Current Affairs Quiz : March 10 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on March 10 2017. All the recent incidents which were held on Tenth March 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : March 10 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : March 10 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz March 10 2017

Current Affairs Quiz : March 10 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : March 10 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently in which city destination North East 2017 Festival held?



  • A. Chandigarh
  • B. New Delhi
  • C. Kanpur
  • D. Amritsar

Show Answer

Answer: A – Chandigarh  – Explanation –The three day long ‘Destination North East-2017’ festival was inaugurated in Chandigarh on March 6, 2017 by the Union Minister of State (Independent Charge) for Development of North Eastern Region (DoNER), Dr. Jitendra Singh.

Hide

2. Recently in which city International Yoga Fest began?

  • A. Mumbai
  • B. Nagpur
  • C. New Delhi
  • D. Varanasi

Show Answer

Answer: C – New Delhi – Explanation – The International Yoga Festival was inaugurated on March 8, 2017 by the Union Information and Broadcasting Minister M. Venkaiah Naidu in New Delhi. The two-day long event has been organized by the Morarji Desai National Institute of Yoga in association with the Indian Yoga Associations.

Hide

3. What amount budgets for 2017-18 recently Delhi government has presented?

  • A. Rs. 42,000 crore
  • B. Rs. 48,000 crore
  • C. Rs. 49,000 crore
  • D. Rs. 53,000 crore

Show Answer

Answer: B – Rs. 48,000 croreExplanation – The Aam Aadmi Party (AAP) Government of Delhi presented Rs 48,000 crore tax-free budget for 2017-18 on March 8, 2017 with main focus on improving education, transport, health and water distribution. Presenting the budget, Deputy Chief Minister and Finance Minister Manish Sisodia informed that the government has also done away with the Plan and non-Plan expenditure.

Hide

4. Name the environment minister of India who launched Web Portal for obtaining CRZ Clearances?

  • A. Dr. Mahesh Sharma
  • B. Manoj Sinha
  • C. Anil Madhav Dave
  • D. Mukhtar Abbas Naqvi

Show Answer

Answer: C – Anil Madhav Dave – Explanation – Union Environment, Forest and Climate Change, Anil Madhav Dave, launched the web  Environment Minister launches Web Portal for obtaining CRZ Clearances portal for obtaining Coastal Regulation Zone clearances in New Delhi.

Hide

5. Which of the following Educational board introduced exam locator app to help students?

  • A. CBSE
  • B. ICSE
  • C. BSEB
  • D. GSHSEB

Show Answer

Answer: A – CBSEExplanation – The Central Board of Secondary Education has come up with a mobile application named Exam Locator, which will help students locate their examination centre on the basis of their roll number.

Hide

6. According to the Transparency International Survey which country has the tops the list for being the most corrupt nation?

  • A. Pakistan
  • B. India
  • C. Thailand
  • D. China

Show Answer

Answer: B – IndiaExplanation – According to the Global Corruption Barometer for the Asia Pacific Region released by Transparency International on March 7, in Berlin for 16 Asia Pacific countries, India tops the list for being the most corrupt nation. According to the survey, about 69 percent of the population in India paid bribe to get their work done.

Hide

7. The fifth Satellite of Sentinel Series launched by whom?

  • A. Europe
  • B. Japan
  • C. USA
  • D. None of these

Show Answer

Answer: A – EuropeExplanation – Sentinel-2B satellite developed by European Space Agency (ESA) was launched on March 7, 2017 as a part of European Union Copernicus environmental monitoring system. The satellite weighing 1.1 tonne was lifted into the orbit from Europe’s Spaceport in Kourou, French Guiana at 01:49 GMT on 7 March using a Vega rocket.

Hide

8. Recently which of the company wins Indian team sponsorship rights till 2022?

  • A. VIVO
  • B. STAR
  • C. OPPO
  • D. PEPSI

Show Answer

Answer: C – OPPOExplanation – Chinese Smartphone manufacturer OPPO Mobiles has bagged the Indian team sponsorship rights for a five-year period starts on 1st April 2017 and continues until 31st March 2022,

Hide

9. Name the Indian Cricket player who jointly ranked number one in ICC Test rankings?

  • A. Ashwin, Jadeja
  • B. Yadav, Ashwin
  • C. Jadeja, Amit
  • D. None of these

Show Answer

Answer: A – Ashwin, Jadeja – Explanation – Indian Spin duos Ravindra Jadeja and R Ashwin jointly claimed at No.1 in the ICC rankings for Test bowlers in what is the first time of two spinners the top spot. Both stood at the Ashwin, Jadeja jointly ranked number one in ICC Test ranking stop at 892 points. After Jadeja’s heroics show seven wickets, including a first-innings six-for, in the second Test against Australia helped him occupy the top rank and assured India the No.1 spot.

Hide

10.  What amount commercial paper Issued by the ESAF Microfinance?

  • A. Rs. 330 crore
  • B. Rs. 300 crore
  • C. Rs. 315 crore
  • D. Rs. 290 crore

Show Answer

Answer: A – Rs. 330 crore – Explanation – ESAF Microfinance Company has issued Commercial Papers (CP) worth Rs.330 crore. Private Sector Banks and NBFCs can subscribe for the CP. The papers are rated A1 by CARE ratings. The proceeds from CP will be used for short term funding needs of the organization.

Hide

11. Which of the bank launched Biometric Based Payment System Aadhaar Pay?

  • A. HDFC
  • B. IDFC
  • C. ICICI
  • D. All the above

Show Answer

Answer: B – IDFC – Explanation – IDFC Bank has launched India’s first biometric-based payment system “Aadhaar Pay” on March 7, 2017 in New Delhi. The Aadhaar Pay app has been developed by IDFC Bank under the guidance of the Ministry of IT, NITI Aayog, Unique Identification Authority of India (UIDAI), and National Payments Corporation of India (NPCI).

Hide

12. Name the bank that recently launched 3 technology services.

  • A. Karur Vysya Bank
  • B. Dhan Lakshmi Bank
  • C. Uttkrash Bank
  • D. Bandhan Bank

Show Answer

Answer: A – Karur Vysya BankExplanation – Karur based Karur Vysya Bank’ s Chief Executive K. Venkataraman has rolled-out of three technology services FASTag, UPI and BBPS on March 8, 2017.

Hide

13. Which of the bank launched Work from Home facility for employees?

  • A. PNB
  • B. SBI
  • C. CBI
  • D. BOI

Show Answer

Answer: B – SBIExplanation – Mumbai based State Bank of India has launched a new facility ‘Work from Home’ to enable its employees to work from home on March 7, 2017. To enable its employees to work while at home using mobile devices to address any urgent requirement they may have, that prevents their travelling to work.

Hide

14. Who has been concurrently accredited as the Ambassador of India to Andorra?

  • A. Bala Venkatesh Varma
  • B. P.K. Sarangi
  • C. K.S.Reddy
  • D. Surendra Pandey

Show Answer

Answer: A – D. Bala Venkatesh Varma – Explanation – IFS officer, D. Bala Venkatesh Varma has been concurrently accredited as the next Ambassador of lndia to the Principality of Andorra, with residence in Madrid (Spain). Venkatesh was presently working as the ambassador of lndia to the Kingdom of Spain.

Hide

15. Name the Airport that gains 1st rank Worldwide in Airport Service Quality Survey.

  • A. Hyderabad International Airport
  • B. Bengaluru International Airport
  • C. Rajiv Gandhi International Airport
  • D. Cochin International Airport

Show Answer

Answer: A – Hyderabad International AirportExplanation – GMR led Hyderabad International Airport Limited (GHIAL) has secured first position in the world in the prestigious Airports Council International (ACI)-Airport Service Quality (ASQ) survey in the 5-15 million passengers per annum (MPPA) category for the year 2016. Hyderabad Airport has steadily improved its score from 4.4 in 2009 to 4.9 in 2016 measured on scale of 1 to 5.

Hide

Video Current Affairs Quiz: March 10 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query