Current Affairs Quiz : March 04 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on March 04 2017. All the recent incidents which were held on Fourth March 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : March 04 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : March 04 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz March 04 2017

Current Affairs Quiz : March 04 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : March 04 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. What is the name city that ranked best City in Urban Governance Survey?



  • A. Thiruvananthapuram
  • B. Pune
  • C. Kolkata
  • D. Mumbai

Show Answer

Answer: A – ThiruvananthapuramExplanation – According to the fourth edition of the Annual Survey of India’s City Systems 2016 by Bengaluru-based advocacy group Janaagraha Centre for Citizenship and Democracy, Thiruvananthapuram, Kerala has been ranked as the top Indian city to manage urban governance.

Hide

2. Recently which state in tops among all other state in GST Registration?

  • A. Goa
  • B. Kerala
  • C. Sikkim
  • D. Karnataka

Show Answer

Answer: B – KeralaExplanation – Kerala has achieved the maximum number of enrollment and registrations under the Goods and Services Tax (GST) regime when compared to other states of India. The state has recorded nearly 60 percent registration of an estimated 2.5 lakh traders in Kerala migrating to the new platform.

Hide

3. How many districts in India declared Open Defecation Free under Swachh Bharat Mission?

  • A. 120
  • B. 132
  • C. 111
  • D. 100

Show Answer

Answer: D – 100Explanation – The Union Minister of Drinking Water and Sanitation, Shri Narendra Singh Tomar has informed that the number of ODF (Open Defecation Free) districts in India has crossed 100, making it a milestone achievement under the Swachh Bharat Mission.

Hide

4. Ministry of India & Child Development Observes Swachhta Pakhwada throughout India, the ministry was headed by whom?

  • A. Uma Bharati
  • B. Sushma Swaraj
  • C. Maneka Gandhi
  • D. None of these

Show Answer

Answer: C – Maneka GandhiExplanation – The Ministry of Women & Child Development Smt. Maneka Gandhi is observing the Swachhta Pakhwada from March 1, 2017 to March 15, 2017 and raise awareness about Swachh Bharat Abhiyan among women and children.

Hide

5. Recently who addresses International Yoga Festival?

  • A. Pranab Mukherjee
  • B. Narendra Modi
  • C. Baba Ramdev
  • D. None of these

Show Answer

Answer: B – Narendra ModiExplanation – Prime Minister Narendra Modi addressed International Yoga Festival in Rishikesh, Uttarakhand via Video Conferencing and voiced that there is ample substantiation that practicing ancient yoga to keep the fight against stress and life-style related issues.

Hide

6. What amount has been centre recently approved for Treating Cataract Patients?

  • A. Rs 756 crore
  • B. Rs 777 crore
  • C. Rs 759 crore
  • D. Rs 776 crore

Show Answer

Answer: A – Rs 756 croreExplanation – The Union Health Minister J P Nadda has announced that an amount of Rs. 756 crore has been approved by the government under a scheme for the treatment of 786 lakh cataract patients over the period of 5 years.

Hide

7. Recently which country’s government approves merger of FATA with Khyber-Pakhtunkhwa?

  • A. Pakistan
  • B. Bangladesh
  • C. Iran
  • D. Afghanistan

Show Answer

Answer: A – Pakistan – Explanation – The Pakistan Government on 2 March 2017 approved the merger of Federally Administered Tribal Areas (FATA) with the Khyber-Pakhtunkhwa province. The step was taken to bring the impoverished and politically deprived tribal region at par with the rest of the country.

Hide

8. Which part of Ukraine’s state people will use the Russian ruble as its official currency?

  • A. Southern
  • B. Western
  • C. Eastern
  • D. Northern

Show Answer

Answer: C – Eastern – Explanation – Ukraine’s self-proclaimed Luhansk People’s Republic, state in eastern Ukraine, will use the Russian ruble as its official currency, along with the Ukrainian Hryvnia.

Hide

9. Which country NAVY successfully test-fires anti ship missile from Kalvari submarine?

  • A. India
  • B. Pakistan
  • C. Bangladesh
  • D. Sri Lanka

Show Answer

Answer: A – India – Explanation – The Indian navy successfully test- fired indigenously built Kalvari class submarine an anti-ship missile for the first time, which reflects further bolstering India’s naval prowess.

Hide

10. Recently Nepal Investment Summit concluded in which city?

  • A. Birgunj
  • B. Biratnagar
  • C. Pokhara
  • D. Kathmandu

Show Answer

Answer: D – KathmanduExplanation – The Nepal Investment Summit concluded in Kathmandu on 3 March 2017. The two-day long summit was inaugurated by the Prime Minister of Nepal Pushpa Kamal Dahal with an objective to project Nepal as an attractive investment destination. The Finance Minister of India Arun Jaitley and the President of the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) Jin Liqun attended the summit.

Hide

11. Name the Australian women cricketer has announced her retirement from all forms?

  • A. Jess Cameron
  • B. Sarah Coyte
  • C. Rene Farrell
  • D. Holly Ferling

Show Answer

Answer: B – Sarah CoyteExplanation – Australian women cricketer Sarah Coyte has announced her retirement from all forms of Australian cricketer Sarah Coyte announces retirementcricket with immediate effect to combat mental health issues. The Former Southern Stars pace bowler pocketed whooping 100 wickets in all forms of cricket for Australia since her debut in 2010, playing 81 matches in the Test, ODI and T20I matches.

Hide

12. What is the name of Indian wrestler has been appointed as an International match Referee by UWW?

  • A. Kripa Shankar Bishnoi
  • B. Yogeshwar Dutt
  • C. Mahavir Singh Phogat
  • D. Sushil Kumar

Show Answer

Answer: A – Kripa Shankar BishnoiExplanation – Kripa Shankar Bishnoi, a former Indian wrestler has been appointed as an international match referee by United World Wrestling (UWW), the sport’s global governing body.

Hide

13. Which life insurance provider partners with ET money to launch Data-Led Policy?

  • A. HDFC Standard Life Insurance Company.
  • B. Aviva India
  • C. Bajaj Allianz Life Insurance
  • D. Bharti AXA Life Insurance

Show Answer

Answer: A – HDFC Standard Life Insurance CompanyExplanation – Long-term life insurance provider HDFC Life has launched of an exclusive Data-Led Group Term Insurance Plan in partnership with personal finance app“ET Money” of Times Internet on February 27, 2017.

Hide

14. Recently what is the time proposed by the government all banks to have m-banking facility?

  • A. March 31
  • B. April 30
  • C. March 25
  • D. April 25

Show Answer

Answer: A – March 31Explanation – The Union Government has asked all banks to provide mobile banking facility to all customers by March 31, 2017. This is part of the government’s efforts to boost the digital payment system. Banks will run a nationwide campaign to ensure that every customer who has a mobile phone is enabled for mobile banking.

Hide

15. Which University wins the annual visitor’s Award for the Best University 2017?

  • A. Jawaharlal Nehru University
  • B. Mahatma Gandhi Central University
  • C. South Asian University
  • D. Indira Gandhi National Tribal University

Show Answer

Answer: A – Jawaharlal Nehru UniversityExplanation – Jawaharlal Nehru University (JNU) on 2 March 2017 won the annual Visitor’s Award for the Best University 2017. Pranab Mukherjee, President of India, will present the Visitor’s Awards for the year 2017 at a function on 6 March 2017 at Rashtrapati Bhavan. The function will be held at a part of the ‘Festival of Innovations.’

Hide

Video Current Affairs Quiz: March 04 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query