Current Affairs Quiz : June 26 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on June 26 2017. All the recent incidents which were held on Twentysix June 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : 
June 26 2017″ Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : June 26 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz June 26 2017

Current Affairs Quiz : June 26 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :June 26 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently in which state 135 th Jagannath Puri chariot festival begins?

  • A. Odisha
  • B. Assam
  • C. West Bengal
  • D. Bihar

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Odisha – Explanation – The 135 JagannathYatra starts from June 25 and ends on July 3 is celebrated every year on AshadhShuklaDwitiya in Odisha. This yatra includes three majestic chariots Nandighosa (Lord Jagannath), Taladwaja (Balabhadra) and Darpadalan (Subhadra). Sudarsan Pattnaik has carved beautiful art on RathYatra of Lord Jagannath at the Puri beach in Odisha with message “Let us all immerse in the spirit of unity & brotherhood”.

[/show_more]

2. In which city Union Minister Venkaiah Naidu inaugurates ‘Homes For All’ property shows?

  • A. Surat
  • B. Ahmedabad
  • C. Gandhinagar
  • D. Kota

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Ahmedabad – Explanation – Union Minister for Urban Development, Housing and Poverty Alleviation Venkaiah Naidu inagurated the ‘Homes For All’ property on 24 of June 2017.

[/show_more]

3. Union government has decided to observe which day as Anti-Emergency Day?

  • A. 23-24 June
  • B. 24-25 June
  • C. 25-26 June
  • D. 26-27 June

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – 25-26 June – Explanation – The government has decided to observe anti­Emergency day on 25­26 June, 2017. The government also asked all its ministers to hold programmes across the country to remind people how Emergency was clamped by former Prime Minister Indira Gandhi in 1975.

[/show_more]

4. Recently which state declared as 5th Open Defecation Free State?

  • A. Manipur
  • B. Assam
  • C. Haryana
  • D. Goa

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Haryana – Explanation – Haryana was on 22 June 2017 declared as the 5th Open Defecation Free (ODF) state of India under the Swachh Bharat Mission Gramin (SBM-G). On the same day itself, Uttarakhand was decalred as the 4th state to be open defecation free. The declaration was made by Union Minister of Rural Development and Panchayati Raj Narendra Singh Tomar during a Swachh Bharat Programme organized in ONGC, Dehradun.

[/show_more]

5. Recently on completion of how many years of Passport Act a commemorative postage stamp was released?

  • A. 45 years
  • B. 50 years
  • C. 55 years
  • D. 60 years

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – 50 years – Explanation – A commemorative postage stamp has released on completion of 50 years of Passport Act on 23 of June 2017.

[/show_more]

6. Which country has develops world’s most powerful submarine detector?

  • A. South Korea
  • B. China
  • C. Russia
  • D. Japan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – China – Explanation – Chinese scientists have developed world’s most powerful submarine detector which could find hidden metallic objects, including minerals and submarines.

[/show_more]

7. As per World Drug Report 2017 how many people globally suffer from drug use disorders?

  • A. 29.5 million
  • B. 20.5 million
  • C. 22.5 million
  • D. 26.5 million

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – 29.5 million – Explanation – As per World Drug Report 2017, released by United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC), around 29.5 million people (0.6% of the global adult population) were engaged in problematic use of drugs and suffered from drug use disorders, including dependence.

[/show_more]

8. Which day is observed as Day of the Seafarer?



  • A. June 25
  • B. June 24
  • C. June 26
  • D. June 27

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – June 25 – Explanation – The Day of Seafarer (DotS) has observed on 25 of June 2017. DotSwas established in a resolution adopted by the 2010 Diplomatic Conference in Manila to adopt the revised STCW Convention.

[/show_more]

9. Recently in ICC these countries are inducted as full members?

  • A. Ireland
  • B. Scotland
  • C. UAE
  • D. Afghanistan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A & D – Ireland & Afghanistan – Explanation – On June 22, 2017, International Cricket Council (ICC) conferred Test match status on Ireland and Afghanistan, thereby taking the number of test­playing nations to 12. Both countries were confirmed as full members after a unanimous vote at an International Cricket Council (ICC) meeting during its annual conference in London.

[/show_more]

10. Who becomes the 1st male Chinaman bowler to represent India in ODIs?

  • A. Kedar Yadav
  • B. Kunal Pandya
  • C. Kuldeep Yadav
  • D. Jayant Yadav

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Kuldeep Yadav – Explanation – Kuldeep Yadav has become first male Chinaman bowler to represent India in One Day Internationals (ODI). He made a debut in ODI against West Indies on June 23, 2017.

[/show_more]

11. Recently who wins Australia Open Super Series?

  • A. B Sai Praneeth
  • B. Kidambim Srikanth
  • C. Akane Yamaguchi
  • D. Chen Long

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Kidambim Srikanth – Explanation – India shuttler Kidambi Srikanth has defeated Olympic champion Chen Long to win the Australia Open Super Series men’s singles title on 25 of June 2017.

[/show_more]

12. Recently who has wins the prestigious United National Public Service Award?

  • A. Mamata Banerjee
  • B. Pema Khandu
  • C. Manohar Parrikar
  • D. Vijay Rupani

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Mamata Banerjee – Explanation – The West Bengal government has won the prestigious United Nations (UN) Public Service Award for the ‘Kanyashree Prakalpa’ initiative aimed to combat child marriage and ensure education to the girl child in the state.

[/show_more]

13. Recently who has been Honoured with the Social Entrepreneur of the Year Award?

  • A. Indra Nooyi
  • B. Satya Nadella
  • C. Sundar Pichai
  • D. Nisha Dutt

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – Nisha Dutt – Explanation – Nisha Dutt has been honoured with the “Social Entrepreneur of the Year” award at the 7th Asian Awards in London. She is a Chief Executive Officer of Hyderabad­based Intellecap.

[/show_more]

14. Who was honoured with Carnegie Medal of Philanthropy?

  • A. Lisa Su
  • B. Azim Premji
  • C. Antony Jenkins
  • D. Tim Cook

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Azim Premji – Explanation – Wipro Chairman Azim Premji honoured with Carnegie Medal of Philanthropy. It considered the most prestigious prize in philanthropy. He has given the award for his efforts to reform India’s public school system.

[/show_more]

15. Who becomes the first turbaned judge in Canada Supreme Court?

  • A. Palbinder Kaur Shergill
  • B. Daya Chaudhary
  • C. Jaspreet Kaur
  • D. None of these

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A Palbinder Kaur Shergill – Explanation – An Indian­origin Sikh woman human rights activist, Palbinder Kaur Shergill has been appointed as a judge of the Canadian Supreme Court of British Columbia in New Westminster.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: June 26 2017

 


Do not forget to check the following topics