Current Affairs Quiz : March 03 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on March 03 2017. All the recent incidents which were held on Third March 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : March 03 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : March 03 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz March 03 2017

Current Affairs Quiz : March 03 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : March 03 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Which of the state going to host river festival “Namami Brahmaputra”?



  • A. Assam
  • B. Manipur
  • C. West Bengal
  • D. Tripura

Show Answer

Answer: A – AssamExplanation – Assam will host its first river festival-‘Namami Brahmaputra’ at the riverfront of Brahmaputra in Guwahati from 31 March to 4 April 2017. The decision was announced by Assam’s Chief Minister Sarbananda Sonowal himself. The state’s government has invited India’s President Pranab Mukherjee, Prime Minister Narendra Modi, Ambassadors of all the countries and all Chief Ministers and Chief Secretaries to participate in the mega event.

Hide

2. Which of the following will now promote digital transactions in place of NITI Aayog?

  • A. NITI Aayog
  • B. MEITY
  • C. PCI
  • D. UMFD

Show Answer

Answer: B – MEITYExplanation – The Union Government has shifted the responsibility of promoting digital transactions in the country to the Union Ministry of IT and Electronics (MEITY) from NITI (National Institution for Transforming India) Aayog. In this regard, Government already has changed the business transaction rules to enable MEITY to promote digital transactions, including digital payments.

Hide

3. Recently Padma Shri awardee renowned writer Tarak Mehta was passes away at the age of

  • A. 88
  • B. 89
  • C. 87
  • D. 86

Show Answer

Answer: C – 87Explanation – Noted Indian columnist, humorist, writer and playwright, Taarak Mehta, died on March 1, 2017 at the age of 87. He was awarded Padma Shri, in 2015. Gujarat Sahitya Akademi awarded him Sahitya Gaurav Puraskar in 2011 and Ramanlal Nilkanth Hasya Paritoshik in 2017.

Hide

4. Which day is observed as World Civil Defence Day?

  • A. March 1
  • B. March 2
  • C. March 3
  • D. March 4

Show Answer

Answer: A – March 1 – Explanation – World Civil Defence Day is celebrated on 1st March every year across the world to commemorates the entry into force of the ICDO Constitution as an intergovernmental organisation in 1972.

Hide

5. Which of the day is celebrated on March 1?

  • A. World Wetland Day
  • B. Zero Discrimination Day
  • C. World Cancer Day
  • D. National Deworming Day

Show Answer

Answer: B – Zero Discrimination DayExplanation – The Zero Discrimination Day is observed on March, 01 2017 across the world to combat all forms of discrimination since 2014.

Hide

6. Recently Government of has been put ban on which TV Channel from shooting in any of its 50 tiger reserves for a period of five years?

  • A. National Geography
  • B. British Broadcasting Corporation
  • C. Discovery
  • D. Animals Planet

Show Answer

Answer: B – British Broadcasting Corporation – Explanation – The global news agency, British Broadcasting Corporation (BBC) has been barred by the Indian Government from shooting in any of its 50 tiger reserves for a period of five years. The ban was imposed by the National Tiger Conservation Authority (NTCA) on February 27, 2017.

Hide

7. Which of the following sings 10 unilateral APAs with Indian taxpayers?

  • A. CBDT
  • B. NSLD
  • C. UTI
  • D. None of these

Show Answer

Answer: A – CBDT – Explanation – The Central Board of Direct Taxes (CBDT) has signed 10 unilateral Advance Pricing Agreements (APAs) in past one week with Indian taxpayers to provide certainty in transfer pricing.

Hide

8. Recently in which city 4th India CLMV business Conclave held?

  • A. Indore
  • B. Chandigarh
  • C. Jaipur
  • D. New Delhi

Show Answer

Answer: C – Jaipur – Explanation – The fourth edition of India – CLMV (Cambodia, Lao PDR, Myanmar and Vietnam) Business Conclave was held in Jaipur, capital of Rajasthan. The two-day conference organised by Department of Commerce and Confederation of Indian Industry (CII) held deliberations on manufacturing, renewable energy, agriculture and skilling among others sectors in the region.

Hide

9. Who has been appointed to additional charge as Director General of CRPF?

  • A. Sudeep Lakhtakia
  • B. Sanjay Kumar Singh
  • C. Diptesh Kumar Pattanayak
  • D. Asheet Kumar Panigrahi

Show Answer

Answer: A – Sudeep Lakhtakia – Explanation – IPS officer Sudeep Lakhtakia from Telangana to take additional charge as Director General (DG) of Central Reserve Police Force(CRPF).This was announced by the Home Ministry .

Hide

10. Who has been approved by cabinet for extending the additional charge of the post of MD and CEO of Indian Overseas Bank?

  • A. Rakesh Sethi
  • B. Suresh N Patel
  • C. R Subramania Kumar
  • D. Rajeev Rishi

Show Answer

Answer: C – R Subramania KumarExplanation – The Appointments Committee of Cabinet has approved the proposal for extending the additional charge of the post of MD and CEO, IOB for a period of another three months. R Subramania Kumar has given additional charge of the post of Managing Director and Chief Executive Officer (CEO) of Indian Overseas Bank in November 2016.

Hide

11. Name the person that assumes charge as Chairman of the National Commission for Scheduled Tribes?

  • A. Rameshwar Oraon
  • B. Nand Kumar Sai
  • C. Jual Oram
  • D. Vishnu Deo Sai

Show Answer

Answer: B – Nand Kumar SaiExplanation – Nand Kumar Sai, a senior tribal leader from Chhattisgarh and ex-parliamentarian took over as the new Chairman of the National Commission for Scheduled Tribes (NCST) on February 28, 2017 in New Delhi.The 71-year-old Sai succeeds Rameshwar Oraon, whose tenure ended on October 31 2016.

Hide

12. Name the person that appointed UNHCR Goodwill Ambassador.

  • A. Jan Brett
  • B. Dav Pilkey
  • C. Stephen King
  • D. Neil Gaiman

Show Answer

Answer: D – Neil GaimanExplanation – The United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) in the third week of February 2017 appointed Neil Gaiman as a global Goodwill Ambassador.

Hide

13. Recently IAS Officer Sumit Mullick has appointed as Chief Secretary of which state?

  • A. Maharashtra
  • B. Gujarat
  • C. Karnataka
  • D. Tamin Nadu

Show Answer

Answer: A – Maharashtra – Explanation – Sumit Mullick, a 1982 batch IAS officer, was appointed as the Chief Secretary of Maharashtra on 28 February 2017. He succeeds Swadheen Kshatriya. Kshatriya, the incumbent chief secretary of the state, was due for retirement on 31 January 2017, but was given a month’s extension. At present, Mullick is the senior most bureaucrat of the state and will retire in April 2018.

Hide

14. Recently India signs financing agreement with which bank for Tejaswini?

  • A. World Bank
  • B. Bank of America
  • C. Asian Development Bank
  • D. None of these

Show Answer

Answer: A – World BankExplanation – India on 23 February 2017 signed a Financing Agreement with the World Bank for IDA credit of USD 63 million for the ‘Tejaswini’, a Socio-Economic Empowerment of Adolescent Girls and Young Women Project.

Hide

15. Name the banks will now charge you Rs 150 after 4 free transactions a month.

  • A. HDFC Bank
  • B. ICICI Bank
  • C. Axis Bank
  • D. All the above

Show Answer

Answer: D – All the above – Explanation – India’s leading private banks said on 1 March 2017  that they will charge a minimum of Rs 150 for cash deposits and withdrawals after four free transactions in a month, reviving charges that were kept in abeyance briefly after the government scrapped high-value notes in November.

Hide

Video Current Affairs Quiz: March 03 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query