Current Affairs Quiz : March 01 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on March 01 2017. All the recent incidents which were held on First March 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : March 01 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : March 01 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz March 01 2017

Current Affairs Quiz : March 01 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : March 01 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently in which place India’s first Integrated Heliport Inaugurated?



  • A. Rohini, North Delhi
  • B. Lajpat Naga, South Delhi
  • C. Gandhi Nagar Market, East Delhi
  • D. Daryaganj, North Delhi

Show Answer

Answer: A – Rohini, North Delhi – Explanation – India’s first integrated Heliport was inaugurated by the Civil Aviation Minister Ashok Gajapathi Raju on February 28, 2017 at Rohini in North Delhi. The Heliport is the first of its kind facility in South Asia for rotor wing aircraft including their landing and takeoff and has been built by state-owned Pawan Hans Ltd.

Hide

2. Which state ranked first in having lesser infant mortality rate?

  • A. Sikkim
  • B. Goa
  • C. Manipur
  • D. Nagaland

Show Answer

Answer: B – Goa – Explanation – According to the recent data, infant mortality rate in the country has been registered at 42 deaths of kids per 1000 births while Pondicherry was having 11 deaths of children per 1000 babies born said by Director of Health and Family Welfare Services K V Raman on February 27, 2017.

Hide

3. According to the ICAR scientist report what per cent of India’s total crop destroys by the pests?

  • A. 33 per cent
  • B. 34 per cent
  • C. 35 per cent
  • D. 39 per cent

Show Answer

Answer: C – 35 per centExplanation – As per the data by Indian Council of Agricultural Research scientists, over 30-35 percent of the annual crop yield in India is destroyed because of pests. Among these pests, the major threat to the crops in India is posed by nematodes which  Crophave caused loss to about 60 million tonnes of crops annually or 10-12 percent of crop yield each year.

Hide

4. Recently which state presented the Rs 1.60 lakh crore budgets for FY 2017-18?

  • A. Bihar
  • B. Haryana
  • C. Gujarat
  • D. Odisha

Show Answer

Answer: A – Bihar – Explanation – The Bihar State finance minister Abdul Bari Siddiqui presented the Rs 1.60 lakh crore budgets for 2017-18 with no proposals of any fresh tax on February 27, 2017. A Rs 14,555 crore revenue surplus budget of Rs 1,60,085.69 crore is Rs 15389.42 crore more than 2016-17 budget estimate of Rs 1,44,696.27 crore.

Hide

5. Name the finance minister of Odisha who recently presented the state budgets 2017-18.

  • A. Shri Pradeep Maharathy
  • B. Shri Pradip Kumar Amat
  • C. Usha Devi
  • D. Shri Debi Prasad Mishra

Show Answer

Answer: B – Shri Pradip Kumar Amat – Explanation – The state Finance Minister of Odisha Pradeep Kumar Amat presented the State Budget for 2017-18 fiscal in the session of Orissa Legislative Assembly on February 27, 2017. Total Budget Outlay the state presented a total budgetary outlay of Rs. 1,06,911 crore while merging non-plan and plan expenditure.

Hide

6. Recently India and Israel celebrated how many years of diplomatic relations in New Delhi?

  • A. 25 Years
  • B. 24 Years
  • C. 17 Years
  • D. 15 Years

Show Answer

Answer: A – 25 Years – Explanation – India and Israel celebrated 25 years of establishment of their diplomatic relations on February 28, 2017.

Hide

7. Recently the European Union member states have approved the visa free travel for which country?

  • A. Sweden
  • B. Poland
  • C. Georgia
  • D. Finland

Show Answer

Answer: C – GeorgiaExplanation – The European Union member states have approved the visa-free travel for Georgia on February 28, 2017 to facilitate cooperation of Georgia with the European Union. The approval was granted after agreeing safeguards to prevent any upsurge in illegal arrivals from the Georgians.

Hide

8. Which of the following space agency plans to send Robotic Spacecraft to Sun in 2018?

  • A. SUPARCO
  • B. ISA
  • C. NASA
  • D. ISRO

Show Answer

Answer: C – NASA – Explanation – The National Aeronautics and Space Administration (NASA) has planned to send its first robotic spacecraft to the Sun in 2018 which will get as close as within six million kilometers to investigate its atmosphere.

Hide

9. Which of the Indian shuttler Men’s Doubles pair recently wins Uganda International Series 2017?

  • A. Tarun Kona and Alwin Francis
  • B. Manu Attri and B. Sumeeth Reddy
  • C. Nikhil Kanetkar and Abhinn Shyam Gupta
  • D. Deepankar Bhattacharya and Parupalli Kashyap

Show Answer

Answer: A – Tarun Kona and Alwin FrancisExplanation – Top seeded Indian shuttler duo Tarun Kona and Alwin Francis won the Men’s Double title at the 2017 Uganda International Series by defeating Aatish Lubah and Georges Julien Paul of Mauritius, 21-8, 21-14 on February 26, 2017 at MTN Arena Lugogo, Kampala.

Hide

10. Which of the following established committee to review Cyber threats?

  • A. Reserve Bank of India
  • B. State Bank of India
  • C. Central Bank of India
  • D. Punjab National Bank

Show Answer

Answer: A – Reserve Bank of IndiaExplanation – The Reserve Bank of India (RBI) has set up an 11 member Inter-disciplinary Standing Committee on Cyber Security on February 28, 2017.

Hide

11. Recently which of the bank signs MoU with Centrum for its High Net worth Clients?

  • A. Ujjivan Financial Services
  • B. Lakshmi Vilas Bank
  • C. Janalakshmi Financial Services
  • D. Utkarsh Micro Finance

Show Answer

Answer: B – Lakshmi Vilas BankExplanation – Chennai-based private sector lender Lakshmi Vilas Bank (LVB) has tied up with Centrum Group on February 27, 2017 in which the bank will refer its High Net Worth Individuals (HNI) to Centrum for wealth management and family office services.

Hide

12. Name the payment solutions that have launched an electronic payment platform to avoid Cheque and Draft payments?

  • A. Reliance Industries
  • B. Cholamandalam Distribution Services
  • C. Tech Mahindra
  • D. American Express

Show Answer

Answer: D – American ExpressExplanation – American Express, a global leader in payment solutions has launched an electronic payment platform linked to corporate card, Buyer Initiated Payments (BIP) on February 27, 2017 to eliminate payment through cheques or drafts.

Hide

13. Who became the first women to be honored with BCCI Life Time Achievement Awards 2016-17?

  • A. Shanta Rangaswamy
  • B. Diana Fram Eduji
  • C. Shubhangi Kulkarni
  • D. Purnima Rau

Show Answer

Answer: A – Shanta Rangaswamy – Explanation – The Board of Control for Cricket in India (BCCI), has introduced the women’s category in their Lifetime Achievement Awards, thus recognising the stellar contribution of Indian women cricketers to the sport in India. The first awardee in the category, who will be felicitated on International Women’s Day on March 8, is former India captain Shanta Rangaswamy.

Hide

14. Which of the beach in Andaman Islands Features in Top 10 Beaches of the World?

  • A. Ross and Smith Island Beach
  • B. Radhanagar beach
  • C. Laxmanpur Beach
  • D. Lalaji Bay Beach

Show Answer

Answer: B – Radhanagar beachExplanation – The Radhanagar beach on the Havelock Island in the Andamans and Nicobar Islands has featured among the top 10 in the ‘World’s Travellers’ Choice Award-Winning Beaches’ by TripAdvisor.

Hide

15. Which of the organization has signs a pact with Dubai International Financial Centre?

  • A. GIFT
  • B. Housing Development Finance Corporation
  • C. Birla Global Finance Limited:
  • D. Karvy Group

Show Answer

Answer: A – GIFTExplanation – GIFT City has signed a pact with Dubai International Financial Centre for exchanging views and expertise in the fields of banking and financial services as well as regulatory practices on February 28, 2017.

Hide

Video Current Affairs Quiz: March 01 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query