Current Affairs Quiz : March 05 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on March 05 2017. All the recent incidents which were held on Fifth March 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : March 05 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : March 05 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz March 05 2017

Current Affairs Quiz : March 05 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : March 05 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Which state government passed bill 2017 Clinical establishments (Registration, Regulation and Transparency).



  • A. West Bengal
  • B. Odisha
  • C. Assam
  • D. Bihar

Show Answer

Answer: A – West BengalExplanation – The State Legislative Assembly has passed the West Bengal Clinical Establishments (Registration, Regulation and Transparency) Bill, 2017, by a voice vote. It repeals the West Bengal Clinical Establishments (Registration and Regulation) Act, 2010. It aims to overhaul private healthcare in state and take stringent measures against health institutions accused of medical negligence and corrupt practices.

Hide

2. Recently in which state endangered Kurukh gets official language status?

  • A. Assam
  • B. Tripura
  • C. West Bengal
  • D. None of these

Show Answer

Answer: C – West Bengal – Explanation – West Bengal Government has given official language status to endangered tribal language Kurukh, mother tongue belonging to the Dravidian family. It was given this status by the state government last month and but was announced recently by Chief Minister Mamata Banerjee.

Hide

3. Which of the following organization has successfully coordinated operation thunderbird and Opreation save Kurma for fight against wildlife crime?

  • A. Wildlife Crime Control Bureau
  • B. Animal Protection and Rescue League
  • C. International Primate Protection League
  • D. Animal Defense League

Show Answer

Answer: A – Wildlife Crime Control Bureau – Explanation – Wildlife Crime Control Bureau (WCCB) has successfully coordinated Operation Thunder Bird from January 30 to February 19, 2017 in its fight to end poaching of India’s wildlife animals. It also had convened Operation Save Kurma, a species specific operation on turtles between 15 December 2016 and 30 January 2017.

Hide

4. Government’s biotech innovation BIRAC Regional Entrepreneurship centre will set up in which city?

  • A. Pune
  • B. Bengaluru
  • C. Mumbai
  • D. Nagpur

Show Answer

Answer: B – Bengaluru – Explanation – The Centre for Cellular and Molecular Platforms – C-CAMP, technology, and innovation hub, will house the Biotechnology Industry Research Assistance Council (BIRAC) Regional Entrepreneurship Centre (BREC) in Bengaluru.

Hide

5. Which day is celebrated as National Defence Day?

  • A. March 3
  • B. March 4
  • C. March 5
  • D. March 6

Show Answer

Answer: A – March 3 – Explanation – National Defence Day is celebrated on March 3 every year. Across India to commemorate the day, world’s largest and tallest Indian tricolour was unfurled at Town Park in Faridabad.

Hide

6. Which country has accepted an invitation to attend the next meeting on Indus Waters Treaty to be held in Lahore?

  • A. India
  • B. Pakistan
  • C. Bangladesh
  • D. Afghanistan

Show Answer

Answer: A – IndiaExplanation – India has accepted an invitation to attend the next meeting of the Permanent Indus Commission (PIC) of the Indus Waters Treaty (IWT), to be held in Lahore in March 2017. The last round of the PIC was held in July 2016. This development came after two months of diplomatic negotiations, with World Bank officials playing mediator in encouraging Pakistan to extend the invitation and for India to accept.

Hide

7. Recently Union Government has announced that what distance long border India shares with Bangladesh has been fenced?

  • A. 4,696 km
  • B. 4,596 km
  • C. 4,096 km
  • D. 4,906 km

Show Answer

Answer: C – 4,096 kmExplanation – The Union Government has announced that half of the 4,096-km long border India shares with Bangladesh have been fenced. The remaining half will be fenced by 2019 deadline. Its aim of fencing the India-Bangladesh border is to curb infiltration and smuggling of cattle and fake Indian currency notes (FICN). However, land acquisition is a major challenge to completing the work by the deadline. Besides, government is going to use technological solutions such as cameras and lasers across cross Border Rivers, where fencing is not possible.

Hide

8. Recently in which country 13th Economic Cooperation Organization (ECO) Summit Held?

  • A. Afghanistan
  • B. Bangladesh
  • C. Pakistan
  • D. Nepal

Show Answer

Answer: C 0 PakistanExplanation – The 13th Economic Cooperation Organization (ECO) Summit, an inter-governmental regional group of 10 countries was held in Islamabad, Pakistan on March 1, 2017 under the chairmanship of Prime Minister of Pakistan Muhammad Nawaz Sharif.

Hide

9. Which day was observed as World Wildlife Day?

  • A. March 4
  • B. March 5
  • C. March 3
  • D. March 6

Show Answer

Answer: C – March 3 – Explanation – World Wildlife Day was observed each year on 3rd March since its proclamation by the United Nations General Assembly on 20 December 2013.

Hide

10. Which of the AFMS was conferred with the Raksha Mantri’s Trophy?

  • A. INHS Asvini, Mumbai
  • B. Military Hospital Kirkee, Pune
  • C. Command Hospital, Udhampur
  • D. Army Base Hospital Delhi

Show Answer

Answer: A – INHS Asvini, MumbaiExplanation – INHS Asvini, Mumbai was conferred with the Raksha Mantri’s Trophy and Citation for the best Service Hospital in the Armed Forces Medical Services (AFMS) for the year 2016 on March 2, 2017 by Defence Minister Shri Manohar Parrikar.

Hide

11. Recently which country’s diplomat Sial assumed office as new Secretary General of SAARC?

  • A. Pakistan
  • B. India
  • C. Nepal
  • D. Bangladesh

Show Answer

Answer: A – PakistanExplanation – South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) has named Amjad Hussain B Sial, as secretary general with immediate effect from March 1, 2017. Sial from Pakistan succeeds Nepal’s Arjun Bahadur Thapa as the Saarc secretary general who was appointed the Secretary-General in 2014.

Hide

12. Who has been named India’s next Ambassador to World Trade Organisation?

  • A. Manish Kumar
  • B. Vinay Anand
  • C. JS Deepak
  • D. None of these

Show Answer

Answer: C – JS Deepak – Explanation – Union Telecom Secretary JS Deepak has been appointed as India’s next Ambassador to the Geneva based World Trade Organization. The new stint will be effective from this June.

Hide

13. Who has been appointed as Managing Director of Sapient India?

  • A. Alok Kumar Misra
  • B. Sanjay Menon
  • C. S Raman
  • D. M.D. Mallya

Show Answer

Answer: B – Sanjay Menon – Explanation – Sapient on 28 February 2017 appointed Sanjay Menon as the Managing Director (MD) of its India operations. Menon will take over the new role from Rajdeep Endow. However, Menon will continue to serve as Global Head of Service Lines for Sapient Razor fish.

Hide

14. Who was appointed as the Director of SVP National Police Academy?

  • A. Sambasiva Rao
  • B. L. L.Doungel
  • C. Anurag Sharma
  • D. D R Doley Barman

Show Answer

Answer: D – D R Doley BarmanExplanation – D R Doley Barman on 28 February 2017 was appointed as the Director of Sardar Vallabh Bhai Patel National Police Academy (SVPNPA), Hyderabad. At present, Barman is working as the Director of the North East Police Academy (NEPA), Shillong, Meghalaya.

Hide

15. Who has been appointed as Secretary (West) in the Ministry of External Affairs?

  • A. Ruchi Ghanashyam
  • B. Sudhir Yadav
  • C. Manish Kumar Agrawal
  • D. Alok Kumar Verma

Show Answer

Answer: A – Ruchi GhanashyamExplanation – Senior diplomat Ruchi Ghanashyam was on 28 February 2017 appointed as the Secretary (West) in the Ministry of External Affairs (MEA). She succeeds Sujata Mehta, who recently took over as a Member in Union Public Service Commission (UPSC).Her appointment was approved by the Appointments Committee of Cabinet (ACC).

Hide

Video Current Affairs Quiz: March 05 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query