≡ Menu




Current Affairs Quiz : June 24 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on June 24 2017. All the recent incidents which were held on Twentyfour June 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : 
June 24 2017″ Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : June 24 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz June 24 2017

Current Affairs Quiz : June 24 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :June 24 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently Indian Space Research Organisation has launch Earth Observation Satellite named

  • A. Cartosat-2E
  • B. Cartosat-3G
  • C. Cartosat-1D
  • D. Cartosat-9J

Show Answer

Answer: A – Cartosat-2E – Explanation – The Indian Space Research Organisation (ISRO) is all set to launch an Earth-Observation Satellite, named Cartosat-2E. Cartosat-2 series weighing 712 kg and 30 nano-satellites using Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV). Out of the 30 nano-satellites, 29 will be of foreign origin and one will be of India.

Hide

2. Which state becomes 4th state to be open defecation free?

  • A. Himachal Pradesh
  • B. Uttarakhand
  • C. Uttar Pradesh
  • D. Telangana

Show Answer

Answer: B – Uttarakhand – Explanation – Uttarakhand has become the fourth state to be open defecation free (ODF) in the country. The same was declared by Union Minister of Rural Development and Panchayati Raj, Narendra Singh Tomar during a Swachh Bharat Programme organized in ONGC, Dehradun on 22 June 2017. Uttarakhand has achieved the status after Sikkim, which was the first state to be declared open defecation free and then Himachal Pradesh and Kerala, both of which were declared ODF free in the latter half of 2016. The state has achieved the feat after undertaking a major cleanliness drive. Three more states-Haryana, Punjab and Gujarat are also expected to follow suit on the effort in this financial year.

Hide

3. Recently Indian Railways has launch operation Swarn to revamp of these trains?

  • A. Duronto Express
  • B. Mandovi Express
  • C. Rajdhani
  • D. Shatabdi

Show Answer

Answer: C & D – Rajdhani & Shatabdi – Explanation – The Railway Ministry will launch “Operation Swarn” (swarn means gold in Hindi) to improve services in Rajdhani and Shatabdi Express trains. The move has come as a response to repeated complaints of deteriorated services, low quality of food and poor sanitation in these trains.

Hide

4. Which country announced publicly about for the first time train that runs on virtual tracks?

  • A. China
  • B. Japan
  • C. Netherland
  • D. Poland

Show Answer

Answer: A – China – Explanation – China announced publicly about world’s first train that runs on a virtual track making use of sensor technology instead of metal rails. The new trains are non-polluting as they are battery powered. The train is capable of reaching a top speed of 70 kilometers per hour and can travel a distance of 25 km by just charging for 10 minutes.

Hide

5. Which two country has signed an agreement to open the world’s first data embassy in Luxembourg?

  • A. Liechtenstein
  • B. Luxembourg
  • C. Faroe Islands
  • D. Estonia

Show Answer

Answer: B & D – Luxembourg & Estonia – Explanation – Prime Minister of Estonia Juri Ratas and Prime Minister of Luxembourg Xavier Bettel have signed an agreement on housing data and information systems between the two countries.

Hide

6. Recently which gulf country has decided to impose heavy family tax on dependents?

  • A. Bahrain
  • B. UAE
  • C. Saudi Arabia
  • D. Iraq

Show Answer

Answer: C – Saudi Arabia – Explanation – Saudi Arabia has decided to impose a family tax of 100 riyals per dependent per month on expatriates.

Hide

7. Which day is observed as International Widows Day?

  • A. June 22
  • B. June 20
  • C. June 24
  • D. June 23

Show Answer

Answer: D – June 23 – Explanation – The International Widows day is observed on 23 of June 2017. This day was established by The Loomba Foundation to raise awareness of the issue of widowhood.

Hide

8. Which of the following day is celebrates on 23rd June?

  • A. International Olympic Day
  • B. National Youth Day
  • C. Central Excise Day
  • D. World Population Day

Show Answer

Answer: A – International Olympic Day – Explanation – The International Olymic day is celebrated on 23 of June 2017.This day was introduced in 1948 to commemorate the birth of the modern Olympic Games on 23 June 1894 at the Sorbonne in Paris.

Hide

9. Who is the Indian anti-hunger activist’s chosen for prestigious Queen’s Young Leaders Award?

  • A. Ramamani Iyengar
  • B. Ankit Kawatra
  • C. Anjali Chandrashekhar
  • D. Bedadyuti Jha

Show Answer

Answer: B – Ankit Kawatra – Explanation – Anti-hunger activist Ankit Kawatra is all set to receive the prestigious Queen’s Young Leaders Award with 60 others from all 53 Commonwealth countries. Kawatra will be honoured by Queen Elizabeth II at a ceremony to be held in the Buckingham Palace on 29 June 2017.

Hide

10. Recently which of the following award conferred to Sonam Kapoor’s fashion label Rheson?

  • A. PETA Award
  • B. QCI Award
  • C. BGO Award
  • D. NP Award

Show Answer

Answer: A – PETA Award – Explanation – Fashion label Rheson, owned by actress Sonam Kapoor and her producer-sister Rhea Kapoor, on 22 June 2017 won the Compassionate Business Award 2017 from the People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) India for a line of bags made exclusively of vegan materials.

Hide

11. Recently which of the following bank has announces names of members of overseeing committee?

  • A. Reserve Bank of India
  • B. State Bank of India
  • C. Cooperative Bank of India
  • D. None of these

Show Answer

Answer: A – Reserve Bank of India – Explanation – On June 22, 2017, Reserve Bank of India announced names of the members of Overseeing Committee which was given an expanded mandate after the promulgation of the new NPA ordinance.

Hide

12. Recently which bank has sanctions 44 million dollars for ASPIRe?

  • A. Reserve Bank of India
  • B. Asian Development Bank
  • C. World Bank
  • D. Swiss Bank

Show Answer

Answer: C – World Bank – Explanation – World Bank’s Board of Executive Directors has sanctioned a loan assistance of 44 million dollars for the Assam State Public Finance Institutional Reforms (ASPIRe) Project.

Hide

13. Which of the company has partners with International Olympic Committee?

  • A. Oppo
  • B. Star
  • C. Intel
  • D. Pepsi

Show Answer

Answer: C – Intel – Explanation – The International Olympic Committee (IOC) and Intel on 21 June 2017 announced a long-term technology partnership. The partnership was announced at an ocial signing ceremony in New York with IOC President Thomas Bach and the US tech giant’s Chief Executive Ocer Brian Krzanich. Intel will join “The Olympic Partner” (TOP) worldwide sponsorship programme, becoming a Worldwide TOP Partner through 2024. The partnership will transform the Olympic Games and the Olympic experience.

Hide

14. On ___________________ with these new tools now woman can protect their profile pictures.

  • A. Twitter
  • B. Facebook
  • C. Instagram
  • D. Whatapps

Show Answer

Answer: B – Facebook – Explanation – Social Media giant Facebook on 21 June 2017 introduced some new tools in India that will allow users especially women to protect their profile pictures from being downloaded and shared. This move is targeted at preventing the misuse of images on the social networking site. The new tools are developed by Facebook in partnership with safety organisations including Delhi’s Centre for Social Research and Learning Links Foundation. These tools will gradually be expanded to other countries as well.

Hide

15. Who will be the next Union Home Secretary?

  • A. Rajiv Mehrishi
  • B. Rajiv Sexsena
  • C. Rajiv Pandit
  • D. Rajiv Gauba

Show Answer

Answer: D – Rajiv Gauba – Explanation – The Appointments Committee of the Cabinet (ACC) on 21 June 2017 approved various appointments leading to the major top-level bureaucratic reshu຾ffle. A total of 16 secretaries were appointed for various Union Government Departments. Urban Development Secretary Rajiv Gauba was named as the next Union Home Secretary. He will succeed Rajiv Mehrishi, who will complete his term on 30 August 2017. Gauba, a 1982 batch IAS officer of Jharkhand cadre, will take over as Officer on Special Duty (OSD) in the Union Home Ministry with immediate effect.

Hide

Video Current Affairs Quiz: June 24 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)