≡ Menu




Current Affairs Quiz : June 19 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on June 19 2017. All the recent incidents which were held on Nineteenth June 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : 
June 19 2017″ Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : June 19 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz June 19 2017

Current Affairs Quiz : June 19 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :June 19 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently PM Modi inaugurates which state’s first metro line?

  • A. Kerala
  • B. Karnataka
  • C. Tamil Nadu
  • D. Telangana

Show Answer

Answer: A – Kerala – Explanation – On June 17, 2017, Prime Minister Narendra Modi inaugurated Kerala’s first metro line in Kochi.PM Modi inaugurated the first phase – 2 km of the total 25 km stretch – of the Kochi metro from Palarivattom station.

Hide

2. Recently in which city President Pranab Mukherjee to inaugurates Green Line of ‘Namma Metro’.

  • A. Ranchi
  • B. Bengaluru
  • C. Bhopal
  • D. Hyderabad

Show Answer

Answer: B – Bengaluru – Explanation – On June 17, 2017, President Pranab Mukerjee inaugurated the Green Line of Phase I of ‘Namma Metro’ in Bengaluru, Karnataka.

Hide

3. Which state has announced free education for the transgender community?

  • A. Gujarat
  • B. Rajasthan
  • C. Tamil Nadu
  • D. Maharashtra

Show Answer

Answer: C – Tamil Nadu – Explanation – The Tamil Nadu government has announced free education for the transgender community in all the colleges of state’s Manonmaniam Sundaranar University.

Hide

4. Who has launches toll free helpline “Madadgaar” to assist Kashmiri people?

  • A. BSF
  • B. SSB
  • C. CRPF
  • D. J & K Police

Show Answer

Answer: C – CRPF – Explanation – The Central Reserve Police Force (CRPF) has launched a 24×7 helpline – Madadgaar – at Srinagar’s Tagore Hall. It has been launched with an aim to help citizens.

Hide

5. In which country World Summit on Information Society (WSIS) Forum 2017 was held?

  • A. Switzerland
  • B. Germany
  • C. Canada
  • D. USA

Show Answer

Answer: A – Switzerland – Explanation – The World Summit on the Information Society (WSIS) Forum 2017 was held from 12­16 June 2017, in Geneva, Switzerland.

Hide

6. Recently NASA records this month in 2017 as second hottest month in 137 years?

  • A. April
  • B. May
  • C. June
  • D. None of these

Show Answer

Answer: B – May – Explanation – According to monthly analysis of global temperatures by NASA scientists , May 2017 was the second warmest May in 137 years of modern record­keeping.

Hide

7. Which day is observed as World Day to Combat Desertification and Drought?

  • A. June 15
  • B. June 16
  • C. June 17
  • D. June 18

Show Answer

Answer: C – June 17 – Explanation – The World Day to Combat Desertification and Drought was observed globally on 17 June 2017.

Hide

8. Recently at the age of ________________ John Avildsen Oscar winning director of Rocky was died.

  • A. 80
  • B. 79
  • C. 88
  • D. 81

Show Answer

Answer: D – 81 – Explanation – John Avildsen, the Oscar­winning director of Rocky had died on 16 of June in USA. He was 81.

Hide

9. Helmut Kohl father of German reunification was died at the age of ____________.

  • A. 80
  • B. 86
  • C. 87
  • D. 89

Show Answer

Answer: C – 87 – Explanation – Former German Chancellor Helmut Kohl, the architect of German reunification, passed away on June 16, 2017. He was 87.

Hide

10. Vivid Sydney breaks Guinness World Record for maximum number of ______________ installations.

  • A. Light
  • B. Balloon
  • C. Mirror Disco Balls
  • D. Butterfly Garlands

Show Answer

Answer: A – Light – Explanation – Vivid Sydney breaks the Guinness World Record for maximum number of light installations. It is the world’s largest festival of light, music and ideas.

Hide

11. Recently _________________ playwright Shivprakash honoured with the prestigious Kusumagraja Rashtriya Puraskar.

  • A. Tamil
  • B. Kannada
  • C. Malayalam
  • D. Urdu

Show Answer

Answer: B – Kannada – Explanation – Kannada poet and playwright H S Shivaprakash has honoured with the prestigious Kusumagraja Rashtriya Puraskar and Latur­based Menka Dhumale was presented YCMOUs Baburao Bagul story writing award for year 2016 for her book “Korda Paus”

Hide

12. Recently which Bank approves $500 million grant package for Afghanistan projects?

  • A. Asian Development Bank
  • B. World Bank
  • C. Bank for International Settlements
  • D. Bank of World Residence Program (BWRP)

Show Answer

Answer-B- World Bank – Explanation: On June 13, 2017, World Bank approved financing worth more than $500 million for Afghanistan to support a various projects to boost the economy, help improve service delivery in five cities and support Afghan refugees sent back from Pakistan.

Hide

13. Which country ratifies automatic exchange of Information with India?

  • A. France
  • B. USA
  • C. Switzerland
  • D. England

Show Answer

Answer: C – Switzerland – Explanation – On June 16, 2017, Switzerland ratified an automatic exchange of financial account information with India in order to facilitate immediate sharing of details about suspected black money.

Hide

14. Tirumala Milk Products tie up with which bank for providing loans to dairy farmers?

  • A. Punjab National Bank
  • B. State Bank of India
  • C. Allahabad Bank
  • D. Union Bank of India

Show Answer

Answer: B – State Bank of India – Explanation – State Bank of India has entered into a tie­up with Tirumala Milk Products on 17 of June 2017.

Hide

15. Recently government increases MSP of these products to support farmers amid price fall?

  • A. Pulses
  • B. Oil-seeds
  • C. Cotton
  • D. All of the above

Show Answer

Answer: D – All of the above – Explanation – Amid unrest among farmers for multiple reasons in different states, the Central Government has increased the minimum support price (MSP) of pulses, oil­seeds and cotton for the 2017­18 crop year.

Hide

Video Current Affairs Quiz: June 19 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)