Current Affairs Quiz : June 27 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on June 27 2017. All the recent incidents which were held on Twentyseven June 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : 
June 27 2017″ Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : June 27 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz June 27 2017

Current Affairs Quiz : June 27 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :June 27 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently Ministry of Urban Development launches Live ability Index for how many cities to measure quality of life?

  • A. 116
  • B. 118
  • C. 130
  • D. 128

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – 116 – Explanation – On June 23, 2017, Urban Development Ministry launched “City Live ability Index”. It is a first of its kind initiative to measure the quality of life in 116 major cities including capital cities and those with population over one million.

[/show_more]

2. In which state of India World’s highest Rail Track Survey to commence?

  • A. Himachal Pradesh
  • B. Kerala
  • C. Jammu & Kashmir
  • D. Uttarakhand

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Jammu & Kashmir – Explanation – Indian Railways will start the final location survey of the 498 km long Bilaspur-Manali-Leh line at Leh in Jammu and Kashmir. The proposed new rail line will connect all important locations between Bilaspur and Leh namely Sunder Nagar Mandi, Manali, Tandi, Keylong, Koksar, Darcha, Upshi, and Karu. Union Railway Minister Suresh Prabhu will inaugurate the work for the final location survey at an estimated cost of Rs 157.77 crores.

[/show_more]

3. Recently which state government raises retirement age of employees?

  • A. Assam
  • B. Arunachal Pradesh
  • C. Tripura
  • D. Sikkim

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Arunachal Pradesh – Explanation – Arunachal Pradesh govt raises retirement age of employees to 60 years Arunachal Pradesh government has decided to increase the retirement age of regular state government employees to 60 years. It will be implemented from 1 of January 2018.

[/show_more]

4. Recently Chief Minister of this state inaugurates 3 day MODI fest in Panaji?

  • A. Gujarat
  • B. Assam
  • C. Rajasthan
  • D. Goa

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – Goa – Explanation – Goa chief minister Manohar Parrikar has inaugurated the three­day MODI (Making of Developed India Festival) Fest at Kala Academy in Panaji on 26 of June 2017.

[/show_more]

5. Recently at the age of ______________ a founder and chairman of Lupin was died.

  • A. 77
  • B. 79
  • C. 80
  • D. 84

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – 79 – Explanation – Desh Bandhu Gupta, a founder and chairman of Lupin Limited died on 26 of June 2017.He was 79 years old.

[/show_more]

6. Recently which country’s fastest bullet train makes debut?

  • A. China
  • B. Japan
  • C. India
  • D. Italy

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer:  A – China – Explanation – China’s next generation bullet train, with a maximum speed of 400 kilometer per hour, made its debut on 26 of June 2017. It has been run on the country’s busiest Beijing­Shanghai line.

[/show_more]

7. During the visit of Prime Minister Modi how many agreements were signed between India and Portugal?

  • A. Twelve
  • B. Fourteen
  • C. Eleven
  • D. Sixteen

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Eleven – Explanation – India-Portugal signed 11 agreements/MoUs ranging from science and technology, education, antiterrorism, climate, among others. The signed MoUs will help in enhancing the bilateral relationship between the two nations.

[/show_more]

8. Which day is observed on June 26 across the world?



  • A. Ordnance Factories Day
  • B. World Consumer Rights Day
  • C. International Day Against Drug Abuse and Illicit Trafficking
  • D. International Day for Mine Awareness

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – International Day Against Drug Abuse and Illicit Trafficking
Explanation –
International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking is observed on June 26 across the world. The theme for 2017 is: “Listen First – Listening to children and youth is the first step to help them grow healthy and safe “.

[/show_more]

9. Who among the following wins gold at the ISSF Junior World Championship?

  • A. Anish Bhanwala
  • B. Prachi Pramod Gadkari
  • C. Shreya Agarwal
  • D. Vijay Sharma

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Anish Bhanwala – Explanation – Indian shooter Anish Bhanwala has won a gold medal at the ISSF Junior World Championship in the 25m Standard Pistol category in Germany on June 25, 2017.

[/show_more]

10. Which of the following federation changes its name?

  • A. World Badminton Federation
  • B. World Taekwondo Federation
  • C. World Volleyball Federation
  • D. World Basketball Federation

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – World Taekwondo Federation – Explanation – The World Taekwondo Federation changed its name to World Taekwondo recently. The launch of a new logo reflects a “commitment to evolving and adapting to remain relevant with today’s modern audiences”. The body was called the World Taekwondo Federation since 1973. Its headquarters situated in South Korea.

[/show_more]

11. Who has decided to confer award to P V Sindhu and Indian Junior Hockey Squad?

  • A. Sports Committee of India
  • B. Sports Development Federation of India
  • C. Sports Journalists Federation of India
  • D .None on these

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Sports Journalists Federation of India – Explanation – The Sports Journalists Federation of India (SJFI), at its annual general meeting on June 25, 2017, decided to confer the best Sportsperson of the Year award on Badminton player P V Sindhu and Best Team of the Year award to Indian Junior Hockey Squad.

[/show_more]

12. Which bank has received Skoch Awards in 9 different categories?

  • A. Nainital Bank
  • B. RBL Bank
  • C. South Indian Bank
  • D. Vijaya Bank

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – Vijaya Bank – Explanation – Vijaya Bank has received Skoch Awards in following 9 categories — Best Bank in Public Sector; Best Bank for NPA Management – Organization Category; Retail Lending; Inclusive Wallet – VPAYQWIK; Digital Inclusion; IT Security; eSurveillance of ATMs and branches; and 100 Digital Villages – Financial Inclusion.

[/show_more]

13. Who wins the title of Miss India 2017?

  • A. Manushi Chhillar
  • B. Sana Dua
  • C. Vinali Bhatnagar
  • D. Reita Faria

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Manushi Chhillar – Explanation – The 54th Femina Miss India World 2017 Title winner is Manushi Chhillar from Haryana.  The first runner-up is Sana Dua from Jammu and Kashmir. Vinali Bhatnagar won the Miss Active crown. Vamika Nidhi won the special award of ‘Body Beautiful’. Reita Faria was the first Miss India ever to win any international beauty pageant.

[/show_more]

14. Recently who has been appointed as MD and CEO of IDFC Bank?

  • A. Sunil Kakar
  • B. T Y Prabhu
  • C. Romesh Sobti
  • D. B.Swaminathan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Sunil Kakar – Explanation – IDFC Ltd has announced the elevation of its CFO Sunil Kakar as the Managing Director and Chief Executive Officer. He is appointed for 3 years.

[/show_more]

15. Name the secretary of Indian Council of Historical Research who has resigns recently.

  • A. Sacchidananda Sahai
  • B. Gopinath Ravindran
  • C. Nikhilesh Guha
  • D. Anand Shanker Singh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – Anand Shanker Singh – Explanation – Indian Council of Historical Research (ICHR)’s member secretary Anand Shanker Singh resigned from the post citing personal reasons, within six months after his appointment by the Human Resource Department Ministry. He was vice-president of the Uttar Pradesh chapter of RSS-backed Akhila Bharatiya Itihasa Sankalana Yojana (ABISY) and principal of Iswar Saran Degree College in Allahabad.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: June 27 2017

 


Do not forget to check the following topics