≡ Menu




Current Affairs Quiz : June 16 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on June 16 2017. All the recent incidents which were held on Sixteenth June 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : 
June 16 2017″ Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : June 16 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz June 16 2017

Current Affairs Quiz : June 16 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :June 16 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Which state’s open defecation-free village to be named after Donald Trump?

  • A. Haryana
  • B. Punjab
  • C. Uttar Pradesh
  • D. Bihar

Show Answer

Answer: A – Haryana – Explanation – Sulabh International founder and chief Bindeshwar Pathak has announced that an open defecationfree (ODF) village (Dhanduka village) in Mewat will be named after the US President Donald Trump.

Hide

2. Which of the following Indian University collaborate with South Korean Institute?

  • A. Delhi University
  • B. Nalanda University
  • C. Dr. A.P.J. Abdul Kalam Technical University
  • D. Chhattisgarh Swami Vivekanand Technical University

Show Answer

Answer: B – Nalanda University – Explanation – The Nalanda University has signed a Memorandum of Understanding with South Korea’s Academy of Korean Studies for academic cooperation.

Hide

3. Recently Central government launches IDCF to reduce child deaths due to _____________________.

  • A. Measles
  • B. Chickenpox
  • C. Diarrhoea
  • D. Mumps

Show Answer

Answer: C – Diarrhoea – Explanation – Union Health Ministry has launched an Intensified Diarrhoea Control Fortnight (IDCF) across the country on 15 of June 2017.

Hide

4. Recently which state government launches Pashu Bazar website for online Cattle sale?

  • A. Andhra Pradesh
  • B. Kerala
  • C. Assam
  • D. Telangana

Show Answer

Answer: D – Telangana – Explanation – The farmers of Telangana will soon be able to sell and purchase cattle online. The state government has launched a website to facilitate this service.

Hide

5. Recently DRDO successfully test red anti-tank ________________ missile in Rajasthan.

  • A. Akash
  • B. Nag
  • C. Prithvi
  • D. Agni

Show Answer

Answer: B – Nag – Explanation – The Defence Research and Development Organisation (DRDO) on 13 June 2017 successfully test red anti-tank ‘Nag’ missile in Rajasthan. The anti-tank Nag missile is one among the five missile systems developed by DRDO under the integrated guided missile development programme (IGMDP). The four other missiles developed under this programme are Agni, Akash, Trishul and Prithvi.

Hide

6. Which day is observed as World Elder Abuse Awareness Day?

  • A. 15 June
  • B. 16 June
  • C. 14 June
  • D. 17 June

Show Answer

Answer: A – 15 June – Explanation – World Elder Abuse Awareness Day was observed globally on 15 June 2017. The day is observed to voice against abuse and su̫ering inјicted on older people.

Hide

7. Recently Union Cabinet approves MoU between India and _______________ on agriculture cooperation.

  • A. Israel
  • B. Thailand
  • C. Palestine
  • D. Sudan

Show Answer

Answer: C – Palestine – Explanation – The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra approved to the Memorandum of Understanding (MoU) between Ministry of Agriculture & Farmers’ Welfare and the Ministry of Agriculture in the State of Palestine on agriculture cooperation.

Hide

8. Recently which country launches its first X-Ray space telescope to study Black holes?

  • A. Japan
  • B. Russia
  • C. USA
  • D. China

Show Answer

Answer: D – China – Explanation – According to the official Xinhua news agency a Long March­4B rocket has carried the 2.5­ tonne telescope into orbit from the Jiuquan Satellite Launch Center in northwest China’s Gobi Desert at 11:00 am (3:00 GMT).

Hide

9. According to the Global Innovation Index 2017 India has ranked

  • A. 63rd
  • B. 59th
  • C. 55th
  • D. 60th

Show Answer

Answer: D – 60th  – Explanation – India has ranked 60 on the Global Innovation Index (GII) 2017. The index has been co­authored by Cornell University, INSEAD and World Intellectual Property Organisation (WIPO).

Hide

10. Name the Israeli author wins Man Booker International Prize.

  • A. David Grossman
  • B. Amos Oz
  • C. Meir Shalev
  • D. Benjamin Netanyahu

Show Answer

Answer: A – David Grossman – Explanation – Israeli author David Grossman won the Man Booker International Prize for his novel “A Horse Walks Into a Bar”.  David Grossman, the first Israeli author to win the Man Booker International Prize.

Hide

11. Who is the selected for Nanniyode Rajan Memorial Award?

  • A. M.K. Sinha
  • B. J.M.S. Rawat
  • C. E. Sreedharan
  • D. K.C. Jena

Show Answer

Answer: C – E. Sreedharan – Explanation – Delhi Metro Railway Corporation (DMRC) Principal Adviser E. Sreedharan has been selected for the Nanniyode Rajan Memorial Award.

Hide

12. Who will be the India’s next Envoys to Italy?

  • A. Reenat Sandhu
  • B. K.S.Reddy
  • C. Surendra Pandey
  • D. Soumykanta Chottray

Show Answer

Answer: A – Reenat Sandhu – Explanation – Reenat Sandhu, a 1989-batch IFS officer, will head India’s diplomatic mission in Italy.

Hide

13. Who has been appointed as ambassador to Denmark?

  • A. Anurag Bajpai
  • B. Kamal Preet
  • C. Ajit Vinayak Gupte
  • D. Debendra Dalai

Show Answer

Answer: C – Ajit Vinayak Gupte – Explanation – Ajit Vinayak Gupte from the 1991 batch, who is presently joint secretary in the ministry, has been appointed as ambassador to Denmark.

Hide

14. Recently Emkay sign an agreement with which bank for Equity Research Distribution?

  • A. China Construction Bank Corporation
  • B. Development Bank of Singapore Limited
  • C. China Agricultural Bank of China
  • D. HSBC Holdings PLC

Show Answer

Answer: B – Development Bank of Singapore Limited – Explanation – Emkay Global Financial Services entered into an exclusive agreement with Development Bank of Singapore Limited (DBS) Bank and securities. The agreement involves sharing of knowledge, co-branding of research and its distribution to the global clients of DBS Vickers.

Hide

15. Recently which of the following bank partners with TerraPay for faster international remittance?

  • A. Yes Bank
  • B. Syndicate Bank
  • C. Federal Bank
  • D. IndusInd Bank

Show Answer

Answer: A – Yes Bank – Explanation – Private sector lender Yes Bank has partnered with mobile payments switch TerraPay.

Hide

Video Current Affairs Quiz: June 16 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)