≡ Menu




Current Affairs Quiz : June 17 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on June 17 2017. All the recent incidents which were held on Seventeenth June 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : 
June 17 2017″ Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : June 17 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz June 17 2017

Current Affairs Quiz : June 17 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :June 17 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently in which city Lok Sabha Speaker inaugurates 16th NERCPA Conference?

  • A. Imphal
  • B. Itanagar
  • C. Kohima
  • D. Guwahati

Show Answer

Answer: A – Imphal – Explanation – Lok Sabha Speaker Sumitra Mahajan will inaugurate the 16th North East Region Commonwealth Parliamentary Association (NERCPA) Conference at Imphal on 15 of June 2017.

Hide

2. NITI Aayog has shortlists how many states for transformative change in health?

  • A. Six
  • B. Five
  • C. Seven
  • D. Three

Show Answer

Answer: B – Five – Explanation – NITI Aayog has shortlisted five states under ‘Sustainable Action for Transforming Human capital’ (SATH) program for developing role model states in health. The shortlisted states are Uttar Pradesh, Bihar, Assam, Karnataka and Gujarat.

Hide

3. Recently in which city Shipping Corporation of India and Shipping Ministry organized “Sabka Saath Sabka Vikas Sammelan”?

  • A. Bhubaneswar
  • B. Surat
  • C. Mumbai
  • D. Hyderabad

Show Answer

Answer: C – Mumbai – Explanation – On June 15, 2017, Shipping Corporation of India, in collaboration with Union Shipping Ministry organized ”Sabka Saath Sabka Vikas Sammelan” in Mumbai.

Hide

4. Eminent _________________ playwright Ajmer Singh Aulakh was passes away recently.

  • A. Punjabi
  • B. Guajarati
  • C. Marathi
  • D. Bengali

Show Answer

Answer: A – Punjabi – Explanation – Eminent playwright Ajmer Singh Aulakh passed away passed away on June 15, 2017, at his residence at Mansa town of Punjab. He was 75.

Hide

5. Recently at the age of ________________ former Chief Justice of India P N Bhagwati was died.

  • A. 90
  • B. 95
  • C. 98
  • D. 92

Show Answer

Answer: B – 95 – Explanation – Former Chief Justice of India P N Bhagwati has passed away in New Delhi on 15 of June 2017.

Hide

6. Which day is celebrated as International Day of Family Remittances?

  • A. June 14
  • B. June 16
  • C. June 15
  • D. June 17

Show Answer

Answer: B – June 16 – Explanation – The International Day of Family Remittances (IDFR), celebrated on 16 June, is aimed at recognizing the significant financial contribution migrant workers make to the wellbeing of their families back home and to the sustainable development of their countries of origin. It is also aimed at encouraging the public and private sectors, as well as the civil society, to do more and collaborate to maximize the impact of these funds in the developing world.

Hide

7. According to the report which Country ranks 75th in environmental impact survey?

  • A. India
  • B. South Africa
  • C. Canada
  • D. Australia

Show Answer

Answer: A – India – Explanation – India has ranked 75 in environmental impact survey conducted by UK­based Money Super Market. The survey highlights the individual contribution to the world’s climate and also outlines areas for improvement for each country.

Hide

8. According to the UN report which is the top remittance-receiving country in 2016?

  • A. Bangladesh
  • B. Sri Lanka
  • C. Nepal
  • D. India

Show Answer

Answer: D – India – Explanation – Indians working across the globe sent home USD 62.7 billion in the year 2016, making India the top remittance receiving country, as per a United Nations report titled ‘Sending Money Home: Contributing to the SDGs, one family at a time’. The study was conducted by the UN International Fund for Agricultural Development (IFAD).

Hide

9. Which day is observed as World Day to Combat Desertication and Drought?

  • A. June 15
  • B. June 16
  • C. June 17
  • D. June 14

Show Answer

Answer: C – June 17 – Explanation – The World Day to Combat Desertification and Drought is observed every year to promote public awareness of international efforts to combat desertification. The day is a unique moment to remind everyone that land degradation neutrality is achievable through problem-solving, strong community involvement and co-operation at all levels.

Hide

10. Which Indian player becomes fifth to play 300 ODIs?

  • A. Yuvraj Singh
  • B. M S Dhoni
  • C. Virat Kohli
  • D. Shikar Dhawan

Show Answer

Answer: A – Yuvraj Singh – Explanation – Yuvraj Singh becomes the fifth Indian player to play 300 ODIs.

Hide

11. Who score the fastest to 8000 ODI runs?

  • A. Yuvraj Singh
  • B. Virat Kohli
  • C. Rohit Sharma
  • D. None of these

Show Answer

Answer: B – Virat Kohli – Explanation – India Captain Virat Kohli has become the quickest batsman to 8000 runs in one­day international cricket.

Hide

12. Recently who is conferred with Bhupen Hazarika Award?

  • A. Mamang Dai
  • B. Dibang
  • C. Yeshe Dorjee Thongchi
  • D. Tamo Mibang

Show Answer

Answer: C – Yeshe Dorjee Thongchi – Explanation – The Fifth Bhupen Hazarika National Award 2017 is awarded to an eminent writer from Arunachal Pradesh Yeshe Dorjee Thongshi.

Hide

13. Who is the first Indian woman elected as member of ITLOS?

  • A. Neeru Chadha
  • B. Radhika Sharma
  • C. Divya Shankar
  • D. Priya Nanda

Show Answer

Answer: A – Neeru Chadha – Explanation – On June 14, 2017, eminent international law expert, Neeru Chadha became the first Indian woman to be elected as a judge at International Tribunal for the Law of the Sea (ITLOS).

Hide

14. Who has been appointed as the Mission Director of the Atal Innovation Mission?

  • A. Bharat Desai
  • B. KrishnaKumar Natarajan
  • C. Ramanathan Ramanan
  • D. Shikha Sharma

Show Answer

Answer: C – Ramanathan Ramanan – Explanation – Under the Niti Aayog Ramanathan Ramanan has appointed as the Mission Director of the Atal Innovation Mission.

Hide

15. Who is appoints as Executive Vice President of GSTN?

  • A. Sanjiv Chaturvedi
  • B. Kajal Singh
  • C. Prakash Singh
  • D. Ira Singhal

Show Answer

Answer: B – Kajal Singh – Explanation – Senior bureaucrat Kajal Singh has appointed as Executive Vice President (Services) in Goods and Services Tax Network (GSTN).

Hide

Video Current Affairs Quiz: June 17 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)