≡ Menu




Current Affairs Quiz : June 25 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on June 25 2017. All the recent incidents which were held on Twentyfive June 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : 
June 25 2017″ Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : June 25 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz June 25 2017

Current Affairs Quiz : June 25 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :June 25 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Name the Union Minister who has recently launches POSOCO-IMD weather Portal for Power Sector & Web Portal ‘MERIT’.

  • A. Piyush Goyal
  • B. Suresh Prabhu
  • C. Sushma Swaraj
  • D. Arun Jaitley

Show Answer

Answer: A – Piyush Goyal – Explanation – Piyush Goyal, Union Minister of State (IC) for Power, Coal, New & Renewable Energy and Mines has launched a Weather Portal for Power Sector in association with POSOCO and IMD on 23 of June 2017.

Hide

2. Recently which state government has launches ‘My Plant’ Mobile app on Tree plantation?

  • A. Chhattisgarh
  • B. Madhya Pradesh
  • C. Maharashtra
  • D. Uttar Pradesh

Show Answer

Answer: C – Maharashtra – Explanation – Maharashtra forest minister Sudhir Mungantiwar has launched a mobile app named ‘My Plant’ on 23 of July 2017.

Hide

3. Which Union Minister has launches the Startup India Virtual Hub?

  • A. Mukhtar Abbas Naqvi
  • B. Nirmala Sitharaman
  • C. Jitendra Singh
  • D. Mahesh Sharma

Show Answer

Answer: B – Nirmala Sitharaman – Explanation – The Commerce & Industry Minister Nirmala Sitharaman has launched the Startup India Virtual Hub. It is an online platform for all stakeholders of the entrepreneurial ecosystem in India to discover, connect and engage with each other.

Hide

4. Recently which of the following scheme launched by the government to attract Indian scientists abroad?

  • A. Udisha
  • B. AMRUT
  • C. VAJRA
  • D. None of these

Show Answer

Answer: C – VAJRA – Explanation – The Department of Science and Technology (DST) has launched a scheme named ‘Visiting Advanced Joint Research Faculty’ (VAJRA) on 22 of June 2017.

Hide

5. Recently in which state India’s biggest bonds programme launched?

  • A. Maharashtra
  • B. Haryana
  • C. Gujarat
  • D. Karnataka

Show Answer

Answer: A – Maharashtra – Explanation – On June 22, 2017, Pune Municipal Corporation launched India’s biggest municipal bonds programme. The project looks to raise Rs 2,264 crore in five years.Union Urban Development Minister Venkaiah Naidu launched the programme at Bombay Stock Exchange on June 22, 2017. In its first tranche, the Pune Municipal Corporation raised Rs.200 crore through the Bombay Stock Exchange’s bond trading platform at a coupon rate of 7.59% for ten years.

Hide

6. Recently which state government approved 53 new projects for 9 cities under Amrut Scheme?

  • A. Odisha
  • B. West Bengal
  • C. Assam
  • D. Bihar

Show Answer

Answer: A – Odisha – Explanation – The Odisha government on 22 June 2017 approved 53 urban projects under the Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT). These projects will be developed at a total investment of 5 hundred 38 crore rupees.

Hide

7. Which day is observed as World Public Service Day?

  • A. June 22
  • B. June 23
  • C. June 24
  • D. June 25

Show Answer

Answer: B – June 23 – Explanation – World Public Service day is observed on 23 of June 2017. This day is dedicated by the United Nations to “celebrate the value and virtue of public service to the community”.

Hide

8. Which organization has launches world’s lightest satellite designed by 18-year-old Tamil Nadu student?

  • A. NASA
  • B. ISRO
  • C. CSA
  • D. None of these

Show Answer

Answer: A – NASA – Explanation – India has launched the world’s lightest satellite weighing 64 grams called Kalamsat. Kalamsat was the only Indian payload in the NASA mission.

Hide

9. Recently which country bans on private use of Firecrakers?

  • A. Sudan
  • B. Uganda
  • C. Philippines
  • D. Somalia

Show Answer

Answer: C – Philippines – Explanation – Philippines President Rodrigo Duterte signed an executive order banning the private use of firecrackers in the country.  Health authorities recorded 350 fireworks-related injuries as the country welcomed 2017.

Hide

10. Who becomes the first Indian woman wrestler to compete in WWE?

  • A. Geetika Jakhar
  • B. Kavita Devi
  • C. Rahi Sarnobat
  • D. Sakshi Malik

Show Answer

Answer: B – Kavita Devi  – Explanation – Former Indian powerlifter and South Asian Games gold medal winner, Kavita Devi will become the first Indian woman to appear in WWE.

Hide

11. Recently who is conferred with Biju Patnaik Award for Scientific?

  • A. Lalit Mohan Das
  • B. Sam Pitroda
  • C. Amiya Pujari
  • D. Sanjay Rath

Show Answer

Answer: A – Lalit Mohan Das – Explanation – Odisha Chief Minister Naveen Patnaik has conferred the prestigious Biju Patnaik Award for Scientific Excellence to Lalit Mohan Das for his outstanding contribution to science and research on 23 of June.

Hide

12. What amount has been grant by the World Bank and AIIB to Andhra Pradesh power project?

  • A. $300 million
  • B. $280 million
  • C. $180 million
  • D. $380 million

Show Answer

Answer: D – $380 million – Explanation – The World Bank and Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) have granted $380 million of loan to Andhra Pradesh for Power Project.

Hide

13. Recently for the conservation of this lake ONGC and UNESCO have join hands?

  • A. Chilika Lake
  • B. Loktak Lake
  • C. Wular Lake
  • D. Vembanad

Show Answer

Answer: A – Chilika Lake – Explanation – A joint team of the Oil and Natural Gas Corporation (ONGC) and the United Nations Educational, Scientfic and Cultural Organization (UNESCO) in June 2017 carried out a preliminary survey for the conservation of Chilika Lake. The survey has been done to help India’s largest coastal lagoon secure the world heritage site tag. In order to get world heritage site recognition, the lake should have outstanding global value in terms of biodiversity and eco-system.

Hide

14. Who has been appointed as Under Secretary-General of UN Counter Terrorism Office?

  • A. Susana Malcorra
  • B. Oscar Aguad
  • C. Rogelio Frigerio
  • D. Vladimir Voronkov

Show Answer

Answer: D – Vladimir Voronkov – Explanation – United Nations Secretary-General Antonio Guterres on 21 June 2017 appointed Vladimir Ivanovich Voronkov of the Russian Federation as Under-Secretary-General of the United Nations CounterTerrorism Office. The Under-Secretary-General will provide strategic leadership to United Nations counterterrorism efforts, participate in the decision-making process of the UN and ensure that the crosscutting origins and impact of terrorism are reflected in the work of the United Nations.

Hide

15. Who will be the next US ambassador to India?

  • A. Kenneth I Juster
  • B. Donald Lu
  • C. Joan A. Polaschik
  • D. Richard Mills

Show Answer

Answer: A – Kenneth I Juster – Explanation – Senior White House offi໚cial Kenneth I Juster, a top aide of US President Donald Trump, is set to become America’s next Ambassador to India. The announcement regarding the appointment was made by White House on 21 June 2017.

Hide

Video Current Affairs Quiz: June 25 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)