Search Here

Current Affairs Quiz : March 07 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on March 07 2017. All the recent incidents which were held on Seventh March 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : March 07 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : March 07 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz March 07 2017

Current Affairs Quiz : March 07 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : March 07 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently which state government approved proposals to rename the Vijayawada Airport and Tirupati Airport?

  • A. Andhra Pradesh
  • B. Tamil Nadu
  • C. Maharashtra
  • D. Telangana

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Andhra PradeshExplanation –  The Andhra Pradesh State Cabinet during a meeting chaired by Chief Minister N Chandrababu Naidu on March 2, 2017 approved proposals to rename the Vijayawada Airport and the Tirupati Airport.

[/show_more]

2. Recently which state government plans to regulate Web-Based Taxi Services?

  • A. Kerala
  • B. Maharashtra
  • C. Karnataka
  • D. Punjab

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – MaharashtraExplanation – The Maharashtra government led by Chief Minister Devendra Fadnavis has decided to implement the Maharashtra City Taxi Regulations 2017 to regulate the web-based taxi services in the state.

[/show_more]

3. Which of the state recently announced Tirtha Darshan Scheme for Senior Citizen?

  • A. Bihar
  • B. Gujarat
  • C. Haryana
  • D. Himachal Pradesh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Haryana – Explanation – Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar announced Tirtha Darshan Scheme on March 3, 2017 during the ongoing budget session of the Haryana Assembly. Under the scheme, senior citizens of Haryana domicile above the age of 60 years will be able to go on a Pilgrimage within the country at government expense.

[/show_more]

4. Recently Odisha government has observed the 101st Birth anniversary of

  • A. Harekrushna Mahatab
  • B. Nabakrushna Choudhuri
  • C. Biju Patnaik
  • D. Biren Mitra

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Biju Patnaik – Explanation – Odisha observed the 101st birth anniversary of former Chief Minister Biju Patnaik on March 5, 2017.  As a part of the occasion, the mini-marathon was flagged off by Odisha Chief Minister Naveen Patnaik from Biju Patnaik Park in Bhubaneswar which ended at the Kalinga Stadium.

[/show_more]

5. Name the finance minister of Haryana who recently presented the FY 2017-18 budgets.

  • A. Ram Bilas Sharma
  • B. Captain Abhimanyu
  • C. Om Prakash Dhankar
  • D. Narbir Singh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Captain AbhimanyuExplanation – The Haryana Finance Minister Captain Abhimanyu presented the proposed budget of Rs 1,02,329.35 crore for the fiscal 2017-18 on March 6, 2017 in the state assembly.

[/show_more]

6. Recently Centre has launched First Ever Survey in the River ___________________ to count population of Aquatic Life.

  • A. Brahmaputra
  • B. Ganga
  • C. Godavari
  • D. Yamuna

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – GangaExplanation – The Government of India has launched a comprehensive and scientific “across-the-river” survey in the River Ganga to determine the population of aquatic life surviving in the River including the endangered Gangetic dolphin.

[/show_more]

7. India will supply additional 60 MW power to this country.

  • A. Bangladesh
  • B. Nepal
  • C. Bhutan
  • D. None of these

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Bangladesh – Explanation – North Eastern state Tripura has agreed to supply an additional 60 MW to Bangladesh over the 100 MW of power the north-eastern state is supplying to the neighboring country.

[/show_more]

8. Recently IMF reached a preliminary agreement with which country?

  • A. Romania
  • B. Ukraine
  • C. Greece
  • D. Spain

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer:  B – Ukraine – Explanation – The International Monetary Fund reached a preliminary agreement with Ukraine on an updated Memorandum of Economic and Financial Policies on March 4, 2017.

[/show_more]

9. Recently which country has increased its defence budgets by 7% for 2017?

  • A. Russia
  • B. Austria
  • C. China
  • D. Finland

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – China – Explanation – People’s Republic of China has increased its defence budget by 7% for 2017, the lowest increase in seven years and second year in row. In real terms, the defence budget of the world’s largest armed forces, the People’s Liberation Army (PLA) is likely to be close to the $ 145 billion-mark.

[/show_more]

10. Recently in which country scientists have discovered oldest fossils on Earth?

  • A. Haiti
  • B. Cuba
  • C. Costa Rica
  • D. Canada

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – CanadaExplanation – Scientists have claimed that they have discovered oldest fossils on Earth in rocks from Quebec, Canada. Carbon dating techniques suggest that these rocks are at least 3.8 billion years old and might even be 4.3 billion years old.

[/show_more]

11. Recently in which city 2017 ISSF World Cup was held?

  • A. Pune
  • B. New Delhi
  • C. Bengaluru
  • D. Nasik

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – New Delhi – Explanation – The 2017 ISSF World Cup was held at the Dr. Karni Singh Range, Tughlakabad in New Delhi from February 22-March 4, 2017.The annual ISSF World Cup is governed by the International Shooting Sport Federation.

[/show_more]

12. Recently who wins the men’s single title in 2017 Dubai Tennis Championships?

  • A. Andy Murray
  • B. Novak Djokovic
  • C. Fernando Verdasco
  • D. Jean-Julien Rojer

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Andy MurrayExplanation – Britain’s Andy Murray claimed his first title of the year with a straight-sets victory over Fernando Verdasco despite a soggy start in the high octane game.

[/show_more]

13. Who clinch the women’s single title in 2017 Dubai Tennis Championships?

  • A. Caroline Wozniacki
  • B. Elina Svitolina
  • C. Ekaterina Makarova
  • D. Peng Shuai

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Elina SvitolinaExplanation – Elina Svitolina won the title defeating Caroline Wozniacki in the final, 6–4, 6–2.

[/show_more]

14. Recently which of the firm signs MoU with Madhya Pradesh Government to train 25, 000 people?

  • A. OLA
  • B. OLX
  • C. Uber
  • D. Yatra Partners

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – OLA – Explanation – Online cab aggregator Ola has signed MoU with Government of Madhya Pradesh on March 4, 2017 to impart training to 25,000 youths in the state. The MoU was signed between Madhya Pradesh State Skill Development Mission (MPSSDM) and Directorate of Skill Development (Technical Education & Skill Development Dept).

[/show_more]

15. Recently who was chosen for the Moortidevi award?

  • A. M P Veerendra Kumar
  • B. Satchidanandan
  • C. Santhosh Echikkanam
  • D. Sara Joseph

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – M P Veerendra KumarExplanation – Eminent Malayalam author and journalist M P Veerendra Kumar was presented the 30th Moortidevi award by Bharatiya Jnanpith organisation in Kozhikode Kerala.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: March 07 2017

 


Do not forget to check the following topics

Last Updated on by jbigdeal