Search Here

Current Affairs Quiz : June 30 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on June 30 2017. All the recent incidents which were held on Thirty June 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : 
June 30 2017″ Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : June 30 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz June 30 2017

Current Affairs Quiz : June 30 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :June 30 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently Union Cabinet approved the 7th Pay Commission recommendations on allowance for government employees which are expected to benefit nearly 48 lakh employees. The recommendation will be effective from:

  • A. October 1, 2017
  • B. November 1, 2017
  • C. August 1, 2017
  • D. July 1, 2017

Show Answer

Answer- D-July 1, 2017 – Explanation: The 7th Pay Commission’s recommendations on Allowances were approved by the Union Cabinet on 28 June, 2017 after making 34 modifications. The revised rates will take effect from 1 July 2017. The revised allowances will benefit at least 47 lakh employees. The increased allowance will impose an additional annual burden of Rs 30,748 crore on the exchequer.

Hide

2. The Union Government has launched a new training programme ‘COMMIT’ for state Government official. What is the full form of ‘COMMIT’?

  • A. Comprehensive Online Modified Modules on Induction Training
  • B. Compulsory Online Mentoring Modules on Induction Training
  • C. Compulsory Online Modified Modules on Induction Training
  • D. Comprehensive Online Management Modules on Induction

Show Answer

Answer-A- Comprehensive Online Modified Modules on Induction Training -Explanation: The Minister of State for Development of North Eastern Region (I/C), Prime Ministers Office, Personnel, Public Grievances & Pensions, Atomic Energy and Space, Dr. Jitendra Singh launched a new training programme Comprehensive Online Modified Modules on Induction Training (COMMIT) for State Government officials, on 29 June, 2017. The objective of this training programme is to improve the public service delivery mechanism and provide citizen centric administration through capacity building of officials who interact with the citizens on day-to-day basis.

Hide

3. Recently Finance Minister has issued a notification stating that Aadhaar- PAN linking mandatory from-

  • A. 1st August 2017
  • B. 1st July 2017
  • C. 1st September 2017
  • D. 1st October 2017

Show Answer

Answer- B- 1st July 2017 – Explanation: Finance minister Arun Jaitley through an amendment to tax proposals in the Finance Bill for 2017-18 had made Aadhaar mandatory for filing income tax returns and provided for linking of PAN with Aadhaar to check tax evasion through use of multiple PAN cards. The revenue department said “every person who has been allotted PAN as on July 1, 2017, and who in accordance with the provisions of sub-section (2) of section 139AA is required to intimate his Aadhaar number, shall intimate his Aadhaar number to the principal director general of income tax (systems) or DGIT (systems)”.

Hide

4. Recently Legendary Singer Sabita Chowdhury passed away at the age of-

  • A. 75
  • B. 80
  • C. 72
  • D. 76

Show Answer

Answer- C- 72 – Explanation: Eminent singer Sabita Chowdhury, widow of legendary composer Salil Chowdhury, died at her residence here on 29th June, 2017 after a five-month battle with cancer, family sources said. Sabita Chowdhury, 72, leaves behind two sons and two daughters.

Hide

5. June 29, is celebrated as ‘National Statistics Day’ in India to mark the birth anniversary of:

  • A. Prof. Prasanta Chandra Mahalanobis
  • B. M. Visvesvaraya
  • C. Dadabhai Naorji
  • D. C V Raman

Show Answer

Answer – A – Prof. Prasanta Chandra Mahalanobis – Explanation: June 29 will be henceforth observed as “National Statistical Day” across the country, Prime Minister Manmohan Singh announced. The day marks the birth anniversary of Prof. Prasanta Chandra Mahalanobis, the doyen of Indian statistics and founder of the Indian Statistical Institute in Kolkata.

Hide

6. Recently US issues new Visa criteria for how many Muslim nations?

  • A. Five
  • B. Four
  • C. Eight
  • D. Six

Show Answer

Answer- D – Six – Explanation: The Trump administration on 28th June set new criteria for visa applicants from six mainly Muslim nations and all refugees that require a “close” family or business tie to the United States. The move came after the Supreme Court partially restored President Donald Trump’s executive order that was widely criticized as a ban on Muslims.

Hide

7. Recently Navy of which country launched its biggest new generation destroyer weighing 10,000 tonnes as part of its ambition plans to become a global naval power?

  • A. North Korea
  • B. South Korea
  • C. China
  • D. Japan

Show Answer

Answer – C – China – Explanation: China’s military on 28th June launched its biggest new generation destroyer weighing 10,000 tonnes as part of a massive expansion to become a global naval power. The Navy’s new destroyer, a domestically designed and produced vessel, was launched at the Jiangnan Shipyard (Group), Shanghai. The vessel is the first of China’s new generation of destroyers. It is equipped with new air defence, anti-missile, anti-ship and anti-submarine weapons, state-run Xinhua news agency reported. The vessel marks a milestone in improving the nation’s Navy armament system and building a strong and modern Navy.

Hide

8. ‘International Day of the Tropics’ is observed on which date every year?

  • A. 27th June
  • B. 26th June
  • C. 28th June
  • D. 29th June

Show Answer

Answer – D- 29th June – Explanation:  United Nations General Assembly adopted resolution on 14 June 2016, which declared that 29 June of each year is to be observed as the International Day of the Tropics.

Hide

9. Recently which country has officially started building the world’s first ‘Forest City’?

  • A. China
  • B. Japan
  • C. America
  • D. Australia

Show Answer

Answer – A – China – Explanation: The world’s first ‘Forest City,’ created to fight pollution, is now under construction in Liuzhou, Guangxi Province, China. Designed by Stefano Boeri Architetti, a team that develops green projects all around the world, the futuristic Forest City will be home to a community of about 30,000 people. It will be covered in greenery, including nearly 1 million plants of more than 100 species and 40,000 trees that together absorb almost 10,000 tons of carbon dioxide and 57 tons of pollutants, and produce approximately 900 tons of oxygen annually.

Hide

10. Which among the following has become the first country to make voluntary contribution to UN Tax Fund?

  • A. UK
  • B. Japan
  • C. India
  • D. Australia

Show Answer

Answer – C – India – Explanation: India has contributed $100,000 to UN Trust Fund for International Cooperation in Tax Matters (UN Tax Fund) and has thereby become the first country to make the contribution. The UN Tax Trust Fund aims to support the work of the Committee of Experts on International Cooperation in Tax Matters (the UN Tax Committee).

Hide

11. Recently which state Government launches MSME Development Corporation with a corpus fund of Rs 100 crore to promote micro small and medium enterprise (MSME) in the state?

  • A. Telangana
  • B. Andhra Pradesh
  • C. Gujarat
  • D. Uttar Pradesh

Show Answer

Answer – B – Andhra Pradesh – Explanation: In a bid to encourage the micro, small and medium enterprises (MSME) sector, Chief Minister N. Chandrababu Naidu on 27th June launched the logo of the Andhra Pradesh MSME Development Corporation. The corporation, with a corpus of Rs 100 crore, would help the MSME entrepreneurs in marketing, branding, skill development and quality improvement of products.

Hide

12. Recently Petroleum Minister Dharmendra Pradhan introduced OALP- new oil and gas block licensing policy. Abbreviation OALP stands for:

  • A. Open Approval Licensing Policy
  • B. Outstanding Acreage Licensing Policy
  • C. Open Acreage Licensing Policy
  • D. Open Authentication Licensing Policy

Show Answer

Answer – C – Open Acreage Licensing Policy – Explanation: The new policy is expected to open up 8 million square kilometers of sedimentary basins to exploration and production activities. OLAP, a part of the government’s Hydrocarbon Exploration and Licensing Policy (HELP), gives exploration companies the option to select the exploration blocks on their own, without having to wait for the formal bid round from the Government.

Hide

13. Recently who among the following has been awarded the Global Leadership Awards of the US- India Business Council for his role in integrating India in the global supply chain?

  • A. Aadi Godrej
  • B. Harish Manwani
  • C. Kishore Biyani
  • D. Nusil Wadia

Show Answer

Answer – A – Aadi Godrej – Explanation: June 27, 2017 – Andrew Liveris, chairman and chief executive officer of The Dow Chemical Company (NYSE: DOW), was presented today with the 2017 Global Leadership Award from the U.S.-India Business Council (USIBC). The award was presented to Liveris and Adi Godrej, chairman of the Godrej Group, by John Chambers, USIBC chairman and executive chairman of Cisco, during USIBC’s 42nd Annual Leadership Summit in Washington, D.C. – a prestigious event gathering senior business executives and high-ranking political officials, including Vice President Mike Pence.

Hide

14. Recently US President Donald Trump has nominated Krishna R. Urs to be the ambassador of US to:

  • A. Colombia
  • B. Brazil
  • C. Argentina
  • D. Peru

Show Answer

Answer- D – Peru – Explanation: President Donald Trump has appointed Indian-American Krishna R Urs as the new US Ambassador to Peru. A career service American diplomat since 1986, Urs is currently Charge d’ Affaires of the US Embassy in Madrid, Spain, where he was also the Deputy Chief of Mission.

Hide

15. Recently who among the following is the only Indian badminton player to figure in the top- 10 of latest World Badminton Rankings for men’s singles category?

  • A. Aditya Joshi
  • B. Kidambi Srikanth
  • C. Sai Praneeth
  • D. Ajay Jayaram

Show Answer

Answer – B – Kidambi Srikanth – Explanation: Riding on his back-to-back super series triumphs, India’s top badminton player Kidambi Srikanth broke bact into the top 10 at the eight in the last world Badminton Rankings released on June 29, 2017. By winning successive title at Indonesian Open and Australian Open.

Hide

Video Current Affairs Quiz: June 30 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query