≡ Menu




Current Affairs Quiz : June 15 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on June 15 2017. All the recent incidents which were held on Fifteenth June 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : 
June 15 2017″ Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : June 15 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz June 15 2017

Current Affairs Quiz : June 15 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :June 15 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Name the Union Minister said that the ratification of the two ILO Conventions reaffirmed India’s commitment to creating a child labour free society.

  • A. Bandaru Dattatreya
  • B. Rao Inderjit Singh
  • C. Rajiv Pratap Rudy
  • D. Shripad Yesso Naik

Show Answer

Answer: A – Bandaru Dattatreya – Explanation – The Indian government on 13 June 2017 ratified two fundamental Conventions of the International Labour Office (ILO) concerning the elimination of child labour, the Minimum Age Convention, 1973 (No 138) and the Worst Forms of Child Labour Convention, 1999 (No. 182). Speaking on the development, Union Labour Minister Bandaru Dattatreya said that the ratification of the two ILO Conventions reaffirmed India’s commitment to creating a child labour free society.

Hide

2. Recently ‘Anuyatra’ an empowerment programme for the differently abled launched by which state government?

  • A. Andhra Pradesh
  • B. Kerala
  • C. Madhya Pradesh
  • D. Tamil Nadu

Show Answer

Answer: B – Kerala – Explanation – The Kerala government has presented ‘anuyatra’, an empowerment programme on June 12, 2017.

Hide

3. The Mission Retro-Fitment has launches by the Ministry of Railways

  • A. Ravi Shankar Prasad
  • B. JP Nadda
  • C. Suresh Prabhu
  • D. Arun Jaitley

Show Answer

Answer: C – Suresh Prabhu – Explanation – Minister of Railways Suresh Prabhu has launched Mission Retro­Fitment to enhance the passenger experience by upgrading the existing fleet of coaches.

Hide

4. MHA panel to examine rules on people’s movement near ______________ border.

  • A. Indo-Myanmar
  • B. Indo-Pak
  • C. Indo –China
  • D. Indo- Bangladesh

Show Answer

Answer: A – Indo-Myanmar – Explanation – On June 12, 2017, Union Home Minister, Rajnath Singh decided to set up an expert committee to examine the rules which allows free movement of Indian and Myanmarese citizens within 16 kms of the border.

Hide

5. Recently which two countries announce action plan to stop terror propaganda on internet?

  • A. Japan
  • B. France
  • C. UK
  • D. Germany

Show Answer

Answer: B & C – France & UK – Explanation – The leaders of France and Britain have announced an anti-terror action plan to crack down on radicalisation through social media. The announcement was made by French President Emmanuel Macron after having talks with British Prime Minister Theresa May. Both the countries agreed that social networks were not contributing enough to weed out extremist elements and put a stop to terror propaganda.

Hide

6. Recently Indian warships arrive in which country for bilateral maritime exercise AUSINDEX-17.

  • A. Japan
  • B. Australia
  • C. Korea
  • D. Canada

Show Answer

Answer: B – Australia – Explanation –Three Indian warships on 13 June 2017 sailed into Fremantle to participate in a week-long naval, exercise, AUSINDEX-17, oI the Western Australian coast. Indian Naval Ships Jyoti, Shivalik and Kamorta are on a port visit to Freemantle, Australia from 13 June to 17 June 2017. The Royal Australian Navy is represented by HMA Ships Newcastle, Waller and Clearance Diving Team Four.

Hide

7. Which day is observed as World Blood Donors Day?

  • A. 13 June
  • B. 14 June
  • C. 15 June
  • D. 12 June

Show Answer

Answer: B – 14 June – Explanation – Every year on 14 June, countries around the world celebrate World Blood Donor Day (WBDD). The event, established in 2004, serves to raise awareness of the need for safe blood and blood products, and to thank blood donors for their voluntary, life-saving gifts of blood.

Hide

8. Who has confers exceptional Public Service Medal to Michael A’Hearn posthumously?

  • A. NASA
  • B. Government of USA
  • C. Harvard University
  • D. Professional Search Centre

Show Answer

Answer: A – NASA – Explanation – NASA conferred the Exceptional Public Service Medal to Michael A’Hearn, one of the world’s leading comet scientists, posthumously on 12 June 2017. A’Hearn passed away on 29 May 2017 at his home in University Park, Maryland. He was 76.

Hide

9. Recently RBI has announced that it has issued new series of Rs ___________ note.

  • A. 100
  • B. 500
  • C. 50
  • D. 1000

Show Answer

Answer: B – 500 – Explanation – The Reserve Bank of India (RBI) has announced on 13 of June that it has issued Rs 500 denomination notes with inset letter A.

Hide

10. Which is the only private sector bank to get high rating for code compliance?

  • A. IDBI
  • B. HDFC
  • C. ICICI
  • D. Axis

Show Answer

Answer: A – IDBI – Explanation – According to the Code Compliance Rating of banks done by the Banking Codes and Standards Board of India (BCSBI) 2017, out of 26 public sector banks and 8 out of 17 private sector banks got ‘high’ rating for their adherence to code compliance.

Hide

11. Government of India imposes anti-dumping duty on ___________________ ceramic items.

  • A. Bangladeshi
  • B. Japanese
  • C. Chinese
  • D. None of these

Show Answer

Answer: C – Chinese – Explanation – India has imposed an anti­dumping duty on import of ceramic table and kitchen ware items from China.

Hide

12. Which motor company to develop a new system that could predict heart attack?

  • A. Honda
  • B. Toyota
  • C. BMW
  • D. Mahindra

Show Answer

Answer: B – Toyota – Explanation – Scientists are developing a new system that would be able to predict if a car driver is about to have a heart attack. The feature would help avoid road accidents due to an unexpected cardiac event. Speaking on the development, Kayvan Najarian, a researcher from the University of Michigan in the US, noted that when a person has a medical emergency behind the wheel, fellow passengers and motorists also face the risk of death or serious injury.

Hide

13. Recently who has signed an agreement to set World’s Largest Refinery?

  • A. IOC
  • B. BPCL
  • C. HPCL
  • D. All of the above

Show Answer

Answer: D – All of the above – Explanation –The Public Sector Oil Marketing Companies, Indian Oil, Bharat Petroleum and Hindustan Petroleum signed the joint venture agreement to jointly set up the world’s largest refinery and petrochemical complex in Ratnagiri district of Maharashtra. Indian Oil Corporation (IOC) will hold 50% stake and the Hindustan Petroleum Corporation Limited (HPCL) and Bharat Petroleum Corporation Limited (BPCL) will each hold a stake of 25% each in the new complex. The new complex will have a 60 million tons refining capacity. The complex would come up at Babulwadi, Rajapur in Ratnagiri district of Maharashtra located very close to the West coast.

Hide

14. Who has been appointed as Commercial Vehicle Business Head by Tata Motors?

  • A. Pradeep Shrivastava
  • B. Rakesh Sharma
  • C. Eric Vas
  • D. Girish Wagh

Show Answer

Answer: D – Girish Wagh – Explanation – Automobile major Tata Motors on 13 June 2017 announced the appointment of Girish Wagh as the head of its Commercial Vehicle Business Unit. Wagh will take charge of his new responsibilities with immediate effect. On 5 June 2017, Tata Motors had informed that Director of its associated companies and Executive Director (Commercial Vehicles) Ravindra Pisharody has resigned due to personal reasons.

Hide

15. Who will be the next India’s Envoys to Belgium?

  • A. Gaitri Issar Kumar
  • B. K. Premkumar Singh
  • C. Dr. V. Ramakantha
  • D. Bala Prasad

Show Answer

Answer: A – Gaitri Issar Kumar – Explanation – Gaitri Issar Kumar is a 1986-batch Indian Foreign Service (IFS) officer, has been appointed as India’s next ambassador to Belgium.

Hide

Video Current Affairs Quiz: June 15 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)