael Nadal moved up to No. 2 spot in the ATP rankings and Novak Djokovic slides from No. 2 to No. 4 ranking. The top position is retained by Andy Murray.

[/show_more]

12. Jitu Rai-Heena Sidhu pair wins ___________________ in ISSF World Cup at Gabala.

  • A. Gold
  • B. Silver
  • C. Bronze
  • D. None of these

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Gold – Explanation – India’s Jitu Rai and Heena Sidhu have won the gold medal in mixed team 10m air pistol event of the ISSF World Cup at Gabala, Azerbaijan on 13th of June 2017.

[/show_more]

13. Name the Indian girl bags Little Miss Universe Internet 2017 crown at Little Miss Universe in Georgia.

  • A. Padmalaya Nanda
  • B. Ritu Sharma
  • C. Devika Nanda
  • D. Shreya Singh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Padmalaya Nanda – Explanation – A 12 year old Padmalaya Nanda from Odisha has created history by becoming the youngest girl to bag the “Little Miss Universe Internet 2017” and “Little Miss Actress” crowns at the Little Miss Universe 2017.

[/show_more]

14. Bihar’s this district model of water conservation chosen for national award?

  • A. Champaran
  • B. Nalanda
  • C. Gaya
  • D. Darbhanga

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Nalanda – Explanation – Water conservation model, ‘Project Jal Sanchay’ in Nalanda district of Bihar has been selected for the national award for excellence in the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Programme (MGNREGP), by the Ministry of Rural Development.

[/show_more]

15. Recently IRDAI has appoints whom as administrator for Sahara India Life Insurance?

  • A. RK Sharma
  • B. Murali M. Natrajan
  • C. Amitabh Chaturvedi
  • D. Mushtaq Ahmad

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – RK Sharma – Explanation – The Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) has appointed the RK Sharma as administrator of the Sahara India Life Insurance Company.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: June 14 2017

 


Do not forget to check the following topics