Current Affairs Quiz : June 28 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on June 28 2017. All the recent incidents which were held on Twentyeight June 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : 
June 28 2017″ Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : June 28 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz June 28 2017

Current Affairs Quiz : June 28 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :June 28 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently Union Government has constitutes a committee to prepare National Education Policy, the committee is headed by whom?

  • A. K Kasturirangan
  • B. Shashi Kant Sharma
  • C. Syed Nasim Zaidi
  • D. A. K. Mital

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – K Kasturirangan – Explanation – The Union Government on 26 June 2017 constituted a committee for preparation of final draft of National Education Policy under the Chairmanship of eminent Scientist Padma Vibhushan K Kasturirangan. The other members of the panel include chosen experts and educationists including former IAS officer KJ Alphonse Kanamthanam, who was instrumental in achieving 100 per cent literacy rate in Kottayam and Ernakulam districts of Kerala.

[/show_more]

2. Recently Union Government clears proposal for setting up new airport in ___________________.

  • A. Agra
  • B. Greater Noida
  • C. Haridwar
  • D. Tirupati

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Greater Noida – Explanation – The Government has cleared the proposal for setting up a new airport in Jewar in Greater Noida. Civil Aviation Minister Ashok Gajapathi Raju stated that in-principle approval for a greenfield airport at Jewar has been granted to cater to the growing flying requirements of National Capital Region.

[/show_more]

3. Who becomes the first Indian to finished solo Race Across America?

  • A. Animesh Tripathi
  • B. Deepak Chopra
  • C. Jitendra Singh
  • D. Srinivas Gokulnath

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – Srinivas Gokulnath – Explanation – Srinivas Gokulnath from Maharashtra created history by becoming the first Indian to complete the 4,941-km Race Across America (RAAM) in the solo category. Considered to be the toughest cycle race in the world, he cycled for 11 days, 18 hours and 45 minutes.

[/show_more]

4. Recently who has launches the Digital MSME Scheme?

  • A. Santosh Kumar Gangwar
  • B. Ram Kripal Yadav
  • C. Kalraj Mishra
  • D. Ramesh Chandappa Jigajinagi

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Kalraj Mishra – Explanation – Kalraj Mishra has launched the Digital MSME Scheme, exchanges MoUs with SAP India, Intel and HMT on 27 of June 2017.The Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MoMSME) is celebrating the first UN MSME Day in the Delhi.

[/show_more]

5. Which country has declares the Pakistan based Hizbul chief Syed Salahuddin as global terrorist?

  • A. USA
  • B. India
  • C. Japan
  • D. Europe

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – USA – Explanation – The United States (US) Department of State on 26 June 2017 declared Syed Salahuddin, Chief of the terrorist group Hizbul Mujahideen, as a Specially Designated Global Terrorist. The declaration came a few hours before Prime Minister Narendra Modi’s meeting with President Donald Trump. The outfits that Syed Salahuddin leads have perpetuated cross border terrorism against India including in Kashmir from the territory of Pakistan and Pakistan-occupied Kashmir for a number of years. Salahuddin has been operating out of Pakistan-occupied Kashmir.

[/show_more]

6. This country among Worst Human Trafficking Offenders recently declares by the US?

  • A. Bangladesh
  • B. China
  • C. Pakistan
  • D. Afghanistan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – China – Explanation – According to the annual Trafficking in Persons Report the United States has declared China as one among the world’s worst offenders on human trafficking .The report will be presented by the Secretary of State Rex Tillerson to the US Congress.

[/show_more]

7. Which country’s army rethinking on Sahayak system and appoints civilians in peace stations?

  • A. Nepal
  • B. Bangladesh
  • C. Sri Lanka
  • D. India

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – India – Explanation – Indian Army is actively now considering the recruiting civilian staff in peace stations with the colonial-era Sahayak system. Sahayaks are soldiers and their duties include protecting the officers, maintaining their weapons and equipment and also helping them in carrying out their responsibilities. They will employ in main areas and keys stations in Sahayaks.

[/show_more]

8. Recently which country’s Navy test fires submarine launched missile?



  • A. Iran
  • B. Iraq
  • C. Russia
  • D. China

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Russia – Explanation – The Russian military has successfully test fired a submarine launched intercontinental ballistic missile.

[/show_more]

9. Name the pair that clinches Aegon Ilkey Challenger title.

  • A. Leander Paes and Adil Shamasdin
  • B. Adil Shamasdin and Joe Salisbury
  • C. Brydan Klien and Joe Salisbury
  • D. Brydan Klien and Leander Paes

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Leander Paes and Adil Shamasdin – Explanation – Tennis star Leander Paes has won the Aegon Ilkley Challenger trophy with Canadian partner Adil Shamasdin on 25 of June 2017.

[/show_more]

10. Which country’s men’s and women’s throw ball teams create history in the World Games?

  • A. Italy
  • B. Poland
  • C. Germany
  • D. India

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – India – Explanation – The Indian men’s and women’s throwball teams have created history by bagging a gold medal in the World Games.

[/show_more]

11. Recently who defeats Alexander Zverev to lift ninth Halle Open title?

  • A. Novak Djokovic
  • B. Roger Federer
  • C. Rafael Nadal
  • D. Stan Wawrinka

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Roger Federer – Explanation – Swiss legend Roger Federer on 25 June 2017 defeated Alexander Zverev 6-1, 6-3 in the final to clinch the 2017 Halle Open Men’s Singles title. The final took place at the Gerry Weber Stadion in Halle, Germany.

[/show_more]

12. Who among the Sri Lankan player gets one-year ban and fined for media remarks?

  • A. Kusal Perera
  • B. Suranga Lakmal
  • C. Lasith Malinga
  • D. Thisara Perera

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Lasith Malinga – Explanation – Sri Lankan fast bowler, Lasith Malinga has been handed over a suspension ban of six months after a disciplinary inquiry found him guilty of breaching his contract by speaking to the media without permission. Malinga will also be ned 50 percent of the match fee from his next one-day international. He will be facing a disciplinary inquiry over his comments about Sri Lanka’s Sports Minister Dayasiri Jayasekara.

[/show_more]

13. Who will be conferred with East Bengal Football Club’s highest honour?

  • A. Dhanraj Pillay
  • B. Anil Kumble
  • C. Mitali Raj
  • D. Tulsidas Balaram

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Dhanraj Pillay – Explanation – Former India hockey captain Dhanraj Pillay will be conferred East Bengal football club’s highest honour that is Bharat Gaurav.

[/show_more]

14. Recently what amount fined has been imposed by the European Commission on Google?

  • A. $2.72 billion
  • B. $2.22 billion
  • C. $2.52 billion
  • D. $2.92 billion

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – $2.72 billion – Explanation – The European Union has imposed a fine of 2.42 billion­euro ($2.72 billion) on internet giant Google on 27 of June 2017.

[/show_more]

15. Recently group insurance cover for Amarnath pilgrims raised to ___________________.

  • A. 4 lakh
  • B. 2.5 lakh
  • C. 3 lakh
  • D. None of these

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – 3 lakh – Explanation – The Shri Amarnathji Shrine Board (SASB) has announced to enhance the group insurance cover for the pilgrims and service providers from existing Rs 1 lakh to Rs 3 lakh.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: June 28 2017

 


Do not forget to check the following topics