Current Affairs Quiz : March 08 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on March 08 2017. All the recent incidents which were held on Eighth March 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : March 08 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : March 08 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz March 08 2017

Current Affairs Quiz : March 08 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : March 08 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently in which district of Madhya Pradesh Tribal festival Bhagoria begins?



  • A. Jhabua
  • B. Dhar
  • C. Alirajpur
  • D. Barwani

Show Answer

Answer: A – Jhabua – Explanation – Bhagoria Festival, also known as Bhagoria Haat Festival, celebrated by the tribal people of the Indian state Madhya Pradesh began on March 6, 2017 in Jhabua district. The festival which has been organized at 34 places in the state is celebrated in the month of March before the Holi Festival by the local tribes called Bhils and Bhilalas.

Hide

2. Who inaugurated the India’s largest Tricolour Flag at Attari Border?

  • A. Ajit Singh Kohar
  • B. Anil Joshi
  • C. Madan Mohan Mittal
  • D. Surjit Kumar Jayani

Show Answer

Answer: B – Anil JoshiExplanation – India’s largest flag was inaugurated on March 5, 2017 by Anil Joshi, Cabinet Minister of Punjab, on the tallest flag post at the Indo-Pak Attari Border in Amritsar just 150 m away from the border. The flag post measured 110 metres (360ft) in length, 24 metres in width and 55 tons in weight.

Hide

3. Recently in which city National conference on Jal Kranti Abhiyan begins?

  • A. Mumbai
  • B. Varanasi
  • C. New Delhi
  • D. Bengaluru

Show Answer

Answer: C – New Delhi – Explanation – A day long National conference on Jal Kranti Abhiyan was inaugurated by Sushri Uma Bharti, Union Minister for Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation in New Delhi on March 7, 2017.

Hide

4. Recently which state’s High Court declared the economic blockade in Manipur called by United Naga Council as illegal?

  • A. Tripura High Court
  • B. Assam High Court
  • C. Nagaland High Court
  • D. Manipur High Court

Show Answer

Answer: D – Manipur High Court – Explanation – The High Court of Manipur on March 3, 2017 declared the economic blockade in Manipur called by United Naga Council (UNC) as illegal. The order was passed by a bench of three judges Chief Justice R R Prasad, Justice N Kotiswar Singh and Justice Kh Nobin Singh on public interest litigation.

Hide

5. Which state chief minister Raman Singh presented Rs 76,032 crore budgets for FY 2017-18?

  • A. Chhattisgarh
  • B. Madhya Pradesh
  • C. Himachal Pradesh
  • D. Uttarakhand

Show Answer

Answer: A – Chhattisgarh – Explanation – The Chhattisgarh Chief Minister Raman Singh presented the annual budget of Rs 76,032 crore for 2017-18 in the state legislative assembly on March 6, 2017. The main focus of the budget is on digital inclusion and infrastructure development and on welfare of poorest of poor and inclusive growth.

Hide

6. Recently Kalikaprasad Bhattarcharya was passes away, he was associated with which field?

  • A. Folk Singer
  • B. Politician
  • C. Journalist
  • D. Classical Dancer

Show Answer

Answer: A – Folk Singer – Explanation – Popular Bengali folk music singer Kalika Prasad Bhattacharya has died in a road accident at Palsit in West Bengal. He was 47. The accident took place at Gurap on Durgapur Expressway (NH2) in West Bengal’s Burdwan district.

Hide

7. Recently India and which country explores ways to enhance defence ties?

  • A. Oman
  • B. Norway
  • C. Denmark
  • D. Austria

Show Answer

Answer: A – Oman – Explanation – India and Oman have decided to enhance bilateral cooperation between their navies on March 2, 2017 during the visit of Indian Navy Chief Admiral Sunil Lamba to Oman to discuss strategically important regional issues.

Hide

8. Myanmar’s Navy will train by which of the following country?

  • A. USA
  • B. Japan
  • C. India
  • D. None of these

Show Answer

Answer: C – India – Explanation – Indian Navy will set up meteorological facilities and impart training for the Myanmar Navy, which will help offset increasing Chinese presence in its neighborhood. This development comes days after a recent visit of a Myanmar delegation to Kochi. This fits into India’s overall effort to boost strategic cooperation under the ‘Act East’ policy.

Hide

9. Joint Military Exercise AL NAGAH-II begins between which two countries in Himachal Pradesh?

  • A. India and Iran
  • B. India and Poland
  • C. India and Oman
  • D. India and Japan

Show Answer

Answer: C – India and OmanExplanation – A 14 day’s long joint military training exercise AL NAGAH-II, of the Indian Army and the Royal Army of Oman kicked off on March 6, 2017 at Bakloh, Himachal Pradesh. This is the second edition of the joint military exercise between the two countries. The first edition was held at Muscat, Oman in January 2015.

Hide

10. Which day is celebrated on 8 March?

  • A. International Women’s day
  • B. International Health Day
  • C. World Hearing Day
  • D. International Economy Day

Show Answer

Answer: A – International Women’s DayExplanation – International Women’s Day, originally called International Working Women’s Day, is celebrated on March 8 every year. It commemorates the struggle for women’s rights.

Hide

11. Who won the Men’s single title in 2017 Mexican Open?

  • A. Sam Querrey
  • B. Rafael Nadal
  • C. Spain Feliciano
  • D. Jamie Murray

Show Answer

Answer: A – Sam QuerreyExplanation – Sam Querrey wins the title, defeating Rafael Nadal in the final by 6–3, 7–6.

Hide

12. Who won the Women’s single title in 2017 Mexican Open?

  • A. Kristina Mladenovic
  • B. Lesia Tsurenko
  • C. Darija Jurak
  • D. Verónica Cepede Royg

Show Answer

Answer: B – Lesia Tsurenko – Explanation – Lesia Tsurenko wins the finals meeting with Mladenovic in straight sets, taking home the title after her dominant6-1, 7-5 performance

Hide

14. Which of the bank has decided to impose penalty on Non Maintenance of monthly average balance in accounts from April 1?

  • A. State Bank of India
  • B. Punjab National Bank
  • C. Central Bank of India
  • D. Bank of Baroda

Show Answer

Answer: A – State Bank of India – Explanation – The country’s largest lender State Bank of India (SBI) has decided to reintroduce penalty on non-maintenance of minimum balance in accounts to be effective from April 1, 2017. In case of failing to maintain Monthly Average Balance (MAB) in saving accounts, penalty of up to Rs. 100 plus service tax would be levied.

Hide

14. Name the bank that opens its 2,000th branch in Tirupati.

  • A. Dena Bank
  • B. Vijaya Bank
  • C. Bank of Maharashtra
  • D. Andhra Bank

Show Answer

Answer: B – Vijaya BankExplanation – Bengaluru based Vijaya Bank has recently opened its 2000th Branch in Tirupati by Sri Chadalawada Krishna Murthy, Chairman, Tirumala Tirupati Devasthanams. This branch is the region’s 65th branch and the second in Tirupati city.

Hide

15. Which of the bank launched chatbot Eva for customer services?

  • A. ICICI Bank
  • B. Axis Bank
  • C. Kotak Mahindra Bank
  • D. HDFC Bank

Show Answer

Answer: D – HDFC Bank – Explanation – Mumbai headquartered HDFC Bank has launched India’s first AI(artificial intelligence) based banking chatbot Electronic Virtual Assistant (EVA) for customer services.  EVA can answer millions of customer queries across multiple channels instantly, HDFC Bank said in a statement.

Hide

Video Current Affairs Quiz: March 08 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query