Current Affairs Quiz : March 06 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on March 06 2017. All the recent incidents which were held on Sixth March 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : March 06 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : March 06 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz March 06 2017

Current Affairs Quiz : March 06 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : March 06 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently Punjab and Jammu & Kashmir seal fresh deal on which of the dam project?



  • A. Shahpur Kandi Dam project
  • B. Baglihar Dam project
  • C. Bhakra (Bhakra Nangal) Dam project
  • D. Pong Dam (Beas Dam) project

Show Answer

Answer: A – Shahpur Kandi Dam projectExplanation – A renewed agreement between Punjab and Jammu and Kashmir has been sealed for the completion of the Shahpur Kandi Dam project, work on which was halted two years ago following a dispute.

Hide

2. Recently which state government declares Sanskrit as compulsory subject upto class 8?

  • A. Bihar
  • B. Uttar Pradesh
  • C. Assam
  • D. West Bengal

Show Answer

Answer: C – AssamExplanation – In a cabinet meeting on February 28, 2017, the Assam government led by the Chief Minister Sarbananda Sonowal decided to make Sanskrit a compulsory language for students up to class 8 in the state.

Hide

3. Which of these is Mandatory to get Mid Day Meal and Booking Train Tickets Online?

  • A. Aadhaar Card
  • B. Pan Card
  • C. Digital Ration Card
  • D. Birth Certificate

Show Answer

Answer: A – Aadhaar – Explanation – The Union Ministry of Human Resource Development in its notification on February 28, 2017, made it mandatory for the students across the country to have an Aadhaar number for getting the their midday meals.

Hide

4. Recently former IFS and MP Syed Shahabuddin was passes away at the age of

  • A. 88
  • B. 87
  • C. 83
  • D. 82

Show Answer

Answer: D – 82 – Explanation – Well known Former Indian Foreign Service (IFS) officer and parliamentarian Syed Shahabuddin has passed away after a prolonged illness, at a hospital in New Delhi. He was 82.

Hide

5. How many Post Graduate seats government approved in medical colleges for the academic session 2017-18?

  • A. 4,000
  • B. 3,500
  • C. 4,500
  • D. 5,000

Show Answer

Answer: A – 4,000 – Explanation – Union Health Ministry led by J P Nadda announced that it had approved 4000 Post Graduate seats in medical colleges and hospitals across the country for the academic session 2017-18. This increased intake in medical institutions will take the total number of Post Graduate (PG) seats to 35,117.

Hide

6. Which of the government extends Midday Meal Scheme for Girls up to Class 12?

  • A. Daman and Diu
  • B. Dadra and Nagar Haveli
  • C. Chandigarh
  • D. Delhi

Show Answer

Answer: D – DelhiExplanation – Aam Aadmi Party (AAP) led Delhi government has come up with an initiative to extend the mid-day meal facility for the girl students upto class 12 in all Delhi government schools. Currently Delhi provides the facility to all the students of government schools including boys upto class 8 only.

Hide

7. Recently Finance Minister Arun Jaitley address the which country’s Investment Summit 2017?

  • A. Nepal
  • B. Bhutan
  • C. Bangladesh
  • D. Sri Lanka

Show Answer

Answer: A – NepalExplanation – Finance Minister Arun Jaitley was in Nepal on March 2, 2017 to address the Nepal Investment Summit 2017 at Kathmandu. This is the first investment summit in Kathmandu since the promulgation of the Constitution in 2015 and is expected to have an investment commitment of Rs. 100 billion.

Hide

8. Which of the following countries begin Annual Military Drill Foal Eagle?

  • A. South Korea
  • B. United States
  • C. Germany
  • D. Japan

Show Answer

Answer: A & B – South Korea and United StatesExplanation – United States and South Korean troops started their large-scale annual military drill named Foal Eagle on March 1, 2017. The aim of the military exercise is to test their defense readiness against the threat from North Korea.

Hide

9. Which day is observed as World Hearing Day?

  • A. March 2
  • B. March 3
  • C. March 4
  • D. March 6

Show Answer

Answer: B – March 3Explanation – World Hearing Day is observed on each year on March 3rd to promote hearing since its pronouncement in 2007.

Hide

10. Recently French legend Raymond Kopa was passes away, he was associated with which game?

  • A. Cricket
  • B. Football
  • C. Hockey
  • D. Tennis

Show Answer

Answer: B – Football  – Explanation – Legendary French football player Raymond Kopa was passed away after prolonged illness French football legend Raymond Kopa passes awayat the age of 85 in Paris. Kopa was with French national team since 1950s, besides he was also part of team (Real Madrid) that won the European Cup three times from 1957.

Hide

11. Which of the Tennis star has been granted wild card participate in the Italian Open?

  • A. Maria Sharapova
  • B. Serena Williams
  • C. Caroline Wozniacki
  • D. Angelique Kerber

Show Answer

Answer: A – Maria SharapovaExplanation – Russian Tennis star Maria Sharapova has been granted wild card Italian Open as makes her return from a doping ban. The Rome tournament runs from May 15 to May 21.

Hide

12. Name the country wins Most Popular Tourism Destination Award?

  • A. Sri Lanka
  • B. Poland
  • C. Switzerland
  • D. China

Show Answer

Answer: A – Sri LankaExplanation – Sri Lanka has bagged the most “Popular Tourism Destination” Award for the second consecutive year at the International Travel Fair (GITF) Travel Fair in Guangzhou, China.

Hide

13. Recently which of the company sign an agreement with Millicom International Cellular to merge in Ghana?

  • A. Bharti Airtel
  • B. Spice
  • C. Reliance
  • D. Idea

Show Answer

Answer: A – Bharti AirtelExplanation – Bharti Airtel and Millicom International Cellular SA (Millicom) have entered into an agreement for Tigo Ghana Ltd and Airtel Ghana Ltd to combine their operations in Ghana. The combined entity would serve nearly 10 million customers, of which 5.6 million are data customers. It would cover more than 80 per cent of Ghana’s population with high speed data and would have revenues close to $300 million.

Hide

14. Recently IRDAI has proposed what percent increase in Motor Insurance Premium from April 1?

  • A. 50 per cent
  • B. 55 per cent
  • C. 45 per cent
  • D. 40 per cent

Show Answer

Answer: A – 50 per cent – Explanation – The Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) has proposed to increase the insurance premium to 50 percent for cars, motor cycles as well as commercial vehicles from April 1.

Hide

15. What percent growth target China has sets its 2017 GDP?

  • A. 6.0 per cent
  • B. 6.5 per cent
  • C. 7.0 per cent
  • D. 7.5 per cent

Show Answer

Answer: B – 6.5 per centExplanation – National People’s Congress, (NPC) of China has set its GDP growth target at around 6.5 per cent for 2017, compared with a target range of 6.5 to 7 per cent last year.

Hide

Video Current Affairs Quiz: March 06 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query