≡ Menu




Current Affairs Quiz : June 21 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on June 21 2017. All the recent incidents which were held on Twentyone June 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : 
June 21 2017″ Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : June 21 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz June 21 2017

Current Affairs Quiz : June 21 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :June 21 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. India’s Mars Orbit Mangalyaan completes how many days in Orbit?

  • A. 1000
  • B. 900
  • C. 800
  • D. 1100

Show Answer

Answer: A – 1000 – Explanation – Mars Orbiter Mission (MOM), ISRO’s maiden interplanetary mission completed 1000 Earth days in its orbit on 19 June 2017, well beyond its designed mission life of six months. This mission was launched on 5 November 2013 by PSLV-C25 and got inserted into the Martian orbit on 24 September 2014 in its very first attempt. 1000 Earth days corresponds to 973.25 Mars Sols (Martian Solar day) and MOM completed 388 orbits.

Hide

2. Recently which state to shield 12 percent reservation for poor Muslim communities?

  • A. Andhra Pradesh
  • B. Telangana
  • C. Tamil Nadu
  • D. Karnataka

Show Answer

Answer: B – Telangana – Explanation – Telangana Chief Minister K Chandrasekhar Rao has said that the state will shield the proposed 12 percent reservation for poor Muslim communities even in the highest office of the Central Government. The Minister made the announcement during a government-sponsored After that was held in Hyderabad on 18 June 2017. The Minister stated that Prime Minister Narendra Modi had been apprised of the reservation bill during his last visit and Modi had assured that he will study the bill.

Hide

3. Final raising of this dam cleared by Narmada Control Authority.

  • A. Somasila Dam
  • B. Srisailam Dam
  • C. Sardar Sarovar Dam
  • D. Nizam Sagar Dam

Show Answer

Answer: C – Sardar Sarovar Dam – Explanation – Narmada Control Authority (NCA) has cleared the proposal of final raising of the Sardar Sarovar Dam (SSD) in Gujarat by lowering of the gates and impounding of water in the reservoir up to its Full Reservoir Level (FRL) of EL 138.68 meters.

Hide

4. Recently at the age of _____________ Ramakrishna Mission Chief Swami Atmasthananda was died.

  • A. 99
  • B. 100
  • C. 102
  • D. 98

Show Answer

Answer: D – 98 – Explanation – Ramakrishna Math and Ramakrishna Mission President Swami Atmasthananda passed away on 18 June 2017 after a prolonged illness. He was 98. Swami Atmasthananda was elected as the President of the Ramakrishna Math and Ramakrishna Mission on 3 December 2007.

Hide

5. Name the Minister of Culture who has launches National Mission on Cultural Mapping of India.

  • A. Dr. Jitendra Singh
  • B. Dr. Mahesh Sharma
  • C. Nirmala Sitharaman
  • D. Piyush Goyal

Show Answer

Answer: B – Dr. Mahesh Sharma – Explanation – Minister of Culture & Tourism Mahesh Sharma (Independent Charge) has launched the implementation of the National Mission on Cultural Mapping of India at Goverdhan Block, Mathura District of Uttar Pradesh on 17 June 2017.

Hide

6. Which day is observed as World Refugee Day 2017 globally?

  • A. June 20
  • B. June 19
  • C. June 21
  • D. June 18

Show Answer

Answer: A – June 20 – Explanation – The World Refugee Day was observed across the world on 20 June 2017 to commemorate the strength, courage, and perseverance of millions of refugees.

Hide

7. Recently which country’s President inaugurates first Afghanistan-India air corridor?

  • A. India
  • B. Afghanistan
  • C. Iran
  • D. UAE

Show Answer

Answer: B – Afghanistan – Explanation – Taking ahead the bilateral relations between India and Afghanistan, the Afghan President Ashraf Ghani on 19 June 2017 inaugurated the first Afghanistan-India air corridor. The corridor inaugurated at the Kabul International Airport is a direct route that will bypass Pakistan. The corridor is meant to improve commerce in Afghanistan.

Hide

8. Recently which country announces online visa applications for Indians from 1st July?

  • A. UK
  • B. Germany
  • C. New Zealand
  • D. Australia

Show Answer

Answer: D – Australia – Explanation – The Australian High Commission and Australian Department of Immigration and Border Protection announced on 16 June 2017 that from 1 July 2017, all Indian nationals will be able to apply for visitor visa online. Speaking on the development, Australia’s Assistant Minister for Immigration and Border Protection, Alex Hawke, said that the online application option would make applying for the country’s visitor visa easier for Indians and thus enhance their overall experience.

Hide

9. UNHCR has recorded what number of People Displaced Worldwide?

  • A. 65.1 Million
  • B. 65.6 Million
  • C. 65.5 Million
  • D. 65.3 Million

Show Answer

Answer: B – 65.6 Million – Explanation – UNHCR has recorded 65.6 million people displaced worldwide. Out of this some of them are either refugees, asylum seekers or internally displaced across the globe. The announcement was made on 19 June 2017 in the UN Refugee Agency’s annual Global Trends study.

Hide

10. Recently Indian Wushu team claims how many medals at BRICS Games?

  • A. Six
  • B. Seven
  • C. Eight
  • D. Nine

Show Answer

Answer: A – Six – Explanation – Indian Wushu team won 6 medals — two golds, two silvers and two bronzes — in the Wushu competition of the BRICS Games, which concluded on June 19, 2017, in Guangzhou, China.

Hide

11. Recently Rural Development Ministry gives away how many awards to states and different organizations?

  • A. 140
  • B. 144
  • C. 150
  • D. 154

Show Answer

Answer: B – 144 – Explanation – On June 19, 2017, Ministry of Rural Development conducted an award function in New Delhi, during which it gave away 144 awards to states and different organisations under different categories.

Hide

12. Name the Governor of Bihar who has resigns recently.

  • A. Keshari Nath Tripathi
  • B. M.K. Narayanan
  • C. Ram Nath Kovind
  • D. Krishan Kant Paul

Show Answer

Answer: C – Ram Nath Kovind – Explanation – Bihar Governor Ram Nath Kovind resigned from his post on 20 June 2017. His resignation came following his nomination as the NDA’s Presidential Candidate. His resignation was accepted by President Pranab Mukherjee.

Hide

13. Name the Syrian refugee who has appoints as goodwill Ambassador by UNICEF.

  • A. Jacob Epstein
  • B. Muzoon Almellehan
  • C. Mona Hatoum
  • D. Camille Pissarro

Show Answer

Answer: B – Muzoon Almellehan – Explanation – United Nations Children’s Fund (UNICEF) on 19 June 2017 announced the appointment of Muzoon Almellehan, a 19-year-old education activist and Syrian refugee, as its newest and youngest Goodwill Ambassador. The appointment makes Muzoon the first person with official refugee status to become an Ambassador for UNICEF.

Hide

14. The Union Government ropes in which Bollywood megastar to promote GST.

  • A. Amitabh Bachchan
  • B. Rekha
  • C. Bidya Balan
  • D. Nana Patekar

Show Answer

Answer: A – Amitabh Bachchan – Explanation – The government has roped in Bollywood megastar Amitabh Bachchan to promote Goods and Services Tax (GST), which is scheduled to rolled out from July 1, 2017

Hide

15. Recently Meghalaya government has signs two MoUs with which bank for Digital transaction?

  • A. Punjab National Bank
  • B. State Bank of India
  • C. United Bank of India
  • D. Union Bank of India

Show Answer

Answer: B – State Bank of India – Explanation – Meghalaya government has signed two MoUs with the State Bank of India. It is a part of an initiative towards migrating government transactions to digital mode.

Hide

Video Current Affairs Quiz: June 21 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)